Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A kegyelem ingyen van, de nem olcsó-Hogyan győzhetem le az elbátortalanodást?- Hogyan tedd rendszeressé a csendességedet-Kezd el leírni az imáidat

2019. március 09. 10:35 - Andre Lowoa

A kegyelem ingyen van, de nem olcsó


Sok ember kapta meg Istentől az élet ajándékát egy ember, Jézus Krisztus kegyelme által. (Rómaiakhoz írt levél 5:15,  NCV fordítás)

Ha megnézed a mai postádat, lehet, hogy van benne valami ingyenes ajándék. Pedig igazából nincs ingyen. Valaki fizetett érte.

Ugyanígy van ez Isten kegyelmével is. Te teljesen és tökéletesen ingyen kapod, Jézus azonban fizetett érte. A kegyelem ingyen érhető el, de nem volt olcsó. Az ára Jézus élete volt.

Ezért van az, hogy Isten kegyelme kizárólag Jézuson keresztül érhető el. Mert ő az, aki megfizetett azért a kegyelemért, amit megkaphatunk. A Bibliában ez áll: "Mi abban hiszünk, hogy az Úr Jézus kegyelme által van a mi megváltásunk." (ApCsel 15:11, NIV ford.)

Senki más nem vállalkozott arra, hogy fizessen a bűneidért. Senki nem fizette meg annak a rengeteg áldásnak az árát, amit Isten ad számodra. Ahogy a Róma levél 5:15 mondja: "Sok ember kapta meg Istentől az élet ajándékát egy ember, Jézus Krisztus kegyelme által."

Mivel egyedül Krisztuson keresztül kapod meg Isten kegyelmét, az Úr nem úgy tekint rád, ahogyan azt gondolnád. Isten Igéje azt mondja, hogy azok, akik elfogadják Isten kegyelmét, Krisztusban vannak. Ez több mint 120 alkalommal olvasható a Bibliában.

Krisztusban lenni azt jelenti, hogy amikor Isten rád néz, nem a bűneidet, a bukásaidat vagy az életed sötét foltjait látja. Ha Krisztusban vagy, akkor Isten csak Jézust látja. Te talán a sebeket, a problémákat és a káoszt látod, de Isten csak a Krisztusban lévő tökéletességet látja. 

Ez a kegyelem, és ez csak Krisztusban található meg. Bármit is teszel az életben, Isten nem fog jobban vagy kevésbé szeretni.

Isten irántad való szeretetének az alapja nem az, hogy te mit teszel. Az ő szeretetének alapja az, hogy te ki vagy Krisztusban. 

Beszéljetek róla

  • A bűneink ellenére Isten szeretete irántunk megváltoztathatatlan. Miért érzi mégis sok ember, hogy nem szereti Isten?
  • Azok közül, akiket ismersz, kinek van szüksége arra, hogy halljon Isten megváltoztathatatlan szeretetéről? Mit fogsz tenni ezért?
  • Hogyan kellene viszonyulnunk a kegyelemhez, ha arra gondolunk, hogy az Jézus életébe került?




Hogyan győzhetem le az elbátortalanodást?

A júdaiak azonban ezt mondták: Megrokkant a teherhordók ereje, pedig sok a törmelék, és mi már nem tudjuk építeni a várfalat! Nehémiás 4:4

Az elbátortalanodás gyógyítható. Ha úgy alakul, hogy elbátortalanodom, rögtön Nehémiáshoz veszem az irányt. Az ősi izraelnek ez a nagy vezetője értette, hogy az elbátortalanodásnak 4 oka lehet.

Első, hogy kimerültél. Egyszerűen elfáradtál, mint a munkások a Nehémiás 4:4-ben. Emberek vagyunk, elfáradunk. Nem égetheted a gyertyát mind a két végén. Szóval lehet, hogy ha elcsüggedsz, az nem azt jelenti, hogy változtatnod kell valamin. Egyszerűen csak pihenésre van szükséged! Néha a legszellemibb dolog, amit tehetsz az, hogy elmész és alszol egyet.

Második ok az, hogy frusztrált vagy. Nehémiás azt mondja, hogy annyi kőtörmelék volt körülöttük, hogy ez akadályozta őket a fal építésében. Vannak ilyen akadályok a te életedben is? Észrevetted, hogy valahányszor új dologba kezdesz, felgyülemlik a szemét?

Ha nem takarítod el rendszeresen a "törmeléket", akkor meg fog állítani abban, amit csinálsz. Nem kerülheted el, ezért meg kell tanulnod gyorsan felismerni ezt, és eltűntetni, hogy ne veszítsd szem elől az eredeti célt.

Harmadik ok az elcsüggedésre az lehet, hogy azt hiszed, elbuktál. Nehémiás emberei nem tudták annyira gyorsan befejzni a munkálatokat, mint tervezték, és ennek eredményeként az önbizalmuk összeomlott. Azt gondolták, "ostobaság volt azt hinnünk, hogy valaha újjá tudjuk építeni ezt a falat."

De tudod mit teszek, ha nem tudok valamit időre teljesíteni? Új célt tűzök ki magam elé. Nem adom fel. Midenki hibázik. Mindenki csinál ostobaságokat. Szóval nem az a baj, hogy elbuktál, hanem az a fontos, hogy hogyan reagálod le a bukást.

Önsajnálatba kezdesz? Másokat hibáztatsz? Panaszkodsz, hogy ez lehetetlen? Vagy Isten akaratára koncentrálsz, és elkezdesz újra előre menni?

Végül az utolsó ok, amiért elcsüggedhetsz az, hogy megadod magad a félelemnek és ezért bátortalanodsz el. Nehémiás könyvének negyedik része arra utal, hogy azokat éri el leginkább a félelem, akik sokat vannak együtt negatív emberekkel. Ha a negatív gondolatokat ki akarod iktatni, akkor el kell távolodnod a negatív emberektől, amennyire csak tudsz.

Lehet, hogy a félelmeid miatt vagy elbátortalanodva. Talán azt mondod magadnak, "ez nem megy, ez túl nagy felelősség", vagy hogy "ezt nem érdemlem meg", esetleg tartasz attól, hogy mások megbírálnak. A félelem tönkretszi az életed, ha hagyod. De dönthetsz úgy, hogy ellenállsz az elbátortalanodásnak. Mondd, "Istenem, segíts, hogy levegyem a tekintetem a problémákról és a körülményekről, és Terád nézzek".

Beszéljünk róla:

* A törmelék az, ami vesztegeti az idődet és energiádat, és megakadályoz abban, hogy azt tedd, amire Isten elhívott. Mi a törmelék a te életedben?
* Hogyan tudod csökkenteni a negatív dolgokat, amik elbátortalanítanak?
* Mi az a feladott cél, aminek újra figyelmet kell szentelned, hogy azt tedd, amire Isten elhívott?



Hogyan tedd rendszeressé a csendességedet

„De Isten munkáját tegyétek mindenek elé, és tegyétek, amit ő akar. Utána minden más is a tiétek lesz.” Máté 6,33


Mindenki küzd a mindennapi csendesség rendszerességével időnként. Tudd, ha te is küzdesz ezzel, hogy nem vagy egyedül!

A jó hír az, hogy egy általános problémára általános megoldások is vannak. Legközelebb, amikor azon kapod magad, hogy küzdesz, hogy csendességet tudj tartani mindennap – vagy még akkor is, ha még nem kezdtél el küzdeni ezzel – próbálj ki egy párat az alábbi megoldások közül:

1. Köss egy megállapodást. Kötelezd el magad Istennek, hogy egy bizonyos időt – még ha csak 2 percet is – mindennap Istennel töltesz az életedben. Írd le ezt a megállapodást valahová. Egy megállapodás csak egy ígéret, hogy több időt tölts Istennel minden nap – nem azért, mert mindenki más is ezt csinálja, hanem azért, mert időt akarsz tölteni Jézussal.

2. Építsd be a heti időbeosztásodba. Írd be a naptáradba, a számítógépedbe, a telefonodba, vagy akárhol tartod az időbeosztásod. Jelölj ki egy időpontot, hogy találkozz Istennel minden nap, pont úgy, mintha orvoshoz mennél, üzleti ebédre, vagy a főnököddel találkoznál.

3. Készülj fel az ördög támadásaira. Az, hogy figyelmeztetnek előre, azt jelenti, hogy fel tudsz készülni a támadásra. A sátán minden meg fog tenni, hogy távol tartson téged az Istentől töltendő idődtől. Legyél résen és készülj fel a támadásokra.

4. Csináld ezt hat hétig folyamatosan. Pszichológusok azt mondják, hogy hat hétig tart, amíg egy szokás kifejlődik: Három hétbe telik, míg az új feladathoz, vagy viselkedéshez hozzászoksz, és még három hétbe telik, míg egy biztos szokássá válik az életedben. A legtöbb ember soha nem vált sikeressé abban, hogy rendszeressé tegye a napi csendességét Istennel, mert soha nem tudta a hat hetes határt átlépni anélkül, hogy ne hagyott volna ki egy napot sem.

Egy szokás olyan, mint egy fonalgombolyag. Minden alkalommal, amikor eldobod a fonál nagy része letekeredik. Ebben az időszakban nem engedheted meg magadnak a „csak-most-az-egyszer” hozzáállást. Amikor eldobod a gombolyagot, az nem egyszer tekeredik le, hanem nagyon sokszor. Akármiért engedsz a kísértésnek, az csökkenti az akaratod, és erősíti az önfegyelem hiányát benned.

5. Támaszkodj Isteni erőre, ne az akaraterődre. Csak akkor tudsz ebben a kérdésben sikert elérni, ha Isten Lelkének erejére támaszkodsz. Kérd Istent, hogy erősítsen meg téged, és adja neked a Krisztus gondolkodását, hogy rá számíts abban, hogy segít majd neked kifejleszteni ezt a szokást. Ha csak az akaraterődre támaszkodsz, nem lesz semmi reményed, hogy következetes maradj. Jézus azt akarja, hogy tölts vele időt.

Meghalt a kereszten, hogy kapcsolatod lehessen vele. Nincs időd, hogy ne ezt csináld. Jézus azt mondja a Máté 6,33-ban, hogy „De Isten munkáját tegyétek mindenek elé, és tegyétek, amit ő akar. Utána minden más is a tiétek lesz.” Máté 6,33 Szakíts időt Istenre, és ez meg fogja változtatni az életed!

Beszéljünk róla:

- Milyen lépéseket fogsz tenni ma, hogy rendszeressé tudd tenni a csendességeidet?

- Szerinted miért kritikus a keresztényi növekedésben, hogy rendszeresen tarts csendességet Isten jelenlétében? Hogyan kapcsolódik az erre a kérdésre adott válaszod ahhoz, ahogy most tartod a csendességeidet?





Kezd el leírni az imáidat

 

 "Felmegyek az őrtornyomba és várom, amit az ÚR üzen nekem, hogy továbbadhassam, és milyen választ ad majd a panaszomra. Az Úr ezt a választ adta nekem: "Írd le világosan, táblákra, amit kijelentettem neked." (Habakkuk 2:1.2 TEV fordítás)

 

Mivel Habakkuk leírta, amit az ÚR mondott neki, létezhet Habakkuk könyve. Mivel Dávid leírta, amit Isten mondott neki, birtokunkban van a Zsoltárok könyve. Feltettek Istennek egy kérdést, Isten választ adott nekik, ők pedig leírták.

Ha az imaéleted megrekedt egy ponton, és úgy érzed újra és újra ugyanazokat az imákat mondod, akkor az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha elkezded leírni az imáidat. Ez sokkal személyesebbé teszi azt, és segít neked még komolyabban venni az imádságaidat.

Ezt a naplóírás lelki szokásának hívják. Ez egy olyan szokás, ami segíteni fog felfrissíteni az imaéletedet. De ne bonyolítsd túl. Egyszerűen csak írd le, amit mondasz Istennek, és írd le amit Isten mond neked.

Miután szereztél egy jegyzetfüzetet, emlékezz erre a két praktikus javaslatra, hogy segítségedre legyenek a még hatékonyabb naplóírásban:

Először, húzz egy függöleges vonalat lefelé, a lap közepétől. Egyik oldalra írd azt, amit te mondasz Istennek. A másik oldalra írd azt, amit Isten mond neked. Ahogy leírod, hogy mit mondasz Istennek, ne várd tőle, hogy mindig rögtön mondjon neked valamit. Néha később fog csak válaszolni az adott napon, vagy talán az éjszaka közepén kelt fel.

Aztán, ugyanazon a lapon, rajzolj egy vízszintes vonalat, és a vonal fölé írd azt, hogy "Tegnap" és írd le a napod történéseit. A vonal alá írd, "Életből vett tanulságok." A következő nap, nézz vissza az előző nap történéseire és kérdezd meg, "Milyen leckét akart nekem Isten tanítani ezeken az eseményeken keresztül?" Isten próbál nekünk leckéket tanítani az élet mindennapos eseményein keresztül, de mindig elmulasztjuk őket. Ha töltesz azzal időt, hogy leírd őket ilyen módon, segíteni fog, hogy figyelj Isten hangjának a meghallására, és arra, hogy mit szeretne Isten megtanítani.

A naplóírás nagy hatalommal bíró szokás. Segít összpontosítani a gondolataidat. Segít emlékezni arra, amit te mondtál, és amit Isten mondott. Segít megvizsgálni a benyomásokat, amiket Istentől kapsz.

Abban is segít, hogy dicsőits, ahogyan megköszönöd Istennek, hogy szól hozzád. "Ó, URam, most már hallottam kijelentésedet, és ámulattal imádlak" (Habakkuk 3:2 TLB fordítás).

Beszéljünk róla

  • Hogyan segít a napi események és a tanult leckék feljegyzése abban, hogy megvizsgálj egy benyomást, hogy az Istentől van-e, vagy nem?
  • Mit gondolsz, miért hívják a naplóírást "lelki szokásnak"?
  • Miért mulasztjuk el gyakran a leckéket, amiket Isten próbál nekünk megtanítani?



komment
süti beállítások módosítása