Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mit jelent valójában a megbocsátás-Nyitott szív kell ahhoz, hogy meghalld Isten hangját

2019. március 09. 10:36 - Andre Lowoa

 

Mit jelent valójában a megbocsátás

„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek." (Lukács 23:24, NIV fordítás)

dandelion_25.jpg

A megbocsátás a kultúránk talán legtévesebben alkalmazott és legfélreértettebb jelensége. Azt hisszük, hogy tudjuk, pontosan mit is jelent, de ez valójában nem igaz. Mielőtt továbbolvasnál, kérlek, szánj rá egy percet, hogy kitöltsd ezt a rövid tesztet. Döntsd el, hogy a következő állítások igazak vagy hamisak!

  1. Addig nem kell megbocsátanom annak, aki megbántott, amíg nem kér bocsánatot. 
  2. Azzal, hogy megbocsájtok, semmiségnek állítom be a sértés és az okozott fájdalom nagyságát.
  3. A megbocsájtásba beleértjük a bizalom és a kapcsolat helyreállítását is.
  4. Addig nem igazán bocsátottál meg valakinek, amíg nem felejtetted el, hogy mivel bántott meg.
  5. Amikor látod, hogy valakit megbántottak, meg kell bocsátanod annak, aki a sérelmet okozta.

Amikor a Bibliát olvasod és felfedezed, hogy mit mond Isten a megbocsátással kapcsolatban, akkor rájössz, hogy mind az öt fenti állítás hamis. Neked hogy ment ez a teszt?

A következő pár napban azzal foglalkozunk, mi is a megbocsátás valójában, mivel a legtöbb ember egyszerűen nem érti.

Először is: az igazi megbocsátás nincs feltételhez kötve, nem jár elvárásokkal és nem dolgozol meg érte. Nem érdemled meg és nem tudod kialkudni. Nem köthető ahhoz, hogy az illető megígéri-e, hogy soha többé nem tesz ilyet. Attól függetlenül ajánlod fel, hogy a másik kéri vagy sem.

Amikor Jézus széttárta a karjait a kereszten és azt mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek.” (Lukács 23:24), akkor ezt senki sem kérte tőle. Senki sem mondott olyasmit, hogy „Bocsáss meg nekem Jézus, azért amit veled tesznek!” Ő ajánlotta fel és Ő kezdeményezett.

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy nem vesszük komolyan a sérelmet. Amikor valaki bocsánatot kér tőled, de te azt mondod: „Nem nagy ügy, nem történt semmi.”, azzal leértékeled a kezdeményezését. Mert ha tényleg nem volt nagy ügy, akkor nincs szükség a megbocsátásra és felajánlani sem kell azt.

Megbocsátásra akkor van szükség, amikor nagyobb horderejű dolog történt – ezért ne használd el apróságokra vagy apró-cseprő ügyekre. Ezzel szemben, ha tényleg szükséges, akkor nem szabad legyintened, amikor bocsánatot kérnek tőled. Ne mondd, hogy nem volt vészes, ha egyszer az volt! Ha tényleg nem történt semmi, akkor mondd meg a másiknak, hogy nem szükséges bocsánatot kérnie. Ha viszont komoly dologról volt szó, akkor ezt neked is el kell ismerned.

Észrevetted, hogy az életben elég sok minden nagy ügynek számít? Mégis különbség van aközött, hogy valaki érzelmileg sérült meg vagy pedig helytelenül bántak vele. Amikor valaki érzelmileg sérült, ott türelemre és elfogadásra vagy szükség, nem pedig megbocsájtásra – ugyanis nem szándékosan bántak vele így. Amikor viszont valakivel helytelenül bánnak, ott tényleg szükség van a megbocsájtásra.    

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a sebek, amelyekkel kapcsolatban még mindig arra vársz, hogy a másik bocsánatot kérjen (de végső soron el kellene fogadnod, ha ez nem történik meg)?
  • Miért olyan nehéz megbocsátani valakinek, aki ezt nem kéri? Hogyan tudsz túllépni ezen?
  • Hogyan változik meg a megbocsátással kapcsolatban a hozzáállásod, amikor arra gondolsz, hogy Krisztus is megbocsátott neked?





Nyitott szív kell ahhoz, hogy meghalld Isten hangját


"Kiment a magvető vetni. Vetés közben némelyik mag az útfélre esett, és eltaposták, vagy megették az égi madarak." (Lukács 8:5)

"Néha nem adunk lehetőséget Istennek arra, hogy beszéljen hozzánk. A döntésünket már meghoztuk, a szívünk kemény, és nem akarunk figyelni. A bezárt szívünk a kemény talajhoz hasonló."


A Lukács evangéliumának 8. részében Jézus a négyféle talaj példázatán keresztül mutatja be, hogyan hallhatjuk meg Isten hangját.

Jézus idejében a földműveseknek nem voltak traktoraik vagy vetőgépeik. Ha egy földműves vetni akart, fogott egy zsák magot, kiment és elszórta a földbe. Ahogy szórta, a magvak különböző típusú talajokra hullottak. A magvak attól függően fakadtak meg, növekedtek és hoztak termést, hogy milyen fajta földre estek.

Ebben a példázatban a földműves Istent jelképezi, a magvak az Ő szavait, a talaj pedig azt a négy különböző választ, amelyet adhatsz Istennek, amikor beszélni próbál hozzád.

Ha hallani akarod Isten szavát, először is gondoskodnod kell arról, hogy nyitott legyen a szíved. Késznek kell rá lenned, és buzgón akarnod kell, hogy meghalld az Ő hangját, csak így tudod befogadni azt, amit mondani akar.

Amikor Jézus a kemény talajról (az útfélről) beszélt a Lukács evangéliumának 8. részében, akkor valójában arról szólt, ahogy az ember ellenáll annak, hogy meghallja Isten szavát. Van olyan ismerősöd, aki tényleg olyan, mint egy ösvény - szűklátókörű és keményszívű? Nem számít, mit mondasz neki Istenről, úgysem figyel rád, mert ő már előre eldöntötte, hogy mi a véleménye erről.

Néha nem adunk lehetőséget Istennek arra, hogy beszéljen hozzánk. A döntésünket már meghoztuk, a szívünk kemény, és nem akarunk figyelni. A bezárt szívünk a kemény talajhoz hasonló.

Vajon mi okozza, hogy így bezárjuk az elménket? Három szellemi gát lehet:

1. Büszkeség. Úgy döntünk, hogy nincs szükségünk Isten segítségére, mert saját magunk is tudjuk kezelni a dolgainkat. Nem imádkozunk, mert a büszkeségünk azt mondja bennünk, hogy magunk is tudjuk kezelni a problémákat.

2. Félelem. Félünk attól, hogy vajon Isten mit akar mondani nekünk. Mi van, ha valami olyat kér, amit mi nem akarnánk megtenni?

3. Keserűség. Ha ragaszkodunk egy régi sérelmünkhöz, és nem akarunk megbocsátani, akkor a szívünk megkeményedik. Védekezővé válunk és ellenállunk Isten szeretetének, az Ő szavának és hangjának.

Mi a megkeményedett szív ellenszere? "Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket." (Jakab 1:21) Szabadulj meg minden szeméttől, azoktól a TV műsoroktól, filmektől, könyvektől, újságoktól, játékoktól és weboldalaktól, amelyeket nem lenne szabad beengedned az életedbe, és szelíden fogadd el Isten Igéjét.

Ebben az igeversben a kulcs kifejezés "a szelíden elfogadni". Imádkozz Istenhez és mondd ezt: "Uram, elismerem, hogy a magam módján próbáltam megoldani a dolgokat. Ez nem vezetett eredményre, ezért kész vagyok rád figyelni." Ez az első lépés.

komment
süti beállítások módosítása