Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gyülekezeti család: a szeretet kísérleti laborja-Hogyan kezeld az érzéseidet-Isten ad elég fényt a következő lépéshez

2019. február 10. 10:35 - Andre Lowoa






Gyülekezeti család: a szeretet kísérleti laborja


„Ti pedig a Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai.” 1Korinthus 12:27

Az gyülekezeti családod segít abban, hogy kimozdulj a saját kis „én központú” világodból. A helyi gyülekezet olyan, mint egy tanterem, ahol megtanulhatod, hogyan viselkedj Isten családjában. Mint egy kísérleti labor, ahol az önzetlen szeretetet gyakorolhatod.

Résztvevőként megtanulhatod, hogyan viselj gondot másokról, és hogyan oszd meg a tapasztalataidat másokkal: „Mert ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi, ha dicsőségben részesül az egyik tag, vele együtt örül valamennyi.” (1Korinthus 12:26)

Csak a hétköznapi, tökéletlen hívőkkel való rendszeres kapcsolat által tanulhatjuk meg a közösség gyakorlását; és csak így tapasztalhatjuk meg a fent említett újszövetségi igazságot, az egymástól való függőséget.

A bibliai közösségértelmezés azt jelenti, hogy annyira elkötelezettek vagyunk egymás iránt, mint Jézus Krisztus iránt. Isten azt várja, hogy akár életünket is adjuk egymásért. Sok keresztény, annak ellenére, hogy ismeri a János 3:16-ot, nem ismeri az 1János 3:16-ot: „Jézus Krisztus letette az ő életét értünk. Nekünk is le kell tennünk életünket a testvéreinkért.” (NIV)

Isten azt várja tőled, hogy ezt az önfeláldozó szeretetet mutasd meg a többi hívő iránt – a hajlandóságot, hogy úgy szeresd őket, ahogyan Jézus is szeret téged.

Beszéljünk róla:

* A te életedben mi a bizonyítéka annak, hogy elkötelezted magad a bibliai közösségre?
* Milyen gyakran kerülsz kapcsolatba, gyakorolsz közösséget a gyülekezeti családoddal a templomban? És a templomon kívül?




Hogyan kezeld az érzéseidet

„Ha az emberi természet irányít, annak az eredménye halál; ha a Szentlélek irányít, annak az eredménye élet és békesség… Akik saját emberi természetüknek engedelmeskednek, azok nem nyerhetik el Isten tetszését.” (Róma 8:6,8 – GNT fordítás)

Elméd békességéhez a kulcs, hogy megtanuld kezelni az érzelmeidet.

Szeretnék megosztani veled négy fontos okot Isten Igéjéből, hogy miért szükséges megtanulnod kezelni az  érzelmeidet.

1. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, mert azok gyakran nem megbízhatók.

Ami zsigerből jön, az gyakran rossz. A megérzéseid gyakran hibásak. Az érzelmeid gyakran zsákutcába visznek. Nem függhetsz attól, amit érzel.

A Példabeszédek 14:12 azt mondja, „Van út, amely egyenesnek látszik, de a vége a halálba vezet.” (NIV fordítás) Nem kell elfogadnod mindent, amit érzel, mert amit érzel, az nem mindig helyes, megbízható, és nem mindig vezet a jó irányba.

2. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, hogy mások ne manipulálhassanak.

Ha nem uralkodsz az érzelmeiden, akkor azok fognak uralni téged, és a hangulatod fog befolyásolni. Ha mindig az érzelmeid vezetnek, akkor ezt más emberek a maguk javára kihasználják. És a legrosszabb az, hogy a negatív érzelmek a Sátán kedvenc eszközei. A félelmet, a neheztelést és az aggódást használja majd, hogy pusztítson és romboljon az életedben.

A Biblia ezt mondja az 1 Péter 5:8-ban: „Vigyázzatok és legyetek józan gondolkodásúak.  Ellenségetek, a gonosz mint ordító oroszlán préda után jár , és keresi, hogy kit nyeljen el.” (NIV fordítás)

3. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, mert így elnyered Isten tetszését.

Isten nem tudja irányítani az életed, ha az érzelmeid irányítják azt. Ha az alapján hozol döntéseket, hogy hogyan érzel, akkor az érzéseidet teszed az isteneddé, és Isten nem lehet Isten az életedben,

A Róma 8:6,8 ezt mondja: „Ha az emberi természet irányít, annak az eredménye halál; ha a Szentlélek irányít, annak az eredménye élet és békesség… Akik saját emberi természetüknek engedelmeskednek, azok nem nyerhetik el Isten tetszését.” (GNT fordítás)

4. Tanuld meg kezelni az érzelmeidet, hogy jól boldogulj az életben.

Egyik tanulmány a másik után mutatja ki, hogy a sikerhez messze fontosabb az érzelmi intelligencia (az EQ), mint az értelmi intelligencia (az IQ). Hány olyan embert ismerünk, akik elveszítették jó hírnevüket, mert dühös indulatból mondtak valamit, vagy lemaradtak egy jó állásról, mert nem volt elég önuralmuk.

A Példabeszédek 5:23-ban ezt mondja a Biblia: „Az emberek elvesznek és maghalnak bolondságuk és önuralmuk hiánya miatt.” (CEV fordítás)

Amikor a szívedet Jézusnak adod, akkor ez az elkötelezettség magában foglalja az érzelmeidet is. Amikor tehát azt mondod, hogy „Átadtam a szívemet Jézusnak,” akkor átadtad az érzelmeidet is neki, hogy ő irányítsa azokat. Jézus ÚR akar lenni az érzéseid felett is, nem csak a gondolataid és a cselekedeteid felett. Ő Ura akar lenni az érzelmeidnek.

„Mostantól fogva a földi életetek hátralevő részét nem emberi kívánságok, hanem Isten akarata által irányítva kell, hogy éljétek.” (1 Péter 4:2 – GNT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Érzéseid alapján szoktál dönteni? Honnan tudod, hogy egy érzés jó vagy rossz?
  • Miért fontos, hogy megtanulj figyelni a Szentlélekre? Hogyan teszed ezt?
  • Mely érzelmeidet kellene átadnod Istennek?






Isten ad elég fényt a következő lépéshez

 

„Igéd megértése világosságot hoz a hétköznapi ember elméjébe.” (Zsolt119:130 CEV fordítás)

Mindenkinek szüksége van világosságra. Szükséged van a fényre ahhoz, hogy lásd a világot magad körül, és elkerüld az akadályokat.

Isten az Igéje által az elmédnek szeretne világosságot nyújtani. A Biblia azt mondja, „Igéd megértése világosságot hoz a hétköznapi ember elméjébe.” (Zsolt.119:130 CEV).

Isten világosságot szeretne adni – az Ő világosságát – minden embernek. Fel akarja nyitni az elménk szemét arra az igazságra, hogy ki is Ő, és mi a következő lépés az életünkben.

Ehhez a világossághoz a kulcs legtöbbször a Bibliáról való elmélkedés. Az elmédet át kell járnia ennek a világosságnak. Elmélkedni a Bibliáról nem azt jelenti, hogy elbambulsz, vagy elveszted az eszed; hanem Isten Igéjére kell összpontosítanod. Amikor ezt megteszed, világosságot engedsz az életedbe.

Isten Igéje által segít, hogy egy másik szemszögből lásd az életed. A Zsoltárok 119:105 azt mondja „Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” (NIV fordítás). Isten Igéje irányt ad az életünknek, megmutatja azt az ösvényt, melyen Isten szeretne látni minket.

Amikor a Zsoltárok íródtak, a „mécses” egy lámpába tett gyertya volt, amit magukkal vittek az emberek. Ma ez egy zseblámpa lenne. Ha tartod a zseblámpát, és több fényt szeretnél az ösvényeden, meg kell tenned a következő lépést. Sokszor megakadtam, és Isten fényét kerestem végig az ösvényemen. De Isten csak a következő lépésig ad elég fényt. Megteszed ezt a következő lépést, és Isten megadja az ezt követkő lépéshez a fényt.

Az egyik legjobb módja, hogy meglásd Isten Igéjének a fényét, hogy Isten Igéjét hordozod az imáidban, ahogyan a Zsoltárok 119:18-ban látjuk: „Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed.” (NIV fordítás). Csodálatos dolgokat szeretnél látni Istentől, igaz? Kérd Istent, hogy nyissa fel a szemeidet arra, hogy mit szeretne véghezvinni az életed által.

Ő kész arra, hogy felgyújtsa a fényt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor tűnt Isten rejtélynek számodra? Isten Igéjéhez fordultál azokban az időkben válaszokért?
  • Csak vársz arra, hogy Isten valamit világossá tegyen, vagy kérsz Tőle tisztánlátást és ítélőképességet?
  • Hogyan magyaráznád el a különbséget a Bibliaolvasás és a Bibliáról való elmélkedés között?






komment
süti beállítások módosítása