Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A szeretet megbocsátja a bántást-A tized ígérete, célja, helye és ideje-Akik bölcs sáfárok a pénzügyekben, azok előrelátóak-Építsd házad a kősziklára

2019. február 18. 10:55 - Andre Lowoa

A szeretet megbocsátja a bántást

"A gyűlölet felszítja a viszályt, de a szeretet minden vétket befed" (Péld 10,12 egyszerű fordítás)


Példabeszédek 10,12 azt mondja: "A gyűlölet felszítja a viszályt, de a szeretet minden vétket befed" (egyszerű fordítás). Mi az, amit a "mindenből" nem engedtél még el? Mik azok a sérelmek az életedben, amelyekbe még mindig kapaszkodsz?

Talán gyerekkorodban bántott egy felnőtt - egy tanár, egy családtag, talán még a szüleid is. A Biblia azt mondja, hogy többféle ítélet is lesz a gyermek molesztálás, elhanyagolás, és elhagyás miatt. Egy nap Isten elégtételt vesz ezekért a dolgokért. Amikor Isten azt mondja: "Tisztelt apádat, és anyádat", nem azt mondja, hogy tiszteld a bűneiket, vagy az önzőségüket, vagy a rossz döntéseiket. Nem mondja, hogy hagyd figyelmen kívül az életedben lévő fájdalmat és vegyél fel egy vidám arcot, azt tettetve, hogy minden nagyszerű.

Tehát mire számít Isten? Hogyan várja tőled, hogy szeresd a romboló embereket, akik bántottak téged?

Nem várja tőled, hogy hagyd őket figyelmen kívül. Nem várja tőled, hogy csinálj úgy, mintha ez nem is létezne. Nem kéri, hogy kendőzd el, tagadd le, fojtsd vissza, vagy találj ki mentségeket azoknak az embereknek, akik bántottak téged.

Isten nem akarja, hogy színlelj. Azt szeretné, ha szembenéznél vele, mert nem tudsz megbocsátani, amíg nem szembesültél a dologgal. Abba kell hagynod a menekülést és a hibáztatást is.

Ha szeretnél azzá a szerető nővé, vagy férfivá válni, amivé Isten szeretné, hogy válj, akkor most kell megbírkóznod azzal a fájdalommal, amit valaki okozott a múltadban. Ha még mindig mérges vagy a szüleidre, vagy bárki másra, akkor még mindig megengeded annak az embernek, hogy uralkodjon rajtad.

Ne engedd ezt többé! Le kell számolnod a haraggal! Szembe kell nézned vele, hogy meg tudd bocsátani.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 19,11-ben:"dicsőségedre válik, ha nem veszed fel a sértést." De nem tudod nem felvenni, amíg szembe nem néztél vele, és meg nem bocsátottad. Azután majd el tudod engedni. A szeretet el tud engedni.

Tudjuk, hogy a szeretet "nem tartja számon, ha valaki rosszul bánik vele" (1Korinthus 13,5 egyszerű fordítás). Nem tudom kinek kell megbocsátanod, de azt tudom, hogy ez az a nap, hogy megtedd. A szeretet el tud engedni. A szeretet megbocsát. Mert megérdemlik? Nem. Hanem mert ez az, amit Isten tett érted, és ez az egyetlen út ahhoz, hogy szabad légy.

Beszéljünk róla:

* Kik azok az emberek az életedben, akik bántottak, és akiknek meg kell bocsátanod?
* Mit változtat meg a megbocsátás azon a fájdalmon, ami történt? Mit változtat meg benned? A jövődben?
* Hogy tudja a Példabeszédek 19,11 megváltoztatni, hogy később miként reagálsz a bántásra?





A tized ígérete, célja, helye és ideje

 

A tized célja, hogy megtanítson mindig Istent helyezni az első helyre. (5Móz 14:23b, TLB fordítás)

Bármit is szeretnél, hogy Isten megáldjon, előbb Őt kell az első helyre helyezned. Tehát ha azt szeretnéd, hogy Isten áldja meg az anyagi helyzeted, akkor Istent kell az első helyre helyezned a pénzügyeidben. Ez a tized alapelve: add vissza jövedelmed első 10 százalékát Istennek.

3251638636_daba98c965_z.jpg

Van négy vers, ami elmagyarázza a tized ígéretét, célját, helyét és idejét.

Elsőként a a Példabeszédek 3:9-10 írja le az ígéretet: „Tiszteld az Urat vagyonod legjavából, akkor gabonával telik meg éléskamrád, szőlőprésed a legjobb borokkal" (TLB fordítás). Isten azt mondja, hogyha jövedelmed legjavából megtiszteled Őt, akkor megáldja pénzügyeidet.

Kay és én 36 évvel ezelőtt elhatároztuk, hogyha bárki felé is lesz tartozásunk, Istennek soha ne legyünk adósai. Istennek fizetek először. Ha keresek 10 dolcsit, az első dollárt Istennek fogom adni, ha 100 dollárt keresek, akkor tízet fogok visszaadni Neki. Alapjában minden Istentől jön, és az Ő áldását várom a többire is.

Miért szólít fel Isten a tizedre? Az 5Mózes 14:23 azt mondja: "A tized célja, hogy megtanítson mindig Istent helyezni az első helyre" (TLB fordítás). Istennek nincs szüksége a pénzedre, csak azt akarja, amit az képvisel – a szívedet. Azt akarja, hogy bízz Benne.

De hova add a tizeded? Adakozz alapítványoknak? Vagy talán add a testvérednek, aki 3 éve munkanélküli? Nem. Ez csupán jótékonyság. A tized egyben dicsőítés is, és Istennek szól.

A Malakiás 3:10 ezt mondja: ,,Hozzátok be a raktárba mindennek a tizedét, amit kerestetek – ezzel tegyetek próbára – mondja a mindenség Ura. Aztán figyeljétek meg, hogyan nyitom meg nektek a mennyei ablakokat, és hogyan árasztalak el benneteket áldásaimmal!” (NCV fordítás). A raktár az a templom vagy hely, ahol Istent dicsőíted.

Mikor add a tizedet? Azon a napom, amikor az Urat dicsőíted. A Biblia azt mondja az 1Korinthus 16:2-ben:  "Minden hét első napján tegyetek félre annyi pénzt, amennyit erre tudtok szánni. Így gyűjtsétek össze amit tudtok, annak megfelelően, hogy mennyi a jövedelmetek.”  Amikor a hét első napján adsz az Úrnak, a napod első részében és az pénzed első részéből, akkor valóban ezt mondod Neki: Te vagy az első az életemben!

Vedd észre, hogy a versben ez szerepel: „tegyél félre”, tehát meg kell tervezned! A tized nem egy hirtelen dolog, hanem meg kell tervezned, hogy tiszteletbe tartsd Isten tervét és célját a tizeddel. Ezek után megláthatod, hogy miként áld meg és használ fel téged Isten és teljesíti be ígéreteit az életedben.

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent számodra a gyakorlatban Istennek adni jövedelmed első részét?
  • Szerinted miért akarja Isten, hogy a saját gyülekezetedbe adakozz és ne máshová?
  • Hogyan tervezhetsz ma, hogy hűséges legyél a tizeddel?



Akik bölcs sáfárok a pénzügyekben, azok előrelátóak

"A bölcs előrelátó. A bolond magát próbálja becsapni és nem néz szembe a tényekkel" (Példabeszédek 14:8, TLB fordítás)

A pénz eszköz, hogy Isten céljaira használjuk. Nem arra való, hogy felhalmozzuk. Nem arra, hogy őrizgessük. Nem arra, hogy imádjuk. Arra, hogy használjuk! Használd az ideiglenes javaidat - amit Isten adott a kezedbe - az ideiglenes jóra.

A tisztességtelen, de fondorlatos sáfárt a Lukács 16:1-13-ban Jézus a történet hősévé teszi. A sáfár tudta, hogy ki fogják rúgni, ezért úgy döntött, szerez néhány barátot annak az adósságnak a csökkentésével, amely az urának járt volna.

Mi tetszett Jézusnak ebben az emberben? Hamis, tisztességtelen volt, de három dolgot helyesen tett - három dolgot, amelyek olyan leckék, amiket Isten azt akarja, hogy megtanulj és alkalmazz a pénzügyeidben.

A sáfár előrelátó volt

A legtöbb ember sosem előrelátó, ha a pénzügyekről van szó. A tanulmányok azt mutatják, hogy csak keveset takarítunk meg, és ez nem okos dolog.

A Példabeszédek 14:8 azt mondja: "A bölcs előrelátó. A bolond magát próbálja becsapni és nem néz szembe a tényekkel" (TLB fordítás)

A sáfár tervet készített

Honnan tudhatod, hogy van egy pénzügyi terved? Ez nagyon egyszerű. Van költségvetésed? Egy költségvetés egyszerűen a költés terve. A költségvetés megmondja, hová menjen a pénzed ahelyett, hogy azon gondolkodnál, hová tűnt. Szükséged van egy tervre.

A sáfár gyorsan cselekedett

A Lukács 16:4 ezt mondja: " Tudom, hogy oldjam meg, hogy legyen sok barátom akik befogadnak, mikor kirúgnak" (NLT fordítás)

A sáfár nem késlekedett. Mozgásba hozta a tervét. Nem mondta, hogy "Egy nap majd rendbe szedem a pénzügyeimet" vagy "Egy nap majd elkezdek gyűjteni a nyugdíjra".

Jézus nem a sáfár hamisságát dicséri, hanem a hozzáállását, amely ezt mondja: "Előrelátó leszek. Tervet készítek. Befektetek kapcsolatokba, amelyből a jövőben profitálhatnak ők is, és én is."

Ez okos! Jézus azt akarja, hogy te is ugyanígy cselekedj, ha a pénzügyeidről van szó. Elköltöd a kincsedet itt a Földön, vagy előrelátóan a Mennyben raktározod el?

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen tényekkel kell szembenézz a pénzügyeiddel kapcsolatban?
  • Hogyan kell elkezdened a jövőre való tervezést a pénzügyeid tekintetében? Mit akarsz a pénzeddel megvalósítani a jövőben?
  • Hogyan halogattad a pénzügyeid kezelését és a megtakarításaidat a jövőre nézve? Mit tehetsz ma azért, hogy továbblépj ezeken a területeken?




Építsd házad a kősziklára


Mind azt akarjuk, hogy Isten megáldja az életünket. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, be kell lépjünk az Igébe. Az elmúlt napokban Jakab 1:22-25 szerint vizsgáltuk meg azt a négy módot, ahogyan Isten szavára reagálnunk kell, hogy olyan életünk legyen, amelyet Isten megáld.
• Olvasd a Bibliát ... "elszántan tekint bele"
• Tekintsd át újra Bibliát ... "megmarad mellette"
• Emlékezz a Bibliára ... " nem feledékeny hallgatója"
• Reagálj a Bibliára ... "tevékeny megvalósítója"

Ha ugyan olvasod, tanulmányozod és memorizálod is az Igét, de soha nem alkalmazod az életedre, elvéted a célt. Jakab 1:22 figyelmeztet, nehogy megcsaljuk magunkat a Biblia olvasásával kapcsolatban. Ehelyett forduljunk affelé, amit Isten tanít nekünk: a tevékeny megvalósítás felé.

A Bibliának csak abban a részében hiszel igazán, amit meg is cselekszel. Ha megosztok veled egy bibliai alapigazságot a családi költségvetéseddel kapcsolatban, de te sosem valósítod meg azt, egyszerűen becsapod magad. Nem tudod meg valójában, hogy mit tanít erről a Biblia.
A Bibliának csak abban a részében hiszel igazán, amit meg is cselekszel.

Majdnem minden üzenetben, amit megosztok a Saddleback Gyülekezetben, minden fontos részben van egy ige. Hogy miért? Mert Isten azt akarja, hogy cselekvői és megtevői legyünk az Igének, ne csupán hallgatói. Túl sok alkalommal hallgatunk jó bibliai tanításokat, de nem tudjuk, mihez kezdjünk azzal, amit tanultunk.
Jézus azt mondja a Máté 7:24-ben,



"Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát."


A Biblia alkalmazása az életedre stabilitást ad az élet viharaiban.
Nem tudjuk, milyen nehézségek érnek bennünket a következő egy két esztendőben. De egyet tudok: Ha nehéz idők jönnek és te nem Isten szavára alapozol, szét fogsz morzsolódni apró darabokra. A minket körülvevő kultúra tünékenyebb, mint a futóhomok.
Ehelyett építkezz az életedben befogadva az Úr változhatatlan beszédét és nincs az a vihar, amely megremegtetné az igaz Kősziklát!

Gondolatébresztő:


* Milyen vihar elé nézel mostanában? Bízol Isten gondviselésében és keresed-e az Ő vezetését Igéjében?
* Mit olvastál ma a Szentírásban a csendességedben? Hogyan fogod tenni is, amit olvastál?





komment
süti beállítások módosítása