Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Állj fel, tedd túl magad rajta, és lépj tovább!-Éhezni Isten Igéjére-Fontos döntések-Isten segítségével győzni tudsz-Jól bevált pénzügyi tanács-Krisztusra hasonlítani-Mielőtt továbbléphetnél-Semmi sem helyettesíti!-Sikeres élet

2019. február 01. 00:33 - Andre Lowoa

Állj fel, tedd túl magad rajta, és lépj tovább!

„…Ifjúkorod szégyenét elfelejted…” (Ézsaiás 54:4)

Amikor Éva életében először kinyitotta szemét a Föld nevű bolygón, már házas volt. Nem kellett felnőnie. Egyszerre feleség lett, aztán pedig anya. Veled is ez történt? Szülő lettél, mielőtt esélyed lett volna gyereknek lenni, vagy tudtad volna, mit jelent ártatlannak lenni és úgy felnőni, hogy nem élnek vissza a bizalmaddal? Ha Éva története a te történeted, a mai Ige számodra ez: „Ne félj, mert nem vallasz szégyent, ne pironkodj, mert nem ér gyalázat! Ifjúkorod szégyenét is elfelejted…”.

Nem mehetsz vissza, hogy megváltoztasd a dolgokat. Nem vagy már ugyanaz az ember, és soha nem is leszel. Nem élheted újra az első házasságodat vagy a kisgyermekkorodat. De a Szentírás szerint van három lépés, amit megtehetsz ahhoz, hogy fel tudj állni, túl tudd tenni magad rajta, és tovább tudj lépni:

1) Bocsásd meg, amit mások elkövettek ellened! „…bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban!” (Efézus 4:32)

2) Bocsásd meg magadnak, amit tettél! „…én nem gondolom magamról, hogy már elértem” (Filippi 3:13).

3) Hidd el, hogy Isten tényleg megbocsátott neked, és élj eszerint! „Én, én vagyok az, aki eltörlöm álnokságodat önmagamért, és vétkeidre többé nem emlékezem” (Ézsaiás 43:25).

Néha azért kapaszkodunk a múltba, mert azt hisszük, hogy van ott valami, amire még mindig szükségünk van. Ragaszkodunk bizonyos dolgokhoz, mert attól félünk, hogy soha nem leszünk képesek pótolni őket. De ez nem igaz, Isten többet tartogat a számodra! Ha rábíztad a jövődet, akkor a legjobb napjaidat még nem is láttad. Sokkal több van előtted, mint mögötted. Isten azt ígéri: „Hamu helyett fejdíszt adok… gyászfátyol helyett illatos olajat, a csüggedés helyett öröméneket…” (Ézsaiás 61:3). Tehát Isten erejével kelj fel, tedd túl magad rajta, és menj tovább!




Éhezni Isten Igéjére

„mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok…” (1Péter 2:2)
 

Mennyire vágyik egy újszülött gyermek az anyatejre? Olyan intenzitással, amit el sem tudsz képzelni, amíg nem hallottál éjfélkor felsíró kisbabát! Nem számít, hogy egész nap keményen dolgoztál, és fáradt vagy, és az sem, hogy csupán egy órája etetted meg a kicsit. Egy csecsemő számára a világon egyetlen dolog létezik, csak arra összpontosít. Enni akar – méghozzá most rögtön! Mikor volt legutóbb, hogy lelki gyomrod annyira korgott az éjszaka közepén, hogy fel kellett kelned táplálkozni Isten Igéjéből? Péter így beszélt erről: „Levetve tehát minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irigységet és minden rágalmazást, mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre; mivel megízleltétek, hogy jóságos az Úr” (1Péter 2:1–3). Figyeld meg ezeket a szavakat: „mivel megízleltétek”! Ha egyszer megkóstoltál már valami igazán ízletes táplálékot, akkor többé nem akarsz majd vacak, se íze, se bűze tömegárun tengődni. Lelki ízlelőbimbóid nem fogják engedni. Tudod, nemcsak, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a kisbaba éhségérzetét, de az ízérzékelésüket sem lehet becsapni. Ha a tápszerhez hozzákeverünk valamit, ami eddig nem volt benne, akkor kiköpködik vagy kihányják. Hallottad már a „sugárban hány” kifejezést? Az egészségtelen gyorskajákkal talán hamar jóllakjunk, de valódi tápértékük nincs. A lelki alultápláltságnak és fejlődési visszamaradottságnak felismerhető jelei vannak. Péter szerint ezek a tünetek: gonoszság, álnokság, képmutatás, irigység és rágalmazást. Nyisd hát ki még ma a Bibliádat, és imádkozz így: „Uram, adj Igéd iránti éhséget nekem!”







Fontos döntések

„Az Úr irányítja annak az embernek a lépteit, akinek az útja tetszik neki.” (Zsoltárok 37:23)
Három dolgot kell jól megfontolnunk, amikor fontos döntést hozunk: 1) Óvakodj az „emberek nyomásától”! Amikor Saul király 30 000 filiszteus harci szekérrel nézett szembe, és Sámuel próféta nem volt ott, hogy bemutassa az áldozatot Istennek, ami pedig a győzelemhez nélkülözhetetlen volt, Saul úgy döntött, hogy elbitorolja a próféta hivatalát, és ő maga mutatja be az áldozatot. Amikor Sámuel egy hét múlva megjött, és magyarázatot követelt, Saul ezt mondta: „…a filiszteusok már majdnem ránk támadtak…úgy éreztem, kénytelen vagyok…” (1Sámuel 13:12 NKJV). Megadta magát az „emberek nyomásának”. Sámuel ezt mondta Saulnak: „Ostobaságot követtél el!... Most azonban nem lesz királyságod maradandó” (1Sámuel 13:13-14). Isten akaratát Istennek tetsző módon kell véghezvinni, tehát várj az Ő útmutatására, és ne előzd le Istent! 2) Győződj meg róla, hogy megfelelő az időzítés! Isten azt mondja: „…Íme, nyitott ajtót adtam eléd, amelyet senki sem zárhat be…” (Jelenések 3:8). Ha te nyitsz ki egy ajtót, neked kell gondoskodnod arról, hogy nyitva is maradjon, de ha Isten nyitja meg, akkor azt senki sem zárhatja be. Nem kell senkit és semmit manipulálnod – egyszerűen besétálhatsz. 3) Emlékezz a „visszatartás és elengedés” alapelvére! Pál missziós csapatával két különböző városba is megpróbált elindulni, „…de Jézus Lelke nem engedte őket” (ApCsel 16:7). Próbáltál már valaha vezetni tanítani egy tizenévest? Mi az első dolog, amit megismertetsz vele, a gázpedál vagy a fék? A fék! Ha nem érdekli őt, akkor vedd vissza az autód kulcsát, nyilvánvaló, hogy még nem áll készen a vezetésre. Ahogy jobban megismered Istent, felfedezed, hogy a „visszatartás és elengedés” – a gázpedál és a fék – alapelve szerint vezet. Így működik az, amikor lépteidet az Úr irányítja.



Isten segítségével győzni tudsz

„Ha Isten velünk, ki lehet e/lenünk?" (Róma 8:31)

A világ legnagyszerűbb emberei közül soknak hatalmas kihívásokkal kellett szem­benéznie, de győzni tudtak. Vegyünk például egy nyomorékot, és Sir Walter Scottot kap­juk. Zárjanak valakit börtönbe, ő lesz John Bunyan. Vegyünk valakit, aki nyomorúságos szegénységben nőtt fel, és Ábrahám Lincolnt találjuk. Tegyünk ki egy embert keserű val­lásos előítéletnek, és Benjámin Disraelit kapjuk. Sújtson le valakire bénulás, ő Franklin Roosevelt. Jöjjön valaki a feketék társadalmából, súlyos faji előítéleteknek kitéve, és íme: Booker T. Washington, Harriet Tubman, Marian Anderson és George Washington Carver. Szülessen valaki egy elszegényedett olasz családba, ahol 18 gyermek közül egyedül marad életben, és Enrico Carusót találjuk. Vegyünk egy másik embert, aki náci kon­centrációs táborok túlélőitől született, és négy éves korában deréktól lefelé megbénult - ő a páratlanul tehetséges hegedűművész: Itzhak Perlman. Nevezz egy diákot lassú eszűnek és szellemileg visszamaradottnak, mond, hogy ki kell rúgni az iskolából, belőle lesz Albert Einstein. Helen Keller siketen és vakon született, mégis a legjobb eredménnyel diplomázott, és óriási hatással volt a világra. Margaret Thatcher, Anglia első, és máig egyetlen női miniszterelnöke korábban apja boltja fölötti emeleten lakott. Gyermekkori otthonában nem volt folyó víz és vízvezeték. Golda Meir, Izrael első és máig egyetlen női miniszterelnöke, egy Milwaukeeból származó elvált nagymama volt. Mit tanítanak nekünk ezek az emberek? Hogy a siker nem a körülményeinktől függ, hanem attól, hogy felülkerekedjünk azokon. Ha Isten mellettünk áll, akkor képesek vagyunk erre! Pál volt az egyik legnagyobb ilyen győztes a világon; ő írta: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?"



Jól bevált pénzügyi tanács

„Gyűjtsenek össze minden élelmet a következő esztendőkben… ez az élelem lesz az ország tartaléka… az éhínség idején.” (1Mózes 41:35-36)

József olyan bölcs tanácsot adott a fáraónak, amit jó, ha mi is alkalmazunk életünkben: „Gyűjtsenek össze minden élelmet a következő jó esztendőkben, halmozzák föl a gabonát, és a fáraó felügylete alatt őrizzék az élelmet a városokban! Mert ez az élelem lesz az ország tartaléka az éhínség hét esztendejében, amely majd eljön Egyiptomra, és akkor nem pusztul el az ország az éhínség idején.” Hogyan reagált a fáraó? „Tetszett ez a beszéd a fáraónak” (1Mózes 41:37). A létbiztonságodat garantálja, ha a következő három szentírási alapelvet gyakorlod: 1) Tized. „Hozzátok be a raktárba az egész tizedet, hadd legyen eleség házamban, és így tegyetek próbára engem! – mondja a Seregek Ura. Meglátjátok, hogy megnyitom az ég csatornáit, és bőségesen áldást árasztok rátok.” (Malakiás 3:10). 2) Megtakarítás. Következetesen tegyél félre egy bizonyos százalékot a jövedelmedből minden hónapban! Nem baj, ha ez csak egy kis összeg, de legyen elsődleges fontosságú! Ha nem teszed, akkor el fogod költeni más dolgokra, és nem fogod elérni hosszú távú céljaidat, mint a továbbtanulás, a nyugdíj, vagy az Úr munkájának elősegítése. 3) Rendezd az adósságaidat! Ha odaadtad Istennek a tizedet, félretettél a jövődre, akkor törekedj arra, hogy minden tartozásodat kifizesd! Ne csak a minimum fizetendő összeget utald át a hitelkártyádra! Ha nem fizeted ki minden hónapban a teljes tartozást, akkor sokkal többet kell fizetned, mint amennyit egyébként kellene. Törlessz, amennyit csak tudsz a tartozásodból, akkor is, ha ez nehezedre esik, és egy ideig meg kell húznod a nadrágszíjat. Hosszú távon kifizetődik, majd meglátod.

„Drága kincs és olaj van a bölcs hajlékában, az ostoba ember pedig eltékozolja azt.” (Példabeszédek 21:20)

Ostobaság olyan dolgokat vásárolni, amikre nincs szükséged, amit nem engedhetsz meg magadnak, főleg, ha lejárt számláid vannak, és semmit sem tettél félre a jövődre. Az anyagi biztonságot az határozza meg, hogy mivel tartozol, nem az, hogy mennyit keresel. Ha évekig kell dolgoznod azért, hogy kifizess egy adósságot, az nagyon lekorlátozza a lehetőségeidet. Ezért az életmódodat a tényleges jövedelmed határozza meg, ne az, amire vágysz, vagy az, amit remélsz- Ha fizetésemelést kapsz, ne kezdj automatikusan többet költeni! A Biblia azt mondja „dárga kincs és olaj van a bölcs hajlékában, az ostoba ember pedig eltékozolja azt” (Példabeszédek 21:20). A legbölcsebb dolog, amit tehetsz, ha megtakarításba kezdesz a jövődre nézve, és jövedelmednek legalább egytizedét elveted Isten országába, hogy majd arathass belőle, amikor szükséged lesz ré (ld. 2Korinthus 9:6). John Kennedy írta: „Manapság szinte mindenki bibliai alapokon nyugvó pénzügyi tanácsokat osztogat. Nem mintha a tanács új volna, vagy az emberek nem hallották volna elégszer. Ám akkor is tény, hogy a keresztyének hatalmas mennyiségű adósságot halmoztak fel, és nem terveztek pénzügyi elszámoltathatóságot… még az is nehezükre esik, hogy csupán a kamatokat fizetni tudják.” Neked is az az életelved, hogy: „Miért várjak és spóroljak előre, ha van egy hitelkártyám, és most azonnal megvehetem, amit akarok?” Hagyj fel azzal, hogy olyan dolgokat veszel, amire nincs szükséged, olyan pénzből, ami nem a tiéd! Mielőtt újabb vásárlásba fogsz, kérdezd meg magadtól, hogy valóban szükséged van-e rá. Még ha úgy gondolod is, hogy igen, kérdezd meg magadtól, hogy tudnál-e nélküle élni egy darabig; különben a hitelek rabszolgája leszel. Íme, egy jól bevált pénzügyi tanács: imádkozz Isten vezetéséért, mielőtt bármi nélkülözhető dolgot veszel!

„”Az igaz pedig ad, és nem fukarkodik.” (Példabeszédek 21:26)

Az, hogy mekkora anyagi áldást bíz rád Isten, három dologtól függ: 1) Elég érett vagy a kezeléséhez? 2) Szeretnél aratni, de nem vagy hajlandó vetni? 3) Gyűjtögetsz vagy adakozol? Isten tudja, hogy nem mindannyian tudunk ugyanakkora összeget adni. Jézus dicsérően szólt az özvegyasszonyról, aki utolsó két fillérjét dobta a perselybe: „mindannyian a fölöslegükből dobtak, ő azonban szegénységéből mindent beledobott, amije csak volt, az egész vagyonát” (Márk 12:44). A másik oldalon egy Barnabás nevű üzletember „mivel földje volt, eladta azt, elhozta a pénzt, és letette az apostolok lába elé” (ApCsel 4:37). Minél több áldást kapunk Istentől, annál többel tartozunk elszámolni. „Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon” (Lukács 12:48). Egy lelkész az adakozásnál azt mondta gyülekezetének, hogy vegyék ki az előttük ülő ember kezéből a pénztárcát, majd így folytatta: „Most nyissátok ki, és dobjatok a perselybe annyit, amennyit mindig is szeretettek volna, de úgy éreztétek, nem tudtok ennyi pénzt kiadni!” Az igazság az, hogy Isten nem azt kéri, hogy mindannyian egyenlően adakozzunk, hanem arra hív, hogy egyenlő arányban hozzunk áldozatot. Ez kiegyenlíti a feltételeket. Előfordult már veled, hogy vacsorameghívást kaptál egy szerény körülmények között élő ismerősöd otthonába, és úgy érezted, királyi ellátásban van részed, mert akkora vendégszeretettel fogadtak? Azért van ez így, mert a nagylelkűség lényege az önfeláldozás. Isten olyan embereknek ad anyagi áldást, akiket nem a pénz szeretete irányít. Honnan ismerheted fel, ha a pénzimádat rabja vagy? Ha visszatartod, amire Isten azt mondta, hogy add da. Értsd meg: amikor Isten arra késztet, hogy vess el egy magot, akkor már úton van feléd az aratás is.





Krisztusra hasonlítani

„Hasonlóvá leszünk hozzá.” (1János 3:2)

Minden szülőnek ki kellene ezt írnia a gyerekszoba falára. Azok, akik fizikai vagy lelki betegséggel küzdenek, ezzel az ígérettel aludjanak el: „Hasonlóvá leszünk hozzá.” Mindannyian tanuljuk meg kívülről ezt az ígéretet: „Hasonlóvá leszünk hozzá.” El fogunk jutni az életnek ebből a formájából a Krisztushoz hasonló állapothoz. Lelki testünk lesz. Jelenlegi állapotodban az újjá nem teremtett tested harcol újjáteremtett lelked ellen. Szemed oda néz, ahová nem kellene. Ízlelőbimbóid nem helyénvaló élvezetekre vágynak. A szíved tudja, hogy nem kellene aggodalmaskodnod, de az agyad mégis csak aggódik. Valószínűleg Pálhoz hasonlóan te is így érzel: „gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint, de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével” (Róma 7:22-23). A mennyben „tagjaid” már nem fognak lázadni. Új tested lelki test lesz, amelyben minden testrész együttműködik a cél érdekében. Joni Eareckson Tada, aki 17 éves kora óta kerekesszékben él, azt mondja: „Alig várom, hogy igazságba öltözhessek, bűn nélküli új testbe. Igen, csodálatos lesz állni, nyújtózkodni, kinyújtani karomat az ég felé, de sokkal csodálatosabb lesz, hogy tiszta dicsőítést ajánlhatok fel. Nem nyomorít többé semmilyen figyelemelterelés, nem bénít őszintétlenség, nem korlátoz a félszívűség lagymatagsága. Szívem csatlakozik a többiekhez, és buzog belőle az imádat. Végre teljes közösségben lehetünk majd az Atyával és a Fiúval. Számomra ez lesz a legjobb a mennyben.” A mai ige számodra tehát ez: „hasonlóvá leszünk hozzá.”






Mielőtt továbbléphetnél

„…indulj, kelj át… arra a földre, amelyet én adok…” (Józsué 1:2)
Józsué már megízlelte az Ígéret földjének örömeit. Mégis vissza kellett térnie és várnia, míg Mózes meg nem halt, és míg Izráel népéből minden kételkedőt el nem temettek. Figyeld meg: 1) A régi módszereink közül némelyiknek meg kell halnia. Mózes a régi rendszert jelképezte. Az jó volt akkor, de most már nem az. Ha a múlttal vagy összhangban, és nem a jelennel, akkor nem állsz készen. Még túl sok emberben akarsz jó benyomást kelteni. Annyira kötnek bizonyos felfogások, hogy amikor Isten azt mondja, indulj, neked még valakivel tanácskoznod kell. Amikor Isten azt mondta Józsuénak: „Az én szolgám, Mózes meghalt. Most azért indulj, kelj át itt a Jordánon, te és ez az egész nép arra a földre, amelyet én adok Izráel fiainak”, erre egyetlen helyes válasz létezett: „Igen, Uram!” Tisztelned kell a múltat, de nem szabad a múltba ragadva élned. Az igazságra kell állnod, de kérned kell Istentől friss útmutatásokat és meglátásokat, ha el akarod érni rendeltetésedet.2) A kételyeidet el kell temetned. A tizenkét kém közül csak kettő hitte, hogy Isten nekik fogja adni az Ígéret földjét. A másik tíz óriásokat látott, kétkedésbe süllyedt, meghalt és el is lett temetve a pusztában. Minden téged visszatartó kételynek is meg kell halnia, és el kell őket temetni, beleértve az alacsony önértékelés, a gyermekkori félelmek, az aggodalmaid és a bírálóid hangját is. Gyűjtsd össze őket, tedd egy dobozba, temesd el, állj rá és mondd: „Por a porhoz, hamu a hamuhoz.” Mielőtt továbbléphetnél, meg kell értened ezeket az alapelveket, és ezek szerint kell élned.





Semmi sem helyettesíti!

IMA

„Neked adom a sötétség kincseit, az elrejtett drágaságokat, hogy megtudd: én vagyok az Úr…” Ézsaiás 45:3

Amikor stresszhelyzetben vagyunk – és kit nem ér stressz manapság? –, első gondolatunk, hogy valamilyen könyvben vagy egy előadás felvételében keressünk tanácsot, esetleg keresztyén testvéreink között keressünk segítőkész bajtársat. Reimar Schultze megjegyzi: „Legjobb esetben is csak egy cseppnyit kapunk abból, amit keresünk. Az Istenről szóló idő sohasem helyettesíti az Istennel töltött időt. Nézz csak körül a gyülekezetedben, és mondd meg, vajon akad-e a sok vallásos könyv, CD és különféle program között, ami felérhet Énók, Ábrahám, Mózes és Nóé alakjával? Isten maga volt, és mindig is ő lesz az információ, az inspiráció, az átformálás és a közösségépítés legnagyobb forrása. Izsák a mezőn imádkozott, és »amint föltekintett, látta…« (1Mózes 24:63 RÚF). Az Istennel kettesben töltött időből származik a látás… ezekben a csendes perceinkben adja Isten ajándékait és azokat a »csemegéket«, melyek a rohanó ember elől zárva vannak. A Biblia arról számol be, hogy Jézus »miután elbocsátotta a sokaságot, felment a hegyre magánosan imádkozni« (Máté 14:23). Sokan napokig utaztak, hogy Jézussal találkozhassanak, ő mégis elküldte őket, hogy imádkozni tudjon. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk lenni Istennel, valamit el kell küldenünk: rokonokat, barátokat, ütemterveket… lehetőségeket… más emberek véleményét. Jézus is így tett. Voltak, akiknek ez rosszul esett. De ő nem engedte, hogy életét a tömeg követelése irányítsa, az ő életét Atyja kormányozta. Te is választhatsz, hogy emberek rabszolgája leszel, vagy Isten elvárásait igyekszel betölteni. A kettőt egyszerre nem lehet. Ha az utóbbit teszed, élő víz forrásai fakadnak fel bensődből, és Istentől kapsz erőt. Ő fel fogja fedni előtted »a sötétség kincseit, az elrejtett drágaságokat.«






Sikeres élet

„Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed.” (Zsoltárok 119:18)
Ahhoz, hogy sikeres életet élj: 1) Nem szabad megelégedned a tegnapi eredményekkel. Ha az, amit tegnap elértél, ma is nagynak tűnik, akkor ma valószínűleg még nem tettél eleget. Pál megünnepelte mindazt, amit már elért, de arra összpontosított, amit Isten a jövőben tartogatott számára: „Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé…” (Filippi 3:13-14).
2) Nem szabad ölbe tett kézzel ülve várnod a holnapi lehetőségeket. Ha a nagy dolgokat nem tudjuk megtenni, a kicsiket pedig nem akarjuk megtenni, akkor fennáll a veszélye, hogy semmit sem fogunk tenni. A világ azok által nyer áldást, akik cselekszenek, nem azok által, akik csupán beszélnek a cselekvésről. 3) Ne engedd, hogy a kezdet határozza meg a véget! George Carver* kisgyermekkorában egyik nevelőszülőtől a másikhoz került, míg végül Maria Watkins, egy mosónő rátalált, amikor a pajtájában aludt. Ez az asszony nem csupán befogadta a kisfiút, de a gyülekezetbe is elvitte, és megismertette Jézussal. Amikor a továbbtanulása érdekében elhagyta ezt az otthont, magával vitte a Bibliát, amit az asszonytól kapott. Maria hatással volt az életére, George pedig hatással volt az egész világra, mint a modern agrártudományok atyja. Barátai közé tartozott három amerikai elnök, Henry Ford és Gandhi is. Több mint háromszáz találmánya ismert. Ám az igazán rendkívüli benne, hogy hátrányos helyzete nem keserítette el, és soha egy pillanatig sem törekedett bosszúra gyermekkorában elszenvedett sérelmei miatt. Ehelyett minden reggel imádkozva ment laboratóriumába, és ezt kérte Istentől: „Nyisd meg szememet, hogy lássak!” Hogy is ne áldana meg Isten valakit, akinek ilyen a szemléletmódja? * George Washington Carver (1864–1943) afroamerikai botanikus tudós, feltaláló, a Tuskegee Egyetem agrártudományi karának vezetője.

komment
süti beállítások módosítása