Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Harcostársra van szükséged-Hogyan erősíted lelki gyökereidet

2019. április 06. 10:56 - Andre Lowoa

 

Harcostársra van szükséged


"Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy Isten meg tudjon gyógyítani titeket. Amikor olyan ember imádkozik, aki hisz, nagy dolgok történnek." (Jak 5,16, NCV fordítás)


Az ember nem megy egymaga háborúba. Öngyilkos küldetés lenne. Kell valaki, aki hátulról fedez.

Szükséged van egy harcostársra.

Ugyanez igaz a szellemi csatákra is, amelyeket mindannyian vívunk. Egymagad nem szállhatsz szembe a buja gondolatokkal, a becstelenséggel, a függőséggel és a félelemmel. Egyedül kudarcra vagy ítélve.

Ha csak azt kívánod, hogy bűnbocsánatot nyerj, valld meg a bűnödet, és vidd megtört szívedet Isten elé. Ha változást is akarsz, valld meg bűnödet valaki másnak is.

Feltárni a bűnödet, a gyógyulásod kezdete. Nem szükséges megvallani azt mindenkinek, de meg kell vallani valakinek. Szükséged van valakire, aki feltétel nélkül szeretni fog, teljesen elfogad és folyamatosan imádkozik érted. Szükséged van egy azonos nemű valakire, akivel nyílt és őszinte lehetsz.

A Biblia ezt így írja le: "Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy Isten meg tudjon gyógyítani titeket. Amikor olyan ember imádkozik, aki hisz, nagy dolgok történnek." (Jak 5,16, NCV ford.)

Mikor bűnödet megvallod valaki másnak, kinyitsz egy szelepet, és ez leveszi a nyomást rólad. A mumus hirtelen már nem is tűnik olyan ijesztőnek.

A bűn egy körkörös folyamat. Először alázatosan kérjük Isten segítségét egy dologban, és Ő erőt ad nekünk, hogy sikerrel járjunk. Aztán körülbelül hat hónap siker után kezdünk öntelten büszkék lenni, majd megint elbukunk. Utána alázatosan újra Isten segítségét kérjük. Ha végig alázatosak tudnánk maradni, az jó lenne, de a büszkeség mindig visszatér.

Ebből a körből barátok nélkül nem lehet kiszállni. Olyan barátok nélkül, akik imádkoznak érted, törődnek veled, bátorítanak és segítenek megmaradni a helyes úton. Mikor megérkezik a siker, barátaid segíteni fognak megőrizni tisztánlátásodat, így az alázatod sem tűnik el.

Ezért nagyon fontosak a helyi gyülekezetek. Azonban lehet, hogy évekig jársz különböző gyülekezetekbe, mégsem ismersz meg másokat, és mások sem ismernek meg téged. Tégy erőfeszítést azért, hogy találj egy olyan kis csoportot a helyi gyülekezetben, ahol a hívőknek megnyílhatsz és őszinte lehetsz.

Azt hinni, hogy megszabadulhatsz a rossz szokásaidtól anélkül, hogy őszintén beszélnél róla másoknak, az nem más, mint a felelősség alól kibújni. És ez sosem működik. Ha ezt teszed, biztos, hogy kudarcot fogsz vallani.

Beszéljetek róla

* Milyen bűnödet szükséges megvallanod egy másik embernek?
* Kinek vallhatod meg a bűnödet?
* Miért félsz megvallani a bűnödet valaki másnak?





Hogyan erősíted lelki gyökereidet

„Akiknél [a mag] a köves helyre esett, azok, amikor hallják, örömmel fogadják az igét, de nem gyökerezik meg bennük: ezek hisznek egy ideig, de a megpróbáltatás idején elbuknak. (Lk 8:13)

Tavasszal Dél-Kaliforniában minden fű kizöldül, a vadvirágok, a mák virul, gyönyörű minden. Amikor az eső eláll, a hegy barnára vált. Miért? Mivel a fűnek rövid, kicsi a gyökere. Nem tud elég mélyre ereszkedni, hogy felszívja a talajvizet.

Amikor a növénynek nincsenek mély gyökerei és szikes talajban is van, eleinte megindul és jól néz ki, de nem tud tartósan ilyen maradni. Kiszárad mivel nem tud mélyen megereszkedni.

Lukács 8:13 szerint: „Akiknél [a mag] a köves helyre esett, azok, amikor hallják, örömmel fogadják az igét, de nem gyökerezik meg bennük: ezek hisznek egy ideig, de a megpróbáltatás idején elbuknak.”

Gyakran meghalljuk Isten szavát, de nem engedjük át magunkon, hogy az igazán megváltoztasson. Felületesen csak átmeneti érzelemmel reagálunk rá. Fellángolással vagyunk iránta. Éppen csak időt nem hagyunk rá, hogy elmélyedjünk benne.

Valóban ilyen szeretnél lenni? Nem, egyáltalán nem. Te egy mélyen érző ember szeretnél lenni, nem egy felszínes valaki. Egy mély lelki gyökerekkel rendelkező ember szeretnél lenni, aki az évekig tartó nehéz időkben is képes gyümölcsöket teremni. Amikor erős viharok jönnek, valaki a családban beteg lesz vagy egy közeli barátod meghal, nem fordulsz ki, mivel gyökereid jó erősek, mélyen kapaszkodsz.

Hogyan erősítheted lelki gyökereidet? Úgy hogy naponta szánsz időt, hogy Istenre figyelj, együtt vagy egy kis csoport hívő ember társaságában.

Amikor nem Istennel vagy nap mint nap, akkor kiszáradsz és kifordulsz a nyomás alatt. Nem tudod a dolgokat kezelni. Időt kell szánnod, hogy hallgass Isten szavára. Megpihenve és elcsendesedve. A Bibliát olvasva és Istennel társalogva. Zenélve, énekelve. Vagy ha szereted, akkor naplót írva. Bármit tenni, ami Isten közelségében tart.

Szükséged van egy kis közösségre. Senki sem látja az életét teljesen. Mindenki valamilyen szemellenzőt visel. A kis gyülekezeti közösség, megláttatja azokat a dolgokat, amiket te nem veszel észre. Ezért van szükségünk egymásra. Másoktól is tanulsz egy kis csoportban, egymást támogatjátok és a gyökerek tovább erősödnek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit kell átütemezned, hogy időd legyen Istennel foglalkozni?
  • Ihletet pillanataidból mit kell átvegyél, kövessél?
  • Isten vajon miért teremtett társas lényként?





komment
süti beállítások módosítása