Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A közted és az álmaid közötti óriások-A napod legfontosabb része-Álmodj nagyot!-Az Istennek való engedelmesség kockázatvállalással jár

2019. január 29. 10:42 - Andre Lowoa

A közted és az álmaid közötti óriások

„Minden ide összegyűlt megtudja majd, hogy az Úr megszabadítja népét, de nem karddal és lándzsával. Ez az Úr harca, és nekünk fog adni téged!” (1Sám 17:47, NLT fordítás)

 

Dávidnak az 1 Sámuelben leírt története szerint Dávid négy óriással kellett megküzdenie mielőtt Góliát elé léphetett. Nem fizikai, hanem az elméjében levő óriások voltak azok.

Sokkal inkább valószínű, hogy te is ilyen óriásokkal kell küzdj, mintsem egy Góliáttal, de ugyanannyira félelmetesek és nagyok lehetnek, és megakadályozhatnak abban, hogy az légy, akinek Isten akar látni, és abban, hogy beteljesítsd azt az álmot, amit Isten helyezett a szívedbe.

Az álmaid elérésének első nagy óriása a halogatás. Egy álom sem teljesül be azonnal. Egyszer csak Isten szívedre helyez egy álmot, de nem másnapra telejsíti. Lehet, hogy évekbe telik, amíg megvalósul életed álma. Mindig van egy várakozási időszak.

Dávid esetében az apja is akadálya volt álma megvalósulásának. Miután Sámuel királlyá kente őt, Jesszé visszaküldte a juhok mellé.

Amikor Isten terve ellentmond másokénak, késés lesz, és az emberek megpróbálnak majd visszatartani - sokszor éppen azok, akik a legjobban szeretnek. Isten viszont hűséges és bevégzi az Ő munkáját az Ő időzítése szerint.

A második óriás, amellyel szembe kell nézz, az elcsüggedés. Góliáttól az egész Izrael rettegett, és mindenki meg volt győződve arról, hogy elveszítik a csatát.

Kire hallgatsz, aki azt mondja, hogy lehetetlen megcsinálni? Ki tartja vissza az álmaidat, azt mondva, hogy soha sem fog megtörténni?

Sokszor csak egy üde hangra van szükség: egy frissítő szemű falusi gyerekre, aki azt mondja, hogy "Ez az alak nem okozhat gondot, le tudjuk győzni!"

A harmadik előtted tornyosuló óriás a helytelenítés. Dávidnak a saját testvére kérdőjelezte meg az indításait és helytelennek ítélte, hogy szembeszálljon Góliáttal.

Amikor kapsz Istentől egy álmot, amely másokat megrémít, de te mégis küzdesz az eléréséért, lebecsülnek, rágalmaznak és félreértenek. El kell döntened, hogy mi a fontosabb számodra: az emberek vagy az Isten jóváhagyása.

A negyedik óriás, amivel szembe kell nézz, a kételkedés.

Senki sem értett jobban a háborúhoz, mint Saul király, és azt mondta Dávidnak, hogy bolondság azt gondolnia, hogy egy legény képes lenne harcba szállni egy olyan harcossal, mint Góliát.

Lehet, hogy a mai szakemberek is azt mondják, te sem tudod megtenni. Ez éppen elég ahhoz, hogy elkezdj kételkedni magadban.

Miután megírtam a Céltudatos élet című könyvemet, kaptam egy levelet a szerkesztőtől, amit be is kereteztem, amelyben azt írta, hogy "Ez a könyv sosem fog működni. Senki sem fog 40 fejezetet elolvasni!" A szakemberek gyakran tévednek.

Beszéljetek róla

  • Mit tanultál magadról és Istenről, amikor egy álom beteljesülése késlekedett?
  • Kik elbátortalanító hangja tartott eddig vissza? Kinek a hangjára kell inkább figyelned?
  • Isten mely ígéreteire gondolhatsz bátorításként, amikor kételkedni kezdesz magadban vagy az álmaidban?




A napod legfontosabb része

"De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek."Mt.6,33.

Sokan azt mondják, hogy nincs idejük csendességet tartani. Ez egy kifogás. Minden egyes ember a földön a hétnek ugyanazzal a 168 órájával rendelkezik. A kérdés azonban az, hogy mivel töltöd azt az időt, amivel rendelkezel?

Nincs időd mindenre. Senkinek sincs. Ezért időt kell szakítanod arra, ami valóban számít. Ez nem idő kérdése, hanem azé, hogy mi a fontos számodra és mit helyezel előtérbe. A megoldás arra, hogy legyen időd a napi áhítatra az, hogy Jézust és az Ő országát teszed első helyre az életedben.

Jézus azt mondta: "De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek."Mt.6,33. Legyen az Úr az első az életedben, és több időd lesz. Bármire is legyen szükséged az életben, mindenben legyen mindig az Úr az első.

Legyen az életedben a legfontosabb dolog az, hogy jobban megismerd az Urat és hogy több időt tölts Vele. Hogy miért? Mert nem azért teremtettünk, hogy a tennivalóinkat kipipáljuk a feladat-listánkon. Arra lettünk megteremtve, hogy minél több időt töltsünk az Úrral.

Hatalmas kiváltság az, hogy csendességet tarthatunk. Gondoljunk bele, a Mindenség Teremtője hív minket arra, hogy naponként némi időt töltsünk vele. Képzeld el, hogy a a kedvenc színészed, vagy a kedvenc zenészed, vagy énekesed, vagy akár a kedvenc sportolód kérne meg arra, hogy mindennap tölts el vele némi időt. Azt mondanád: "Bocs, de ma nincs rád időm"? Hát persze, hogy nem ezt válaszolnád!

Akkor miért mondasz nemet arra, amikor maga az Úr hív téged, hogy tölts vele egy kevés időt? Nagyon sok mindent elmulasztasz, amikor nemet mondasz.

Beszéljünk róla!


Milyen fontossági sorrendbe teszed jelenleg a dolgaidat? Hogyan változhatna ezeknek a dolgoknak a fontossági sorrendje, ha a csendességed az Úrral állna az első helyen?

Befolyásolja-e a hozzáállásodat a napi fontossági sorrend felállításához az, ha közben figyelembe veszed azt, hogy valójában kiváltság, ha az Úrral csendességet tarthatsz?





Álmodj nagyot!

„Legyen áldott Isten, aki az ő hatalmas erejével a bennünk elvégzett munka során sokkal többet tud tenni, mint amit mi valaha kérni vagy álmodni mernénk – végtelenül a mi legmerészebb imáink, vágyaink, gondolataink vagy reményeink felett.” Efézus 3,20 (LB fordítás)


A hit az, amikor Isten tervét választod és elfogadod azt az élet minden területén. Semmi sem valósul meg az életben, ha előtte nem álmodod meg. Isten megadta azt a képességet, hogy álmodjunk, alkossunk és elképzeljünk. Ha merünk álmodni, az a hit cselekedete. Minden, ami ezen a bolygón van, álomként kezdődött.

Szóval, honnan tudod meg Isten álmát az életedre nézve? Három dolgot kell tenned:

Először merned kell kérni. Az Efézus 3,20 ezt mondja: „Legyen áldott Isten, aki az ő hatalmas erejével a bennünk elvégzett munka során sokkal többet tud tenni, mint amit mi valaha kérni vagy álmodni mernénk – végtelenül a mi legmerészebb imáink, vágyaink, gondolataink vagy reményeink felett.” (LB fordítás)

Ha meg szeretnéd tapasztalni Isten áldásait az életedben ebben az évben, akkor merned kell kérni azokat. Azt kell mondanod: „Istenem, mi a te álmod az életemmel? Mit szeretnél, mit tegyek?” Aztán kérdezd meg magadtól: „Mire lennék hajlandó Istenért, ha tudnám, hogy nem fogok elbukni?” Engedd, hogy ez kitágítsa a látókörödet.

Másodszor hinned kell Isten ígéreteiben. A Biblia ezt mondja a Jeremiás 32,27-ben: „Én vagyok az Úr, minden ember Istene ezen a világon. Lehet valami túl nehéz nekem?” (NLT fordítás)

Soha ne engedd, hogy egy lehetetlen helyzet megfélemlítsen. Inkább arra motiváljon, hogy többet imádkozz, jobban higgy, jobban bízz, többet tapasztalj, többet tanulj és jobban növekedj. A hit mindig a lehetetlen területén működik.

Hudson Taylor azt mondta, hogy három állomása van Isten akaratának: a lehetetlen, a lehetséges, és a megvalósult.

Harmadszor pedig álmodj nagyot. „Kérd tőlem, és én örökségeddé teszem a nemzeteket, neked adom a földkerekséget.” (Zsolt 2,8)

Az Istened nagysága kell meghatározza a kitűzött célod nagyságát. Nem hiszel még eléggé Istenben, amíg meg nem próbálkoztál valami olyasmivel, amit nem lehet emberi erővel megvalósítani. Ha tudni akarod, hogy mekkora kell legyen az álmod, tedd fel magadnak ezt a két kérdést: Mennyi időt tudsz erre szánni? Ha ez az álom olyan, amire az egész életedet rá tudod szánni, akkor igazán nagyot tudsz álmodni.

A másik kérdés az, hogy milyennek vagy megteremtve? Milyenek a szellemi ajándékaid, milyen a szíved, milyenek a lehetőségeid, milyen a személyiséged, és milyen tapasztalataid vannak? Ez az öt dolog határoz meg téged. Mit szeretsz csinálni? Mire van tehetséged?

Álmodj nagy álmokat Istenért! Ez az első lépés a hitben való járásban.

Beszéljünk róla:

* Vártál már Istenre, hogy teljesítse az álmodat? Mit kértél tőle az álmoddal kapcsolatosan?
* Mire lennél hajlandó Istenért, ha tudnád, hogy nem fogsz elbukni?
* Hogyan változik az Istenbe vetett hited mértéke az álmaid tükrében?




Az Istennek való engedelmesség kockázatvállalással jár


,,Miután Heródes meghalt, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában Egyiptomban, és ezt mondta: "Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menj Izrael földjére, mert azok, akik a gyermek életére törtek, meghaltak." (Máté 2:19-20, NIV fordítás) 

Biztosan nem volt könnyű Józsefnek Egyiptomba menni a családjával, de képeld csak el, milyen félelmetes lehetett engedelmeskednie Isten parancsának, hogy térjen vissza Izraelbe. Ez olyan volt, mint visszamenni az oroszlán szájába. Elindult Máriával és Jézussal oda, ahol fia élete veszélyben volt. De mivel József bízott Istenben és abban, amit mondott, vállalta a kockázatot és elment, mert tudta, az a legjobb hely számukra.

A Biblia ezt mondja: ,,Még akkor is, amikor félek, benned bízom!” (Zsolt. 56,3 CEV ford.) Figyeljük meg, hogy az igeversben az áll, hogy ,,még akkor is, amikor félek’’, és nem az, hogy ,,még akkor is, ha félek”. Talán félelem nélküli életet szeretnénk ezen a világon, de ez csak a Mennyben valósul majd meg. Ebben az életben mindannyian szembenézünk különböző félelmekkel.

Vannak nagyobb és vannak kisebb félelmeink. Félünk a jövőtől, hogy mi fog történni a munkánkkal vagy a családunkkal, de kisebb dolgoktól is félünk, például hogy vajon megfelelően beszéltünk-e valakivel, hogy jól sikerült-e egy előadásunk, vagy akár egy telefonhívástól.

Minden egyes ilyen helyzetben döntést kell hoznod: engeded, hogy a félelem uraljon, vagy hiszel és vállalod kockázatot, mert tudod, van egy Istened, aki szeret téged.

A hittel vállalt kockázat jelentheti azt, hogy olyan helyre mész, ahol azelőtt sosem voltál, vagy megbocsátasz egy olyan személynek, akinek azt hitted, nem fogsz tudni megbocsátani. Jelentheti esetleg azt is, hogy felmondasz a munkahelyeden.  Hittel vállalt kockázat lehet az is, hogy imádkozol valamiért vagy valakiért, vagy hogy egy adott helyzetben úgy döntesz, bízol Istenben és Őrá bízol egy olyan kapcsolatot vagy helyzetet, amit eddig te tartottál kézben.

Milyen (Jézuséhoz hasonló) kockázattal kapcsolatban mondja neked Isten, hogy vállald hitből?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a kockázat most az életedben, amit halogatsz, és hitre lenne szükséged, hogy vállalni tudd? 
  • Mit szeretne Isten, hogy mivel helyettesítsd a félelmed?
  • Mit tanultál meg Istenről, amikor korábban kockázatot vállaltál? Hogyan bátorít ez most téged?







komment
süti beállítások módosítása