Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Maradj egészséges: fogadj el másokat!-Nézz a magatartásuk mögé azoknak, akik bosszantanak-Szükséged van egy tervre...

2019. április 22. 10:45 - Andre Lowoa






Maradj egészséges: fogadj el másokat!


"Ahogyan Krisztus elfogadott titeket, ti is úgy fogadjátok el egymást! Ez dicsőséget hoz Istennek." (Róma 15:7 - Egyszerű fordítás)


Isten felfordult életünk, tisztátalan indítékaink és idegesítő magatartásunk ellenére is elfogad minket. Az az egyik módja annak, hogy visszatükrözzük Isten szeretetét és dicsőséget hozzunk neki, ha elfogadjuk egymást, ahogyan Ő is elfogad minket. Ez azt jelenti, hogy elfogadjuk a másik csípős megjegyzéseit, és elnézzük a bűneit azért, hogy azt az embert tudjuk benne látni, akit Isten a maga képére teremtett.

Szükséged lesz a Dániel Terv csoportod vagy házi csoportod támogatására, hogy meghozd azokat a döntéseket az életedben, amelyek egészségessé tesznek. Nem tudsz saját erődből egészségessé válni! Ahhoz, hogy ilyen nélkülözhetetlen támogatást nyújtson a csoport, feltétel nélkül kell elfogadnotok egymást, ahogyan Krisztus is feltétel nélkül elfogadott titeket.

A Biblia azt mondja: "Ahogyan Krisztus elfogadott titeket, ti is úgy fogadjátok el egymást! Ez dicsőséget hoz Istennek" (Róma 15:7 - Egyszerű fordítás).

Ez az elfogadás a Dániel Terv csoportodat, vagy a házi csoportot, ahova jársz, biztonságos környezetté teszi, ahol az emberek nem félnek megosztani egymással félelmeiket és kétségeiket, nem félnek beszélni a küzdelmeikről. Olyan csoporttá, amelyben tartós változás jöhet létre az emberek életében.

Beszéljetek róla!

* Milyen dolgok történtek a múltadban, amik nehézzé teszik, hogy elhidd: Isten elfogad téged?
* Szerinted miért lehet az, hogy az emberek inkább azután változnak, miután elfogadásra találtak, és nem előtte?
* Mi az, amit a legnehezebb lesz megosztani a házi csoportoddal? Kérd Istent, hogy segítsen a falaid lerombolásában, hogy tudj gyengének mutatkozni és nyíltnak lenni a csoportod tagjai előtt!




Nézz a magatartásuk mögé azoknak, akik bosszantanak


"Amikor a bolond bosszúságra gerjed, azt azonnal kimutatja. Az okos ember nem vesz tudomást a sértésről."(Példabeszédek 12:16, GNT fordítás)

Mindannyiunk  életében vannak olyan emberek, akiket nagyon nehéz elviselni. Én csak úgy hívom őket, hogy EKSZ emberek, vagyis Extra Kegyelemre Szoruló emberek. De gondoltál már valaha arra, hogy Isten azért teszi őket az életedbe, hogy a Mennybe már "csiszoltan" érkezz? Lehet, hogy bosszúságot vagy fájdalmat okoznak, de Isten arra használja őket, hogy csiszolja általuk a jellemedet.

Vannak olyan EKSZ emberek, akik kevésbé irritálóak, például a gyors sávban egyszerűen csak lassan hajtanak. Más EKSZ-ek sokkal nagyobb kihívást jelentenek a számunkra, például azok, akik a hátsó ülésről próbálják megmondani neked, hogyan vezess.

Aztán vannak olyan EKSZ emberek is, akik kimondottan nehéz esetek, például soha nem köszönnek meg semmit, gorombák, negatívak és követelőzők, néha megaláznak, és mindig mindent kifogásolnak. Semmi nem jó nekik, bármennyire is igyekszel. Bármit teszel, nekik semmi sem elég jó.

De akkor mit kezdjünk ezekkel az emberekkel? Hogyan lehetünk irgalmasok irányukban, amikor inkább elküldenénk őket valahová? Az elkövetkező 6 üzenetben 6 fontos dolgot fogok megosztani arról, hogy hogyan viszonyuljunk ezekhez az emberekhez és hogyan mutassunk megértést irántuk.

Először is, nézz a viselkedésük mögé. Amikor olyan emberekkel állsz szemben, akik megsértenek vagy bosszantanak, akkor ne a viselkedésükre nézz, hanem a mögötte lévő fájdalomra. Amikor az emberek másoknak fájdalmat okoznak, azt azért teszik, mert belül nekik is fáj valami. Tele vannak félelmekkel és bizonytalansággal. Elképzelhető, hogy fájdalmas múlt van mögöttük, vagy valami olyan nehéz problémával küzdenek, amiről te nem tudsz.

Meg kell kérdezned magadtól, hogy vajon miért viselkedik így az az ember. Miért ilyen kimért vagy bántó a viselkedése? Túl van esetleg éppen egy veszekedésen a férjével vagy a feleségével? Vajon nincs valami gond a gyerekeivel? Talán anyagi gondokkal küzd? Vagy egészségügyi problémái lehetnek? Mi az a tövis az életében, ami miatt olyan bántóan viselkedik mindenkivel maga körül?

Nézz a viselkedésük mögé, vedd észre a fájdalmát és próbáld megérteni őt.

A Biblia azt mondja: “Amikor a bolond bosszúságra gerjed, azt azonnal kimutatja. Az okos ember nem vesz tudomást a sértésről.” (Példabeszédek 12:16, GNT fordítás) A bölcs ember miért nem vesz tudomást arról, ha megbántják? Azért, mert túl tud nézni a másik ember magatartásán, és képes meglátni, hogy valami fáj neki. Amikor megérted egy másik ember fájdalmát, az segít abban, hogy türelemmel válaszolj és türelemmel légy az illető felé.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan viszonyulsz a saját környezetedben lévő EKSZ emberekhez?
  • Mit fedeztél fel, amikor valakinek a magatartása mögé néztél?
  • Hogyan befolyásolja a saját fájdalmad a magatartásodat?





Szükséged van egy tervre...

 

„Az eszes emberek mindig gondolkodnak mielőtt cselekszenek, az esztelen emberek tudatlanságot terjesztenek.” (Példabeszédek 13:16 TEV fordítás)

Ha egy általad kitűzött célt akarsz érni, tervre lesz szükséged, amely tartalmazza azt, hogy hol vagy most és hova szeretnél eljutni. Tervre lesz szükséged, hogy le tudd győzni az esetleges akadályokat, amelyek út közben jöhetnek szembe veled. Terv nélkül minden célod köddé válik.

Mózes 1.könyvének 24.fejezete leírja Eliazar leleményes tervét, amelyben feleséget akart találni mestere fiának, Izsáknak. Eliazarnak két nagy akadállyal kellett megküzdenie, hogy célt érjen. Hol találhat feleséget Izsáknak mestere szülőföldjéről? És hogyan fog megfelelő jellemű nőt találni hosszú ideig tartó megfigyelés nélkül? Eliazar kidolgozott egy előre meghatározott tervet, hogy mindkét problémát megoldja.

Először Eliazar elment arra a helyre, ahol a leányok rendszerint össze szoktak gyűlni. Sokkal nagyobb esélye volt feleséget találni itt, mint egyéb más helyen, ahova mehetett volna.

És Eliazar pontosan tudta, hogy milyen típusú nőt keres feleségként Izsáknak. Egy együttérző leányt akart találni, ezért olyan valakit keresett, aki felajánlja, hogy felhúz akár 15 gallon vizet a 10 tevének. Micsoda vízmennyiség!

Eliazar nem bízta a véletlenre, hogy célt érjen. Ehelyett imára alapozta a tervét és végül sikerrel járt. Tettével igazolta, amit a Biblia mond a Példabeszédek 13:16-ban: „Az eszes emberek mindig gondolkodnak mielőtt cselekszenek, az esztelen emberek tudatlanságot terjesztenek.” (TEV fordítás)

A jó tervezésnek – legyen ez akár a családoddal, akár a munkáddal, akár a szolgálatoddal vagy életed bármely területével kapcsolatos – három területe van:

  • Lépések: Meg kell állapítanod hogyan szeretnél eljutni a mostani helyzetedből a célig. Írd le ezeket a lépéseket.
  • Határidők: Dátumozd be az egyes lépéseket. A cél annak a hitnek az alapja, amelyben megállapítod, hogy hiszel abban, hogy Isten célhoz akar juttatni téged egy bizonyos időpontig.
  • Ütemterv: Írd be ezeket a dátumokat a naptáradba. Ne rejtsd el egy iratszekrényben vagy a polcon. Mutasd meg a naptáradat és én megmondom mik a fontos dolgok számodra.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az amerikaiak mindössze 5%-a írja le az életével kapcsolatos céljait.

Ugyanez a tanulmány megmutatja, hogy ez az 5%, a legjobban kereső emberek között van Amerikában. A sikeres emberek kitűzik a célt és haladnak felé. A sikertelen emberek sodródnak. Az élet csak zajlik körülöttük. Nincsenek céljaik. Nem tudják merre haladnak az életben. 2016 vége egy újabb sikertelen év vége számukra.

Ne hagyd, hogy ez történjen. Készíts tervet, hogy elérd a céljaidat ebben az évben.

Beszéljetek róla:

  • Végigtekintve néhány célt, amelyet magadnak terveztél, mik voltak azok a részletes tervek, amelyek elvezettek a célig?
  • A tervezésnek mely részével vagy részeivel vagy a legnagyobb bajban: a lépések leírásával, az ütemterv készítéssel, vagy a határidők betartásával? Mit gondolsz miért?
  • Mit gondolsz Isten miért értékeli a jó tervezést?




komment
süti beállítások módosítása