Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A félelem távoltart téged Isten pénzügyi áldásaitól-A szeretet cselekedet-Az egész Biblia Jézushoz vezet-Az életedet a gondolataid alakítják

2019. február 05. 10:36 - Andre Lowoa

A félelem távoltart téged Isten pénzügyi áldásaitól

 
"Vegyétek el ettől a szolgától a pénzt, és adjátok oda annak, akinek tíz zsák ezüstje van! Akik jól gazdálkodnak azzal, amit kapnak, azok még többet kapnak, és bőségben lesznek. Akik viszont semmit sem tesznek vele, azoktól még azt a keveset is el fogják venni." (Máté 25: 28-29, NLT fordítás)

 

Mi tart vissza minket attól, hogy befektessünk az életünkbe? Mi tart vissza minket attól, hogy pénzügyi szabadságban éljünk? Megmondom, mi: a félelem.

A Bibliában vannak pénzügyi alapelvek, amelyekért Isten kezeskedik. Isten megígéri, hogyha betartod őket, áldott leszel. Ehhez azonban hitre van szükséged, ami sok embert megrémít. Félnek attól, hogy Isten szerint cselekedjenek.

Sokfajta félelem van, ami visszatarthat téged. Az egyik az önbizalomhiány. A múltban nem sikerült valami, tehát akkor soha többé nem fogod megpróbálni. Az, hogy valami nem sikerül, nem jelenti azt, hogy fel kell adnod. Mindenkivel előfordul, hogy nem sikerül valami. Ez az egyetlen módja annak, hogy megtanuljuk, hogyan működnek a dolgok! Isten hétköznapi embereket használ, olyanokat, akik kitartanak, ahelyett, hogy feladnák.

Volt két tanítvány, akik megtagadták Jézust a keresztnél - Júdás és Péter. Ugyanazt a bűnt követték el, a különbség az volt, ahogyan reagáltak a kudarcaikra. Júdás magát sajnálta, depresszióba esett majd öngyilkos lett. Péter, noha felismerte, hogy amit tett, az nem volt helyes, imádkozott, megbánta és Isten bocsánatát kérte. Majd Jézus kiválasztotta Pétert, hogy prédikáljon Pünkösdkor, a hallgatók közül azon a napon 3000 ember megtért. Jézus kiválasztotta a csapatából azt az embert, aki a legnagyobb hibát követte el, hogy rá építse a Gyülekezetet.

Micsoda Istenünk van! Nem egy szupersztárt választott. Azt a fickót választotta, aki a legjobban mellélőtt.

Lehet, hogy a múltban teljesen összekuszáltad a pénzügyileg a helyzetedet. De nem számít, merre voltál. Az számít, hogy most merrefelé indulsz.

A talentumok példázatában, Máté 25. részében egy gazdag ember vagyonát rábízta szolgáira, mielőtt hosszú útra indult volna. Mikor visszajött, számonkérte szolgáit. A három közül kettő megduplázta ura pénzét, a harmadik viszont félt és elrejtette az ő részét, ahelyett hogy dolgozott volna vele, befektette volna. Ura csalódott benne és dühös lett rá emiatt a félelem miatt és ezt mondta: "Vegyétek el ettől a szolgától a pénzt, és adjátok oda annak, akinek tíz zsák ezüstje van!" (Máté 25: 28b, NLT fordítás). Mindent elvett tőle.

A félelem mindig csatlakozik ahhoz, aki Isten szerint akar élni. Sátán meg fog próbálni eltéríteni téged attól, hogy Isten útmutatásait kövesd a pénzügyekben azáltal, hogy félni fogsz, nehogy hibát kövess el, megkérdőjelezi, hogy valóban tudsz-e jól gazdálkodni Isten pénzével.

Ha az életben sikeres akarsz lenni, muszáj mozdulnod félelmeid ellenére. Meg kell tenned pont azt a dolgot, amitől a legjobban félsz!

Amikor hittel továbblépsz és követed Isten útmutatását a pénzügyi békesség érdekében, meg fogod tapasztalni Isten áldását, sőt még több forrást és több felelősséget.

Akik jól gazdálkodnak azzal, amit kapnak, azok még többet kapnak, és bőségben lesznek. Akik viszont semmit sem tesznek vele, azoktól még azt a keveset is el fogják venni." (Máté 25:29, NLT fordítás)

Beszéljétek meg:

  • Milyen múltbéli kudarcok tartanak vissza attól, hogy továbblépj az életben Isten pénzügyi alapelvei szerint?
  • Szoktál azért imádkozni, hogy Isten adjon neked nagyobb pénzügyi felelősséget az ő vagyona sáfáraként? Miért, vagy miért nem?
  • Isten pénzkezelési módszerei közül melyek azok, amelyek miatt félsz engedelmes lenni? Beszélj ma Istennek ezekről a félelmekről.


A szeretet cselekedet

„Nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbiekhez hasonló cselekedeteidet.” (Jel 2,4-5)

A szeretet cselekedet, nem csak érzelem. A szeretet abban látszik meg, amit teszel.

Könnyű azt szeretni, aki viszont szeret, nem igaz? Ehhez semmi erőfeszítés nem kell. De az igazi szeretet cselekszik és akkor is szeret, amikor az emberek nem érdemlik meg, nem viszonozzák, vagy amikor nem érzem, hogy szeretnem kellene. Valójában, szeretettel cselekedni akkor is, amikor nem érzem úgy, a szeretet legmagasabb foka. Az a felnőttes szeretet, amikor olyan iránt viselkedsz szeretettel, aki nem ugyanúgy viszonyul hozzád.

Észrevetted, hogy sokkal könnyebb úgy cselekedni, ahogy érzel, mint úgy érezni, ahogy cselekszel? Néhányan közületek évek óta házasságban éltek, és az igazság az, hogy a tűz kialudt. A bizsergés kimaradt. Külön életet éltek ugyan abban a házban. Hogyan lehetne újraéleszteni az romantikát? Hogyan lehetne újraéleszteni azt az első szeretetet?

Úgy kell, hogy viselkedj, hogy újra azt érezd. Lehet, hogy most az gondolod, hogy nincs kedvem szeretettel viszonyulni másokhoz. Akkor mi legyen? Ha elkezdesz szeretettel viselkedni, biztosítlak, hogy rögtön az érzések is megjönnek, mert azok mindig követik a viselkedést.

A Jel 2,4-5-ben Jézus így szól az egyházhoz: „Nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbiekhez hasonló cselekedeteidet.”

Amit Jézus itt az egyházra mondott, érvényes minden házasság és kapcsolat újraélesztésére is. Visszaemlékezel, megtérsz és újra azt teszed, amit a legelején. Valójában csak azért tűnt el a szeretet, mert már nem tetted azokat a dolgokat, amelyek az elején kiváltották a szeretetet.

Isten nem akarja, hogy az érzelmeid vezessenek. Ő azt akarja, hogy a hited vezessen. Így tudod, hogy mit tesz? Néha megengedi, hogy az érzés elmúljon, hogy akkor a hitből tudj szeretni, és hitből tudj élni. Ha szeretsz valakit és szeretettel viszonyulsz hozzá, még akkor is, ha nem viszonozza vagy ellenáll neked, akkor hitből szeretsz. A szeretet cselekedet.

Beszéljünk róla:

* Hogyan mutatod meg a szeretetedet a körülötted élő embereknek a cselekedeteidbe?
* Ki az a szeretetlen ember a környezetedből, aki a tetteid által kell, hogy meglássa az iránta való szeretetedet?
* Ahhoz, hogy növekedjenek a kapcsolataid, milyen dolgokat kell újra megtenned, amiket megtettél az elején?



Az egész Biblia Jézushoz vezet


És Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve [Jézus] elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt. (Lk 24:27 RÚF)

Egyedül Isten állíthatta össze a Bibliát. 66 könyvet tartalmaz, 1600 éven keresztül írta 40 szerző és egyetlen témája van.

Az egységesen egy témája lévén tudhatjuk, hogy a Biblia Isten szava. A Teremtés könyvétől a Jelenések könyvéig a Biblia az Isten megtartó emberszeretetéről szól. Jézus a főszereplője.

Az hogy a Bibliának csak egy témája van tulajdonképpen egy csoda. Egy témája lenne, ha csak egy ember írta volna. A Koránt egy ember írta, Mohammed. Konfucius beszélgetései és mondásai is Konfuciustól származnak. Buddha tanításai is Buddhától valók. Ezért természetes az elvárás, hogy ezek egységesek.

Ezekkel ellentétben a Bibliát 40 különböző ember írta, három kontinensen, különböző időszakokban és különböző életszakaszokban. Ők mind ugyanazt a történetet írták: Jézus történetét. Proféták és költők, uralkodók és királyok, hajósok és katonák ugyanazt a történetet írták. Bizonyosakat lakásokban, másokat börtönökben és megint másokat hajókon. Nem is lehetett volna sokszínűbb alkotói csapatot összehozni.

A történet mindig ugyanarról szól.

Képzeljétek el, hogy adok 50 embernek egy-egy papírlapot és azt mondom nekik, hogy tépjék, szakítsák különböző formákra, de azt nem mondom meg, mire fogom használni. Mi az esélye annak, hogy úgy rakjam össze, hogy az Egyesült Államok térképe jöjjön ki belőlük. Ennek valószínűsége parányi lenne. Ha ezt meg tudnám tenni, mindenki azt gondolná, hogy valami csalás van benne.

Ez a Biblia összeállításának a csodája.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az Újszövetség Jézusról szól az Ószövetség pedig Izráelről. De ez nem igaz. A Bibliában olvassuk Lk 24:27 szerint: “És Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve [Jézus] elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt.” Az Újszövetséget akkor még meg sem írták!

A leírások, a metaforák, az analógiák és a látomások – az elejétől a végéig – minden Isten embermentő tervéről szól és az örökkévaló testvéri közösségépítéséről. Minden Jézussal kezdődik. Minden könyvben őt láthatod.

Ez egy csoda.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan látod viszont az egység tiszteletét, csodálatát az egységes Bibliában?
  • Ha a Bibliát egy mondatban kéne összefoglalnod, mit mondanál?
  • Milyen módon tudnád a Bibliát számodra még személyesebbé tenni?


Az életedet a gondolataid alakítják

„Légy óvatos, hogyan gondolkodsz, hiszen a gondolataid formálják az életed!” (Példabeszédek könyve 4:23, GNT fordítás)

A körülményeidben bekövetkezett változásokhoz képest Istent sokkal jobban érdekli a szellemi fejlődésed.

Mi azt szeretnénk, hogy Isten megszabadítson minket minden problémától, fájdalomtól, bánattól, szenvedéstől, betegségtől és szomorúságtól. Először azonban rajtad szeretne dolgozni, hiszen az életedben végbemenő átalakulás nem valósulhat meg az elméd megújulása és a gondolataidban bekövetkező változások nélkül.

Miért olyan fontos megtanulni azt, hogyan lehet irányítani az elmédet? Ezzel kapcsolatban hadd osszak meg veled három okot:

Irányítsd az elméd, hiszen a gondolataid vezérlik az életedet.

A Példabeszédek könyve 4:23 szerint „Légy óvatos, hogyan gondolkodsz, hiszen a gondolataid formálják az életed!” (GNT fordítás). A gondolataidban hatalmas erő lakozik, amely képes jó és rossz irányba vinni az életed. Például, lehet, hogy elfogadtál egy kijelentést, amit még gyerekkorodban mondott valaki: „Haszontalan vagy, nem számítasz egyáltalán!”. Ez a kijelentés, amit magadévá tettél – még ha nem is igaz – formálta az életedet.

Irányítsd az elméd, hiszen az a bűnért folyó harc csatatere.

Minden kísértés az elmében valósul meg. Pál apostol a Rómaiakhoz írt levél 7:22-23-ban a következőt mondja: „Az új természetemet illetően örömömet lelem Isten akaratában, de mélyen bennem legbelül, az alantas természetemben van valami más, amely az elmémmel harcol és győzelmével a bennem lévő bűn rabjává tesz. Értelmemmel Isten készséges szolgálója akarok lenni, de ehelyett a bűn leigázott rabja vagyok.” (TLB fordítás).

A mentális fáradtságod egyik oka az, hogy a nap 24 órájában folyamatosan zajlik a harc az elmédben. Az intenzitása miatt olyan kimerítő és azért, mert az elméd a legnagyobb értéked. A Sátán ezért akarja megszerezni mindenáron!

Irányítsd az elméd, hiszen az a béke és a boldogság kulcsa.

Egy irányítatlan elme feszültséget szül, konfliktusokat kelt és stresszt okoz. Míg a vezérelt elme nyugalmat és magabiztosságot ad. Hatalmas mennyiségű stressz zúdul az életedbe, amikor nem próbálod meg irányítani az elmédet és vezérelni a gondolkodásmódodat. Az irányított elme viszont kitartást, biztonságot és békességet eredményez.

„Halálhoz vezet, ha hagyod, hogy a bűnös természeted uralja az elmédet. Ellenben a Lélek uralma az életet és a békét jelenti.” (Rómaiakhoz írt levél 8:6, NLT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen Istennek tetsző és nem tetsző gondolatokkal töltöd meg az elmédet?
  • Hogyan valósul meg gyakorlatban az elméd irányítása?
  • Milyen szerepet játszik az elméd irányításában a Szentírás?



komment
süti beállítások módosítása