Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hűséges emberek nagylelkűek-Hat lépés a biblikus döntéshozáshoz-Isten szeretete mindig veled van-"Kedves barátaim, Isten, az Atya már régen kiválasztott benneteket!"-Közös munkával Jézushoz vezetni az embereket

2019. április 30. 10:00 - Andre Lowoa


A hűséges emberek nagylelkűek

Ha tehát a világi vagyont sem kezeltétek hűen, ki bízná rátok az igazi gazdagságot? És ha nem vagytok hűek más emberek dolgaihoz, miért kellene bízni a sajátotokban? Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Vagy gyűlöli az egyiket, és szereti a másikat, vagy ragaszkodik az egyikhez, és megveti a másikat. Nem szolgálhatsz Istennek és a pénznek is egyszerre. (Lk 16:11-13, NIV fordítás)

aratas_2.jpg

A hűséges emberek akkor is nagylelkűek, mikor nincs semmijük, amit adhatnának. Bárki lehet nagylelkű, akinek fölöslege van. Könnyen lehetek nagylelkű az időmmel, ha sok idő áll rendelkezésemre. Lehetek nagylelkű a pénzemmel is, ha sok van belőle. Az energiámmal is lehetek nagylelkű, amennyiben plusz energiáim vannak. Azonban, mikor nincs elég időm, energiám, pénzem és tehetségem, Isten azt mondja: „Ez egy próbatétel. Megfigyelem, hogy hűséges vagy-e hozzám. Hűséges leszel, és bízol-e majd bennem?”

Íme öt alapelv, amelyekben Isten próbára tesz, majd megáld:

1. Isten a nagylelkű embereknek ad.

Isten miért akarja, hogy nagylelkű legyek? Azért, mert azt szeretné, hogy Hozzá hasonlóvá váljak.

2. Isten elképzeléseinek való engedelmesség hozza el az Ő gondoskodását.

Ha Isten akarata szerint cselekszel, kellő időben megadja neked azokat az erőforrásokat, melyekre szükséged van. Ha meglátod tervét, gondoskodni fog azon eszközökről is, amelyekkel megvalósíthatod.

3. Amikor megteszem mindazt, amit Isten mondd, hogy tegyem meg, Ő megteszi azt, amire én nem vagyok képes.

Isten gyakran kér arra, hogy tedd meg a lehetetlent, hogy megerősítse a hitedet. Amikor adsz abból a kevésből, amid van, Isten azt megsokszorozza, és vissza is ad belőle.

4. Ha szükségem van rá, magot vetek.

Bármi, amire az életben szükséged van, vesd el, mint egy magot, és vissza fog térni hozzád.

5. Az aratást a vetés előzi meg.

Van egy időszak az ültetés és a betakarítás között. Mi történik ez alatt az idő alatt? Ez az időszak a hited próbájáról szól.

Hűséges leszel és adni fogsz, mikor neked is csak kevés van? Továbbra is helyesen cselekszel? Megteszed azt, amire Isten kér, függetlenül attól, hogy mibe kerül, meglátva utána Isten tettét?

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan lehetsz hűséges, ha odaadod azt a keveset is, amid van?
  • Melyek azok a javak, amelyekkel Isten akarata szerint kell cselekedned, nem nézve a költségeket?
  • Milyen módon vagy nagylelkű az időddel, a pénzeddel és a tehetségeddel?
  • Hogyan szoktál adni abból, amiből neked is csak kevés van?





Hat lépés a biblikus döntéshozáshoz

"Az ember, aki magában bízik, ostoba! De azok, akik Isten bölcsességét használják, biztonságban vannak." (Példabeszédek 28:26, TLB fordítás)

proverbs_1.jpg

Isten azt az álmot adta Mózesnek, hogy kivezeti Izráel fiait a 400 éves rabszolgaságból, de Mózesnek döntést kellett hoznia, hogy szembeszálljon a fáraóval. Isten Noénak azt az álmot adta, hogy megmenti a földet az özönvíztől, de Noénak döntést kellett hoznia, hogy megépíti a bárkát. Isten Ábrahámnak azt az álmot adta, hogy egy új nemzetet építsen, de Ábrahámnak meg kellett hoznia azt a döntést, hogy hátrahagy mindent és elindul az ismeretlenbe.

Akárcsak ezeknek az embereknek, soha nem fog valósággá válni az életedben Isten álma, amíg nem jutsz el odáig, hogy döntést hozol és kilépsz hitben.

Akár karrierről, házasságról, pénzügyekről, egészségről vagy gyerekekről van szó, van egy nagyon egyszerű, jól működő terv arra nézve, hogyan hozz meg biblikus döntéseket, amelyek meg fognak tartani téged az Isten életedre szóló álma felé vivő úton.

  1. Imádkozz iránymutatásért. Mielőtt bármi mást tennél, ismerd meg Isten perspektíváját a témában. "Az ember, aki magában bízik, ostoba! De azok, akik Isten bölcsességét használják, biztonságban vannak." (Példabeszédek 28:26, TLB fordítás)
  2. Ismerd meg a tényeket. Nincsen ellentmondás a hit és a tények között. Tudj meg mindent, amit csak lehet, mielőtt döntést hozol. A Példabeszédek 13:16 ezt mondja: "Mindenki, aki megfontolt, ismerettel cselekszik." (NIV)
  3. Kérj tanácsot. Beszélj valakivel, aki már hozott hasonló döntést, olyan barátokkal, akik ismerik a gyengeségeidet. "Minél több jó tanácsot kapsz, annál biztosabban fogsz győzni." (Példabeszédek 24:6b GNT fordítás)
  4. Számolj a költségekkel. Minden döntésnek van egy árcédulája, időbe, pénzbe, energiába, megítélésbe, tehetségbe és erőforrásokba kerül. A Példabeszédek 20:25 ezt mondja: "Csapdába esik, aki valamit hirtelen ajánl fel, és csak később gondolja meg, mit fogadott." (Új fordítás) Amikor az emberek arra kényszerítenek, hogy hozz döntést, nem baj, ha azt mondod: "Térjünk vissza rá később". Sokkal fontosabb, hogy bölcs döntéseket hozni, mint gyorsakat.
  5. Készülj fel a problémákra. Hittel számíts a legjobbra. Számíts Istenre, hogy munkálkodni fog az életedben. De készülj fel a problémákra is, amelyek minden döntésnek részei. Salamon azt mondja a Példabeszédek 22:3-ban "Egy megfontolt ember látja előre a nehézségeket, és felkészül rájuk, az ostoba vakon megy előre, és szenved a következmények miatt." (TLB fordítás)
  6. Nézz szembe a félelmeiddel. A maximalizmus megbénítja a lehetőségeket. Isten mindig tökéletlen embereket használt tökéletlen helyzetekben, hogy véghezvigye az akaratát. A Prédikátor könyve 11:4 ezt mondja: "Ha a tökéletes körülményekre vársz, semmit sem fogsz megcsinálni." Bíznod kell Istenben és el kell indulni a problémáid, félelmeid és a kételyeid ellenére is.

Beszéljetek róla

  • Mit gondolsz, miért hezitálunk gyakran azon, hogy imádkozzunk és Isten irányítását kérjük nagy döntések előtt?
  • Mi a különbség aközött, hogy teszel egy hitbeli lépést, vagy, hogy biblikus lépéseket teszel, hogy bölcs döntéseket hozz?
  • A fenti lépések közül melyik a legnehezebb számodra? Imádkozz és kérd Istent, hogy segítsen benne bízni a hit útjának minden egyes lépésében.


Isten szeretete mindig veled van


"Bizony, el nem múló szereteted üldöz engem életem minden napján." (Zsoltárok 23:6a, NLT fordítás)


Ugyanúgy, mint ahogyan Isten jósága, az Ő el nem múló szeretete is követ minket egész életünk alatt.

Dávid Király azt mondja, hogy üldöz minket! Képzelj el egy szülőt, aki követi kisgyermekét mindenhová és felszedegeti utána a dolgokat. Amikor fájdalmakkal, szokásokkal és gátlásokkal küzdünk, Isten azonnal mellénk szegődik, segít nekünk eltakarítani a rumlit és elmondja, hogy az Ő el nem múló szeretete mindig velünk van.

Ez azt jelenti, hogy nem kell kérdőjellel belépned a jövőbe, helyette mehetsz bátran felkiáltójellel! Bármi is történjen, Isten veled lesz. Ő ki fog segíteni: "Bizony, jóságod és el nem múló szereteted üldöz engem életem minden napján és az Úr házában lakom örökre." (Zsoltárok 23:6a, NLT fordítás)

A jóság az a tény, hogy Isten olyan jó dolgokat ad nekünk az életben, amelyeket nem érdemlünk meg. Az irgalom azt jelenti, hogy Isten visszatartja a kárhoztatást, amit megérdemlünk.

Emlékezz ezekre:

  • Isten jósága gondoskodó és védelmez.
  • Isten irgalma (el nem múló szeretete) felment és megbocsát.
  • Isten jósága ellát.
  • Isten irgalma megnyugtat.
  • Isten jósága segít.
  • Isten irgalma és szeretete meggyógyít.


Számíthatsz rá!


Beszéljetek róla:

  • Milyen nagy álmot követnél, ha teljesen elhinnéd azt, hogy Isten jósága és szeretete betölti az életed minden napját?
  • Mit jelent számodra az, hogy a jövőbe felkiáltójellel léphetsz be?
  • Hogyan tudod másokkal megosztani Isten feléd való jóságát, és azt, hogy Ő számukra is ugyanezt kínálja?





"Kedves barátaim, Isten, az Atya már régen kiválasztott benneteket!"



"Kedves barátaim, Isten, az Atya már régen kiválasztott benneteket és tudta, hogy ti az Ő gyermekeivé váltok." (1. Péter 1:2 LB fordítás)

A csüggedés jönni fog, ez mindig így szokott lenni. Talán azért érzed magad elcsüggedve, mert egy kapcsolat miatt szenvedsz, egy halogatott előléptetés miatt, vagy mert az egészséged gyengül.

Amikor csüggedést tapasztalsz, egy dologban nyugalmat találhatsz: Isten családtagnak választott téged. Még melőtt te Istent választottad, és Ő már régen kiválasztott téged.

A Biblia ezt mondja az 1. Péter 1:2-ben: "Kedves barátaim, Isten, az Atya már régen kiválasztott benneteket és tudta, hogy ti az Ő gyermekeivé váltok." (LB fordítás)

Isten nem azért választott téged, mert ezért tettél valamit. Mindez azért van, mert Ő az, Aki. Te nem voltál elég jó, elég okos vagy eléggé lelki számára ahhoz, hogy megmentsen téged. Ő azért mentett meg, mert szeret téged.

És ez jó hír - igazán jó hír! Ez az a jó hír, amire az egész életedet fel kellene építened.

Mert te semmit sem tettél azért, hogy helyet kapj Isten családjában, és semmit sem tehetsz azért, hogy elveszítsd. Az 1. Péter 1:3 azt mondja: "Az Ő határtalan kegyelme által nekünk adja az újjászületés kiváltságát azért, hogy most már Isten saját családjának tagjai legyünk."

Az Isten asztalánál lévő helyed az Ő kegyelmén alapszik, nem a te teljesítményeden. Nem érdemelted meg az első alkalommal és nem érdemled meg most sem. A Világegyetem Alkotója ezt mondja: " Azt akarom, hogy a családom része legyél."

Beszéljétek meg:

* Az a tudat, hogy biztos helyed van Isten családjában, hogyan kellene, hogy megváltoztassa a hozzáállásodat és a nézőpontodat az életre vonatkozóan?
* Mit kell tenned ma azért, hogy megpihenj Isten szeretetének és elfogadásának biztonságában?



Közös munkával Jézushoz vezetni az embereket


„Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát.” (2Kor 5:18b)

Neked és nekem ugyanaz a misszió adatott, mint Jézusnak. Az egyik legfontosabb kegyelmi cselekedet, amit megtehetünk.

A Biblia azt írja: „Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát.” (2Kor 5:18b). A missziód egyszerűen az, hogy továbbadd másoknak ugyanazt az örömhírt Isten szeretetéről, amit neked is elmondott valaki.

De Isten nem várja el, hogy egyedül töltsd be ezt a küldetést. Keresztyéneket ad melléd, hogy támogassanak. Tulajdonképpen az evangélizálás olyan dolog, amit egy kis csoportként lehet megtenni.

Isten egy csodálatos példát adott erre a Lukács 5:17-26-ban. Egy csapat barátról szól, akik elhoztak valakit Jézushoz. Nem tudtak bejutni a házba, ahol Jézus volt, ezért leengedték a lebénult barátjukat a tetőbe vágott lyukon egy hordágyon, minden kellős közepén, pont Jézus elé. Jézust lenyűgözte a hitük, majd azt mondta az embernek, hogy keljen fel és járjon, az pedig rögtön meg is tette! Az embereket lenyűgözte!

Ebben a csodálatos történetben Isten mutat öt elvet, hogy miként szólíthat meg a kiscsoportod embereket, és hogyan tudod betölteni az Istentől kapott küldetésedet ebben a világban.

  • Az együttérzés elve: Ez a kis csoport törődött annyira a magatehetetlen barátjukkal, hogy tegyenek valamit a fájdalma enyhítésére. Az irgalmasság nem csak egy érzés, hanem cselekvő szeretet!
  • Az együttműködés elve: Isten kijelölt mindegyikünknek egy feladatot. Pál azt mondja: „Én ültettem a magot és Apollós öntözte." (1Kor 3:6, BSB fordítás). Más szavakkal, nem kell neked mindent megtenned, de meg kell tenned a részedet. Isten pedig meg fog jutalmazni érte.
  • A hit elve: Jézus azt mondja, hogy a béna barátainak a hite gyógyította meg őt. Senki sem esik kívül Isten szeretetétől! Isten arra szakosodott, hogy megtegye a lehetetlent. Tehát ne mondj le azokról az emberekről, akikkel törődsz! Legyen hited abba, hogy Isten mit tud tenni az életükben.
  • A cselekvés elve: A barátoknak volt egy terve, majd meg is valósították. A béna embernek szüksége volt másokra, hogy Jézushoz menjek, mert egyedül nem tudott eljutni Hozzá.
  • A kitartás elve: A barátok elbátortalanodhattak volna, amikor nem tudtak bemenni az ajtón a tömeg miatt, de ők nem adták fel! Eltökéltségről tettek bizonyságot. Azt gondolták, hogy bármibe is kerül, eljuttatják a barátjukat Jézushoz!

Hajlandó vagy átmenni a tetőn is egy barátért? Mindenkinek meg kell ismernie Jézust! Jézus nélkül az embereknek nincs reményük az örökkévalóságba. Az a keresztyén, akit nem érdekelnek az elveszettek, tulajdonképpen azt mondja: Nem érdekelsz, felőlem mehetsz a pokolba! A Biblia viszont azt írja: „Az Úr ... nem azt akarja, hogy bárki is elvesszen, hanem, hogy mindenki megtérjen." (2Pt 3:9, NKJV fordítás).

Ne csüggedj el és ne add fel! Folytasd az imádkozást, a kérést, a meghívást és a munkát, hogy megnyerd azt a személyt Jézusnak!

Segíteni az embereknek a Mennyországba jutni a legnagyobb kegyelmi cselekedet, amit értük tehetsz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kik azok a barátok (vagy családtagok), akik segíthetnek valakit Jézushoz vinni?
  • A kiscsoportodban egyezzetek meg 4-5 emberben, akit Jézushoz akartok vinni kiscsoportként.
  • A fent említett öt elv közül, melyik területen szeretnél leginkább növekedést látni, amint azon munkálkodsz másokkal, hogy Jézushoz visztek embereket?





komment
süti beállítások módosítása