Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogyan csillapíthatod a lelki szomjúságod?-Hogyan csillapítsd lelki szomjúságodat?-Hogyan működik az imádság?-Jót tesz az egészségednek, ha bízol Istenben

2019. április 15. 10:46 - Andre Lowoa




Hogyan csillapíthatod a lelki szomjúságod?

 

"Bárki, aki ebből a vízből iszik, hamarosan újra megszomjazik. Azok azonban, akik abból a vízből isznak, melyet én adok, soha többé meg nem szomjaznak. Friss, pezsgő forrássá válik bennük, mely örök életet ad." (János 4:13-14., NLT fordítás, második kiadás)

Ha elégedetlen vagy az életeddel és teljes, jelentőséggel bíró életet szeretnél, akkor nem kellene Jézuson kívül máshol kutatnod az elégedettség után.

Folyton csak nézelődünk, próbálunk valami olyat keresni, ami boldoggá és lényessé teszi az életünket. Azt gondoljuk "Ha ilyen ruhákban járhatnék, akkor menő lennék. Ha elmehetnék egy plasztikai műtétre és ezt rendbe hozhatnám, akkor ragyogó életem lehetne. Ha megkaphatnám ezt a munkát, akkor elégedett lennék."

A Biblia azt mondja a Jeremiás 2:13-ban, "Az embereim két gonoszságot is elkövettek: elfordultak tőlem, az élő víz forrásától és saját kutakat ástak, melyek eltörtek és nem tudják magukban tartani a vizet." (NCV fordítás)

Nem csak elutasítottuk Istent és nem kerestük őt, hogy betöltse szükségeinket és elégedettséget hozzon életünkbe. Megpróbáltuk saját magunk betölteni szükségeinket. Ezek a kutak, amiket ásunk magunknak, mint például a karrier, a jó megjelenés vagy akár egy golf meccs, nem tartják magukban a vizet.

A János 4:13-14-ben Jézus azt mondja: "Bárki, aki ebből a vízből iszik, hamarosan újra megszomjazik. Azok azonban, akik abból a vízből isznak, melyet én adok, soha többé meg nem szomjaznak. Friss, pezsgő forrássá válik bennük, mely örök életet ad." (NLT fordítás, második kiadás)

A bűn függőséget okoz. Folyton csak még szomjasabbá tesz! Ha nem hiszed, kérdezz meg bárkit, aki pornót nézett - egyszer nem volt elég. Ha a vényköteles gyógyszerek rabja vagy, egy pirula nem elég. Ha dühkezelési problémáid vannak, akkor nem csak egyszer gurulsz méregbe. A bűn sokkal nagyobb szomjúságot okoz a kielégülés iránt.

Jézus azonban olyan élő vizet ajánl, ami tartósan oltja a szomjad.

Ha elégedetlen vagy az életeddel, azt lelki szomjúságnak hívják és az egyetlen, aki ezt a szomjúságot csillapíthatja az, aki azt mondta: "Szomjazom." Jézus szomjazott a kereszten, úgyhogy neked nem kell. Ő megfizetett azért, hogy neked ne kelljen. Ő szomjassá vált azért, hogy neked ne kelljen megszomjaznod újra.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan kellene kinéznie az életünkben Jézus "friss, pezsgő forrásának"?
  • Hogyan próbálod te magad olyan jelentőségteljessé tenni az életed, amilyenné csak Jézus tehetné?
  • A környezetedben kinek lenne rá szüksége, hogy halljon az élet vizéről, melyet Jézus adhat?






Hogyan csillapítsd lelki szomjúságodat?


"Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne" (Jn 4,13-14)


Ha elégedetlen vagy az életeddel és teljes, tartalmas életet akarsz élni, ne keresd tovább az elégedettség forrását Jézuson kívül.

Folyton kutatva próbáljuk megtalálni azt, ami életünket boldoggá és jelentőssé teszi. Azt gondoljuk, "ha ezt a fajta ruhát viselhetném, menő lennék; ha lehetne plasztikai műtétem, és igazíthatnék egy testrészemen, az életem nagyszerű lenne; ha megkaphatnám azt az állást, elégedett lennék."

A Biblia azt mondja Jeremiás könyvében: "Mert kétszeres rosszat cselekedett népem: engem, a folyóvíz forrását, elhagytak, hogy víztartókat vájjanak, repedezett falú víztartókat, amelyek nem tartják a vizet." (Jer 2,13)

Nemcsak elutasítjuk Istent és nem számítunk rá, hogy gondoskodjon szükségleteinkről és megnyugvással töltse be életünket; mi magunk próbálunk gondoskodni szükségleteinkről. A víztartók, amiket vájtunk, a karrier, a jó külső, vagy egy golfjátszma, nem fogják megtartani a vizet.

János evangéliumában Jézus azt mondja: "Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne."

A bűn olyan, mint a kábítószer. Csak még jobban vágysz utána! Ha nem hiszed, kérdezz meg bárkit, aki már nézett pornográf filmet - egy nem elég. Ha a receptre felírt gyógyszereknek vagy rabja, tudhatod, hogy egy pirula nem elég. Ha dührohamokkal küzdesz, nem csak egyszer tör ki belőled a düh. A bűn mindig újabbat szül, hogy kielégíttess.

De Jézus élő vizet kínál, ami állandóan csillapítja szomjúságodat.

Ha elégedetlen vagy az életeddel lelki szomjúság gyötör. És az egyetlen, aki meg tudja szüntetni ezt a szomjúságot az, aki azt mondta: "Szomjazom." Jézus szomjazott a kereszten, ezért nem kell neked szomjaznod. Ő megfizetett azért, amiért neked nem kell megfizetned. Szomjazott, hogy neked ne kelljen többé szomjúságtól szenvedned.

Beszéljetek róla:

* Jézus milyen formában "buzgó víz forrása" valaki életében?
* Te mennyiben támaszkodtál önmagadra, hogy az életet olyan tartalommal töltsd meg, amit csak Jézus tud megadni?



Hogyan működik az imádság?

„Az iránta való bizalmunk pedig azt jelenti, hogy ha valamit az ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket. Ha pedig tudjuk, hogy bármit kérünk, meghallgat minket, akkor tudjuk, hogy már megkaptuk, amit kértünk tőle." (1János 5:14-15, NIV fordítás)

Tűnődtél már valaha azon, hogy tényleg működik-e az imádság? Talán a Sátán a füledbe suttogta: „Az imádkozás csak időpocsékolás. Felejtsd el! Kinek képzeled magad? Mégis mit gondolsz, mit csinálsz? Isten még csak meg sem hallgat."

Azonban íme az igazság: az imádság működik, mert Isten mindent a kezében tart.

Sőt, minden csoda alapja Isten korlátlan hatalma. Mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy ő a Mindenható Isten, akié a Menny és Föld minden hatalma, tehát az ő célja és akarata érvényesül. Megtanulunk bízni az ő bölcsességében és jóságában. Megtapasztaljuk az ő szerető természetét és nagylelkűségét.

Hitben növekszünk ahogy megértjük, Istennek jobb rálátása van a minket körülvevő dolgokra, mint nekünk, és ő tudja, hogy mi a legjobb számunkra. Látja a jövőnket, amit mi nem. A Biblia azt mondja: „Tervei örökké tartanak; céljai örökre szólnak." (Zsoltárok 33:11., GNT fordítás).

Isten korlátlan erőforrásai a te számodra is elérhetőek. Az Új Szövetség húsz alkalommal említi meg, hogy „Kérjetek". Igaz milyen bátorító a tudat, hogy a kezünkből kicsúszó dolgok Isten kezében ott vannak? Lehet, hogy te nem vagy képes változtatni egy helyzeten, de imádkozhatsz, és Isten képes rá.

Talán azt gondolod, hogy „Ha imádkozhatok és kérhetem Istent, hogy változtasson a dolgokon, Isten pedig valóban mindent irányít, akkor miért nem kapok meg mindent, amiért imádkozom?" Íme három ok:

Isten nem egy dzsinn

Csak azért mert imádkozunk, nem kapunk meg mindent, amit akarunk. Ha minden ima megválaszolásra kerülne, olyanokká válnánk, mint a rosszcsont kölykök. Ha szülő vagy, megadsz mindent a gyermekeidnek, amit kérnek? Valószínűleg nem. Felnőttként tudod, hogy mi a legjobb számukra, látod a nagyobb képet. Ha gyermekeid esetében látod a nagyobb képet, akkor milyen nagy lehet az a kép, amit Isten lát velünk kapcsolatban?

Néha a keresztények konfliktushelyzetekben imádkoznak

Előfordul, hogy a keresztények különböző eredményekért imádkoznak, még akkor is, ha ugyanarról a dologról van szó. Melyik imádságra fog Isten válaszolni? Nem válaszolhat mindegyik imádságra ugyanúgy egy időben.

Isten tudja mi a legjobb, mi nem

A Biblia azt mondja: „Az iránta való bizalmunk pedig azt jelenti, hogy ha valamit az ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket. Ha pedig tudjuk, hogy bármit kérünk, meghallgat minket, akkor tudjuk, hogy már megkaptuk, amit kértünk tőle." (1János 5:14-15, NIV fordítás). Így imádkozott Jézus: „Atyám, ha te azt akarod, vedd el tőlem a szenvedés e poharát. De legyen meg a te akaratod, ne az enyém." (Lukács 22:42, NLT fordítás).

Az imádság működik. Nem időpocsékolás. Isten mindent kézben tart és hallani akarja az imádságodat – ő meghallgat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolkoztál azon valaha, hogy valóban van-e haszna az imádságnak? Hogyan mutatta meg neked Isten, hogy ő meghallgat és megéri imádkozni?
  • Hogyan változnak az imádságaid abban a tudatban, hogy Isten meghallgat és válaszol?
  • Mit jelent, hogy Isten akarata szerint imádkozni, amit az 1János 5:14-15 mond?



Jót tesz az egészségednek, ha bízol Istenben


„Légy újból nyugodt, lelkem, mert jól bánt veled az Úr!" (Zsolt 116,7)

A testedet Istentől ajándékképpen kaptad, hozzá egy használati utasítással – a Bibliával. Minden szükséges utasítás benne van, ami szükséges, hogy megóvd magad és hosszú életű legyél.

Már tudod az alapokat: helyes táplálkozás, mozgás és pihentető alvás. De van még egy egészségügyi tényező amire a jó és hosszú élet kapcsán talán nem gondoltál.

Jót tesz az egészségednek, ha bízol Istenben. „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!" (Péld 3,5).

Miért jó az egészségednek, ha bízol Istenben? Mert ha bízol benne, akkor nem aggódsz.

A Zsolt 116,7 szerint „Légy újból nyugodt, lelkem, mert jól bánt veled az Úr!" Ha valóban bízol Istenben, kevésbé vagy stressz alatt.

A Biblia a Péld 14,30-ban írja „A szelíd szív élteti a testet, az indulat viszont rothasztja a csontokat."  Nem csak az számít, amit megeszel, hanem az is, ami téged emészt! Ha magadhoz is veszed a makrobiotikumokat és a bioételeket, de lelked haraggal, aggodalommal, félelemmel, gerjedelemmel, bűntudattal, indulattal, keserűséggel és egyéb érzelmi bajokkal van tele, akkor életed megrövidül.

Van választási lehetőséged:

  • Vagy aggodalmaskodsz vagy Istent dicsőíted.
  • Vagy fejvesztetten kapkodsz és pánikolsz vagy imádkozol.

Minél többet imádkozol, annál kevesebbet fogsz pánikolni. Nyugodj meg, mert Isten gondot visel rólad!

Beszéljetek róla:

  • Milyen nehéz helyzetben van szükséged arra, hogy bízzál Istenben?
  • Mit jelent „a magad eszére támaszkodni"?
  • Gondolj egy olyan alkalomra, amikor aggodalmaskodás helyett imádkoztál? Mi volt az eredménye?

 



komment
süti beállítások módosítása