Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hálás vagy a kegyelemért? Akkor légy adakozó!-Hogy tudom legyőzni a csüggedést?- Isten akarata vagy a te akaratod?-Isten Igéje: Nem élhetsz nélküle-Itt az idő, hogy igazat mondj önmagadnak-Készülj fel a lehetetlenre!

2019. március 04. 10:40 - Andre Lowoa

Hálás vagy a kegyelemért? Akkor légy adakozó!


„Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert a jókedvű adakozót szereti Isten. Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségetekből jusson minden jó cselekedetre." (2Korinthus 9,7-8)

Ideges leszel, amikor a lelkész az adakozásról beszél? Akkor nem igazán érted mi a kegyelem.

Ha szeretnéd felmérni, hogy mennyire vagy hálás Isten kegyelméért, akkor nézd meg mennyit adsz. Ameddig meg nem tanulod, hogy hogyan legyél adakozó az időddel, pénzeddel, saját kincseiddel, nem fogsz Krisztusra hasonlítani. Semmi sem bizonyítja jobban, hogy megértetted mi a kegyelem, mint amikor szeretetteljesen vagy irgalmas és nagylelkű másokhoz és az Istenhez.

A Biblia szerint: „Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert a jókedvű adakozót szereti Isten. Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségetekből jusson minden jó cselekedetre." (2Korinthus 9,7-8).

Ha jókedvűen, bőkezűen és gazdagon adakozol, akkor Isten mindenkor gondját viseli minden szükségednek.

A Róma 8,32-ben azt olvassuk, hogy "Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyan ne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?" (CEV fordítás).

Valójában semmit sem birtokolsz. Isten mindenedet 60, 70 vagy 80 évre kölcsön adta.

Istennek nincs szüksége a pénzedre. Ellenben szeretné, hogy olyan legyél mint Ő. Ha pedig bőkezűen és jókedvűen adakozol, egyre jobban hasonlítasz Krisztusra.

Beszéljetek róla:

  • Mit adsz Istennek nehezebben: pénzt vagy időt? Miért?
  • Mint gondolsz, mit jelent a "jókedvű adakozó"?
  • Hogyan tudod kimutatni háládat Istennek az Ő kegyelmi ajándékáért?





Hogy tudom legyőzni a csüggedést?

"Akkor Júda népe ezt mondta: "A munkások kimerültek és túl sok még a kő. Nem tudjuk folytatni az újjáépítési munkát" (Nehémiás 4:10- GWT fordításból)


A csüggedés gyógyítható. Bármikor, ha elcsüggedek, rögtön kinyitom Nehémiás könyvét. Izrael nagyszerű vezetője megértette, hogy 4 oka lehet a csüggedésnek.

1. Kimerülsz. Egyszerűen elfáradsz, mint a munkások a Neh 4,10-ben. Emberek vagyunk és elfáradunk. Nem égetheted a gyertyát mindkét végéről. Tehát, ha úgy érzed, elcsüggedtél, lehet, hogy nem kell változtatnod semmin, csak pihenned kell. Néha a legszellemibb dolog amit tehetsz, hogy elmész aludni.

2. Feszült vagy. Nehémiás azt írja, hogy kövek hevertek szanaszét, ezért nem tudták építeni a falat. Vannak kövek a te életedben? Észrevetted, hogy amikor elkezdesz valami újat, a szemét felhalmozódik?

Ha nem takarítod el rendszeresen, meg fogja állítani a fejlődést. Nem kerülheted el, ezért meg kell tanulnod felismerni és eltakarítani gyorsan, hogy ne veszítsd el az eredeti célt.

3. Azt hiszed, elbuktál. Nehémiás emberei nem tudták befejezni a feladatukat az eredeti terv szerint, ezért az önbizalmuk megcsappant. Azt gondolták, "Ostobák voltunk, hogy azt hittük valaha is felépíthetjük a falat."

De tudod mit teszek, ha nem sikerül időben elérni egy célt? Egy új célt tűzök ki. Nem adom fel. Mindenkit ér kudarc. Mindenki csinál butaságokat. Nem az lehet a probléma tehát, hogy elbuktál, hanem az, ahogy reagálsz erre.

Önsajnálatba zuhansz? Hibáztatni kezdesz másokat? Elkezdesz panaszkodni, hogy ez lehetetlen? Vagy Isten útmutatásaira koncentrálsz és újra nekilátsz a dolognak?

4. Megadod magad a félelemnek. A Nehémiás 4 azt írja, azok az emberek adják meg magukat a félelemnek leginkább, akiket negatív emberek vesznek körbe. Ha kontrollálni akarod a negatív gondolatokat az életedben, akkor kerülnöd kell a negatív hozzáállású embereket, amennyire lehet.

Talán elcsüggeszt a félelem. Olyan félelmek motoszkálnak a fejedben, mint "Én ezt nem tudom kézben tartani. Ez túl nagy felelősség." Esetleg attól félsz, hogy nem érdemelsz meg valamit, vagy hogy kritika ér majd. A félelem elpusztítja az életed, ha hagyod. Választhatod azt, hogy elutasítod a csüggedést. Mondd, "Istenem, segíts a tekintetemet a problémáról és a körülményekről rád emelni!"

Beszéljünk róla:

* A kövek azok a hétköznapi dolgok, amik elemésztik az időd és energiád és elvonják a figyelmed arról, amire Isten elhívott. Mik a kövek a te életedben?
* Hogy tudnád redukálni a csüggesztő negativitást az életedben?
* Milyen elfelejtett célra kéne újra fókuszálnod, hogy beteljesítsd az Isten szerinti elhívásod?




Isten akarata vagy a te akaratod?



„Simon Péter így felelt: Uram, kihez mehetnénk? Örök élet beszéde van nálad. És mi hisszük és tudjuk, hogy te vagy az Istennek Szentje.” János 6: 68-69

"Isten azt akarja, hogy előre dönts, bízz Benne, és hidd el, hogy az Ő terve a legjobb az életedre."

Még ha nem is értjük Isten tervét, el kell, hogy fogadjuk az Ő vezetését. Tulajdonképpen, amikor egyáltalán nem értjük Isten tervét, akkor a leginkább fontos, hogy pontosan azt tegyük, amit Ő parancsol nekünk.


Gyakran arra kér minket Isten, hogy akkor döntsünk az Ő akaratának elfogadása mellett, amikor tervének konkrét részleteit még nem ismerjük. Ezt azért teszi, mert Isten tervének része az, hogy bizalmat fejlesszen ki bennünk az Ő jelleme és jóakarata felé.
De ez az a pont, amikor sokan egyfajta csatába kerülünk Istennel az akaratunk miatt. Azt szeretnénk, hogy először fedje fel a tervét előttünk, és mi pedig majd megfontoljuk, hogy megtesszük-e azt, amit kér, vagy sem.


De ez nem így működik. Isten azt akarja, hogy előre hozz döntést, bízz és higgy Benne és abban, hogy az Ő akarata a legjobb terv az életedre nézve. Hidd, hogy Ő meg fog erősíteni téged, hogy mindazt megtehesd, amit Ő kér tőled.


Az egyik ok, amiért Isten nem ad teljes képet az Ő akaratáról az életedre, az az, hogy az valószínűleg megijesztene téged. Például, elképzelhető, hogy számodra lehetetlennek tűnik beteljesíteni mindazt, amit Ő tervez neked. De épp ez a lényeg: Anélkül, hogy Isten képessé tenne téged, lehetetlen lenne számodra, hogy betöltsd a küldetésedet.


Péter állandó harcban állt Jézussal azzal kapcsolatban, hogy mit kellene tennie. Ugyanakkor világosan tudta, hogy Ő az egyetlen, akiben bízhat, Ő az Isten Szentje, a testté lett Isten, Jézus a Krisztus.

Továbbra is azt gondolod, hogy van valaki más, akihez fordulhatsz, hogy megtudd a „hogyan tovább”-ot? Esetleg még azt hiszed, hogy te tudod a legjobban? Mondd Istennek, „Nem tudom, hogy kész vagyok-e hitben kilépni azelőtt, hogy ennek minden jövőbeni következményét tudnám, de kész vagyok arra, hogy késszé tegyél."


Ezt az áhitatot Jon Walker írta, aki a Napi remény áhitat szerkesztője és a „Drága Kegyelem” c. könyv szerzője. Rick Warren azt mondja, hogy a „Drága Kegyelem” a tanítványság lényegét mutatja be, melynek során újra felfedezhetjük azt, hogy ha bizonytalansággal találjuk magunkat szembe, akkor egyetlen biztos alapunk Jézusban van.



Isten Igéje: Nem élhetsz nélküle

"Szenteld meg őket az igazsággal: a te igéd igazság." (János 17:17)

Isten Lelke Isten igéjét használja, hogy olyanná tegyen minket, mint Isten fia. Hogy olyanná váljunk mint Jézus, meg kell töltenünk az életünk az ő igéjével. A Biblia mondja: "Az Ige által leszünk összerakva és átformálva azokra a feladatokra amiket Isten szán nekünk." (2Timóteus 3:17 - MSG fordítás)

Isten szava nem azonos más szavakkal. Isten szava él. Jézus mondta "[...]azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: lélek és élet." (János 6:63b)

Mikor Isten beszél, a dolgok megváltoznak. Körülötted minden - minden teremtmény - azért létezik, mert "Isten mondta". Életre hívta őket.

Isten szava életet hoz létre, hitet alkot, változást ér el, elijeszti a Sátánt, csodákat okoz, a sebeket begyógyítja, jellemeket épít, helyzeteket formál át, örömöt okoz, legyőzi a viszontagságot, legyőzi a kísértést, betölt reménnyel, feltölt erővel, megtisztítja értelmünket, életre hív dolgokat, és örökre garantálja a jövőnket! Nem élhetünk Isten igéje nélkül! Soha ne vedd természetesnek! Az életed részévé kell válnia, mint az ételnek.

Jób mondta: "Jobban értékeltem szája mondásait mint a napi kenyeret." (Jób 23:12 - NIV fordítás) Isten igéje lelki táplálék, meg kell töltened vele céljaid.

Beszéljetek róla:

- Hogy változtatja meg Isten Igéje az életed?

- Kérdezd meg másoktól, hogy ők miként tudnak Isten igéje szerint élni, de oszd meg velük azt is, te hogyan élsz aszerint! Tanuljatok egymástól!




Itt az idő, hogy igazat mondj önmagadnak


„Az Úr adott nekünk értelmet és lelkiismeretet; nem rejtőzhetünk el saját magunk elől” (Példabeszédek 20:27, TEV fordítás)

A legjobb módja a lelkiismeret-furdalás orvoslásának az, hogy beismered, valami bűnt követtél el és bűntudat van benned. Ne temesd el, ne tagadd le és ne hagyd figyelmen kívül. Egyszerűen ismerd be!

De még akkor is, ha tudjuk, hogy ez lenne a helyes, megpróbálunk elmenekülni a bűn és a bűntudat elől. De hiába próbálunk meg elmenekülni, az utolér minket. A probléma az elmeneküléssel az, hogy önmagadat akkor is mindig magaddal viszed. A probléma az elmédben van! Nem számít, mennyire vagy elfoglalt vagy hová, mibe menekülsz el, ugyanolyan feszült maradsz, ha a feszültség benned abból fakad, hogy megbántál vagy szégyellsz valamit, vagy hogy valami miatt bűntudatot érzel. Amikor végre visszaveszel a tempóból, azonnal rád törnek megint ezek a rossz érzések. Isten nem akarja, hogy így éld az életed.

A Biblia azt mondja, nem menekülhetsz el saját magad elől: „Az Úr adott nekünk értelmet és lelkiismeretet; nem rejtőzhetünk el saját magunk elől” (Példabeszédek 20:27, TEV fordítás). Talán sikerül elpalástolnod a bűnöd és a bűntudatod mások elől, de önmagad elől nem rejtheted el.

Hihetetlen, hogy mi emberek mennyire tudunk hazudni önmagunknak. Azt mondjuk valamire, nem is olyan rossz, pedig nagyon is az, vagy azt, hogy valami egyre jobb, holott egyáltalán nem is jobb a helyzet. Bemagyarázzuk magunknak, hogy milyen sokat haladtunk vagy fejlődtünk, pedig ez távol áll a valóságtól.

Ahhoz, hogy sikerüljön legyőzni önmagad, abba kell hagynod az önbecsapást. Az igazat kell mondanod önmagadnak.

Mi tud legyőzni bennünket? Sok minden, például az aggódás, az irigység, a keserűség, a féltékenység vagy a bűntudat. De legyőzhet még a félelem, a szorongás vagy a bizonytalanságérzés is.

Azt ajánlom, végezz egy kis tavaszi szellemi-lelki nagytakarítást. Sok ember szakít időt ilyenkor tavasszal arra, hogy átsuvickolja a lakását vagy rendbe tegyen dolgokat, amiket amúgy elhanyagol. Azonban legalább egyszer egy évben ajánlatos egy átfogó, személyes leltárt készítened a szellemi-lelki állapotodat illetően is.

Hogyan is kellene hozzáfognod?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Először is, tegyél szabaddá néhány órát és vonulj el egyedül egy papírral és ceruzával valahová. Ülj le és mondd Istennek ezt: „Istenem, kérlek, hozd a felszínre minden bűnömet. Mit rontottam el? Milyen hibákat vétettem? Tudatosan vagy tudat alatt milyen dolgok miatt érzek bűntudatot?”
  • Ha őszinte bűnbánattal fordulsz Istenhez és őszinte vagy önmagadhoz is, Isten Lelke felhozza benned ezeket a dolgokat. Aztán írd le a gondolataid egy papírra.
  • Miért kell leírnod? Mert ez segít, hogy konkrétan meg tudd fogalmazni a problémáidat. Egyszerre egy dolgot követtél el, tehát egyenként is kell megvallanod őket. Ha konkrétan megnevezed az egyes dolgokat, azzal Isten tudomására hozod, hogy mindegyiket komolyan veszed.






Készülj fel a lehetetlenre!

"Az ő akarata szült minket az igazság igéje által..."(Jak.1,18)

Isten arra akarja használni az ő Igéjét, hogy te újrakezdhesd az életed.

Isten Igéje nélkül soha nem menekülhetnénk meg. Igéje nélkül nem a Mennyországba tartanánk. Nem tudnánk arról, hogy Jézus meghalt értünk a kereszten. Nem tudnánk arról sem, hogy Istennek terve van az életünkkel.

A Biblia nélkül nem ismerhetjük meg Istent.

Isten mindezt meg akarja adni nekünk — de előbb ismernünk kell az Igéjét. Az Úr a Biblián keresztül újjáteremti az életünket. Amikor úgy érzem, hogy fogytán van az erőm, az Úr a Bibliát használja arra, hogy adjon nekem egy lehetőséget az újrakezdésre, kapok egy újabb esélyt. A Biblia ezt újjászületésnek hívja. A Jakab 1,18-ban a Biblia azt mondja, hogy "Az ő akarata szült minket az igazság igéje által".

A Biblát gyakran hasonlítják egy maghoz. Amint a Biblia gyökeret ereszt a szívedben, kicsírázik, elkezd növekedni és gyümölcsözni. Ez az Isten Igéje által történik, az Úrtól egy jobb életet kapsz.

Jézus ezt mondja János 6,63-ban az Igéről: "...Azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: Lélek és élet". Isten Igéje nem csupán szavak egy könyv lapjain. Lélek és élet. Lelki erő. Az Ő Igéje képes átalakítani a társadalmat és a történelmet. Képes a lehetetlenre. Meg tudja változtatni a te életedet is.

D.L. Moody, egy híres chicagoi lelkész, aki 100 évvel ezelőtt élt, azt mondta, hogy "A Biblia nem azért adatott, hogy a mi tudásunkat növelje, hanem azért, hogy megváltoztassa az életünket."

Neked mennyire van szükséged arra, hogy az életed megváltozzon? Életednek mely részén érzed erőtlennek magad a változtatáshoz?

A Biblia azt mondja, hogy Isten Igéje meg tud változtatni olyan dolgokat is az életedeben, amikre te magad képtelen vagy.

Tedd Isten Igéjét az életed állandó részévé, és készülj fel a lehetetlenre!



Beszéljetek róla

* Régóta vagy már keresztény? Hogyan lett az életed gyümölcsöző a Jézussal való kapcsolat által?
* Miért hiszed azt, hogy az Isten Igéje képes életeket megváltoztatni?
* Milyen lehetetlen dologról gondolod azt, hogy Isten képes megtenni azt a te életedben is?
komment
süti beállítások módosítása