Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A meggyőződések segítenek a hitünk szerint élni-Egyezkedni a megbocsátásról

2019. március 01. 10:00 - Andre Lowoa

A meggyőződések segítenek a hitünk szerint élni

"A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés." Zsidók 11:1 (NRSV)


A szótárak általában úgy definiálják a meggyőződést, mint egy biztos vagy erős hitet. A meggyőződés ettől sokkal több. A meggyőződéseid magukban foglalják az értékrendedet, az elkötelezettségeidet és a motivációidat.

Én a meggyőződésnek azt a definícióját szeretem, amit egyszer a nagyszerű tanítótól Howard Hendricks-től hallottam: "A hit valami, amiről vitatkozni fogsz. A meggyőződés valami, amiért képes vagy meghalni."

A meggyőződéseink meghatározzák a magatartásunkat. Arra motiválnak minket, hogy álljunk ki és viselkedjünk az értékrendünknek megfelelően.

Amikor keresztény leszel, sokszor egyszerűen azért csinálsz dolgokat, mert más keresztények körülötted ezt javasolják, vagy ezt mutatják neked. Imádkozol, olvasod a Bibliát és elmész alkalmakra mert ezt a példát látod másoktól.

Ez egy új kereszténynél rendben van, a kicsi gyermekek hasonló módon tanulnak. Ugyanakkor, ahogyan növekszel, végül ki kell fejlesztened a saját okaidat, amiért azt teszed, amit. Ezek az okok válnak a meggyőződéseiddé.

A Bibliai meggyőződések fontosak a lelki életben való növekedéshez és az érettség eléréséhez. Ironikus, hogy a mai világban az emberek gyakran erős meggyőződéssel rendelkeznek nem fontos dolgokról (foci, divat...stb.), míg gyenge meggyőződéssel rendelkeznek a lényegi dolgokról (mi a jó és mi a rossz).

A Zsidók 11:1 azt mondja: "A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés." (NRSV)

Milyen meggyőződések határozzák meg a te hitedet?

Beszéljünk róla:

* Gondold végig a Jézussal való eddigi utadat, és készíts egy listát a meggyőződéseidről, amiknek már a birtokában vagy. A meggyőződéseid lényegtelen vagy fontos dolgokkal kapcsolatosak?
* Mit gondolsz, hogyan befolyásolták a meggyőződéseid a döntéseidet, amiket hoztál? Volt olyan, hogy egy döntés meghozatalánál nem a meggyőződéseidre alapoztál?
* Milyen dolgokban kell állást foglalnod a meggyőződéseidre alapozva?



Egyezkedni a megbocsátásról

Ha megbocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, megbocsát néktek is a ti mennyei Atyátok.

Máté 6:14-15 (Károli fordítás, Szent Biblia)

Amikor a megbocsátásról van szó, keményen tudunk egyezkedni. Egy olyan ajánlattal indítunk, miszerint "Megbocsátok neked, ha...". Ezután érdekes fordulattal folytatjuk, ami vallomásként hat: "Nem tudok megbocsátani neki addig, amíg meg nem tanulja a leckét."

Amikor úgy gondoljuk, hogy a másik fél húzza az időt, azt mondjuk: "Ha megbocsátok neki, azt gondolja, hogy megúszhatja"

Úgy gondoljuk, hogy mi Isten miatt tárgyalunk, azt gondoljuk, hogy az ő lelkükért egyezkedünk, hogy az igazságért küzdünk, valójában azonban szeretnénk irányítani a helyzetet.

Az igazság az, hogy nem mehetünk bele az ilyen egyezkedésekbe. A Király nagykövetei vagyunk, és nem saját magunkat képviseljük, a Király szándékát, és az Ő jellemét. A Király szerint bocsássunk meg, ami azt jelenti, hogy mi megbocsátunk. Ugye észrevetted az előző mondat végét? Mi megbocsátunk.

A Király utasításai tiszták és félreérthetetlenek: ha megbocsátassz annak, aki vétkezett ellened, akkor a Király megbocsátja neked a bűnöket, amiket ellene tettél. Itt semmi helye a tárgyalásnak és az egyezkedésnek.

Minden más olyan, mint "Megbocsátok neki, ha..." nem igazi megbocsátás, csupán egyezkedés, és Isten ítélőszéke nem fog elismerni semmilyen olyan egyezményt, ami királyi hatalom vagy engedély nélkül köttetett.

A kérdés nem az, hogy meg kéne -e, meg tudunk -e bocsátani valakinek; az igazi kérdés az, hogy milyen döntést hozol ezzel kapcsolatban, megbocsátassz?






komment
süti beállítások módosítása