Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Barátságban élhetsz Istennel-Ha együtt dolgozunk, többet érhetünk el-Hogyan gyakorlod a szeretetet?-Ismerjük meg Isten igazságát a teremtésen keresztül-Isten soha nem enged el-Jézus ezt tanítja:"Vonulj el, és imádkozz!"

2019. március 29. 10:36 - Andre Lowoa

Barátságban élhetsz Istennel

"Mert ha akkor, mikor ellenségei voltunk, megbékéltetett minket az Isten önmagával Fia halála által, akkor miután megbékéltettünk, még inkább üdvözíteni fog élete által." (Róma 5:10)


(Angol NLT szó szerinti fordítása: "Mivel ha akkor, mikor ellenségei voltunk, az Istennel való barátságunk helyre lett állítva az ő Fia halála által, bizonyára megszabadít majd az örök büntetéstől élete által.")

Az Istennel való kapcsolatodnak nagyon sok vonatkozása lehet: Isten a te Teremtőd és Alkotód, Urad és Mestered, Bírád, Megváltód, Atyád, Megmentőd és még sok más (Zsoltárok 89:27, 95:6, 136:3; Ézsaiás 33:22, 47:4; János 13:13; 1. János 3:1; Júdás 1:4).

De a legmegdöbbentőbb igazság ez: A Mindenható Isten ég a vágytól, hogy a Barátod legyen!

Az Édenkertben látjuk, milyen az eszményi kapcsolat Isten és az ember között: Ádám és Éva egy bensőséges barátságot élvezett Istennel. Nem volt szertartás, ünnepély vagy vallás - csak egy egyszerű szeretetkapcsolat Isten és az általa teremtett emberek között. Bűntudattól és félelemtől szabadon, Ádám és Éva gyönyörködtek Istenben, és ő gyönyörködött bennük.

Arra lettünk teremtve, hogy Isten állandó jelenlétében éljünk, de a Bűneset után az eszményi kapcsolat elveszett. Csak néhány ószövetségi időkben élő ember részesült abban a kiváltságban, hogy Isten barátja legyen. Mózest és Ábrahámot "Isten barátai"-nak nevezték, Dávid "a szívem szerint való férfi", Jób, Énók és Nóé bensőséges barátságban élt Istennel (I. Mózes 5:22, 6:9; II. Mózes 33:11, 17; 2 Krónikák 20:7; Jób 29:4; Ézsaiás 41:8; Apcsel 13:22; Jakab 2:23).

De az Isten félelme általánosabb volt az Ószövetségben a vele való barátságnál. Aztán Jézus megváltoztatta ezt az állapotot. Amikor kifizette a bűneink árát a kereszten, a templomban lévő kárpit, ami az Istentől való elválasztottságunkat jelképezte, kettéhasadt tetejétől az aljáig, jelezve, hogy az Istenhez való közvetlen belépésünk ismét lehetséges.

Az ószövetségi papokkal ellentétben, akik csak órákig tartó előkészületek után találkozhattak Istennel, mi bármikor közeledhetünk Istenhez. A Biblia mondja, "Sőt ezenkívül még dicsekszünk is az Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki által részesültünk a megbékélés ajándékában." (Róma 5:11) (Szó szerinti fordítás: "Így most örvendezhetünk az Istennel való csodálatos új kapcsolatunkban - mindezt azáltal, amit a mi Urunk Jézus Krisztus tett értünk, ahogyan Isten barátaivá tett minket.")

Az Istennel való barátság csak Isten kegyelme és Jézus áldozata által lehetséges. "Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által" (2. Kor. 5:18a) (Szó szerinti fordítás: "Mindezt Isten végezte el, aki Krisztuson keresztül átformált minket az ellenségeiből a barátaivá.")

A régi ének mondja "Ó, mi hű barátunk, Jézus" de valójában, Isten arra hív minket, hogy élvezzük a barátságot és közösséget a Szentháromság mindhárom személyével: Az Atyánkkal (1. János 1:3), a Fiúval (1. Kor. 1:9), és a Szent Szellemmel (2. Kor. 13:13).

Beszéljünk róla


* Mennyire változna meg az Istennel való kapcsolatod, ha úgy hinnél és bíznál benne, ahogyan a legjobb barátodban?
* Beszélj arról, hogy Jézus halála és feltámadása hogyan változtatta meg a helyzetedet Istennel?
* Szerinted milyen lehet élvezni a közösséget a Szentháromság mindhárom személyével?





Ha együtt dolgozunk, többet érhetünk el


"Mert Isten alkotásai vagyunk, akiket Jézus Krisztusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azokat tegyük." (Efézus 2:10, NIV fordítás)

 Isten azért helyezett minket a Földre, hogy elvégezzünk egy olyan munkát, amelyre csak mi vagyunk képesek. Az Efézusiakhoz írt levélben az áll, hogy Isten jó cselekedetekre teremtett minket és előre eltervezte, hogy mivel töltjük majd az életünket. De nem úgy tervezte, hogy egyedül végezzük el azt a munkát. Szükségünk van más emberekre is, akik segítenek.

Ismered azt az érzést, amikor túl sok munkát kell egyedül elvégezned? Elfáradsz és kiégsz ilyenkor... Miért? Mert egyedül próbálod elvégezni a munkát, pedig Isten nem így tervezte.

Isten azt mondja a Prédikátor könyve 4. rész 9. versében, hogy "jobban boldogul kettő, mint egy, mert többet tudnak elvégezni, ha együtt dolgoznak" (NCV fordítás).  Amikor csapatként dolgoztok, sokkal többre juthattok, és ha jó csapattársak vesznek körül, a munka is sokkal élvezetesebb és kevésbé fárasztó!

Képzeld el, hogy mindannyian hópelyhek vagyunk. Egymagunkban nem tudunk nagy változást hozni. De ha a  könnyű, pici hópihe összekapcsolódik több hópihével, akár a forgalmat is letudja állítani. A hópelyhekhez hasonlóan, közösen mi is nagy dolgokat vihetünk véghez, ha mindenki teszi a maga dolgát.

Tudtad, hogy amikor együtt dolgozunk másokkal itt a Földön, akkor tulajdonképpen az örökkévalóságra gyakorlunk? A Mennyországban mindannyiunknak kell majd dolgoznia, de mindenki csak egy kisebb részfeladatot lát el, hogy soha ne legyünk túlterheltek vagy kimerültek. És bár senki sem fog nagy terheket cipelni, de ahogy mindenki teszi a maga feladatát, minden munkát el fogunk végezni.

Ne felejtsd el, hogy az életben nem kell minden munkát egyedül elvégezned. Szükséged van másokra, hogy támogassanak és hogy veled együtt dolgozzanak. Ha megosztod a munkád terheit más keresztényekkel, észreveszed majd, hogy sokkal többet tudsz elérni Isten dicsőségére.

Beszéljetek róla

  • Tapasztaltad már, hogy túl sok munkát próbáltál elvégezni egyedül? Mi lett az eredménye?
  • Hogyan mutatja be, illetve hogyan kellene bemutatnia az egyháznak azt, hogy a közös munka által hogyan érhetünk el többet Isten dicsőségére?
  • Hogyan tudod rávenni az embereket, hogy segítsenek elvégezni azt a feladatot, amit Isten neked adott? És te kinek tudsz segíteni?






Hogyan gyakorlod a szeretetet?

"Kedves barátaim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől jön. Aki szeret, az Isten gyermeke és ismeri Istent."

(1János 4:7, NLT fordítás)

A szeretet egy készség, amit meg lehet tanulni. Más szóval, olyan dolog, amiben egyre jobb lehetsz, ha gyakorolsz.

Talán azt gondolod, hogy jó társ vagy, de Isten azt akarja hogy nagyszerű társ legyél, hogy tudd, hogyan kell szeretni, sőt a szeretet mestere legyél. A kapcsolatok szakértőjévé válhatsz. Sok ember azonban soha nem tanulja meg, hogyan kell igazán szeretni.

Nem szeretnél olyan emberré válni, akit úgy ismernek, hogy rendkívüli módon tud szeretni? Amikor az emberek rólad beszélnek, lehet hogy azt mondják: " Őt nem érdekli, ki vagy vagy hogyan nézel ki." "Őt nem érdekli, hol voltál vagy mit tettél vagy honnét jössz."

Az egyetlen módja annak, hogy valamit készséggé fejlessz az, ha gyakorlod. Újra és újra megteszed. Amikor először teszed meg, lehet hogy kínosnak érzed, de minél többször teszed, annál jobb leszel benne.

Ugyanez igaz a szeretetre is: "Kedves barátaim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől jön. Aki szeret, az Isten gyermeke és ismeri Istent." (1János 4:7, NLT ford.) A Biblia azt is mondja: "Gyakoroljátok ezeket a dolgokat; legyetek elkötelezettek benne, hogy a fejlődésetek nyilvánvaló legyen mindenkinek." (1Timóteus 4:15, HCSB ford.)

Gyakoroljuk az egymás iránti szeretetet.

Beszéljetek róla:
- Milyen módokon tudod megmutatni ezen a héten másoknak az irántuk való szereteted?
- Az életedben kinek van szüksége arra, hogy rajtad keresztül megismerhesse Isten szeretetét?
- Mit gondolsz, Isten akarja, hogy gyakorolj és hogy a rendkívüli szeretet emberévé válj akkor is, amikor fáradt vagy, nyűgös, vagy éppen sietsz?





Ismerjük meg Isten igazságát a teremtésen keresztül


„Isten alapvető valósága elég nyilvánvaló. Nyisd ki a szemed, és ott van!”(Róma 1:19 MSG fordítás)

Körülbelül 35 évvel ezelőtt, egy táborban voltam a hegyekben. Egy szobában egyedül, így imádkoztam „Isten, ha van Isten, én nyitott vagyok. Ha igazi vagy, akarok tudni róla. Továbbá, Jézus Krisztus, ha meg tudod változtatni az életemet, ha van célja az életemnek, tudni akarom.”

Tudod mi történt ekkor? Nem lettem libabőrös. Nem sírtam. Ragyogó fények sem csillantak fel – semmi ilyesmi.

Ez mégis egy fordulópont volt az életemben, mivel többé nem voltam előítéletes Istennel szemben. Meg akartam ismerni az igazságot, még akkor is, ha ez kellemetlen volt.

Az igazság felfedezhető, de először kellő nyitottsággal kell rendelkezünk, hogy azt mondjuk „Szeretném megismerni az igazságot jobban, mint bármi mást.” Amint elhatározod magad emellett a hozzáállás mellett, felfedezheted az igazságot. Hogyan?

Elsősorban, a teremtésen keresztül.

Sokat tanulhatunk Istenről és az igazságról, ha csak egyszerűen a természetet szemléljük. Ezért olyan fontos a tudomány – segít megértenünk Istent és a világmindenségét.

Például, tudva azt, hogy 60.000 bogárféle létezik, megtanulhatjuk, hogy Isten szereti a változatosságot. Vulkánt, szökőárt vagy földrengést látva, megtanulhatjuk, hogy Isten erőteljes. A finoman kiegyensúlyozott ökoszisztéma alapján megfigyelhetjük, hogy Isten hihetetlenül szervezett.

A Biblia azt mondja, hogy „Isten alapvető valósága elég nyilvánvaló. Nyisd ki a szemed, és ott van! Hosszú és elmélkedő pillantást vetve mindarra, amit Isten teremtett, az emberek mindig megláthatják azt, ami emberi szemmel  egyébként nem látható: Isten örök hatalmát és az isteni természetét. Így tehát nincs mentsége senkinek” (Róma 1:19-20, MSG fordítás)

Isten elvezet minket az igazsághoz a lelkiismereten, az alapos megfontoláson, az Isten parancsolatain és Jézus Krisztuson keresztül. A következő pár napban, még bővebben kifejtjük ezeket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten igazsága miért tűnik gyakran kellemetlennek?
  • Miért van szükség a hozzáállásod megváltoztatására ahhoz, hogy komolyan elkezd keresni az igazságot?
  • Hogyan fedezted fel Isten jellemének a teremtésben kinyilatkoztatott szempontjait?






Isten soha nem enged el

"Mindannyian Isten családjába tartozunk. ... És Isten fenntartja nektek a megfizethetetlen örök életet, mely a Mennyországban van... És Isten az ő mindenható hatalmával biztosít benneteket arról, hogy oda is fogtok érni, hogy megkapjátok, mert bíztok benne. "(1Péter 1:3b-5a TLB) 

 d2f866559f5c9089685d44cd38c011c3.jpg

Örökkévalóságra teremtettél! Egy nap a szíved megszűnik dobbanni, és így véget ér a testi életed, te viszont nem.

Isten a saját képmására alkotott, és örökkévalóságra teremtett. 

De van egy választóvonal: ha Istennel szeretnéd tölteni az örökkévalóságot, akkor a földi életedben kapcsolatot kell építened vele. Ha ezt megteszed, biztos lehetsz benne, hogy az örök életet is Vele töltheted.

Ha te is olyan vagy, mint mi valamennyien, akkor biztos azon gondolkozol, hogy miként lehet bizonyosságod az Istennel való kapcsolatodat illetően. Mi van, ha a halálod előtt elszúrod?

Minden a kegyelemről szól! Nem tehetsz semmit, hogy a Mennybe juttasd magad, nem tudod kiérdemelni, és nem is tudod garantálni magadnak. Egyedül Isten biztosíthat arról, hogy odakerülsz.

A  Biblia ezt mondja: "Mindannyian Isten családjába tartozunk. ... És Isten fenntartja nektek a megfizethetetlen örök életet, mely a Mennyországban van... És Isten az ő mindenható hatalmával biztosít benneteket arról, hogy oda is fogtok érni, hogy megkapjátok, mert bíztok benne." (1Péter 1:3b-5a TLB)

Amikor a gyerekek kicsik voltak, elmentünk a Grand Canyonhoz. Több kilométert gyalogoltunk lefelé egy ösvényen, a gyerekek pedig meg voltak rémülve, és kezüket a kezembe tették. Még fontosabb azonban, hogy én is az ő kezükbe tettem a kezemet, és nem akartam, hogy leessenek. Félúton már felbátorodtak, fészkelődtek és megpróbáltak egyedül lejutni. De én nem engedtem el őket.

És Isten sem fog elengedni, sem elhagyni téged!

Beszéljetek róla:

  • Ha örök életre lettél teremtve, akkor mit gondolsz, mennyire vagy fontos Istennek? 
  • Annak a felismerése, hogy nem tudsz olyat tenni amivel megérdemelheted, vagy elveszítheted a megváltásodat több, vagy kevesebb biztonságérzetet ad?
  • Ha hívő vagy, milyen érzést okoz az a felismerés, hogy Isten soha nem fogja hagyni, hogy elvessz?






Jézus ezt tanítja: "Vonulj el, és imádkozz!"

"Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára..."(Hab.2:1)



Ha szeretnénk Isten látása szerint élni életünket, folyamatosan hallanunk kell Isten felől. Hinnünk kell abban, hogy küldetésünk felé haladásunk egyik feltétele az, hogy naponta hallunk Isten felől. Ez nem csak egy kellemes bővítménye életünknek, ez szükséges ahhoz, hogy betöltsük küldetésünket.

Habakuk próféta azt mondja: "Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára..." Ez annak egy kifejezése, hogy "Egyedül leszek Istennel."

Nem számít, hogy hol vagy egyedül Istennel, csupán keresned kell egy helyet. Én történetesen kint szeretek lenni. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, építettem egy kis "imakertet" a házunk mögötti domboldalon, ahova elvonulhattam, és Istenre összpontosíthattam.

Egy csendes helyet kell választanod. Egy helyet, ahová szokásszerűen elmehetsz, hogy találkozz Istennel. Tedd különlegessé és egyedivé.

A Biblia azt mondja Jézusról: "Ő azonban visszavonult a pusztába, és imádkozott." (Lk. 5:16). Ez Jézusnak szokása volt, és a te életedben is azzá kell válnia. Amit most tanítok neked, azt nem csak egyszer fogod megtenni.
Ez olyan dolog, amit ezentúl naponta kell végezned életed végéig.
Ha szeretnéd meglátni Isten tervét az életedre nézve, és szeretnéd hallani az Ő hangját, akkor naponta kell vele találkoznod.

Ez azt jelenti, hogy erre az időre megszabadulsz a telefontól, és annyi zavaró tényezőt távolítasz el, amennyit csak tudsz.
Jézus azt mondja: "Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked." (Mt.6:6)

Az igazság az, hogy nem te vársz Istenre, hanem Isten vár rád.
Isten találkozni szeretne veled. Azt szeretné, hogy te is úgy ismerd őt, mint ahogyan Ő is ismer Téged. Ha ezt nem érted meg, igen ritkán fogsz Istenhez fordulni vezetésért. Nincs olyan területe az életednek, ami ne érdekelné Istent. "Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? ... a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre." (Mt.6:31-32)



komment
süti beállítások módosítása