Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

András-misszió-Az Urat keresd, ne dolgokat!-És így tovább!-Ma bátoríts valakit!-Meg tudsz változni-Reális elvárásaid legyenek!

2019. április 30. 00:06 - Andre Lowoa

András-misszió

„András… mihelyt találkozott testvérével, Simonnal, ezt mondta neki: Megtaláltuk a Messiást… és odavitte Jézushoz.” (János 1:40-42 NKJV)

Szolgálatának kezdetén Billy Graham mozgósítani akarta a keresztyéneket, hogy hívják el a még nem hívő rokonaikat és barátaikat az evangelizációs alkalmakra. Munkacsoportja kitalálta az „András-missziót”, egy egyszerű tervet, melyben a gyülekezeti tagok összeírják a még nem hívő barátaik nevét, elkezdenek értük imádkozni, majd elhívják őket egy Billy-Graham prédikációra, hogy halhassák az evangéliumot. Miért éppen „András-missziónak” nevezték? Mert valahányszor János evangéliumában Andrásról olvasunk, mindig valakit vitt Krisztushoz. Először a bátyját, Pétert. Aztán a hatodik fejezetben egy fiatal fiút, akinek öt kenyere és két hala volt. A tizenkettedik fejezetben pedig görögök egy csoportját vezette Jézushoz. Ezt te is megteheted. Évekkel ezelőtt egy friss hívő, a huszonnégy éves Albert McMakin kisteherautójával összeszedte a barátait, és minden este elvitte őket a helyi evangelizációs alkalomra. Nos, valószínűleg még sohasem hallottál MaMakinról, de egyik utasának a neve talán ismerős lesz. Ez a fiatalember azon a héten adta át az életét Krisztusnak, Billy Grahamnak hívták. András Krisztushoz vitte a testvérét, Pétert, Péter pedig tömegeket vezetett Krisztushoz. Sohasem tudhatod! Azt az embert, akinek ma bizonyságot teszel a hitedről, vagy akit jövő vasárnap elhívsz a gyülekezetbe, Isten talán olyan dolgokra fogja használni, amiről nem is álmodtál! Ha te megteszed, mi rajtad áll, Isten megteszi a többit!




Az Urat keresd, ne dolgokat!


„…az Úr bezárta a méhét.” (1Sámuel 1:5)

Néha előfordul, hogy az ajtó csak akkor nyílik meg, amikor megérted, hogy miért is volt zárva. Gondolkodj el Anna történetén! Ő egy fiút szeretett volna, Isten pedig egy prófétát. Amikor az asszony így imádkozott: „…ha fiút adsz nekem, akkor visszaadom neked egész életére…” (1Sámuel 1:11 NCV), Isten nem csupán Sámuelt adta neki, hanem még hat további gyermeket is (1Sámuel 2:5). Ha aratásért imádkozol, Isten arra fog kérni, hogy vesd el a magot. Ez a mag talán olyasvalami, amit szeretsz, és amihez ragaszkodni akarsz, de ne tedd – inkább add át Istennek! Anna megértette, hogy nem elégedhet meg kevesebbel, mint Isten akaratával. Elkánának két felesége volt, de Annát jobban szerette, és minden tulajdonából dupla részt adott neki (ld. 1Sámuel 1:5 Károli). Ám, ha nem azt teszed, amiről tudod, hogy valójában Isten erre hívott el, akkor az emberi szeretet és anyagi dolgok nem fognak kielégíteni. Nem csak a szószékeken lévő emberek „felszenteltek”. Annát Isten anyaságra szentelte. Te talán titkárnőnek vagy szentelve, kertésznek, vagy tanárnak. Fedezd fel, mire hívott el Isten, és tedd azt! Végül Anna kétségbeesése elvezette őt rendeltetéséhez: „…az Úr bezárta a méhét”. Miért? Hogy felhívja Anna figyelmét, hogy közelebb vonja magához. A nehéz idők arra jók, hogy újra megvizsgáljuk életünket, és elkezdjük keresni Istent, mint addig még soha. Ekkor a hangsúly megváltozik. „Uram, én ezt akarom” helyett: „Uram, te mit akarsz?” Ekkor adja Isten áldását, „…mert ő… megjutalmazza azokat, akik őt keresik” (Zsidók 11:6).




És így tovább!

 

„Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében…” (2Korinthus 9:7)
 

A Biblia azt mondja: „Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert »a jókedvű adakozót szereti az Isten«. Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre.” (2Korinthus 9:6–8).

Ha odaadod, amit Isten kér, ő sokszorosan fogja az viszonozni. Ez a tudat forradalmasítja az adakozáshoz való hozzáállásodat. Pál nem olyan emberekről beszélt, akik meggazdagodni próbáltak, ő a „jókedvű adakozókról” beszélt, akik Isten céljait akarták finanszírozni. Az apostol nemcsak azt mondja, hogy az adakozás nem veszélyes, hanem azt is, hogy ez az út a nagyobb áldásokhoz. Ez különösen is jó hír a vonakodó adakozóknak, hiszen, ha valamit odaadunk, azt a magunk részéről veszteségként éljük meg. Az Isten munkájához való hozzájárulás azonban nem valamiről való lemondás, hanem befektetés – méghozzá garantált hozammal.

A földműves, aki elveti a magot, nem veszíti azt el, aratni fog belőle. El tudod képzelni, hogy egy gazdálkodó így imádkozna? „Istenem, adj nekem gabonát! Bízom benne, hogy megteszed, ami rajtad áll, de azért én megőrzöm ezt a vetőmagot a biztonság kedvéért.” Rád is ilyesféle viselkedés jellemző? Ha igen, íme, néhány jó hír. Ha nagylelkűen vetsz, Isten is hozzáteszi a maga részét a pénzügyeidhez. El tudsz képzelni ennél nagyobb anyagi biztonságot? A Biblia azt mondja: „Az ajándékozó bővelkedik…” (Példabeszédek 11:25). Amikor adsz, engeded Istennek, hogy azt még többel viszonozza, ami lehetővé teszi számodra, hogy még többet adakozz – és így tovább, és így tovább!






Ma bátoríts valakit!

„Erősítsd és bátorítsd őt!” 5Mózes 3:28

Dicséret

A biztatás csodákat tehet. A Mutasd meg, ki vagy című filmben Jaime Escalante, középiskolai tanár osztályában két fiú is van, akit Johnnynak hívnak. Az egyik egy boldog gyerek, aki nagyon jó tanuló; a másik viszont folyton valami zűrbe keveredik. A tanév első szülői értekezletén egy anya odamegy Jaime-hez és megkérdezi: „Az én Johnnym hogy boldogul?” Jaime véletlenül azt feltételezi, hogy ez a jó tanuló édesanyja, ezért így válaszol: „El sem mondhatom, mennyire kedvelem. Örülök neki, hogy az osztályomba jár.” Másnap a „problémás Johnny” odament Jaime-hez, és ezt mondta: „Anyám elmondta, mit mondott rólam tegnap este. Még sohasem hallottam, hogy egy tanár engem akart volna az osztályába.” Az eredmény? A fiú aznap elvégezte a rábízott feladatot, másnap pedig kész házi feladattal jött iskolába. Néhány hét múlva ő lett Jaime egyik legszorgalmasabb diákja – és az egyik legjobb barátja. Az élete teljesen megváltozott, csak mert véletlenül eljutott hozzá egy biztató szó.

Így működik ez: ha a másik emberben a jót keresed, és megdicséred érte, azzal adsz neki valamit, amihez felnőhet. Másként fogalmazva: ösztönözheted arra, hogy jobbá legyen, mint amilyen most. Isten utolsó parancsa Mózeshez az volt, hogy bátorítsa és erősítse Józsuét, „mert ő fog átkelni e nép élén, és ő osztja majd fel az országot, amelyet látsz(5Mózes 3:28).

Íme, két nagyszerű dolog a biztatással kapcsolatban: egyrészt nem kell gazdagnak, vonzónak, kiemelkedő személyiségnek vagy zseniálisnak lenned ahhoz, hogy valakit biztatni tudj, másrészt a biztatást mindig értékelik azok, akik kapják. Tehát ma bátoríts valakit!



Meg tudsz változni

„Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben.” (Efezus 4:22–23)

A mentalitásunk olyan megszokott gondolkodásminta, ami automatikusan egy bizonyos módon működik. Ez azt jelenti, hogy boldogtalanságra állítod be magad, ha ugyanazokra az emberekre és körülményekre mindig ugyanolyan módon reagálsz, de közben más eredményt vársz. Talán azt mondod: „Azt hittem ennyi év után megváltozik… Bármennyire is próbálkozom, a családom egyszerűen nem értékel… Hogy lehet, hogy csak én teszek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy kapcsolatban maradjunk?” Könnyű másokat hibáztatni a problémáinkért: „Látod, mit csinál? Látod, milyen sokáig vártam! Miért nem hív már?” Azt hisszük, az a megoldás, ha elérjük, hogy a másik ember azt tegye, amit mi akarunk, de ez a gondolkodásmód ellenünk dolgozik, mert a másik személynek adja át az irányítást. A boldogságodat nem más emberek határozzák meg, bármennyire is meggyőzted erről magad. Egy tapasztalt lelkigondozó írja: „Ha nem akarod újra ugyanazokat az eredményeket… próbálj másik gombot megnyomni. Vizsgáld meg a kapcsolatotokat! Van olyan helyzet, ami minden erőfeszítésed ellenére csak romlik? Arra vársz, hogy valami megváltozzon ahelyett, hogy te tennél valamit másként? Hagyj fel azzal, hogy mindig ugyanazt a gombot nyomod, és kérj Istentől tisztánlátást, hogy őszintén meg tudd ítélni a helyzetet, hogy bölcsen és felelősségteljesen tudj cselekedni.” Nem vagy a körülmények áldozata, nem kell csapdába ragadva élned, vagy folyton ugyanazokat a köröket rónod. Pál azt mondja: „Vessétek le a régi élet szerint való óembert… újuljatok meg lelketekben és elmétekben.” A mai ige számodra ez: meg tudsz változni!





Reális elvárásaid legyenek!

„…tudta, hogy mi lakik az emberben.” (János 2:25)

Íme három terület, ahol meg kell tanulnod, hogy reális elvárásaid legyenek: 1) Saját magaddal szemben. Általában rosszul érezzük magunkat attól, ha valamiben gyengén teljesítünk. Ez egy véget nem érő körbe taszít minket, ahol számunkra elérhetetlen dolgokat próbálunk elérni, azt remélve, hogy ezzel bizonyítani tudunk valamit, amit pedig nem is kell bizonyítanunk. Azt hiszed, hogy képesnek kell lenned arra, amire mások képesek, pedig ha te nem ugyanazokat az ajándékokat kaptad, akkor abban nem lehetsz kiváló. Semmit nem kel bizonyítanod! Csak engedelmeskedj Istennek, és hagyd, hogy ő törődjön a hírneveddel! Mindig csalódott leszel, amíg valami olyanban akarsz kitűnni, amire nem kaptál elhívást és tehetséget. 2) Reális elvárásaid legyenek kapcsolataid terén! Ha úgy gondolod, hogy te vagy a felelős mások boldogságáért, vagy ők a tiédért az állandó frusztrációhoz vezet. Abraham Lincoln azt mondta: „A legtöbb ember épp annyira boldog, amennyire az akar lenni”. Ha az embereknek nincs megfelelő életszemléletük. akkor sem te, sem százannyi más ember sem tudja boldoggá tenni őket. 3) Legyenek reális elvárásaid abban, hogy mit vársz az élettől! Jézus azt mondta: „… A világon nyomorúságotok lesz, de bízzatok: én legyőztem a világot” (János 16:33 NKJV). Amíg ezen a világon élünk, lesznek problémáink. Senki sem kap felmentést. De ne aggódj, az Úr mindent irányítása alatt tart. Csak tanulj meg reális maradni! Mindig meg kell majd birkóznod kellemetlen helyzetekkel, makacs problémákkal vagy nehéz természetű emberekkel. De a te hozzáállásod (nem az övék!) határozza meg, hogy élvezni tudod-e az életet.



komment
süti beállítások módosítása