Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Sátán nem bánja, ha a bibliai ismereteidet sohasem alkalmazod-A Szentlélek Isten igazságát jutattja az eszedbe-Az élet: lecke szeretetből-Ezen a húsvéton gyere, ahogy vagy!-Hogyan nyerhetjük el Isten kegyelmét?

2019. március 02. 10:30 - Andre Lowoa

A Sátán nem bánja, ha a bibliai ismereteidet sohasem alkalmazod

"Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát." Máté 7:24

Befogadni, olvasni, kutatni, emlékezni és elmélkedni Isten Igéjén mind haszontalan, ha nem éljük meg azt gyakorlati módon. Az "ige cselekvőivé" kell válnunk. (Jakab 1:22)

Megértem, hogy ez egy nehéz lépés, mert a Sátán keményen küzd ellene. Mindaddig nem foglalkozik azzal, hogy Bibliaórára mégy, amíg nem teszel semmit azzal. amit ott tanultál. Becsapjuk magunkat, amikor azt feltételezzük, hogy csak azért, mert hallottuk, olvastuk vagy tanulmányoztuk az igazságot, már magunkévá is tettük azt. Igazából, nagy izgalommal készülhetsz a következő Bibliaórára vagy konferenciára, csak közben nincs időd arra, hogy a tanultak a szívedig eljussanak. El is felejted azokat útközben a következő alkalomra. Megvalósítás nélkül mindenféle Biblia ismeretünk értéktelen. Jézus azt mondta "Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát." (Máté 7:24)

Jézus arra is rámutatott, hogy Isten áldása az igazságnak való engedelmességből ered és nem csak a tudásból. Ezt mondta "Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha így cselekesztek." (János 13:17)

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen értékes az, ha tagja vagy egy Bibliatanulmányozó kiscsoportnak. Mindig tanulunk másoktól olyan igazságokat, amelyeket önmagunktól nem látnánk meg. Mások segíteni fognak, hogy láss olyan dolgokat, amelyekről egyedül lemaradnál, és segítenek Isten igéjét gyakorlati módon alkalmazni.

A legjobb módja annak, hogy az Ige cselekvőjévé válj az, ha mindig leírsz egy akciólépést a Szentírás olvasásának, tanulmányozásának vagy az azon való elmélkedésed eredményeképpen. Fejleszd azt a szokásodat, hogy leírod pontosan mit akarsz tenni. Ennek az akciólépésnek személyesnek (belefoglalva magadat), gyakorlatinak (valami, amit te meg tudsz csinálni) és számonkérhetőnek (a végrehajtás határidejével) kellene lennie. Minden alkalmazás magába foglalja majd vagy az Istennel és másokkal való kapcsolatodat, vagy a személyiségedet.

Beszéljünk róla:

* Mi az, amit Isten már az Igéjéből megmondott neked, hogy tenned kell, de még nem kezdtél hozzá?
* Kezdd el ma azt, hogy a Bibliatanulmányodról akciólépéseket írsz le és ezáltal követed azt.




A Szentlélek Isten igazságát jutattja az eszedbe

 

A Szentlélek fog benneteket tanítani, és eszetekbe juttatja azokat a dolgokat, amiket mondtam neked. (János 14:26, Phillips fordítás)

 

Isten a Szentlelken keresztül, gondolatok által beszél hozzád. Gondolatokat ad. Javaslatokat sugall. Benyomásokat és szándékokat ültet a gondolataidba. Amikor a Gonosz beszél hozzád, az a kísértés. Amikor Isten, akkor azt inspirációnak hívjuk.

Jézus ezt mondja a János 14:26-ban: "A Szentlélek fog benneteket tanítani, és eszetekbe juttatja azokat a dolgokat, amiket mondtam neked." (Phillips). A Szentlélek a mi tanítónk és tanácsadónk. Olyan mint egy személyes vezető. Ismerek olyanokat, akik dollártízezreket költenek életvezetőkre. Nekem 30 éve van életvezetési tanácsadóm, amióta a Sadleback Gyülekezettel növekszünk. Úgy hívják, hogy Szentlélek. Folyamatosan kérdezem Istent: "Mi a következő lépés, Istenem? Szentlélek, mit kell tennem?"

Figyeld meg, azt mondja: "eszedbe juttatom". A Szentlélek egyenesen az ésszel kommunikál. Nem beszél hallható hangon. Még sosem hallottam Istent hallható ahngon beszélni. Miért is lenne rá szüksége? Nem kell, hogy a füleimet használja. Közvetlenül az elmémen keresztül közelít meg. "Szentlelke mélyen a szívünkben beszél, és azt mondja, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk." (Róma 8:14, NLT fordítás)

Ha Isten egy igazságot juttat eszedbe, akkor az azért van, mert van ott valami, amit szeretne ha felszínre kerülne. Ezért kell elmélyedni a Bibliában. Mikor olvasod, tanulmányozod és megtöltöd az elmédet Isten munkájával, akkor elraktározod az igazságot magadban, amit a megfelelő időben a Szentlélek elő tud hozni. 

Lehet, hogy olvasod a Bibliát,  és néha azt gondolod, hogy: "Ma nem kaptam semmit, ami nekem szól." Nem kell kapnod mindig valamit, amikor olvasod a Bibliát. Raktározd el az igazságot az elmédben. Az elméd tele van mindennel, amit látsz - minden hirdetéssel, reklámmal, rossz viccel, minden filmmel. Mind ott van egyszerre. Ezt kell egyensúlyba hozni az igazsággal.  Isten Szentlelke elő tudja hozni Isten igazságát és meg tudja mutatni, hogy merre kell menned. 

Beszéljetek róla: 

- Milyen módokon keresztül szólhat hozzád a Szentlélek? Volt már olyan, hogy álmon, vagy látomáson keresztül mutatta meg az utat Isten?

- A mostani csendességi szokásod segíti azt, hogy elraktározd Isten igazságát, vagy távol tart tőle?

- Szerinted miért félnek az emberek a Szentlélektől? Szeretnéd így hallani Istent? Miért, vagy miért nem?




Az élet: lecke szeretetből


“Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, lelkedből és elmédből! Ez az első és a legnagyobb parancsolat. A második legfontosabb pedig ehhez hasonló: szeresd  embertársadat úgy, mint önmagadat!” (Máté 22:37-39, TLB fordítás)

Ha azt szeretnéd, hogy igazán számítson az életed, akkor bizonyos dolgokra kell összpontosítanod a figyelmedet. Nem lesz időd mindenre, és nincs is mindennek ugyanakkora jelentősége.

A Máté 22:37-39 szerint: “Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, lelkedből és elmédből! Ez az első és a legnagyobb parancsolat. A második legfontosabb pedig ehhez hasonló: szeresd embertársadat úgy, mint önmagadat!” (TLB fordítás)

Jézus szerint két dolog van az életben, amely minden másnál értékesebb: ha szeretjük Istent és ha szeretjük egymást.

Belegondoltál már abba, hogy Isten vajon miért nem vitt a Mennybe azon nyomban, hogy megalkotott? Miért helyezett ide a Földre? Legfeljebb száz évig leszel itt, azután pedig az egész örökkévalóságot a Mennyben vagy a Pokolban töltöd majd. Vajon miért nem vitt el Isten mindannyiunkat rögtön a Mennybe?

A Biblia egyértelműen közli, hogy Isten két okból helyezett a Földre: hogy megtanuld szeretni Istent, és hogy megtanuld szeretni az embereket. Az élet nem a javak felhalmozásáról, az elért eredményekről vagy a teljesítményről szól. Nem azok a dolgok a leglényegesebbek, amelyekről a világ azt állítja, hogy a legfontosabbak. A karrieredet nem fogod a Mennybe vinni, ahogy az autódat vagy a házadat sem – a jellemedet viszont igen. Önmagadat viszed magaddal.

Isten azért helyezett a Földre nyolcvan vagy száz évre, hogy megtanuld Őt teljes szíveddel szeretni, és hogy megtanulj másokat is szeretni.

Az élet nem más, mint egy nagy szeretet-lecke.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez

  • Melyek azok a dolgok, amelyekkel kevesebbet kellene foglalkoznod, hogy ezáltal több időd legyen mások felé kimutatnod a szereteted?
  • Hogyan hozod ki a Földön töltött idődből a legtöbbet? Mennyi időt töltesz azzal, hogy megtanulj Krisztushoz hasonlóan szeretni?
  • Ha valaki megfigyelné az életed, mit mondana, melyek a legfontosabb dolgok a számodra?





Ezen a húsvéton gyere, ahogy vagy!


"A mennyből segítséget fog nekem küldeni, hogy megmentsen, mert ilyen a szeretete." (Zsoltárok 57,3a TLB)

Van egy mítosz, ami azt mondja, hogy meg kell tisztítanod a cselekedeteidet ahhoz, hogy Istenhez gyere: „Rendbe kell szednem mindent. Van néhány dolog, amit előbb helyre kell igazítanom, majd utána jöhetek Istenhez."

Ez olyan, mintha megtisztítanád a fogaidat, mielőtt elmész a fogorvoshoz fogtisztításra, vagy mintha elmosogatnád a mosatlant, mielőtt beteszed a mosogatógépbe, vagy mintha kitakarítanád a házat, mielőtt a takarítónő odaér! Miért csináljuk ezt?

Az az igazság, hogy Isten nem várja el tőlünk, hogy megtisztítsuk a cselekedeteinket, mielőtt hozzá lépünk. Jézus halála és feltámadása Isten bizonyítéka erre. Jézus kitárta a karjait és azt mondta: „Ennyire szeretlek. Most csak gyere, ahogy vagy".

A Zsoltárok 57,3-ban a Biblia azt mondja: „A mennyből segítséget fog nekem küldeni, hogy megmentsen, mert ilyen a szeretete" (TLB). Ezt tette Jézus húsvétkor. És ez az, amiért Istenhez hozhatjuk életünk rendetlenségét és bukásait.

Vannak olyan ismerőseid, akik azt gondolják, hogy Isten soha nem fogja szeretni őket, mert akkora összevisszaságot csináltak az életükből. De tudod, hogy Isten azt akarja, hogy úgy jöjjenek hozzá, ahogy vannak. Segíts nekik meghallani a jó hírt Jézusról. Hívd meg őket a gyülekezetbe ezen a húsvéton. Ez egy annyira egyszerű dolog, mégis egy örökké tartó változást tud hozni.

Beszéljetek róla:
  • A múltad mely helytelen cselekedeteiről nehéz elhinned, hogy Isten meg tudja azokat bocsátani?
  • Kit kellene meghívnod a húsvéti istentiszteletre, hogy meghallja a jó hírt Isten szeretetéről és kegyelméről?
  • Mit gondolsz, az emberek miért érzik úgy, hogy előbb rendezniük kell az életüket, vagy a megjelenésüket, mielőtt átlépnék a gyülekezet küszöbét?




Hogyan nyerhetjük el Isten kegyelmét?


„Mert a törvény Mózes által adatott, de Isten kiapadhatatlan szeretete és hűsége Jézus Krisztus által öltött testet.” (János 1:17, NLT fordítás)


A tegnapi áhítatban Isten kegyelmének életünkben megnyilvánuló 10 nagyszerű előnyét tekintettük át. Amint olvastad ezeket, talán magad is eltűnődtél, hogy hogyan nyerhetnéd el a kegyelmet. Tragikus lenne a felismerés, hogy mindazt, amit Isten kegyelméből az életedben meg kíván valósítani, te még soha nem fogadtad el.

De akkor hogyan részesülhetünk az Isteni kegyelemben?

Nem kell 23 tételes választ keresni a kérdésre. Szemináriumra sem kell járnod, hogy ráébredj.

A Biblia kézenfekvő, 3 szóból álló választ kínál arra, hogy miként nyerhetjük el Isten kegyelmét, ez pedig nem más, mint: a Krisztusban való hit.

A Biblia így fogalmaz a János 1:17-ben: „Mert a törvény Mózes által adatott, de Isten kiapadhatatlan szeretete és hűsége Jézus Krisztus által öltött testet.” (NLT fordítás) 

Isten kegyelme Jézus személyének teljes védelmet jelentő palástjába van foglalva. Nem érdemelheted ki vallásosság vagy rítus árán. Szabálykövető magatartással sem vívhatod ki magadnak.

Egyedül Jézus által lesz a tiéd.

Isten kegyelme ingyenes. Egyszerűen csak el kell fogadnod.

Hadd világítsam meg még érthetőbben: Isten kegyelme nem értéktelen, Jézus életébe került. A kegyelem a létező legdrágább áru, amiért Jézus kereszthalállal fizetett.

Jézus kereszthalála három dolgot vitt véghez az életünkben:

  • Megfizette a bűneinkért járó büntetést. Valakinek meg kellett fizetnie a bűneinkért. Ha kapcsolatot ápolsz Jézussal, ő elszenvedte büntetésedet.
  • Megtörte a bűn uralmát. Jézus kereszthalála megadja az erőt, hogy változtassunk szokásainkon, túllépjünk sérelmeinken és csalódásainkon, melyek megkeserítik életünket.
  • A bűn jelenvalósága elenyészik. Egy nap Jézus valamennyi követője a mennybe jut, ahol nem lesz többé semmiféle bűn.

Az Isten kínálta drága kegyelem mindent meg fog változtatni az életedben.

Csak el kell fogadnod!

Beszéljetek róla:

  • Mit tudsz ma mondani Istennek, amivel hálát adsz kegyelméért?
  • Ha viszonylag könnyű megérteni Isten kegyelmét és előnyei annyira sokatmondóak, mit gondolsz, miért nem fogadja el azt soha a legtöbb ember?
  • Hogyan oszthatnád meg Isten kegyelmének üzenetét egy baráttal vagy családtaggal ezen a héten?



komment
süti beállítások módosítása