Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A főnököd valójában nem a főnököd-A változáshoz szükség van a közösségre-Az engedelmesség békességhez vezet-Istenem, miért történik ez velem?

2019. április 10. 10:22 - Andre Lowoa

A főnököd valójában nem a főnököd

„Bármit tesztek, azt készségesen tegyétek, mintha az Úrnak dolgoznátok és nem embereknek. Emlékezzetek arra, hogy az Úrtól fizetségül örökséget kaptok, és, hogy az Úr Krisztusnak szolgáltok.” (Kolossé 3:23-24 NLT fordítás)

A főnököd valójában nem a főnököd. A Te főnököd Jézus.

A Biblia azt mondja: „Bármit tesztek, azt készségesen tegyétek, mintha az Úrnak dolgoznátok és nem embereknek. Emlékezzetek arra, hogy az Úrtól fizetségül örökséget kaptok, és, hogy az Úr Krisztusnak szolgáltok.” (Kolossé 3:23-24)

Két dolgot szeretnék a mai versből nektek megmutatni:

Először is, jobb hozzáállásod lesz a munkához amint megérted, hogy teljesen mindegy hol dolgozol vagy kinek dolgozol, a valódi főnököd Jézus.

Könnyebb lelkesnek lenned a munkáddal kapcsolatban, ha abbahagyod az ilyen típusú gondolatokat: „A főnökömnek dolgozom” vagy „A fizetésért dolgozom” ahelyett hogy elkezdenél így gondolkodni: „Az Úrért teszem.” Ha megérted ezt az igazságot, bármit teszel – akár éppen egy vállalatot vezetsz vagy mosogatsz – az egy dicsőítő cselekedet lesz.

Másodszor, amikor a munkádat egy dicsőítő cselekedetté formálod át, elkezdesz kincseket gyűjteni a Mennyországban. Ahogy Istenért dolgozol, örök letétet készítesz a Mennyországban.

Nem számít, hogy szőnyeget porszívózol, autót javítasz, egy hadseregben szolgálsz vagy egy irodát vezetsz, minden munka válhat dicsőítő cselekedetté, ha elég lelkesen végzed Istenért: „Akár esztek, akár isztok, bármi más cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!” (1Korinthus 10:31)

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz arról az igazságról, hogy a valódi főnököd Jézus?
  • Szerinted miért lehet a munka egy dicsőítő cselekedet?
  • Hogyan változtatja meg a földi feladatok elvégzéséhez való viszonyodat?



A változáshoz szükség van a közösségre

„Ahogyan a testünknek is megvannak a maga részei és minden résznek megvan a maga feladata, úgy van ez Krisztus testével is. Egy testnek vagyunk a részei, és mindannyian összetartozunk.” (Róma 12:4-5, NLT fordítás, második kiadás)

fellowship.png

Egyedül nem fogod tudni véghezvinni azokat a változásokat, amikre szükséged van, amiket meg akarsz tenni, amiket meg szeretnél tenni, amiket tervezel megtenni vagy amikre vágysz, hogy megtörténjenek. Ha megtudnád, akkor megtennéd. De nem tudod, ezért nem fogod megtenni. 

A Bibliában, Róma 12:4-5-ben azt olvassuk, hogy „Ahogyan a testünknek is megvannak a maga részei és minden résznek megvan a maga feladata, úgy van ez Krisztus testével is. Egy testnek vagyunk a részei, és mindannyian összetartozunk.” (NLT fordítás, második kiadás)

Isten úgy szerkesztette össze az univerzumot, hogy szükségünk van egymásra. Nekem szükségem van rád, neked pedig rám. Az „egymás” kifejezést 58 alkalommal használja az Újszövetség: szeressétek egymást, gondoskodjatok egymásról, bátorítsátok egymást, támogassátok egymást, imádkozzatok egymásért, üdvözöljétek egymást, osszátok meg egymás között. Isten sosem akarta, hogy egy magányos lovasként utazd át az életedet. Még a magányos lovasnak is ott volt Tonto! (Tonto a Magányos lovas című film egy kitalált bennszülött indián alakja – a fordító.) Nem arra lettél teremtve, hogy egyedül éld végig az életedet. Ha házas vagy, ha nem, ez nem számít – szükséged van egy lelki családra, egy kis közösség részese kell, hogy legyél.

Neked szükséged van rám, nekem szükséged van rád. Szükséged van a körülötted lévő emberekre, és nekik is rád. Mind összetartozunk.

Számos olyan önsegítő könyv van, ami megmondja neked, hogy mit tegyél, azonban ezek nem látnak el két olyan dologgal, amikre a Biblia szerint szükséged van: Isten hatalma és a közösség. Ezek azok, amikre valóban szükséged van a változáshoz. A változáshoz szükség van a közösségre.

A Saddleback gyülekezetben sokféleféle háttérrel rendelkező ember megfordul. 65 nyelven beszélünk a gyülekezetünkben, nagyon sokféle vallási és etnikai hovatartozású, nemzetiségű tagunk van.

Ami közös bennünk, az az Isten iránt érzett szeretetünk. Ez egyesít minket és segít abban, hogy kisegítsük egymást.

A Galata 3:28-ben azt olvassuk, hogy „Krisztusban nincs különbség zsidó és görög között, rabszolga és szabad között, férfi és nő között. Mindannyian ugyanazok vagytok Krisztus Jézusban!” (NIV fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Milyen változásokat szeretnél véghezvinni az életedben idén? Milyen célokat tűztél már ki?
  • A hozzád közel álló személyek hogyan tudnak segíteni ezeknek a céloknak az elérésében?
  • Mi tart vissza attól, hogy elfogadd, vagy kérd más emberek segítségét?





Az engedelmesség békességhez vezet

"Semmi felől ne aggódjatok! Bármilyen helyzetben vagytok is, imádkozzatok! Hálaadással kérjétek Istentől, amire szükségetek van! Isten békessége, amely minden képzeletet felülmúl, megőrzi majd szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban." (Filippi 4:6-7)

Ha megrendülten és összezavarodottan érzed magad egy olyan döntés miatt, amit meg kell hoznod, akkor valószínűleg magadra és nem Isten hangjára hallgatsz. A Biblia azt mondja, hogy:"Isten  nem a zűrzavarnak, hanem a békességnek az Istene." (1 Korintus 14:33) Isten nem a zűrzavarnak az alkotója. Tehát, ha így összezavarodva érzed magad, akkor nem Isten hangja beszél az életedben.

Amennyiben te szülő vagy, szeretnéd, ha a gyerekeid zavarodottan vagy nyomás alatt tennék meg azt, ami kérsz tőlük? Nem, hanem azt szeretnéd, hogy megértsék mit kell tenniük és aztán azt, hogy engedelmeskedjenek. Az Atya Isten ugyanezt kéri tőlünk.

Csupán az idő szűke lehet alaposan indokolt, amennyiben Isten mondta, hogy tégy meg valamit és te erre "nem"-mel válaszolsz. Aztán a nyomás nőni kezd; ám mindenkor béke van, ha "igen"-t mondasz arra, mit Isten kér tőled.
A sátán kényszer alatt akar látni minket, de Isten könyörületesen von magához. A sátán ki akarja használni az erőszakot és elérni azt, hogy a kényszer irányítsa az életünket. De Isten a mi Jó Pásztorunk. Ő magához és a békességhez akar közelebb vonni bennünket.
Peter Lord, a pásztor, akit mélyen tisztelek ezt szokta mondani: "Kilencven százaléka annak, amit Isten mondani akar neked, az bátorítás." Ha mindaz, amit Istentől hallasz, negatív üzenet,  akkor valami nincs rendben. Akkor a kábelek összecsavarodtak.
Ha úgy érzed, hogy Isten mondja hogy tégy meg valamit, ám te mindinkább nyugtalan vagy miatta, akkor a kábelek szintén összecsavarodtak, zűr van és valami nincs rendben.
A Biblia azt mondja, hogy : "Semmi felől ne aggódjatok! Bármilyen helyzetben vagytok is, imádkozzatok! Hálaadással kérjétek Istentől, amire szükségetek van! Isten békessége, amely minden képzeletet felülmúl, megőrzi majd szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban."  ( Filippi 4:6-7)
Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez 
 
  • Milyen olyan döntés van, ami miatt zaklatott és nyugtalan vagy? Gondolod, hogy ez akkor az a döntés, amit Isten kér tőled, hogy meghozz?
  • Gondolj egy  jelenlegi helyzetedre. A Filippi 4:6-7 versei közül mi az, amit már megvalósítasz, és melyik része az, amit el kell kezdened megtenni?
  • Mi az, amit már kért tőled, hogy tegyél meg, de nem engedelmeskedtél? Mi lett az okozata illetve a hatása?





Istenem, miért történik ez velem?


„Nem teljes az ismeretünk és a prófétálásunk sem…Most csak úgy látjuk Istent, mintha egy homályos tükörben szemlélnénk. Később pedig szemtől szemben és világosan fogjuk látni. Nem teljes az ismeretünk, de akkor majd meg fogunk érteni mindent, ahogyan maga Isten teljesen megért minket.” (1Kor 13:9, 12, CEV fordítás)

Fájdalmában és kétségbeesésében Jób sok jogos kérdést tett fel: Miért is ad Isten a nyomorultnak világosságot, és életet a keseredett szívűeknek? (Jób 3:20, GNT fordítás).

Ez a „miért” az emberi természetünk velejárója, mindannyian felvetjük ezt a kérdést. Van az a tévhitünk miszerint, ha megértjük a fájdalmunk okát, akkor az majd könnyebbé teszi elviselni a gyötrelmeket.

Nem magyarázatra van szükséged, hanem erőre. Nem magyarázatra van szükséged, hanem Megváltóra. Nem magyarázta van szükséged, hanem vigasztalásra és támogatásra.

Azonban, mi mindig magyarázatot keresünk! Kérdéseket teszünk fel mint, hogy „Miért sétált ki az életemből? Miért tett nekem olyan ígéretet, amit később megszegett? Miért bántott engem? Miért veszítettem el az állásomat? Miért halt meg? Miért lettem beteg?”.

Barátaim, évek óta tanulmányozom a „miért” kérdést, és megadom nektek a legjobb tudásom szerinti válaszom: nem tudom. Soha nem is fogom tudni, mivel nem vagyok Isten. És te sem vagy az. Van néhány dolog, amit egyszerűen nem fogunk megérteni, amíg nem jutunk át a halál utáni másik oldalra. Akkor majd minden nagyon, nagyon világossá válik. Egyedül Isten tudja. Ha nem kapod meg a válaszát azonnal, talán felhagyhatnál a „Miért?” kérdésekkel, mivel így csak a fájdalmat hosszabbítod meg.

A Példabeszédek könyve 25:2a-ban, ezt olvashatjuk: „Isten kiváltsága az, hogy a dolgokat elrejti” (TLB fordítás). Isten a kijelentés Istene. Kijelenti magát a természeten, a körülményeken és a Szentíráson keresztül. Az egyetlen ok, amiért bármit tudhatsz Istenről az, hogy Ő kijelentette önmagát.

A Biblia azonban nem csak azt mondja, hogy Isten kijelent, hanem azt is, hogy elrejt. És olykor Isten szándékosan rejti el arcát előlünk. Miért? Azért, hogy megtanuljunk bízni benne, és hogy hitben éljünk ahelyett, hogy az érzéseink irányítanának.

Isten semmiért sem tartozik neked magyarázattal. Istennek nem kell egyeztetni veled, mielőtt megtenne valamit. Istennek nem kell engedélyt kérnie tőled, mielőtt lehetővé tenné, hogy dolgok megtörténjenek az életben. Isten az Isten, és mi nem mindig fogjuk megérteni, hogy bizonyos dolgok miért történnek.

A Biblia azt mondja: „Nem teljes az ismeretünk és a prófétálásunk sem…Most csak úgy látjuk Istent, mintha egy homályos tükörben szemlélnénk. Később pedig szemtől szemben és világosan fogjuk látni. Nem teljes az ismeretünk, de akkor majd meg fogunk érteni mindent, ahogyan maga Isten teljesen megért minket.” (1Kor 13:9, 12, CEV fordítás).

Egyszer minden világossá fog válik. Minden értelmet fog nyerni. Azt fogod mondani: „Szóval, Isten ezért engedte ezt az életembe!”. Addig pedig, Isten azt szeretné, hogy bízz benne.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mely kérdéseket kellene betenned a „Megkérdezni Istentől, amikor a Mennybe jutok” elnevezésű mappába?
  • Hogyan növeli a hitedet a „miért” kérdéseid elengedése?
  • Hogyan bátoríthatnál ma valakit, aki megkérdőjelezte Istent és azon tűnődik, hogy Isten miért engedte bizonyos dolgok bekövetkeztét az életébe?
  • Beszélgess erről az állításról: Nem kell mindent megértenem ahhoz, hogy Isten utasításai szerint cselekedjem.

 





komment
süti beállítások módosítása