Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hűség kiemel a munkádban a többiek közül-Az isteni célok Isten ígéreteiből származnak-Élj Isten szerint: Mozogj!

2019. április 21. 10:55 - Andre Lowoa

A hűség kiemel a munkádban a többiek közül

 

"Józsefnek szép termete és szép arca volt. Potifár felesége hamarosan kívánsággal kezdett rátekinteni, és ezt parancsolta: Gyere, hálj velem! József viszont visszautasította. Így felelt ura feleségének: Nézd, az én uram rám bízta az egész háztartását... Semmit sem tiltott el tőlem, csak téged, mivel te a felesége vagy. Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot?" (1Mózes 39:6b-9, NLT fordítás)

A hűség egy olyan erény, ami ma nehezen megtalálható a társadalmunkban. Már senki sem hűséges semmihez. Nincs márkahűség, ahogy az emberek nem hűségesek a cégekhez, főnökeikhez vagy vezetőikhez. Az emberek csak önmagukhoz hűségesek.

A hűség egy régimódi érték. De ha valaki kinyilvánítja, hogy van benne egy ilyen régimódi érték, mint a hűség, akkor előrébb jut. Ha hűséges vagy, az kiemel a tömegből.

A hűség azt jelenti, hogy akkor is a főnököd és Isten mellé állsz, amikor a nehézségek megpróbálják az elköteleződésedet.

Könnyű hűségesnek lenni, amikor minden rendben megy, de amikor a hajó viharba kerül, akkor mutatkozik meg az igazi hűség. Mivel Istent jobban érdekli a személyiséged, mint a karriered, ezért meg lesz próbálva a hűséged. A vihar közepén látja majd meg, hogy bízhat-e rád nagyobb felelősséget a Mennyben.

Józsefnek nagyon nehéz próbán kellett átmennie. A Biblia azt mondja: "Józsefnek szép termete és szép arca volt. Potifár felesége hamarosan kívánsággal kezdett rátekinteni, és ezt parancsolta: Gyere, hálj velem! József viszont visszautasította. Így felelt ura feleségének: Nézd, az én uram rám bízta az egész háztartását... Semmit sem tiltott el tőlem, csak téged, mivel te a felesége vagy. Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot?" (1Mózes 39:6b-9, NLT fordítás).

Na ez a hűség! József előtt volt egy gyönyörű nő, aki a karjaiba vetette magát, biztosítva arról hogy, "Azt hiszed elmondom a férjemnek? Viccelsz? Senki nem fogja megtudni. Te is kiveheted a részed a jóból. Megtarthatod a pozíciódat, közben lehet köztünk is valami. Jó lesz, mindenki jól jár!"

Biztos vagyok benne, hogy Potifár nem volt tökéletes főnök, mert nincs tökéletes főnök. Biztos vagyok benne, hogy Józsefnek gyakran különbözött a véleménye a Potifárétól, mert mindketten emberek voltak. Senkinek sincs mindig igaza.

De József mégis visszautasította a nőt, mert hűséges volt a főnökéhez. Megbecsülte a bizalmat, amit Potifár iránta tanúsított.

Isten látja ezt a fajta hűséget és azt mondja: "Na ez az a fajta ember, akit előbbre juttatok!"

Szeretnéd, hogy Isten rólad is ezt mondja?

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tudod kifejezni a hűségedet a feladatod és a főnököd iránt?
  • Miért fontos hogy a hűséges ember állhatatos is legyen?
  • Mit akarsz elérni a munkádban vagy karrieredben? Hogyan fogja ezt elősegíteni az, ha hűséges vagy a céghez, ahol dolgozol?





Az igazi gondoskodás: áldozatvállalás bármi áron


„Tápláld az éhezőt, és segítsd a bajba jutottakat! Akkor világosságod majd kiragyog a sötétségből, és a téged övező sötétség oly fénylővé lesz, mint a delelő Nap. Az Úr vezet majd szüntelen; vizet ad, amikor kiszáradsz, és megújítja erődet. Olyan leszel, mint egy jól öntözött kert, mint egy örökké patakzó forrás” (Ézsaiás 58:10-11 NLT-fordítás, második kiadás).

good_samaritan.jpg

Az irgalmasság és együttérzés ott kezdődik, hogy meglátjuk a szükséget, együtt érzünk mások fájdalmával, majd ez cselekvésre indít minket. Az irgalmas szamaritánus hozzáállása mindezt jól példázza, amikor segítségére sietett a sebesült embernek. Ám az irgalmasság és együttérzés gyakorlásával kapcsolatban van még egy negyedik, nagyon fontos tényező, amelyet ő sem hagyott figyelmen kívül.

Áldozatot kell hoznod, kerül amibe kerül.

A szívességnek mindig ára van, és a szolgálattétel mindig áldozatvállalással jár. Ha irgalmasságot és együttérzést akarunk tanúsítani, az rendszerint megkívánja, hogy időt, energiát, pénzt vagy akár hírnevet áldozzunk rá. Példának okáért a szamaritánus elvitte egy fogadóba a sebesült embert. Feltehetően nagy utat kellett megtennie, mert felrakta az embert a szamarára. Egész éjszaka vigyázott rá, gondoskodott róla, hogy ne szenvedjen hiányt semmiben, és ráadásul még a számláját is kifizette – mindezt a saját maga költségére. Nem csak egyszerűen "kihívta az illetékes hatóságot", hanem elkövetett minden tőle telhetőt, hogy segítsen. És mi haszna származott abból, hogy segített? Semmi. Egyszerűen csak szeretetből tette. És ez az, amit Isten is kér tőlünk.

Ha irgalmas vagy és segítesz másokon, az számodra is áldozatvállalással jár. Időt, pénzt kell rá áldoznod, esetleg még egy emberi kapcsolatot is. De az az irgalmasság és együttérzés, amiért nem kell nagy áldozatot hozni, nem is ér sokat.

Isten azonban megígéri, hogy ha segítesz a bajba jutott embereken és azt adod, amid van, akkor Ő meg fog áldani ezért. A Biblia így fogalmaz: „Tápláld az éhezőt és segítsd a bajba jutottakat! Akkor világosságod majd kiragyog a sötétségből, és a téged övező sötétség oly fénylővé lesz, mint a delelő Nap. Az Úr vezet majd szüntelen; vizet ad, amikor kiszáradsz, és megújítja erődet. Olyan leszel, mint egy jól öntözött kert, mint egy örökké patakzó forrás” (Ézsaiás 58:10-11 NLT-fordítás, második kiadás).

Más szavakkal: kerüljön bármibe is, hogy irgalmasságot és együttérzést tanúsítasz, az mindig megéri.

Ebben biztos lehetsz.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hozzatok fel példát egy olyan személyre, aki könyörületességet és együttérzést tanúsított valaki iránt. Milyen áldozatot kívánt ez meg tőle?
  • Amikor fontolóra veszed, hogy segíts valakinek, mi az az ár, ami miatt leginkább aggódsz, hogy ki kell majd fizetned?




Az isteni célok Isten ígéreteiből származnak


„Az ÚR, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom földjéről, aki beszélt velem, és így esküdött meg nekem: A te utódaidnak adom ezt a földet! – Ő elküldi majd angyalát előtted, hogy onnan hozz a fiamnak feleséget." (1Móz 24:7 NLT fordítás, második kiadás)

tumblr_static_tumblr_static_b4c9lik60zwog4o4w00kccwsg_640.jpg

Sok ember új céllal kezdi el a naptári új évet. Elhatározzák, hogy fogyni fognak, több időt töltenek a gyerekeikkel, többet olvasnak, valami egyénit alkotnak a munkahelyükön, vagy bármilyen nemes (vagy kevésbé nemes) célt.

De nem minden cél származik Istentől. Az isteni célok Isten ígéreteihez kötődnek az Igéjéből. Az Ő ígéretei adják a bátorságot és hitet a folytatáshoz, amikor sokkal természetesebb félni és aggódni.

1Móz 24-ben Ábrahám egy nagyon kemény céllal bízta meg szolgáját, Eliézert: hogy feleséget keressen a fiának, Izsáknak. Először Eliézer megengedte, hogy a félelem eluralkodjon rajta, majd megkérdezte Ábrahámot: „Mit teszek majd, ha találok egy feleséget Izsáknak, de nem akar majd velem jönni?"

Ábrahám ekkor emlékeztette a szolgáját Isten ígéretére: „Az ÚR, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom földjéről, aki beszélt velem, és így esküdött meg nekem: A te utódaidnak adom ezt a földet! – Ő elküldi majd angyalát előtted, hogy onnan hozz a fiamnak feleséget." (1Móz 24:7 NLT fordítás, második kiadás).

Amikor Ábrahám Eliézer eszébe juttatta az Úr ígéretét, a félelme teljesen eltűnt. Ugyanez történik velünk is. Félelmetes mindent feltenni egy célra amid csak van, hiszen senki sem akar elbukni.

A Biblia viszont arra biztat, hogy ne a saját erőnkre figyeljünk a céljaink elérésének érdekében. Valójában, hogyha önmagunk erejéből el tudjuk érni a céljainkat, akkor nem isteni célokat teljesítünk.

Mit mond Isten Igéje a céljaidról ebben az évben? Sosem fogod ezt megtudni, csak ha tudod a Biblia tanítását. Olyan ez, mintha lenne egy biztosításod, csak épp azt nem tudod, hogy mit fedez. Szükségtelen aggodalmaskodáshoz vezet.

A Bibliában Isten azt ígéri, hogy Ő lesz a segítőnk, hogy egészségesek legyünk, hogy jobb szülőkké váljunk, hogy kilábaljunk az adósságainkból és minden másban. De ha nem ismerjük ezeket az ígéreteket és nem kérjük el őket, szükségtelenül fogunk aggodalmaskodni ezeknek a céloknak az eléréséért.

Az igazság az, hogy nem kell nagy hited legyen, hogy óriási célokat érj el – egy kevés hitre van szükséges egy hatalmas Istenben! Istenünk a világmindenség istene, Ő bármit meg tud tenni!

Kész vagy Istenben bízni a hihetetlenben is?

Beszéljetek róla:

  • Hogyan hatnak az emberek megszegett ígéretei a múltunkból az Istenben való bizalmunknak a kialakulásában?
  • Isten melyik ígéretére kell rátámaszkodnod, hogy elérd a céljaidat?
  • Hogyan ad önbizalmat a célok elérésére az a tény, hogy Isten ígéreteire támaszkodsz?


Élj Isten szerint: Mozogj!

Mi történik, ha Isten szerint élünk? … Kifejlődik egy hajlandóság bennünk arra, hogy ragaszkodjunk dolgokhoz, kifejlődik a szívünkben az érzékenység a könyörületre, és egy meggyőződés, hogy alapvetően szentség járja át a dolgokat és az embereket. Azt vesszük észre magunkon, hogy őszintén elkötelezzük magunkat, hogy nem erőltetjük a magunk útját az életben, és hogy képesek vagyunk bölcsen irányítani az energiáinkat. A törvénykezés képtelen ezt megadni, az csak akadályoz.
(Galaták 5:22-23 – MSG fordítás)


Gondolkodj csak el a következőn: Isten nem tervezte volna úgy a testedet, hogy szüksége van testmozgásra, ha a testmozgást szánta volna a legfárasztóbb, legunalmasabb dolognak, amit tenned kell.

Isten tudja, hogy mindannyiunkat különbözőképpen formált, ezért a testmozgásnak sokféle formáját is megadta, és mindannyiunk számára van egy olyan, ami számunkra a legjobb.

A legjobb testmozgás számodra az, amit tulajdonképpen azért teszel, mert élvezed. Mit szeretsz csinálni? Milyen testmozgás tetszik neked? Kérdd Istent, mutassa meg neked mi az, és próbáld ki, még akkor is, ha fel kell adnod egy kicsit a kényelmedet.

A Galata 5:22 ezt mondja: Mi történik, ha Isten szerint élünk? … Kifejlődik egy hajlandóság bennünk arra, hogy ragaszkodjunk dolgokhoz, kifejlődik a szívünkben az érzékenység a könyörületre, és egy meggyőződés, hogy alapvetően szentség járja át a dolgokat és az embereket. Azt vesszük észre magunkon, hogy őszintén elkötelezzük magunkat, hogy nem erőltetjük a magunk útját az életben, és hogy képesek vagyunk bölcsen irányítani az energiáinkat. A törvénykezés képtelen ezt megadni, az csak akadályoz.” (MSG – fordítás)

Mozogj azért, hogy örülj, és a testmozgás legyen örömteli dolog számodra. Ha úgy gondolsz rá, mint egy fárasztó "muszáj”-ra, eltűnik a motivációd. Ha „bölcsen irányítod energiáidat” és olyan dolgot csinálsz, amit szívesen végzel, akkor azt veszed majd észre, hogy egyre jobb kedvvel csinálod.

Beszéljetek róla:

* Milyen testmozgást vagy tevékenységeket szeretsz csinálni, illetve szerettél csinálni még mielőtt túl elfoglalt lettél?
* Mi jut eszedbe, amikor azt hallod, hogy „Mozogj, hogy örülj.”
* Milyen testmozgást vagy tevékenységet végzel jelenleg, amely az öröm és az egészség felé visz?



komment
süti beállítások módosítása