Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Miért kell kívülről megtanulj igeszövegeket?-Nincs mentség, hogy ne pihenj-Szükséged van egy tervre

2019. február 02. 10:14 - Andre Lowoa





Miért kell kívülről megtanulj igeszövegeket?


„Aki ellenben figyelmesen tanulmányozza a szabadság tökéletes törvényét, és ki is tart mellette, aki nem feledékeny hallgatója, hanem tettekre váltója, az teljesítésében boldog lesz.” (Jakab 1:25)

Ha komolyan veszed azt, hogy lelkileg erős és érett légy, a legjobb szokás, amit kifejleszthetsz, hogy kívülről megtanulsz igeszövegeket. A Biblia azt mondja a Jakab 1:25-ben, hogy ez a négy oszlop egyike, ami egy áldott élethez vezet: „Aki ellenben figyelmesen tanulmányozza a szabadság tökéletes törvényét, és ki is tart mellette, aki nem feledékeny hallgatója, hanem tettekre váltója, az teljesítésében boldog lesz.” (Jakab 1:25 SZIT)

  • Olvasd a Bibliádat: „Aki figyelmesen tanulmányozza…”
  • Elmélkedj a Biblián: „…ki is tart mellette…”
  • Emlékezz a Bibliára: „…nem feledékeny hallgatója…”
  • Tettekkel felelj a Bibliára: „…hanem tettekre váltója…”

Nem kell, hogy továbbra is lelki értelemben csecsemő legyél. Ideje felnőni és azt az áldott életet élni, amit élned kell. Fontos azzal kezdeni, hogy Isten Igéjét a szívedbe rejted.

Talán azt hiszed, hogy nem túl jó a memóriád, de arra emlékszel, ami fontos neked. Azokra a telefonszámokra és dátumokra, amik fontosak számodra, azokra emlékszel. Hallottam olyan emberekről, akik szinte semmit nem voltak képesek megjegyezni, de könnyen felidéztek 60-as évekbeli dalokat és a kedvenc baseball játékosaik statisztikáit is fejből sorolták.

A memória egy olyan képesség, ami fejleszthető. Egy izom, ami erősíthető. Valójában a Szentírás memorizálása az elmédet arra készteti, hogy más területeken is jobb legyen a memóriád. Ezt garantálom! Tanulmányok sora bizonyította már.

Miért fontos hogy kívülről megtanulj igeszövegeket?

  • Isten Igéje mindig veled lesz. Amikor kísértésbe esel, nem kell, hogy legyen melletted egy nyitott Biblia. Amikor találkozol valakivel, aki nem ismeri Jézust, vagy épp stresszes, megnyugtatásra szorul vagy krízishelyzetben van, általában nincs a közelben Biblia. Az elmédbe kell vésned Isten Igéjét, hogy emlékezz rá és felidézd, amikor szükség van rá.
  • Bárhová mégy, elmélkedhetsz a Szentíráson. Nem idézheted fel Isten Igéjét, hacsak nem emlékszel rá. Ha megtanulsz kívülről igeszövegeket, akkor gondolkodhatsz rajta, miközben aludni készülsz éjszaka vagy éppen egy találkozóra utazol. Gondolkodhatsz a Bibliáról, mert memorizáltad. Ezt hívják elmélkedésnek. Az egyetlen ígéret amit a Bibliában Isten a boldogulásról és a sikerről ad, azt mondja, hogy mindehhez az Ő Igéjén való elmélkedés a kulcs. (Józs 1.8)


Kezdd el kívülről megtanulni igeszövegeket. Válassz hetente egy verset. Egy év alatt 52 verset fogsz megtanulni! Két év alatt már több mint 100-at fogsz ismerni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen változtatásokat kell tenned, hogy rendszeresen olvasd és tanulmányozd a Bibliát?
  • Már tudod, hogyan tudsz a legjobban tanulni és megjegyezni dolgokat. Milyen eszközökre, taktikára vagy éppen milyen emberek segítségére van szükséged, ami segít kívülről megtanulni igeszövegeket?
  • Hogy reagálsz, amikor Isten bizonyos élethelyzetekben a Szentírást juttatja eszedbe? És hogyan kellene reagálnod?




Nincs mentség, hogy ne pihenj

„Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj meg, még szántáskor és aratáskor is pihenj!”  (2Móz 34:21)

A Biblia tele van nyugalomra, feltöltődésre, kikapcsolódásra szóló utasításokkal. Ezt Isten annyira fontosnak tartotta, hogy belevette a Tízparancsolatba, a „Ne paráználkodj!” és a „Ne ölj!” előtt van. Azt mondja, hogy minden hetedik nap után tarts egy nap pihenőt. Ennyire létfontosságú a nyugalom napja.

Jézus a Márk 2:27-ben azt mondja: „A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért.” Más szóval, Isten ötlete volt, hogy minden hetedik nap legyen egy pihenő-, nyugalom-, dicsőítő és feltöltődő nap. Az ő ötlete volt és a te érdekedet szolgálja, mégpedig azért, hogy ne égjél ki.

Manapság, a modern társadalmunkban, az emberek nem követik ezt. Még a nyugalom napján is dolgoznak. Még azok is, akik vasárnap templomba mennek, miután hazaérkeznek, nekiállnak azonnal dolgozni, és megpróbálják elvégezni azt a munkát, amit hétközben nem tudtak. Ez nem a nyugalom napja.

A nyugalom napja azt jelenti „Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj meg, még szántáskor és aratáskor is pihenj!” (2Móz 34:21).

A legsűrűbb heteid közepette sem lehet kifogásod: pihenned kell! Lehetsz adóbevallást végző könyvelő, februárban akkor is kell legyen szabadnapod. Dolgozhatsz a kereskedelemben, a karácsonyi időszakban neked is kell pihenőnap. A gazdának is kell nyugalom még vetéskor és aratáskor is.

De mit kell tenned a nyugalom napján?

  1. Pihentesd a tested. Néha egy kis szunyókálás a legjobb erre.
  2. Fókuszáld újra a lelkedet. Dicsőíts, imádkozz!
  3. Töltődj fel érzelmileg. Olyasvalamit tegyél, ami új energiával lát el, ami megújít, úgy mint a sport vagy a  hobbid művelése.

Nem az számít, hogy melyik a nyugalom napja. Az sokkal inkább számít, hogy mennyire vagy engedelmes. Lehet, nem pihensz amikor a házastársad mondja, vagy a főnököd kér rá. Viszont azért kell pihenned, mert Isten parancsolta, és így a legjobbat tudod kihozni magadból.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miben más az a napod, amikor a teljes éjszakát átaluszod, szemben azzal, amikor csak néhány órát pihensz?
  • Milyen tevékenységeid és felelősségeid vannak, amelyek miatt nem tudsz pihenni?
  • Hogyan tudod a nyugalom napját úgy megélni, hogy megtiszteld Istent?







Szükséged van egy tervre


"A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak ínségbe jut." (Péld. 21:5)

A csendesség hasonlít sok más tevékenységhez, amit teszel életed során - legalábbis egy szempontból. Ahhoz, hogy sikeres legyél benne, segít, ha van terved. A Biblia írja: "A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak ínségbe jut." (Péld. 21:5)

Ha még sosem tartottál csendességet, lehet, hogy nincs egy jó, egyszerű terved hozzá. Az egyszerűség fontos minden terv esetében, amit alakítasz. Ha bonyolultra csinálod, akkor annál valószínűbb, hogy el fogsz térni tőle. A hatékony csendességhez mindössze egy Bibliára, egy füzetre és esetleg egy énekeskönyvre lesz szükséged.

Tehát hogy néz ki egy napi csendesség?

Először is: légy csendben az Úr előtt. A Biblia úgy hívja ezt, hogy várni az Úrra. Azzal kezded, hogy egyszerűen leülsz és csöndben maradsz. Ahogy ezt teszed, azon kapod majd magad, hogy leáll a motorod és megnyugszol.

Másodszor: imádkozz röviden. Kezdd meg egy rövid nyitó imával. Kérd Istent, hogy nyissa meg az elméd és vezessen. Kérd, hogy tisztítsa meg az elméd.

Olvass el egy részt az Igéből lassan. Itt kezdődik a párbeszéded Istennel. Ő elkezd beszélni hozzád az Igéjén keresztül, aztán te válaszolsz neki imában. Olvasd a Bibliát lassan. Ne próbáld túl gyorsan olvasni vagy túl sokat. Minél lassabban olvasod a Szentírást, annál inkább rá vagy kényszerítve, hogy gondolkodj el azon, amit olvasol.

Elmélkedj az olvasottak fölött. Tölts vele egy kis időt, hogy megemészted, amit Isten mond. Rágcsáld az Igét, mint ahogy a tehén rágcsálja a füvet. Mérlegeld és küzdj vele a gondolataidban. Sok nagyszerű módja van az Igén való elmélkedésnek. Találhatsz különféle ötleteket rá a könyvemben: Rick Warren's Bible Study Methods (egyelőre csak angolul jelent meg-ford. megj.).

Írd le, amit felfedezel. Mikor Isten beszél hozzád az Igéjén keresztül, törődj vele annyira, hogy leírod. Az írás késztet minket arra, hogy emlékezzünk rá, mit mondott nekünk Isten és megörökítsük a felfedezéseinket.

Imádkozz megint. Légy csendben. Kérd Istent, hogy mutassa meg neked a Szavát. Beszélgess vele arról, amit mondott neked. Mondd el neki, mit gondolsz arról, amit mond neked. Mesélj neki bármi egyébről, ami benned van.

Nem csak egy módja van annak, hogy tarthatsz csendességed, de ha követsz egy ehhez hasonló tervet, elindíthat téged egy eredményes áhítatos utazásra.

Beszéljetek róla
Gondoltál már valaha arra, hogy a csendességed egy intim beszélgetés Istennel?
Milyen dolgokat kell kiküszöbölnöd, hogy "csendben lehess"?





komment
süti beállítások módosítása