Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lelkiismeretünk által megismerhetjük Isten igazságát-Neked van biztonsági hálód?-Önátadás:Az élet egyetlen lehetséges módja-Össze vagy zavarodva? Emlékezz Isten ígéreteire!

2019. március 30. 10:46 - Andre Lowoa

 




Lelkiismeretünk által megismerhetjük Isten igazságát


„Még a pogányok is, akik nem látták Isten írott törvényét, megmutatták, hogy ismerik a törvényt, amikor ösztönösen azt cselekedték, anélkül, hogy hallották volna.” (Róma 2:14 NLT fordítás)

Isten nem csak az alkotásain keresztül mutatja meg nekünk az igazságát, hanem a lelkiismeretünkön keresztül is.

Néhány dolgot Isten biztossá tesz bennünk; tudjuk, hogy ezek mindig jók, vagy mindig rosszak, attól függetlenül, hogy ki mit mond. A lelkiismeretünk mondja ezt. A Biblia azt mondja: „Még a pogányok is, akik nem látták Isten írott törvényét, megmutatták, hogy ismerik a törvényt, amikor ösztönösen azt cselekedték, anélkül, hogy hallották volna. Bebizonyították, hogy Isten törvénye a szívükbe van írva, és a saját lelkiismeretük és gondolataik vádolják vagy erősítik őket.” (Róma 2:14 NLT fordítás).

Tegyük fel, hogy kiválasztunk 1 millió embert a világ minden tájáról, és New York egyik útkereszteződéséhez visszük őket, majd ezt mondjuk: „Itt van egy 92 éves vak hölgy, járókerettel. Át kell mennie az út túloldalára. Mondd meg, e 3 lehetőség közül melyik az erkölcsileg helyes: 1 – engeded, hogy megpróbáljon átmenni az úton egyedül; 2 – átsegíted az úttesten; 3 – kilököd a szembejövő forgalom elé."

Pál apostol azt mondja, még a nem keresztények is tudják, hogyan kell helyesen cselekedni (Ld. Róma 2:14-16). Függetlenül attól, hogy követjük-e, vagy nem, mindenki tudja, mi a helyes, mert Isten adott nekünk lelkiismeretet.

Alapos megfontolás után, Isten parancsolatain keresztül, és Jézus Krisztus által is megtudhatjuk az igazságot, de mindezekről a hét folyamán lesz szó.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen érzéseket idéz benned elő az, hogy az ellenkezőjét teszed, mint amit a lelkiismereted mond, hogy helyes lenne?
  • Ha a lelkiismereted arra vezet, hogy felfedezd az igazságot, hogyan tudhatsz meg többet Isten igazságából?
  • Hogyan leszel Krisztushoz hasonló azáltal, hogy követed a lelkiismeretedet?




Neked van biztonsági hálód?


“És végül, mindannyian gondolkozzatok hasonló módon, legyetek együtt érzők, szeressétek egymást, legyetek könyörületesek és alázatosak.” (1 Péter 3:8, NIV-fordítás)

Lelkipásztorként naponta látom, ahogy az embereknek magukra utalva kell szembenézniük rendkívül nehéz élethelyzetekkel. Pedig senkinek sem kellene egyedül várakoznia a kórházban, míg egy közeli hozzátartozóján  életmentő műtétet hajtanak végre. Egy nőnek sem kellene egyedül várnia a laboreredményre egy problémás terhességnél. Nem kellene senkinek egyedül lenni, amikor egy harctérről érkező hírre vár. Nem kellene egyedül állnunk egy nyitott sír szélén. És nem kellene senkinek megtapasztalnia, hogy milyen az első egyedül töltött éjszaka azután, hogy a házastársa elhagyta.

Az élet szükségszerű velejárói a megpróbáltatások és a tragédiák. Nem kerülhetjük el őket, de nem muszáj egyedül mennünk keresztül rajtuk. Szükségünk van Isten biztonsági hálójára, hogy segítsen megtartani minket a nehéz időkben.

Mit értünk Isten biztonsági hálóján? Egy hívőkből álló, összetartó társaságot vagy csoportot – egy maroknyi embert, aki igazán elkötelezett irántad. Az ilyen kis társaság valódi közösséget alkot. És Isten tervének megfelelően, a  közösségben „ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi“ (1 Korinthus 12:26, NIV-fordítás).  A közösség Isten válasza a kétségbeesésre.

A Róma 12:15 hasonló gondolatot fogalmaz meg:  “Örüljetek együtt azokkal, akik örülnek, és gyászoljatok azokkal, akik gyászolnak.“

Az igevers első része könnyűszerrel betartható. Ha valami jó történik valakivel, többnyire nem esik nehezünkre osztozni az örömében. Ám amikor valaki az élet nehéz próbáin megy át, már nehezebbnek tűnik, hogy abban is  osztozzunk. Pedig valójában nem is olyan nehéz megtenni. Aki válságban van, annak nem tanácsra van szüksége, hanem arra, hogy valaki odatelepedjen mellé, megfogja a kezét, átkarolja a vállát, vagy együtt sírjon vele.

Pál is mondja, „ezért bátorítsátok egymást, és építsétek egymást“ (1 Thesszalonika 5:11). Egy másik embert bátorítani nem azt jelenti, hogy azt mondjuk neki, szedje össze magát, és azt sem, hogy elmondjuk neki nagy bölcsen, hogy mi hogy látjuk a dolgokat. Sokszor azzal tudunk a legtöbbet segíteni valakinek, ha csak csendben leülünk mellé, megfogjuk a kezét, átkaroljuk a vállát, vagy vele együtt sírunk. 

Neked van biztonsági hálód? Van egy keresztényekből álló kis közösség, akikre tudod, hogy számíthatsz az élet legnehezebb időszakaiban is? Ha nincs, még ma kezdj el építeni ilyen baráti kapcsolatokat. A megpróbáltatások és a nehéz időszakok elkerülhetetlenek az életben, és csak a bolond várná őket felkészületlenül.

Beszéljünk róla

  • Kik a te "biztonsági hálód"? Hogyan építed a közösséget az emberekkel, és hogyan lehet elérni az elkötelezettségnek egy ilyen szintjét?
  • Te milyen gyakorlati módon tudsz biztonsági hálóként szolgálni valaki más számára?
  • Mi a különbség aközött, hogy egy Biblia-tanulmányozó csoportnak vagy tagja, és aközött, hogy egy közösségnek vagy tagja?






Önátadás: Az élet egyetlen lehetséges módja


„Mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult.”(Fil.2:6-7 HNT)

Az életben mindenki átadja magát valaminek, vagy valakinek. Ha nem Istennek, akkor az általános közvéleménynek veted alá magad; vagy a pénznek, megbántódásnak. Vagy az aggodalom, a saját büszkeséged, testi vágyaid és az egód késztetnek megadásra. Arra vagyunk kitalálva, hogy valakit imádjunk, és ha nem imádjuk Istent, akkor létre hozunk magunknak más isteneket (bálványokat), amik oltárán feláldozzuk az életünket. E. Stanley Jones mondta: ”Ha nem adod át magad Krisztusnak, akkor kiszolgáltatod magad a káosznak.”

Szabad vagy arra, hogy eldöntsd, hogy kinek adod meg magad, de ennek a döntésednek a következményei alól már nem tudsz kibújni.

"Engedelmeskedjetek azért az Istennek.” (Jakab 4:7/a HNT)

Az átadás nem a legjobb módja az életnek, hanem az egyetlen módja. Semmi más nem működik. Minden más megközelítés frusztrációhoz, csalódáshoz és önpusztításhoz vezet.
A King James-féle bibliafordítás a Róma 12:1-ben az "átadás/feladás" szót "a te értelmes szolgálatod"-nak fordítja. A Kortárs Angol változat fordításában ez úgy jelenik meg, mint a „legésszerűbb módja annak, hogy szolgáld Istent”.
Átadni Istennek az életedet, az nem valami buta érzelmi sugallat, hanem egy ésszerű intelligens cselekedet, a legfelelősségteljesebb és legokosabb dolog, amit csak tehetsz az életeddel. A legbölcsebb pillanataid közé fog tartozni az, amikor Igen-t mondasz az Istennek:

"Ezért arra törekszünk, hogy akár itt lakunk még, akár elköltözünk, kedvesek legyünk neki." (2Kor 5:9 HNT)

Időnként ez éveket vesz igénybe, de végül felfedezed a legnagyobb akadályát az Isten áldásainak az életedben, és ez nem más, mint saját magad – a te önös akaratod, makacs önérzeted és egyéni törekvéseid. Nem tudod teljesíteni Isten tervét az életedre nézve, amíg saját terveidre koncentrálsz. Ha Isten elkezdi a legmélyrehatóbb munkálkodását az életedben, akkor ezzel fogja kezdeni.
Ezért adj át mindent Istennek: a múltbeli lemondásaidat, a jelenlegi problémáidat, és a jövőre vonatkozó ambícióidat is, a félelmeidet, álmaidat, gyengeségeidet, szokásaidat, fájdalmaidat és a bosszantó akadályaidat. Tedd Jézust az életed vezetőülésébe és vedd el a kezedet a kormánykerékről. Ne félj: Semmi sincs az Ő tudtán kívül.

Krisztus vezetése alatt mindennel megbirkózol majd: "Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem." (Fil 4:13 HNT)
Talán aggódsz:
-Mi van akkor, ha hibázok vagy visszaesek?
-Ha hibázol?
Biztosan el fogsz követni hibákat. Senki sem tud hibátlanul átadott életet élni, csakis Jézus.
De Isten gondoskodott a te elkerülhetetlen bűneiddel kapcsolatosan is: "Gyermekeim, ezt azért írom nektek, hogy ne vétkezzetek; ha pedig vétkezik valaki, van pártfogónk az Atyánál: az igaz Jézus Krisztus," (1Ján 2:1 HNT)

Beszéljünk róla:

* A világ milyen módon tart távol téged az önfeladástól?
* Hogyan engedted, hogy a büszkeséged vagy az ambícióid tartsanak távol téged attól, hogy Istennek add az életed?




Össze vagy zavarodva? Emlékezz Isten ígéreteire!

 

„Így most titeket is szomorúság fog el, de ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a szívetek, és örömötöket senki sem veheti el tőletek” (János 16:22)

Nehéz elképzelni, hogyan érezhettek a tanítványok azon a szombaton Jézus feltámadása előtt és a feltámadása utáni napon. Végignézték, ahogyan a Messiásukat, az Isten Fiát a rómaiak keresztre feszítették. Látták korábban, ahogyan halottakat támaszt fel és vakokat gyógyít meg, és tudták azt is, hogy Jézus le tudott volna jönni a keresztről. De nem tette meg.

Képzeld csak el azt a fájdalmat, félelmet és megbánást, ami azon a szombaton átjárta a gondolataikat.

Mi is mindannyian átmentünk már ilyenen. A borzalmas tragédiákat gyakran követik zavaros időszakok.

Hogyan kezeld tehát ezeket a zavaros időszakokat?

Emlékezz Isten ígéreteire. Soha ne kételkedj a sötét időszakokban azokban a dolgokban, amiket Isten a világosságban mutatott meg számodra.

Amikor az ember nehéz időszakon megy keresztül, természetes reakció minden addigit félretenni és az összes korábbi tervet kidobni a kukába. Azonban pont ennek kellene lennie az utolsó dolognak, amit ilyenkor tenned kellene.

Közvetlenül a keresztre feszítése előtt Jézus egy fontos ígéretet adott a tanítványainak, hogy abba kapaszkodjanak az elkövetkező nehéz napokban. Azt mondta, hogy „…most titeket is szomorúság fog el, de ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a szívetek, és örömötöket senki sem veheti el tőletek” (János 16:22)

Jézus tudta, hogy a tanítványai nehézségekkel fognak szembenézni, de emlékeztette őket, hogy ki kell tartaniuk, mert később ismét örvendezni fognak. Amikor az összezavarodottság erőt vesz rajtad, akkor tudnod kell azt, hogy Istennek van terve – és ennek a tervnek te is a része vagy.

Legyél az ígéretek embere. Tanuld meg Isten ígéreteit és tarts rájuk igényt. Több mint 7.000 ígéret van a Bibliában, amelyeket soha sem tudsz beváltatni, ha nem ismered őket és az összezavarodottság kiüti azokat a fejedből.

Isten ígéretei olyanok, mint a biztosítási rendszer. Ha van biztosításod, akkor nem kell aggódnod amiatt, hogyan fizeted majd ki az orvosi számlákat, ha szükség lesz rájuk. Biztosítva vagy.

Ha zavaros időszakot is élsz meg az életedben, de ismered Isten ígéreteit, akkor nem kell többet félned már.

Hiszen biztosítva vagy.

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, mit éreztek és gondoltak a tanítványok azon a szombaton a feltámadás előtt?
  • Melyek azok az ígéretek, amik fontosak voltak számodra az életed során?
  • Kivel tudnád megosztani Isten egy ígéretét, aki éppen egy zavaros időszakban van?



komment
süti beállítások módosítása