Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A változáshoz Szentlélekre van szükség-Hitetlenért imádkozni-Hogyan nézz szembe a félelemmel és határozatlansággal-Jézus új kezdetet ad

2019. április 18. 10:04 - Andre Lowoa

A változáshoz Szentlélekre van szükség

"Ha valóban úgy hallottatok róla, és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban. Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett."

(Efézus 4:21-24.)

Az akaraterőnél több erőre van szükséged az életedben. Isten erejére van szükséged.

A "Lélek gyümölcsei" olyan tulajdonságok, amiket Isten helyez az életedbe, amikor a Szentlélek rajtad keresztül működik. Ezek a szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.

Hogy termel Isten gyümölcsöket az életedben? Nem akaraterővel. Nem mehetsz ki és mondhatod: "Sokkal türelmesebb ember leszek!" Ez nem működik.

A Szentlélek neveli ezt benned. Azt mondod: "Sokkal türelmesebb leszek. Sokkal szeretetteljesebb leszek." Ez olyan, mintha odakötöznél néhány narancsot egy eukaliptuszfához és narancsfának neveznéd. Ez nem így működik. A gyümölcsök csak belülről jöhetnek - az ő Lelke rajtad keresztül él.

Hogyan dolgozik a Szentlélek benned? A válasz az, hogy fokozatosan: "Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre." (2. Korinthus 3:18.)

Amikor Isten egy gombát akar készíteni, hat órát szán rá. Amikor Isten egy tölgyfát akar készíteni, hatvan évet szán rá. A kérdés az: Mit szeretnél, az életed egy gomba legyen vagy egy tölgyfa?

Nem egy éjszaka alatt gyűjtötted a sebeidet, szokásaidat és csalódásaidat. Sok időbe telt, mire ilyen zűrös helyzetbe jutottál. Egyszer valaki odajött hozzám, és azt mondta: "Rick pásztor, szeretném, ha megoldanád a házassági problémám." Azt kérdeztem: "Mióta vagy házas?" Tizenöt éve. "Mióta áll fenn ez a probléma?" Tíz éve.

Te meg egy öt másodperces választ akarsz? Ez nem fog megtörténni. Meg kell hámoznod azt a hagymát rétegről rétegre.

A Szentlélek munkálkodik bennünk, hogy fokozatosan egyre inkább olyanná váljunk mint ő. A jellemed a szokásaidból áll össze. A te felelősséged az, hogy új szokásokat fejlessz ki a változáshoz.

Beszéljünk róla:

- Milyen új szokásokat akarsz kialakítani, hogy a Szentlélek munkálkodni tudjon az életedben, és így egyre inkább Krisztushoz hasonlatossá tehessen?

- Kérd meg a kiscsoportodat, hogy imádkozzanak érted, ahogy ezeken az új szokásokon dolgozol.



Hogyan nézz szembe a félelemmel és határozatlansággal

 

„Bízz az Úrban teljes szíveddel, és ne támaszkodj a magad értelmére. Gondolj az Úrra mindenben, amit teszel, akkor Ő sikert ad.” (Példabeszédek 3:5-6, NCV fordítás)

 

Minden határozatlanság gyökere a félelem. Mindannyiunknak vannak különféle félelmei. Félünk, hogy elhibázunk valamit, és zavarba jövünk. Félünk, hogy nem leszünk képesek befejezni, amit elkezdtünk. Félünk, hogy nem vagyunk elég jók.

Az egyik fajta félelem, amely megakadályoz a döntések meghozatalában, a mások helytelenítésétől, rosszallásától való félelem A Példabeszédek 25:29 azt mondja: „Az emberektől félni veszedelmes csapda, de az Istenben való bizalom biztonságot jelent.” (TLB fordítás). Abban a pillanatban, amikor elkezdesz aggódni, hogy mások mit gondolnak, véged van, mert a nemtetszéstől való félelem mindig rosszabb, mint maga a nemtetszés.

De hogyan szabadulhatsz meg a félelemtől? Egyetlen módon: szembe nézel vele, és elindulsz ellene. Megteszed azt a dolgot, amitől a legjobban rettegsz. Egyszer csak befejezed a célzást és meghúzod a ravaszt.

A félelem egyetlen ellenszere a hit. Hitben kell lépned. Bíznod kell Istenben, és el kell indulnod.

Minden főbb döntéskor, melyet a Saddleback Gyülekezetben hoztunk meg, rettenetesen féltem, de mégis döntöttem.

A bátorság nem a félelem hiánya. A bátorság az, hogy a félelem ellenére is haladsz előre. Ha nem félsz, nincs szükséged bátorságra. A bátorság azért jön, mert bár halálra rémültél, mégis hiszed, hogy ez az, amit Isten vár tőled, hogy megtegyél, ezért megteszed.

A Példabeszédek 3:6 azt mondja: „Bízz az Úrban teljes szíveddel, és ne támaszkodj a magad értelmére. Gondolj az Úrra mindenben, amit teszel, akkor Ő sikert ad.” (NCV fordítás).

Isten támogatja azokat, akik hitben járnak. Ezért meg kell kérdezned, hogy még milyen területeket kell Istenre bíznod? Valójában nincs szükséged Benne bíznod egészen addig, míg meg nem próbálsz valami olyat tenni, amit a saját erődből nem vagy képes.

Nem tudom, milyen döntést kell meghoznod, de fel kell készülnöd rá, aztán hitben lépned kell. Miért? Mert a döntéseid meghatározzák a jellemed, és meghatározzák a sorsod. Bízd magad az Úrra, és Ő ad neked bölcsességet és bátorságot olyan döntést hozni, amely közelebb visz azzá válni, akinek Isten teremtett téged.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan akadályozzák a félelmek, hogy előre haladj az életben?
  • Állsz-e olyan döntés előtt, melynek meghozatalához Istenben kell bíznod? Milyen hitbeli lépést vár tőled Isten?
  • Szerinted mit jelent Istenre bízni a döntéseidet?




Hitetlenért imádkozni

„Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.” (Lk 19:10)

Photo by Bryan Minear on Unsplash

Ha megkérdeznél ötven véletlenszerűen kiválasztott embert, hogy hogyan jut el a mennyországba, elég sokféle, különböző választ kapnál. A legtöbbnek azonban az lenne az alapgondolata, hogy ki lehet (kell) érdemelned a mennybe vezető utat.

Olyan dolgokat hallanál: „Légy jó és hozd ki a legjobbat magadból” vagy „Csinálj több jó dolgot, mint rosszat”. Ezek mögött mind a munkálkodás van, nem a kegyelem.

A Rómaikhoz írt levél 3:24 versében az áll: „Isten ingyen igazít meg az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban lett váltság által.”

Isten azt mondja, megváltásodat ingyen kaphatod meg. Nem dolgozhatsz meg érte, nem tudod kiérdemelni, vagy megvenni.

Ez a legnagyobb különbség a keresztyénség és minden más vallás között. Minden más hitrendszer egy szóban összefoglalható: „tegyél”. Teszel bizonyos dolgokat, hogy boldog légy és a mennybe kerülj, vagy tenned kell azért, hogy valamiféle örök életed legyen és megkapd az istenség jutalmát.

A keresztyénséget viszont, ha egy szóban akarod összefoglalni, akkor az a következő: „elvégeztetett”. Jézus Krisztus a kereszten megfizetett a mi megváltásunkért, és most a kegyelmét ajánlja, mint egy önzetlen, ingyen ajándékot. Ezért mondta Jézus Krisztus, amikor a keresztfán kifeszítve függött, hogy „elvégeztetett”. Mi is végeztetett el? A mi megváltásunk, szabadításunk, az a terv teljesedett be, hogy minden ember megkaphatja ezt a kegyelmet, ha kéri.

Mindannyiunk környezetében van olyan ember, akinek nincs kapcsolata Jézussal. Lehet a családban, barátok, munkatársak, szomszédok, ismerősök között. A Biblia azt mondja, imádkozzunk az ő megváltásukért. Tulajdonképpen Jézus „azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.” (1Tim 2:4). Tehát amikor egy meg nem váltott ember megváltásáért imádkozunk, akkor olyasmit teszünk, ami Istennek kedves.

Bízhatunk abban, hogy Isten szeretete mindenhova és mindenkihez eljut. Az ő hatalma mindenható és határtalan a megbocsátása. Azok az imák, amiket olyanokért szólnak, akik nem ismerik azt a reményt, amit mi Krisztus által kaptunk, mindig meghallgatásra találnak. Szüntelenül, szívből imádkozzunk, és ne csüggedjünk el!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Kikért imádkozol, akik még nem ismerik Krisztust?
  • Őértük, az ő jelenlétükért, hogyan adhatsz hálát Istennek?
  • Hogyan tudsz imádkozni azokért, akik nem értenek veled egyet, és elutasítják a Szentírást?

Íme egy minta a hitetlenekért mondott imára:

„Uram, tudom, nagyon sok ember van, akinek nincs kapcsolata veled. Talán ők tudnak rólad, hallották neved, de nem úgy ismernek, mint a személyes megváltójukat. Imádkozom azért, hogy legyen bátorságuk, hogy megnyissák szívüket, értelmüket és életüket feléd. Uram, segíts az ő hitetlenségükön. Hadd tudjanak ők is bízni benned és tudjanak téged szeretni. Használj engem hitük erősítésére, mint közvetítőt. Tégy kitartóvá az imádkozásban!”






Jézus új kezdetet ad

Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki nagy irgalmából újjá szült minket Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által élő reménységre, arra az el nem múló, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyben van fenntartva számotokra. (1Péter 1,3-4)

Mivel Jézus feltámadt a halálból, ezért mi vadonatúj életet kaptunk, benne megvan mindenünk az élethez, beleértve a mennyei jövőt is. (1 Péter 1:3-4 MSG – fordítás)

Amint beléptünk Húsvét hetébe, szeretném, ha egészen bizonyosak lennétek, alaposan megértenétek, Jézus azzal foglalkozik, hogy új kezdést adjon az embereknek. Nem számít, eddig mit tettél, nem számít, hol voltál, nem számít mennyire tévesen gondolkoztál, mindez el van törölve, Jézus tiszta, új kezdetet ad neked.

Péter apostol beszél néhány dologról, ami akkor történik, mikor az életedet Jézusnak adod:
• Megnyílik életed Isten felé, és kezded megismerni őt.
• Vadonatúj életet kapsz, amely mindent megad neked az élethez.
• Örök életet kapsz a mennyben.

Ugyanígy, más szavakkal ezt mondhatod: Kaptál bocsánatot a múltadra, kaptál életcélt, és otthont nyertél a mennyben. Micsoda üzlet! Amint Jézusba veted a bizalmad, ő gondot visel a múltadra, jelenedre és jövődre. Nagyszerű, új kezdet!

Az ő munkája az, hogy ti a Krisztus Jézusban vagytok. Őt tette nekünk Isten bölcsességgé, igazsággá, megszentelődéssé és megváltássá. (1Korinthus 1,30)

Mindenünk, amink van – helyes gondolkodás és igaz élet, tiszta lap és új kezdet – Istentől jön, Jézus Krisztus által. (1 Korinthus 1:30 MSG – fordítás)






komment
süti beállítások módosítása