Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bátorság miért olyan rendkívüli?- Hat alapelv a Szentírás értelmezéséhez-Isten néha úgy szól, hogy nem mond semmit- Koncentrálj az Igére és ne aggódj!

2019. március 03. 10:29 - Andre Lowoa

A bátorság miért olyan rendkívüli?

"Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass." ApCsel 18:9 (UF)

Ha valaha is volt egy olyan üzenet, amelyre szüksége van a mai társadalomnak, akkor ez az: "Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass" ApCsel 18:9 (UF). Egy olyan világban, amely tele van ötletekkel, és egy olyan hitekkel teli világban, amelyek ellenkeznek Isten szavaival, Isten azt akarja, hogy legyél rendkívül bátor, és merj kiállni azért, amit igaznak és helyesnek gondolsz. Mindenki más elmondja mindennap a világnézetét. Miért nem állsz fel Te is, és mondod el, amiben hiszel?

Ahhoz, hogy bátran ki tudj állni, neked tudnod kell, hogy amit Isten mond, az az igazság, és más az, amit a világ hisz. Ezt nevezik világnézetnek - ami a hitre alapoz. Mindenki más szűrőn keresztül látja és érti meg a világot. Mindannyian nézhetjük ugyanazt az eseményt, de a különböző világnézeteink miatt különbözően fogjuk látni ugyanazt.

Az, ahogyan a világról gondolkodsz, meghatározza mindazt, ahogyan látod Istent, önmagadat, másokat, a múltat, a jelent, a jövőt, a pénzt, az időt, a jót és a gonoszt. Befolyásol mindent az életedben. Minden egyes alkalommal, amikor döntést hozol, az elmédben lévő világnézeteddel kapcsolatos adatbázisodhoz nyúlsz, és eldöntöd, hogy ezt fogod tenni, mert Te úgy gondolkodsz. A világnézeted befolyásolja minden választásodat.

És itt van a probléma: mert Téged befolyásol az, ahogyan mások szemlélik a világot. Minden alkalommal, amikor megszólalsz, közlöd a külvilág felé az ideológiádat. Téged befolyásol a szüleid világképe, a barátok, egy hirdetés vagy egy újságcikk. Semmi sem elfogulatlan és kiegyensúlyozott, mert mindenkinek van egy világszemlélete.

Kulcsfontosságú tehát, hogy világnézeted alapja Isten Igéje legyen.

Egy országos felmérésben az amerikaiak azt vallották, hogy mélyen hívők. Arra a kérdésre, hogy a hitük hogyan befolyásolja őket a döntéseikben, 31 százalékuk mondta, hogy döntéseiket morális alapon hozzák meg, 18 százalékuk "ami nekem a legjobb" alapján döntenek, 14 százalékuk azt válaszolta, hogy ami a legkevesebb konfliktust okozza másokkal, és 16 százalékuk alapozta döntését a hitére.

Mit jelent ez? Hogy a legtöbb keresztény nem rendelkezik keresztény világszemlélettel. Lehet, hogy keresztény
vagy és mennyország felé tartasz, de van egy nem keresztény világnézeted is, amelyet arra alapozol, amit a világból megtanultál, és nem az Isten Igéjére.

Miért olyan fontos felállni és elmondani az igazat? Máté 10:32 azt mondja, " aki tehát vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt, aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt majd én is megtagadom mennyei Atyám előtt."

Isten azt mondja neked, hogy állj ki az Ő igazságáért. Csak akkor tudod ezt megtenni, ha Isten Igéje szerinti szilárd alappal rendelkezel, valamint rendkívüli bátorsággal, amely a Vele való kapcsolatból ered.


Beszéljünk róla:

* Mit gondolsz az emberek szerint neked milyen a világnézeted? A mindennapi életben a szavaid és a tetteid
tükrözik ezt?
* Mi módon érintik a korábban hozott döntések a jelenlegi világnézetedet?
* Mennyire növekszel a bibliai tudásban ahhoz, hogy kiállj Isten igazságáért?




Hat alapelv a Szentírás értelmezéséhez

„...azt sem ismerheti senki, ami Istenben van, csak Isten Lelke.” /1 Kor. 2: 11b/

Mondta már neked valaha valaki, hogy “Nos, ez a te Biblia értelmezésed”? Olyan, mintha ez a kis mondat helytelenítene mindent, ami épp elhangzott. Pedig igazából nem kifogásol semmit.

A Biblia értelmezésére léteznek jó és rossz módszerek. Vannak olyan módszerek, amelyek alkalmazásával az igét rosszul értelmezed minden egyes alkalommal. Alább hat olyan módszert láthatsz, amely elfogadott szinte mindenhol.

1. Hitre és a Szentlélekre van szükséged ahhoz, hogy az igét értelmezhesd. A Bibliát a hitetlenek nem értik. A Biblia Isten szerelmes levele a hívők részére. Amikor egy nem hívő olvassa a Szentírást, akkor valaki más levelét olvassa. A Biblia egy olyan szellemi könyv, amelyet szellemi embereknek kell megérteni. Az ige a következőt mondja az 1 Korinthus 2:11-ben: „ Senki nem ismeri Isten gondolatait, csak Isten Lelke.” (NIV fordítás)

2. A Biblia legjobb kommentárja maga a Biblia. A Szentírás megmagyarázza a Szentírást. Gyakorold ezt a fajta alapelvet úgy, hogy szerzel egy olyan Bibliát, amelynek a lapszélén ott vannak a hivatkozások. Ha megkeresed a hivatkozásokat, sokkal nagyobb és tisztább képet kapsz majd Isten Igéjéről, nem csak egy szempont szerint.

3. Úgy olvasd az Ószövetséget, hogy közben észben tartod az Újszövetséget, és olvasd úgy az Újszövetséget, hogy közben észben tartod az Ószövetséget. Az Újszövetség el van rejtve az Ószövetségben. Az Ószövetség megmutatkozik az Újszövetségben.

4. A nehezen érthető részeket mindig a tiszta igerészek fényében értelmezd. Az Úr teljes tanácsadására támaszkodj, hogy megérts olyan igerészt, ami ellentmondó vagy zavarbaejtő. Például, az 1. Korinthus 15,29-ben van egy nagyon homályos utalás a halottakért való keresztelkedésre. Ez az egyetlen hely, ahol ez az ötlet említésre kerül az igében. Pál nem fogadja ezt el. Sehol az igében nem olvasunk ehhez hozzájárulást. Engedjük, hogy az üdvözüléssel és keresztelkedéssel kapcsolatos tiszta igerészek magyarázzák meg ezt a nehezebben érthetőt szakaszt, ne fordítva.

5. Ne határozz meg alapelvet csupán egy történelmi eseményre támaszkodva. Értelmezd úgy a történelmi részeket a Bibliában, ahogy azokat szánták: tanulságként. Ne építs rájuk elméleteket. Például Márk 1:35-ben a Biblia azt mondja, hogy Jézus nagyon korán felkelt, elment egy lakatlan helyre és imádkozott. Ez azt jelenti, hogy neked is fel kell kelned hajnali 4 órakor, el kell menned otthonról valahová imádkozni? Természetesen nem! Az Úr meggyőzhet arról, hogy ez jó ötlet, de nem parancs. Használj elméleti jellegű igerészeket elméleteid megalapozására. Használj elbeszéléseket a tanulságok levonásához.

6. Soha ne értelmezd az igét saját tapasztalataidra alapozva. A bibliatanulmányozás lényege nem az, hogy az igét a saját véleményedhez vagy tapasztalataidhoz alakítsd. A hangulatok hazudnak. Az érzelmek hazudnak. Inkább fedezd fel Isten időtlen igazságát és engedd, hogy az életedet formálja. Tanulmányozd az igét nyitott szívvel és hívd Istent, hogy erősítsen meg téged az ő akaratában.

Isten nem akar sötétben hagyni, amikor igéjét tanulmányozod. Ha követed a fenti bibliatanulmányozási szabályokat, segíthetnek biztosítani számodra azt, hogy az Igét Isten szemszögéből olvasd.

Gondolatébresztőnek

* Ezeket a pontokat észben tartva olvass el újra egy igerészt valamelyik csendességedből a héten. Milyen új dologra tanít az Úr?
* Nyitott vagy arra, hogy a Szentlélek munkálkodjon az életedben? Nyitott szívvel olvasod az igét, hogy a Szentlélek irányítani tudja gondolataidat?





Isten néha úgy szól, hogy nem mond semmit

 

„Ha Isten csendben van, mit jelent ez neked? Ha elfordítja az arcát, mit tehetsz ez ellen? De akár csendben van, akár elrejtőzött, ott van és uralkodik.” (Jób 34:29-30, Message fordítás)

Isten néha úgy szól, hogy nem mond semmit. Ez olykor rendkívül frusztráló! De Istennek az oka arra, hogy miért marad csendben. Neked csak várnod és bíznod kell Benne. Ha Isten elé futsz és azt mondod: „Nem hallottam semmit Istentől, ezért megyek előre és megteszem ezt”, nem bízol Benne, akkor mindenféle problémád lesz és meg fogod bánni mindezt.

Erre számos példa van a Bibliában. Egyikük, Saul, Izrael első királya. Éppen egy csatára készülődött, amikor Isten elé járult és azt kérdezte tőle, „Istenem, mit szeretnél, hogy tegyek ebben a csatában?”

Saulnak azonban már hosszú ideje nem volt rendben Istennel a kapcsolata. Az 1 Sámuel 28:6-ban a Biblia azt mondja, hogy „Megkérdezte Saul az Urat, de az Úr nem válaszolt neki sem álomban, sem jelek által, sem a próféták által.”

Saul három különböző módon is szeretett volna választ kapni, azonban továbbra sem kapott választ. Ezért hát türelmetlenné vált. Kétségbe esett és az okkult dolgok felé fordult – olyan dolgok felé, amiket pont ő tiltott be az országban. Ezt mondta: „Menj és keress egy szellemi tanácsadót. Keress nekem egy médiumot, egy boszorkányt, valakit, aki szellemeket tud idézni vagy szeánszot tud tartani.” Tudta, hogy amit tesz az rossz, azonban mégis így cselekedett, mert kétségbeesett. És tudod mi történt? Elveszett mindent. Elveszette a csatát, a hírnevét. Elvesztette az életét. Nem volt hajlandó várni Isten válaszára, ami miatt nagyon komoly következményekkel kellett szembesülnie.

Mit kell tehát tenned, amikor Isten csendben van?

Először is, emlékezz arra, hogy Isten uralkodik. A Jób 34:29-30 azt mondja, „Ha Isten csendben van, mit jelent ez neked? Ha elfordítja az arcát, mit tehetsz ez ellen? De akár csendben van, akár elrejtőzött, ott van és uralkodik.” Lehet, hogy Isten nem akarja megosztani veled a tervét, de ez nem jelent azt, hogy nincs terve számodra. Ő igenis számol veled és tervez az életeddel. Szeret téged. Ő egy jó Isten. És gondoskodni is fog rólad, ha hajlandó vagy várni rá.

Másodszor, bíznod kell Istenben. A Biblia a Zsoltárok 50:15-ben azt mondja, „Azt akarom, hogy bízz bennem a nehézségek idején, hogy megszabadíthassalak, és te dicsőíthess engem.” (TLB fordítás) Isten ma azt kérdezi tőled: „Hajlandó vagy bízni bennem? Hajlandó vagy bízni bennem ebben a pénzügyi nehézségedben? Hajlandó vagy bízni bennem ezzel az álmoddal kapcsolatban? Hajlandó vagy bízni bennem szívednek ezzel a fájdalmával? Hajlandó vagy bízni bennem ezzel a feszültséggel kapcsolatban? Hajlandó vagy bízni bennem a magányodban? Hajlandó vagy bízni bennem azzal a vágyaddal kapcsolatban, hogy megházasodj? Hajlandó vagy bízni bennem az egészségügyi problémádban? Hajlandó vagy bízni bennem az álmaiddal és az ambícióiddal kapcsolatban? Hajlandó vagy bízni bennem?

Mondd el ezt az imát hangosan a szívedben:

„Drága Istenem, nem szeretném leélni az életemet anélkül, hogy hallanám a hangodat. Meg szeretnék tanulni figyelni rád. Köszönöm a Bibliát. Segíts, hogy olvashassam. Köszönöm a tehetséges tanítókat. Segíts nekem, hogy megtegyem, amit tanítanak. Segíts abban, hogy tudjak olyan istenfélő barátokat szerezni, akikben bízhatok, és akikre hallgathatok. Szeretnék nyitott lenni azokra az ötletekre, amiket Te juttatsz az eszembe. Amikor fájdalom gyötör, segíts, hogy tanuljak belőle, ne fussak el előle. De legfőbbképpen, segíts, hogy bízzak Benned és a Te tervedben, amikor csendben vagy. Jézus Krisztus, szeretnélek megismerni Téged és úgy szeretni, ahogyan Te szeretsz engem. A Te nevedben imádkozom. Ámen.”






Koncentrálj az Igére és ne aggódj!

"Többre becsültem szájának beszédét, mint a mindennapi kenyeremet." (Jób 23,12b NIV)


A Biblia ismételten sürget minket, hogy elmélkedjünk azon kicsoda Isten, mit tett és mit mondott.

Lehetetlen Isten barátjának lenni, anélkül, hogy tudnánk mit mond Ő. Nem szeretheted Istent anélkül, hogy ismernéd Őt és nem ismerheted Őt, anélkül, hogy ne ismernéd Igéjét! A Biblia azt mondja, hogy Isten "kijelenti magát Sámuelnek Igéjén keresztül" (1 Sám 3,21 NIV)

Isten még a mai napig használja ezt a módszert. Ha nem tudsz egy egész napot bibliatanulmányozással tölteni, akkor is tudsz Igéjén gondolkodni egész nap, felidézheted a verseket, megjegyezheted őket, hogy rágódhass, gondolkozhass rajtuk.

A meditáció gyakran egy félreértett fogalom. Sokan értik úgy, mint valami bonyolult, misztikus rituálét, amit elszigetelt szerzetesek és misztikusok gyakorolnak. De a meditáció egyszerűen csak koncentrált gondolkozást jelent - egy képességet, amit bárki megtanulhat és bárhol, bármikor használhat.

Ha egy problémát újra és újra átgondolsz, azt aggodalomnak hívják. Ha Isten Igéjén elmélkedsz, az a meditáció. Ha tudod hogyan aggódj, már azt is tudod hogyan meditálj! Csak a figyelmed irányát kell megváltoztatnod, a problémáidról a Szentírás verseire. Minél többet meditálsz Isten Igéjén, annál kevesebbet fogsz aggódni.

Az oka annak, hogy Isten Jóbot és Dávidot a közeli barátainak tartotta az az volt, hogy ők Isten Igéjét mindennél többre értékelték és folyamatosan, egész nap azon elmélkedtek. Jób hozzátette: "Többre becsültem szájának Igéjét, mint a mindennapi kenyeret." (Jób 23,12)

Amikor a Bibliát olvasod vagy egy prédikációt hallgatsz, akár CD-n is, ne úgy menj tovább, hogy el is felejted őket! Fedezd fel az igazság tanulmányozásának módját, és ezt gyakorold naponta. Minél több időt töltesz Isten Igéjének tanulmányozásával, annál jobban meg fogod érteni ennek az életnek a "titkait", ami a legtöbb embern figyelmét elkerült.

Beszéljetek erről:

- Kérdezd meg a barátaidat, ők hogyan memorizálják az Igét és válassz egyet ami neked is menne.

- Mi aggaszt a mai napon? Helyettesítsd az aggodalmas gondolatokat Isten Igéjével és nézd meg mi változik a helyzetedben és a viselkedésedben.





komment
süti beállítások módosítása