Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ne siess! Halld meg Istent!-Semmi nem állhat a szeretet útjába!

2019. február 26. 10:08 - Andre Lowoa




Ne siess! Halld meg Istent!

 

„A sziklás földbe esett mag azok az emberek, akik meghallják az Igét és örömmel fogadják, de mivel nincsenek mély gyökereik, csak egy ideig hisznek, és amint kísértésbe kerülnek, elesnek.” (Lk 8,13 NLT fordítás).

Ahhoz, hogy kimunkáld az Isten meghallására nyitott elmét, időt kell szánnod a hallgatásra. Ez azt jelenti, hogy le kell lassíts és csendben kell lenned. Be kell iktatnod az időbeosztásodba, hogy meghalld ahogy Isten beszél.

Isten meghallásának első akadálya az ellenállás, a második viszont a rohanás, a sietés. Amikor rohanó életet élünk, félretologatjuk Istent, és ezt mondjuk Neki: Uram, akarok hallani Tőled, de siess, épp csak öt percem van!

Istennek sokkal több kell, mint a maradék vagy a szabad időnk, mert Ő az életünk központja akar lenni. Akkor kerül Isten az életed központjába, ha időt szánsz meghallani Őt.

Jézus ezt mondja Lk 8,6-ban: „A másik mag a sziklák közé esett. El kezdett növekedni, de a nedvesség hiányától hamarosan elervadt és kihalt.” (NLT fordítás).

Izrael nem igazán egy termékeny ország, leginkább egy vékony termőtalaj réteg van a mészkő felett. Hogyha elvetsz valamit ebbe a talajba, a mag kihajt ugyan, de mivel nem lesznek mély gyökerei, elharvad és kihal.

Lk 8,13-ban Jézus elmagyarázza, hogy ez „a sziklás földbe esett mag azok az emberek, akik meghallják az Igét és örömmel fogadják, de mivel nincsenek mély gyökereik, csak egy ideig hisznek, és amint kísértésbe kerülnek, elesnek.” ( NLT fordítás). A vékony talajréteg a felületes elmét jelenti.

Néha felületesen reagálunk Isten szavára: izgatottak és érzelmesek leszünk, ösztönösen meghatódunk, de mégsem engedjünk meg Isten szavának, hogy belesüllyedjen a személyiségünk alapjába, és így elmarad a valóságos változás.

De hogyan tudunk a felszínességen túl növekedni? Hogyan tudunk lelki gyökereket növeszteni? Két gyakorlati lépésben.

Először is, ütemezz be egy mindennapi csendességet Istennel, akár 10-15 percet. Csak ülj csendben, hallgasd Istent és kérdezd meg Őt: Van-e valami, amit mondani akarsz nekem az Igédből? Átnézheted a istentiszteleti jegyzeteidet, vagy dicsért Őt énekkel. Semmi sem fog hamarabb szellemi gyökereket növeszteni, mint a napi csendesség Istennel.

Másodszor, csatlakozz egy heti kiscsoporthoz. Itt Isten mások által is hozzád szólhat, ahogy beszélgettek és tanultok egymástól. A Zsid 10,25-ben ez áll: „Ne adjuk fel azt a szokásunk, hogy egymással találkozunk... Inkább bátorítsuk egymást.” (TEV fordítás).

Mindkét lépés megköveteli, hogy tudatosan bánj az időddel. Amikor minden nap időt szánsz a csendességre, és minden héten egy kiscsoportra, azt mutatod Istennek, hogy Őt szeretnéd az életed központjába és hallani akarsz Tőle.

Beszéljetek róla:

  • A munkán kívül mi tölti ki leginkább a napjaidat? Hogyan kapcsolódik ez a tevékenység vagy felelősség az Istennel való kapcsolatodhoz?
  • Szerinted miért olyan fontos a közösség a személyes növekedésünkhöz?
  • Hogyan leszel tudatosabb az időddel ezen a héten, hogy meghallhasd Istent?






Semmi nem állhat a szeretet útjába!


"Mások visszautasíthatják vagy félreérthetik a szeretetünket, de nem tudják megakadályozni, hogy szeressük őket."

"Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik." (Példabeszédek 17,17)

Ha egyszer úgy döntünk, hogy szeretünk valakit, semmi nem akadályozhat minket ebben. Viszont ha csak az a célunk, hogy viszontszeressenek, a másik fél meggondolhatja magát. Ha csak meg szeretnénk változtatni a másikat, lehet, hogy neki esze ágában sincs megváltozni. Ha valakinek a kedvében szeretnénk járni, lehet, hogy hidegen hagyja próbálkozásunk. És ha valakit irányítani szeretnénk, valószínűleg hamarosan lázadni kezd ez ellen.

De senki nem tud megakadályozni abban, hogy feltétel nélkül, Jézus által vezérelve szeressünk!


Mások visszautasíthatják, félreérthetik, figyelmen kívül hagyhatják, leköphetik vagy kétségbe vonhatják a szeretetünket, de nem tudják megakadályozni, hogy szeressük őket. Gúnyt űzhetnek belőle, tövisekkel koronázhatják meg, a gyalázat keresztjéhez szegezhetik, de akkor sem tudják megállítani ezt a szeretetet.


Bono, a U2 frontembere egyszer ezt mondta:
"Hogyan hatástalaníthatsz egyszerűen egy atombombát...? Szeretettel!"

A szeretet "mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr" és a szeretet az, ami "a világot fenntartja". (angolból fordítva: a szeretet mindig védelmez, mindig bízik, mindig remél és mindig kitart, és a szeretet tart fenn mindent.) (1 Kor 13,7 és Zsidók 1,3)

A mindenható Isten szeretetével elűzi minden félelmünket, és ezzel a megállíthatatlan és mindent átható szeretettel tölt be, hogy eszközeiként azok felé is elinduljunk, akiket szinte lehetetlennek tűnik szeretni.
Ha Jézus szeret rajtunk keresztül, semmi nem állhat e szeretet útjába!

komment
süti beállítások módosítása