Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amikor Isten utasítást ad, azt az érett hívők megerősítik-Hangolódj rá Istenre!-Honnan tudom, hogy üdvözülök?-Istenem, miért történik ez velem?

2019. március 07. 10:02 - Andre Lowoa

Amikor Isten utasítást ad, azt az érett hívők megerősítik

 

„[Isten] szándéka volt, hogy most az egyház által ismertté legyen Isten sokféle bölcsessége.”
(Efezus 3:10, NIV fordítás)

 


Amikor azt gondolod, hogy hallod, hogy Isten üzen neked valamit, akkor megkérdezheted magadtól, „Honnan tudom, hogy ez valóban Istentől van?”

Ha meg szeretnéd tudni, hogy valójában Isten tárt egy képet eléd, akkor fel kell tenned a kérdést, „A gyülekezeti testvérek megerősítik ezt?”

Szükséged van istenfélő emberek bölcsességére és tanácsaira az életedben, hogy ezek segítsenek megmaradni a helyes úton. Isten sosem akarta, hogy egyedül menj végig az életutadon. Ezért hozta létre a gyülekezetet!

Szükségünk van egymásra. Senki sem ismer minden választ. Senki sem tökéletes. Senki sem tud mindig helyesen dönteni. Ezért van szükségünk lelki családunkra. Szükségünk van szellemileg érett barátokra, akiknek elmondhatjuk a gondolatainkat, és akik visszajelzést adnak.

Efezus 3:10-ben azt olvassuk, hogy, „[Isten] szándéka volt, hogy most az egyház által ismertté legyen Isten sokféle bölcsessége.” (NIV fordítás)

Ha Isten valóban szólt hozzád, akkor azt az érett hívők meg fogják erősíteni. Ha ők nem erősítik meg, akkor minden okod megvan arra, hogy kételkedj, vajon csakugyan Istentől jött-e az üzenet.

Ha már vonakodsz attól is, hogy megoszd a látásod másokkal, mit gondolsz, honnan jött az igazából? A gonosztól jött. Azt jelenti, hogy nem Istentől van, mert Isten számára nem lenne probléma, ha megosztanád az elképzeléseit. Ő azt akarja, hogy tanuljunk egymástól, hogy osszuk meg egymással a gondolatainkat, és, hogy tanácsoljuk egymást.

Sok-sok éve lelkipásztor vagyok, és több ezer emberrel beszélgettem. Arra a következtetésre jutottam, hogy két fő ok van, ami miatt az emberek élete tönkremegy, az egyik, hogy nincsenek szellemileg érett barátaik, a másik pedig, hogy ha mégis vannak, akkor nem figyelnek rájuk.

A Bibliában, a Példabeszédek 11:9-ben azt olvassuk, hogy „Az igazak bölcsessége megmenthet téged.” (GNT fordítás) Nem azt mondja, hogy a legjobb barátaidnak bölcsessége. Azt mondja, hogy „az igazak bölcsessége” – más szavakkal, azok az emberek, akik nálad hosszabb ideje járnak az Istennel. Nem tökéletesek, de őszinték, és igyekeznek arra, hogy növekedjenek. Mitől mentenek meg téged? Idő, pénz és energia pazarlástól, megmentenek a hibáidtól, tévedéseidtől, veszélytől. Ezért van szükséged másokra, érett keresztényekre, hogy segítsenek meglátni, hogy az üzenet valójában Istentől jött-e.

Beszéljetek róla

  • Kik azok az emberek az életedben, akikkel megoszthatod a meglátásaidat, és akik biblikus módon tanácsolnak?
  • Milyen dolgok tartanak vissza attól, hogy megoszd másokkal a lelki kérdéseidet és Istennel való kapcsolatodat.
  • Hívő társaid mondanák-e, hogy szabadon megoszthatják veled a gondolataikat és látásaikat? Ha igen, miért, ha nem miért nem?




Hangolódj rá Istenre!

„Akinek van füle a hallásra, hallja!” (Lukács 8:8)

Végig a Szentíráson, a Biblia azt mondja, hogy Isten beszél hozzánk. Miért? Mert Istennel való kapcsolatra lettél teremtve. Ez az oka a létezésednek. Isten azt akarja, hogy bizalmasan, közvetlenül ismerd őt.

Viszont nem lehetsz senkivel sem kapcsolatban kommunikáció nélkül. A probléma az, hogy a kommunikáció nagyon könnyen félreérthető. Harmincöt éve házasodtunk össze a feleségemmel, és mégsem mindig hallom meg vagy értem meg őt. Ha még azzal sem értjük meg egymást, akivel 35 éve együtt élünk, akkor hogyan várom, hogy mindig helyesen halljam, értsem Istent?

Lehet, hogy ez meglepetés neked, mert sok ember azt gondolja, hogy a lelkipásztoroknak közvetlen „forró” vonaluk van Istenhez. Az az igazság, hogy néha én éppolyan összezavart vagyok Isten hangjának meghallásában, mint te. Nem mindig értem tisztán – ebben senki mástól nem különbözök – de meg kell mondanom nektek – könnyebben értem.

35 év házasság után felismerem a feleségem hangját a telefonban anélkül, hogy bemutatkozna, sőt még akkor is, ha ez egy tengeren túli rossz hangminőségű hívás. Ugyanígy, miután több mint 45 éve élek kapcsolatban Istennel, megismerem a Ő hangját, amikor beszél hozzám.

Minél hosszabb ideje növekedsz az Úrral való kapcsolatodban, annál könnyebb felismerned amikor szól hozzád. Az a titka, hogy tanulj meg ráhangolódni.

Az Úr Jézus azt mondja Lukács 8:8-ban: „Akinek van füle a hallásra, hallja!” Isten megadott neked minden eszközt, amire szükséged van ahhoz, hogy meghalld őt. A következő néhány napban arról fogunk tanulni, hogyan hangolódhatsz rá.





Honnan tudom, hogy üdvözülök?


“Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.“ (Efézus2:2-9)

A Lukács 23:42-ben az egyik lator Jézus mellett függve így imádkozott: “Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor eljössz királyságodba.”

Figyeld meg: nem azt kérte Jézustól, hogy szüntesse meg a fájdalmát, bár a kereszten szörnyű fájdalmai lehettek. Abban az időben Jézus híres volt csodatételeiről, de ez az ember azt sem kérte, hogy Jézus mentse meg a haláltól.

Azt mondta, “Jézus, emlékezzél meg rólam”. Miért? Mert tudta, hogy a legmélyebb szükséglete a bűntől való megváltás - nem csak üdvösség, hogy a Mennybe juthasson. Ő hitt Jézusban.

A Biblia az Apostolok Cselekedetei 16:31-ben azt mondja: “Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz”.

Tehát honnan tudhatotod biztosan, hogy üdvözülsz? Honnan tudod, hogy a Mennybe mész-e ha meghalsz? Hogy lehet ebben bizonyosságod? Hogyan tudod felszámolni a kétséget?

Az üdvösség felől való bizonyosságod nem a te munkádból fakad, mert a megváltást nem tudod kiérdemelni. A bizonyosságod nem az érzéseid által jön létre, mert az érzések jönnek és mennek.

Mi szavatolja az üdvösséget? Isten Igéjének ígérete. Ha Isten mondja, az eldönti a kérdést, mert Isten nem tud hazudni. Isten Igéjének ígéretében megbízhatsz. Megnyugodhatsz benne.

Jézus így válaszolt a kereszten függő latornak: “Biztosítalak, ma még velem leszel a paradicsomban” (Lukács 23:43b NLT szabad fordítás). A te biztosításod az üdvösséged felől ugyanaz: Isten ígérete, hogy a Mennyben leszel vele egy napon, ha hittel bízol ebben.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez

  • Honnan tudod, hogy megbízhatsz a Bibliában és Isten ígéreteiben?
  • Mik azok a dolgok, amiket az emberek megpróbálnak hozzáadni a megváltáshoz ahelyett, hogy elfogadnák Isten Igéjének egyszerű ígéretét?
  • Hogyan kéne másként élned az életed, ha bizonyosságod van a Krisztus általi megváltásod felől?






Istenem, miért történik ez velem?

"Nem tudunk mindent, és nem teljes a prófétálásunk sem...Most mindaz amit látunk Istenből, olyan mint egy homályos tükörkép. Később színről színre fogjuk látni. Nem tudunk mindent, de majd fogunk, ahogyan Isten is teljesen megért minket" (1.Kor.13:9,12 - Angolból szabadon fordítva).


Szenvedésében és fájdalmában Jób sok jogos kérdést tett fel: "Miért is ad Isten világosságot a nyomorultnak, és életet a keseredett szívűeknek..?" (Jób 3:20 - Revideált Károli ford.)

Ez a "miért" hozzá tartozik az emberi természetünkhöz, mindannyian feltesszük ezt a kérdést. Van az a téves elképzelésünk, miszerint ha megértjük az okot a fájdalmunk mögött, az könnyebbé teszi a fájdalmat.

Nincs szükséged magyarázatra, erőre van szükséged. Nincs szükséged magyarázatra, Megváltóra van szükséged. Nincs szükséged magyarázatra, vigasztalásra és támogatásra van szükséged.

De mi mindig megyünk, és keresünk valami magyarázatot. Felteszünk olyan kérdéseket, mint: "Miért sétált ki az életemből az az ember? Miért tett nekem ígéretet, aztán szegte meg azt? Miért bántott engem? Miért veszítettem el a munkámat? Miért halt meg valakim? Miért lettem beteg?"

Barátaim, 37 éve tanulmányozom a miért kérdést, és a legjobb tudásom szerinti válaszomat fogom nektek adni: nem tudom. És soha nem is fogom tudni, mert nem vagyok Isten. És te sem vagy! Néhány dolgot egészen addig nem fogunk megérteni, amíg nem kerülünk a halál másik oldalára. Azután majd minden nagyon nagyon világossá válik. Csak Isten tudja. És ha nem kapod meg azonnal az Ő válaszát, talán abba hagyod a kérdezősködést, hogy "miért?". Ezzel egyszerűen meghosszabbítod a fájdalmat.

Példabeszédek 25:2 azt mondja: "Isten kiváltsága az, hogy elrejtsen dolgokat" (szabad fordítás). Isten a kijelentés Istene. Kijelenti magát a természeten, a körülményeken és az Íráson keresztül. Az egyetlen oka, hogy bármit is tudhatsz Istenről az, hogy Ő úgy döntött, hogy kijelenti magát.

De a Biblia azt mondja, hogy Isten nem csak kijelent, hanem el is rejt. És néha Isten szándékosan elrejti előlünk az arcát. Miért? Hogy megtanuljunk benne bízni a saját érzéseink helyett, és hogy hitben járjunk, ahelyett hogy az érzéseink vezetnének.

Isten semmiért sem tartozik neked magyarázattal. Istennek nem kell egyeztetnie veled, mielőtt megtenne valamit. Istennek nem kell az engedélyedet kérni, mielőtt megengedne dolgokat megtörténni az életben. Isten, az Isten, és nem mindig fogjuk megérteni mi miért történik.

A Biblia azt mondja: "Nem tudunk mindent, és nem teljes a prófétálásunk sem...Most mindaz amit látunk Istenből, olyan mint egy homályos tükörkép. Később színről színre fogjuk látni. Nem tudunk mindent, de majd fogunk, ahogyan Isten is teljesen megért minket" (1.Kor.13:9,12 - Angolból szabadon fordítva).

Egy napon majd minden világossá válik. Minden értelmet fog nyerni. Azt fogod tudni mondani: "Tehát ezért engedte meg Isten azt az életemben!" De addig Isten szeretné, ha bíznál benne.

Beszéljük át!

* Mik azok a kérdések, amiket el kell engedned, és be kell raknod a "Megkérdezni Istentől, amikor a mennyben leszek" mappába?
* Hogyan növeli a hitedet az, ha elengeded a "miért" kérdéseidet?
* Hogyan tudsz ma valakit bátorítani, aki megkérdőjelezi Istent, és azt, hogy miért engedett megtörténni valamit az életében?


komment
süti beállítások módosítása