Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ha te nem mondod el, ki fogja?-Imádkozom érted-Imádkozz Isten jóindulatáért!-Krisztus feltámadása – és a tiéd!- ROKONOK VAGY KITASZÍTOTTAK?-Vigyázz a szívedre!

2019. április 20. 00:56 - Andre Lowoa

 

Ha te nem mondod el, ki fogja?

„Ez a nap örömhírnek a napja. Ha hallgatunk és megvárjuk a virradatot, büntetés ér bennünket.” 2Királyok 7:9

Isten békessége

A szír hadsereg körülzárta Samária városát, semmi sem juthatott se be, se ki. Kétségbeejtő helyzet volt. Végül az ostromzár alá vett lakosságot már az éhhalál fenyegette. Négy leprás, akinek e betegség miatt a városfalon kívül kellett élnie, úgy döntött, hogy bemennek a szír táborba, hátha megszánja őket valaki, és kapnak ennivalót és vizet. De amikor odaértek, felfedezték, hogy egy angyali hadsereg megriasztotta a szíreket, és azok elmenekültek, hátrahagyva mindent: élelmet, vizet, ruházatot és kincseket. Ez a négy ember alig hitt a szerencséjének! Ettek, ittak, régi rongyaik helyett szép új ruhákba öltöztek, kincset gyűjtöttek, és elrejtették olyan helyre, ahol később megtalálhatják. Aztán eszükbe jutott, hogy Samáriában a saját népük éhezik, szomjazik, szükségben van, beteg és haldoklik. Most válaszút előtt álltak: megtartsák-e ezt mind maguknak, vagy megosszák azokkal, akiknek éppolyan nagy szükségük van rá, mint nekik? Aztán így szóltak egymáshoz: „Nem helyes, amit teszünk. Ez a nap örömhírnek a napja. Ha hallgatunk és megvárjuk a virradatot, büntetés ér bennünket. Jertek azért, menjünk és mondjuk el ezt a királyi palotában!” Ma találkozni fogsz valakivel, aki lelkileg éhes, és Jézusra van szüksége. Mit teszel tehát? Ha te nem beszélsz neki róla, akkor ki fog? Ha te nem mondod el neki a jó hírt, akkor talán meghal lelkileg. Azt mondod, félsz? Isten négy kitaszítottat használt arra, hogy a szabadítás jó hírét megvigyék. Ha hagyod, ma téged is használni fog.



Imádkozom érted

„…könyörögtem érted…” (Lukács 22:32)

Nincs annál erőteljesebb kifejezése szeretetünknek, mintha azt mondjuk valakinek: „Imádkozom érted”! Az erőtlen vallásosság nagytragédiája, hogy nem ismeri az imádságban rejlő hihetetlen erőt. Az imádság megindítja Istent! Márpedig, amikor Isten mozdul, akkor emberek és helyzetek megváltoznak!

Jézus azt mondta Péternek: „… a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint búzát, de én könyörögtem érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited: azért, ha majd megtérsz, erősítsd atyádfiait.” (Lukács 22:31-32). Isten pedig meghallgatta azt az imát! Annak ellenére, hogy Péter megtagadta Krisztus. Végül mégis ő lett a világtörténelem legnagyobb lelki ébredésének egyik vezéralakja, és a Biblia két könyvének szerzője. Csak az örökkévalóság fogja megmutatni, hány élet menekült meg, hány szolgálat állt helyre imádság által. Az imádságban nincs távolság. Az imádságban bármely helyzetbe beléphetünk, bármikor, bárhol a földön, hivatkozva az ígéretre: „— higgyétek, hogy mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, megkapjátok, és meg is adatik nektek” (Márk 11:24). Amikor a filiszteusok meg akarták semmisíteni Izráelt, Sámuel ezt mondta: „… imádkozni fogok értetek az Úrhoz” (1Sámuel 7:5). Az eredmény? „…előrenyomultak a filiszteusok, hogy megütközzenek Izraellel. Az Úr azonban hatalmas hangon mennydörgött azon a napon a filiszteusok fölött, és úgy megzavarodtak, hogy vereséget szenvedtek Izráeltől. (1Sámuel 7:10). Talán erre gondoltak a régiek, amikor azt mondták: „Vihart keltünk az imádságinakkal!” Isten meghívásra jön, Imádságaink nyitnak neki ajtót. Ha bármikor Jézus nevében imádkozunk, a Szentlélek felhatalmazást kap, hogy véghezvigyen olyan dolgokat az érdekünkben, amelyeket másként nem lehet elérni. Ne feledd ezt, ha legközelebb azt mondod valakinek: „Imádkozom érted”!



Imádkozz Isten jóindulatáért!

„Így találsz kedvességre és jóindulatra Istennél és embereknél.” (Példabeszédek 3:4)
Ahhoz, hogy el tudd végezni az Istentől rád bízott feladatot, szükséged van Isten jóindulatára! Hogyan jutott el József az egyszerű fogolytól a börtönparancsnok-helyettesi posztig? „…az Úr Józseffel volt… és kedveltté tette a börtönparancsnok előtt… az Úr Józseffel volt, és eredményessé tette az Úr, amihez hozzáfogott” (1Mózes 39:21-23). Miért választott Ahasvérós király egy Eszter nevű zsidó rabszolgalányt, és tette őt királynévá? Mert Eszter „… minden leánynál jobban megnyerte tetszését és szeretetét. Ezért az ő fejére tette a királyi koronát, és királynévá tette…” (Eszter 2:17). Hogyan lett Sámuelből, a templomszolgából egy nemzet prófétája? „…Sámuel pedig folytonosan növekedék, és kedves volt mind az Úr, mind az emberek előtt” (1Sámuel 2:26 Károli). Mi volt ezekben a kiváltságos emberekben a közös vonás?
Először, hogy megtették a tőlük telhető legtöbbet. Kitűntek azzal a tehetséggel, amit Istentől kaptak, és amikor eljött az ideje, Isten előléptette őket. Másodszor: mások érdekeit helyezték előtérbe. Dávid szolgálta Saul királyt, pedig ő kegyetlen főnök volt. Ruth dolgozott azért, hogy özvegy anyósát eltarthassa, míg Naomi másik menye, Orpá csak saját magára gondolt. Harmadszor, tanítható lelkületük volt, és keresték a vezetést, útmutatást. Isten úgy válaszolt Ruth kívánságára, hogy a legmegfelelőbb tanítót, Naomit adta mellé, és Boázt, a legjobb főnököt, és azt is elintézte, hogy épp a megfelelő mezőre menjen (Ruth 2:2-3). Isten jótetszése által összeköttetésbe kerülsz a megfelelő emberekkel, és ez juttat el a megfelelő helyre is. Amikor azon a területen dolgozol, amit Isten választott számodra, akkor áldásokat fogsz nyerni. Nem, nem fogsz mentesülni a megpróbáltatásoktól, de sikeres leszel abban, amire elhívást kaptál.



Isten jóindulatának munkálkodását láthatjuk, ha megvizsgáljuk József életét. „De Izráel [Jákób] Józsefet minden fiánál jobban szerette… tarka ruhát csináltatott neki. Amikor testvérei látták, hogy apjuk jobban szereti őt minden testvérénél… meggyűlölték… Egyszer József álmot álmodott, elmondta testvéreinek, és emiatt még jobban meggyűlölték” (1Mózes 37:3-5). Figyelj meg két dolgot ebben a történetben! Először: Isten jóindulata ajándék, nem jutalom; nem azért jár, mert jobb vagy a többieknél. Soha ne mentegetőzz azért, mert Isten áldásai szemmel láthatók életedben, de ne is tekintsd őket a felsőbbrendűség jelvényének. Pál megkérdezi: „Mid van, amit nem kaptál?” (1Korinthus 4:7). A válasz: semmi! Tartsd ezt észben, és élj hálás életet! Másodszor: Isten jótetszése szerint járni nagy bölcsességet igényel. József testvérei ezt mondták: „Nézzétek, ott jön az álomlátó! Gyertek, öljük meg… Majd meglátjuk, mi lesz az álmaiból!” (1Mózes 37:18-20). Nagy hiba megosztani az álmaidat azokkal, akik nem képesek értékelni. A szemed előtt talán örülni fognak veled, de titokban neheztelni fognak rád. A tékozló fiú bátyját nem zaklatta fel, hogy öccse éhezett messze idegenben egy disznóvályú mellett. Ő azzal nem tudott megbirkózni, amikor ünnepelték a hazatérőt. Saul király örült, amikor Dávid legyőzte Góliátot. De nem tudta kezelni, amikor az emberek azt mondták: „Megölt Saul ezer embert, Dávid meg tízezer embert!” (1Sámuel 18:7). Jézus erős szavakkal illette ezt a magatartást: „Ne dobjátok gyöngyeiteket a disznók elé…” (Máté 7:6 NKJV). Légy hát bölcs, és csak akkor szólj, ha eljött az ideje, Isten tetszését keresd, és akkor jóindulatában fogod élni az életed.



Isten meg tudja mutatni neked jóindulatát a legszokatlanabb helyzetekben, sőt olyan emberek által is, akikről ezt teljesen valószínűtlennek tartanád. József útja Egyiptom kormányzóságáig igazságtalan vádakon és börtönbe vettetésen át vezetett. Eléggé esélytelennek tűnik, hogy egy elítélt bűnözőből a következő miniszterelnök legyen – hacsak nem Isten írja a történetet, mint ahogy Józsefnél is. „Megharagudott azért a fáraó a két főemberre, a főpohárnokra és a fősütőmesterre. Őrizetbe vétette őket a testőrparancsnok házában, abban a börtönben, ahol Józsefet fogva tartották.” (1Mózes 40:2-3). Amíg a börtönben voltak, József megfejtette mindkét ember álmát, és mindkét esetben megtörtént az, amit mondott. Így vált ismertté József tehetsége. Később a fáraót rossz álom kínozta, amelyet senki sem tudott megfejteni, de a főpohárnok emlékezett Józsefre, és beszélt róla a fáraónak. Ekkor József megfejtette a fáraó álmát, segített felkészülni az éhínség hét esztendejére, a fáraó pedig ezt azzal jutalmazta, hogy Józsefet tette maga után második emberré az országban. Végül József álma mégis valóra vált. Figyeld meg, kiket használt ennek érdekében Isten: egy péket, és egy pohárnokot. Lelki értelemben szólva: Isten fel tud használni pékeket arra, hogy megáldjon, mert ők tudják, milyen hozzávalókra van szükség a sütemény készítéséhez. Használnak hozzá sok mindent, például sót, lisztet, sütőport, mely külön-külön talán nem finom, de a végeredmény nagyon is ízletes. Isten tud használni pohárnokokat, mert ők tudják, hogyan kell valamit éppen idejében kinyitni. Érted már a lényeget? Tartsd nyitva elméd, maradj érzékeny Istenre, mert ő a legszokatlanabb helyzetekben és a legvalószínűtlenebb embereken keresztül is meg fogja mutatni jóindulatát.




Krisztus feltámadása – és a tiéd!

„… hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadt…” (1Thesszalonika 4:14)
A feltámadás azt jelenti, hogy a holtak felkelnek a sírból. A legtöbb vallás tanít a hallhatatlanságról, de csupán a keresztyénség tanítja a test feltámadását. „Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadt, az is bizonyos, hogy Isten az elhunytakat is előhozza Jézus által, vele együtt” (1Thesszalonika 4:14). Jób, akinek minden gyermeke egyetlen napon halt meg tragikus módon, azt kérdezi: „Ha meghal a férfiú, életre tud-e kelni?” (Jób 14:14). Mi is ezt kérdezzük, amikor a halál elragad valakit, akit szeretünk. Isten olyan választ adott Jóbnak, és nekünk is, ami felszárítja könnyeinket, meggyógyítja összetört szívünket, és figyelmünket valami nagyobbra irányítja, mint múlandó életünk és annak gondjai: „Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára megáll a por fölött, s ha ez a bőröm lefoszlik is, testemben látom meg az Istent. Saját magam látom meg őt, tulajdon szemeim látják meg, nem más, bár veséim is megemésztetnek.” (Jób 19:25-27). Legközelebb, amikor egy pillangót látsz repülni, állj meg, és emlékeztesd magad erre: „Ez az én jövőm is!” Nem számít, milyen szépen öltözteted fel tested, még legjobb formájában is csak egy hernyó az. Ám amikor kiemelkedik a halál gubójából, és felemelkedik, hogy az Úrral találkozzon a levegőben, akkor már az Ő szépségét fogja hordozni, rá fog hasonlítani. „…először feltámadnak a Krisztusban elhunytak, azután mi, akik élünk, és megmaradunk, velük együtt elragadtatunk felhőkön az Úr fogadására a levegőbe, és így mindenkor az Úrral leszünk. Vigasztaljátok tehát egymást ezekkel az igékkel.” (1Thesszalonika 4:16-18).






ROKONOK VAGY KITASZÍTOTTAK?

„Ezért hagyja el a férfi az apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez…” (Máté 19:5)
Órákig tartó veszekedés után egy házaspár néma csöndben autózott. Hirtelen egy tanyaudvar m,ellett haladtak el, ami tele volt öszvérekkel és szamarakkal. A férj gúnyosan megkérdezte: „A rokonaid?” A feleség így válaszolt: „Igen, anyósomék részéről.”
A házasság Isten ötlete volt, és jó ötlet. A házasságról beszélve Jézus ezt mondta: „Ezért hagyja el a férfi az apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté” (Máté 19:5). A házasságban „két ember társaság, három pedig tömeg!” Íme tehát az anyósok és apósok tízparancsolata: 1) Szeresd, tiszteld, becsüld a házaspárt! 2) Biztosíts nekik függetlenséget, állj ellen a késztetésnek, hogy „jobb módszert” akarj nekik mutatni! 3) Légy méltányos, és ne kritizáld őket, mert a kritika olyan, mint a bumeráng! „Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek” (Máté 7:2). 4) Ne keress hibákat! „Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!” (Máté 7:1). Ne csapj le minden egyes tévedésükre, hacsak nem akarod, hogy veled is így bánjanak! 5) Ne élj vissza vendégszeretetükkel, és mindig telefonálj, mielőtt megjelensz náluk! „Ritkán tedd lábadat embertársad házába, mert megsokallja, és meggyűlöl” (Példabeszédek 25:17). 6) Ne várd el, hogy túl gyakran látogassanak! 7) Tartóztasd magad a kéretlen tanácsoktól! „Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs végül is lecsendesíti” (Példabeszédek 29:11). 8) Ne beszélj arról, hogy mennyire szeretnél már unokát, hacsak nincsenek már úton! 9) Tartsd tiszteletben lakberendezési ízlésüket, még akkor is, ha különbözik a tiédtől! 10) Imádkozz értük minden nap! Ha olyan rokon vagy, aki nem akar kitaszított lenni, élj a tízparancsolat szerint!





Vigyázz a szívedre!

„Ügyeljetek arra… hogy a keserűségnek a gyökere felnövekedve kárt ne okozzon…” (Zsidók 12:15)
A „gondosan ügyelni” kifejezés, amit itt olvasunk, a görög „episzkopeó” szóból ered, ami azt jelenti: felügyel, felvigyáz, ellenőriz (főnévi alakja az episzkoposz, ebből ered a „püspök” szavunk). Tehát te vagy a „felelős megbízott” a szívedért. Minden nap figyelned kell, irányítanod kell, és helyre kell igazítanod mindazt, ami benne történik. Nem hibáztathatsz másokat a rossz hozzáállásodért, a megbántottságért és a meg nem bocsátásért. Te vagy a felelős! Ha valaki megbánt, rajtad múlik, hagyod-e, hogy a keserűség gyökeret verjen benned. Nem irányíthatod azt, amit más emberek tesznek, de Isten nem is ezt fogja számon kérni rajtad, hanem a „bensődet” – azt a részedet, melyet te irányíthatsz. Neked kell döntened arról, hogy a bosszúság haraggá, a harag gyűlöletté, a gyűlölet bosszúállássá válik-e, vagy nem. A Biblia azt írja: „Ügyeljetek arra…, hogy a keserűségnek a gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön” (Zsidók 12:15). A kertekben azért szaporodnak el a gyomok, mert a kertész nem tépte ki őket idejében. Ha a kertedet elborítják a gyomok, nem mondhatod: „Nem tudom, hogyan történhetett ez!”. Ha „gondosan ügyelsz”, akkor látni fogod, amikor beköltöznek. Az egyetlen módja annak, hogy megszabadulj azoktól a gyomoktól, melyeket az ellenség akar elvetni az életedbe, ha gondosan figyelemmel kíséred szíved állapotát. Ha fájdalmas, bántó helyzettel kell szembenézned, ne engedd, hogy a rossz hozzáállás gyökeret verjen, és romlott gyümölcsöt hozzon. Kérd inkább Isten segítségét, hogy a pusztító hatású gondolatok helyére a kegyelem és a megbocsátás kerüljön azok iránt, akik ártottak neked. A Biblia azt mondja: „Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Példabeszédek 4:23).
komment
süti beállítások módosítása