Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A csendesség része a megbocsátás-Az engedelmesség kényelmetlen, de ez jó dolog-Az út, amelyet követve visszatalálsz Istenhez-Erre kellene költeni a pénzed-Hogyan bocsáss meg?

2019. január 28. 10:43 - Andre Lowoa

A csendesség része a megbocsátás

"És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek." (Mt. 6:12)

"Ha megbántalak, bűntudatom lesz. Ha te bántasz meg, megsértődök. De mindkét dolgot megoldja a megbocsátás."

Nem jutsz valami messzire az életben, ha nem rendezed a kapcsolataidat, amik nincsenek rendben. A negyedik lépés a csendességünkhöz a megbocsátás. A megbocsátás imája így hangzik: "Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek."

Egy megtört világban élünk és egyikőnk sem tökéletes. Valójában mind önzőek vagyunk. Én többet gondolok magamra, mint rád. Te többet gondolsz magadra, mint rám. Tehát előbb-utóbb megbántjuk egymást. Néha akaratlanul, néha direkt.

Ha megbántalak, bűntudatom lesz. Ha te bántasz meg, megsértődök. De mindkét dologra megoldás a megbocsátás. A megbocsátás imája az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk a bűntudat és a neheztelés okozta érzelmi szeméttől.

Soha nem éred el a kitűzött céljaidat, ha fölös terheket cipelsz a bűntudat és a neheztelés miatt, mivel azok lelassítanak. Isten ezt nem akarja. Azt akarja, hogy könyörögj bocsánatért, mikor megbántasz másokat és bocsáss meg azoknak, akik megbántottak téged, hogy szabadon továbbléphess.

Tegyük fel, hogy megszabadultál a bűntudattól, de még mindig neheztelsz valamiért; elfogadod Isten megbocsátását, de te nem bocsátasz meg másnak. Így még mindig csak fél sebességgel haladsz, mert hordozod magaddal a neheztelést.

Más részről, tegyük fel, hogy elengeded a neheztelést és megbocsátasz másoknak, de nem bocsátasz meg magadnak. Akkor még mindig hordozod a bűntudat terhét, ami visszatart, hogy elérd a céljaidat. Mindkettőt el kell engedned.

Hogy teheted ezt meg? Minden nap át kell adnod Istennek a bűntudatodat és a neheztelésedet, mert minden nap újabb bántások, fájdalmak érhetnek. Aztán fogadd el Isten bocsánatát és engedd szabadon a neheztelést, amit tartogatsz azok felé, akik megbántottak. Ahogy a Jakab 3:18 írja, "Az igazság gyümölcse békességben vettetik el azoknak, akik békességet teremtenek."

Minden nap, vagy a konfliktus, vagy a béke magjait ülteted. Ha békességet teremtesz, akkor az igazság és jóság gyümölcseit aratod majd le, ami azt jelenti, hogy eléred a céljaidat, mert Isten megáldja az életed.





Az engedelmesség kényelmetlen, de ez jó dolog


„Miután (a bölcsek) eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: „Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, menekülj Egyiptomba, és maradj ott, amíg nem szólok neked, mert Heródes halálra fogja kerestetni a gyermeket.” Ő pedig felkelt, vette a gyermeket és anyját még éjnek idején, és elment Egyiptomba. Ott volt Heródes haláláig.” (Máté 2:13-15a, NIV fordítás).

A mai üzenet szerzője Tom Holladay, aki a Saddleback Gyülekezetben tanít.

Józsefnek és Máriának sok dolgot el kellett engedniük a hitből tett utazásuk miatt. Mindent, amit ismertek maguk mögött hagytak, amikor Egyiptom felé haladtak. És egy bizonyos értelemben, a kényelmük volt az, amit a legmélyebb szinten áldoztak fel.

Istenben bízni és az Ő tervét követi gyakran kényelmetlen, mivel rossz dolgok tesznek minket kényelmessé. Kényelmessé válunk a saját kis szokásainkkal és rituáléinkkal, azokkal a dolgokkal, melyek megrekesztenek minket ahelyett, hogy elvezessenek oda, ahova Isten szeretné, hogy növekedjünk.

Ha Istenre bízod az egészséged, valószínűleg azt fogja jelenteni, hogy le kell mondanod néhány kedvenc ételedről. Ha Istenre bízod a pénzügyeidet, valószínűleg azt fogja jelenteni, hogy csökkentened kell a kiadásaidat.

Kényelmetlen felhagyni egy szokással. Kényelmetlen szembenézni a félelemmel. Kényelmetlen olyan helyre menni, ahol még sosem jártál korábban vagy megbocsátani valakinek, aki megbántott. De a növekedés és a változás mindig akkor válik valóra, ha azokat a kényelmetlen dolgokat megteszed, és ez jó.

Ha nem hozzuk meg azokat a döntéseket, továbbra is olyan dolgokhoz fogunk ragaszkodni, amelyek kényelmessé tesznek minket és a végén hátat fordítunk Istennek, aki a kényelem és a nyugalom forrása.

A Biblia azt mondja, hogy „Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene.” (2Kor 1:3, NIV fordítás).

Felszólítalak arra, mint eddig még soha, hogy ismerd fel azt, hogy Isten a nyugalom és vigasztalás Istene. És azokban a pillanatokban, amikor visszafordulnál ahhoz a régi szokáshoz, régi gondolkodásmódhoz, amely letérít az útról, fordulj Istenhez és mondd „Istenem, adj nekem vigasztalást, adj nekem nyugalmat!”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan mutathatnád Istennek, hogy sokkal jobban szeretnél növekedni, mint kényelemben lenni?
  • Milyen szokások akadályoznak meg abban, hogy engedelmes legyél Istenhez?
  • Hogyan érzékelted azt, hogy Isten munkálkodott benned, amikor engedelmesen megtettél valamit, ami eleinte kényelmetlen volt?


Az út, amelyet követve visszatalálsz Istenhez

"Megtaláltok engem, ha kerestek és teljes szívvel folyamodtok hozzám." (Jeremiás 19:23)

Én nem tudom, hogyan érzed magad a mai napon. Talán nagyon messze érzed magad Istentől. Esetleg évek óta nem jártál templomban, de az is lehet, hogy csak egy-két hónapja tart ez az időszak. Lehet, hogy pontosan ezekben a hetekben érezted így: „Nem igazán érzem Isten jelenlétét az életemben.” És mégis szeretnél visszatérni Hozzá. Hogyan találhatsz újra vissza Istenhez?

Ez a visszavezető út azonban spirituális formálódással is jár – íme három dolog ami hasznodra lesz:

1. Döntsd el, ideje változtatni.

Semmi sem fog változni az életedben, amíg eleged nem lesz abból, ahogyan most történnek a dolgok és azt nem mondod: „Nem mehet így tovább. Belefáradtam az állandó stresszbe. Kimerültem az állandó csalódottság miatt. Kiégtem a rengeteg munkától. Elgyengültem attól,hogy távol vagyok Istentől.”

Miért hagyta Isten, hogy idáig juss? Mert Ő szabad akaratot adott neked. Ő szeret téged, így ahogy vagy, minden jó és rossz tulajdonságoddal együtt, azonban túlságosan is fontos vagy neki ahhoz, hogy hagyja, hogy a dolgok így menjenek tovább. Nem akarja, hogy eltékozold, elpazarold az életed.

Ahogy Jeremiás próféta könyvében olvassuk: „Megtaláltok engem, ha kerestek és teljes szívvel folyamodtok hozzám.” (19:23)

2. Valld meg bűneid.

Az Ézsaiás 59:2-ben ez áll: „...hanem a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől, a ti vétkeitek miatt rejtette el orcáját előletek, és nem hallgatott meg.”

Érezted már imádság közben úgy, hogy Isten több millió kilométerre van tőled, vagy úgy, hogy közted és Isten között egy fal van?

Honnan származik ez az érzés? A bűneid választottak el Istentől. Ha messze érzed magad Istentől, akkor gondolkozz: ki az aki eltávolodott? Isten mindig ott van melletted. Ő feltétel nélkül szeret, és arra vár, hogy letedd bűneid és újra kapcsolatba tudjatok lépni egymással.

3. Ajánld oda magad.

Ezt olvashatjuk a második Korinthusi levél 3:18-ban: „Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre.”

Igazi változást akkor fogsz elérni az életedben és visszatérni Istenhez, ha az önközpontúságodból kimozdulsz az Isten-központúság felé. Ez az irányváltás nem egyik napról a másikra történik. De az a jó hír, hogy Isten végigkísér és segít ezen az úton egész életeden keresztül.

Mindez egy döntéssel kezdődik, hogy ajánld neki az életed és kövesd mindenben az Ő akaratát.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért okoz néha nehézséget az, hogy elengedjünk olyan dolgokat, amik amúgy stresszelnek minket?
  • Mit jelent a megbánás? Hogyan néz ez ki a mindennapi életedben?
  • Mit jelent a gyakorlatban felajánlani magad Isten számára?






Boldog akarsz lenni? Élvezd Isten kegyelmét!


„Többé nem számítok arra, hogy a törvénynek való engedelmességem miatt válok igazzá;
inkább úgy válok igazzá, hogy hiszek Krisztusban. Isten minket a hitünk alapján tesz igazzá önmaga számára.”
(Filippi 3:9 – NLT fordítás)

Nem tudod kiérdemelni Isten elfogadását. Nem tudod kiérdemelni a szeretetét és az elismerését sem. Isten a szeretet, és Ő feltétel nélkül szeret téged. Ha boldog akarsz lenni, Isten kegyelmét kell élvezned és abban kell megnyugodnod minden nap.

A Filippi 3:3 ezt mondja: „Mi keresztények annak örülünk és azt élvezzük nagyon, amit Krisztus Jézus tett értünk, és felismerjük, hogy képtelenek vagyunk megmenteni magunkat.” (LB fordítás)

Az egyik dolog, ami elrabolja a boldogságod, a törvényeskedés, a törvény betűjéhez való túlzott ragaszkodás. A törvényeskedés az, amikor be akarod bizonyítani, hogy szereted Istent. A törvényeskedés abban bízik, amit az ember tesz Istenért, ahelyett hogy abban bízna, amit Jézus tett az emberért. Amikor törvényeskedünk, azt gondoljuk, hogy törvényeket, szabályokat, utasításokat és korlátozásokat kell betartani ahhoz, hogy méltók legyünk valamire.

Honnan tudod, hogy mikor vagy törvényeskedő? Akkor, amikor ítélkező vagy más emberek felé. Honnan tudod, mikor élsz kegyelemből? Akkor, amikor könyörületes vagy mások felé. Azok, akik Isten kegyelmére és irgalmára hagyatkozva élnek, gyakran könnyebben megbocsátanak, mert felismerik, hogy Isten is folyamatosan megbocsát nekik.

A törvényeskedés elszívja az örömöt, szárazzá teszi az életed. És örömtelenné, szárazzá teszi a gyülekezetet is. Voltál már törvényeskedő gyülekezetben? Egy ilyen gyülekezet nem boldog, és hiányzik belőle az öröm. Mindenki csak kötelességből vagy bűntudatból van ott.

Az egyik legfelszabadítóbb érzés a világon az, amikor végre felismered, hogy semmit nem kell tenned azért, hogy Isten jobban szeressen. Ez a kulcs a boldogsághoz. Minden nap emlékeztesd magad Isten kegyelmére, élvezd és pihenj meg benne.

„Többé nem számítok arra, hogy a törvénynek való engedelmességem miatt válok igazzá;
inkább úgy válok igazzá, hogy hiszek Krisztusban. Isten minket a hitünk alapján tesz igazzá önmaga számára.” (Filippi 3:9 – NLT fordítás)

Beszéljetek róla

  • Még ha Isten kegyelmében bízol is, a törvényeskedésnek milyen kis csapdái vannak jelen a mindennapi életedben?
  • Hogyan tudsz "annak örülni és azt élvezni nagyon, amit Krisztus Jézus tett" érted?



Boldog akarsz lenni? Ismerd meg jobban Istent!


„Mert határozott szándékom az,  hogy ... fokozatosan egyre mélyebben és egyre közelebbről megismerjem Őt, és hogy még jobban és még tisztábban meglássam, megismerjem és megértsem az Ő személyének csodáit.” (Filippi 3,10, AMP fordítás)

Arra lettél teremtve, hogy kapcsolatban légy Istennel. Csak becsapod magad, ha azt gondolod, hogy boldog  lehetsz anélkül, hogy Őt jobban megismered. Úgy leszel boldog, ha minden nap egy kicsit jobban megismered Istent.

Pál felismerte ezt, és a Filippi 3,10-ben ezt írja: „Mert határozott szándékom az,  hogy ... fokozatosan egyre mélyebben és egyre közelebbről megismerjem Őt, és hogy még jobban és még tisztábban meglássam, megismerjem és megértsem az Ő személyének csodáit.” (AMP ford.)

Különbség van aközött, hogy tudsz valakiről, és aközött, hogy ismersz valakit. Többet tudok Justin Bieber-ről és Kim Kardashian-ról, mint amennyit szeretnék, de egyiküket sem ismerem. A feleségemet és a gyermekeimet viszont ismerem, mert időt töltők velük, és van velük személyes kapcsolatom.

Pál apostol nagyon jól ismerte Istent, mert volt Istennel egy személyes kapcsolata, és időt szánt arra, hogy megismerje Őt.

Istent nem lehet csak úgy véletlenül megismerni.  Határozott szándék és döntés kell hozzá.  Tegyél valamit ennek érdekében! Fektess ebbe időt!

Sajnos túl elfoglaltak vagyunk, és ez tönkreteszi a kapcsolatokat. Tönkreteszi a családunkkal való kapcsolatunkat és Istennel való kapcsolatunkat is.

Ahhoz, hogy megismerd Jézust, időt kell töltened Vele. Ha időt akarsz tölteni Vele, akkor időt kell szánnod erre. Csak 10-15 percet fordíts reggelente arra, hogy Istennel vagy és teljesen Őrá figyelsz. Semmi máson ne járjanak a gondolataid.  Csendesedj le és nyugodj meg. Meglátod, milyen nagy változást fog hozni ez az életedben.

Beszéljetek róla:

  • Mi az a tevékenység, amit legalább 15 percig csinálsz minden nap? Ez fontosabb, mint Istennel időt tölteni?
  • Hogyan kell megváltoztatnod a napi időbeosztásodat ahhoz, hogy időt tudj tölteni Istennel?
  • Milyen dolgok vonják el a figyelmed, vagy mi miatt vagy túl elfoglalt ahhoz, hogy időt tölts Istennel?

 



Boldog akarsz lenni? Soha ne hagyd abba a növekedést!


„Nem mondhatom, hogy tökéletes vagyok. Korántsem tanultam meg azt, amit megtanulhattam volna eddig, de folyamatosan haladok és végül olyanná leszek, mint amilyennek Krisztus engem látni szeretne, amiért megmentett engem. Nem, kedves testvéreim még mindig nem értem el a célt.” (Filippi 3:12-13 LB fordítás)

Jézust követni egy döntés, majd egy egész életen át tartó folyamat. Nem követhetsz valakit gyaloglás nélkül. Mozgásban kell lenned!

A Filippibeliekhez írt levél 3:12-13 azt írja: „Nem mondhatom, hogy tökéletes vagyok. Korántsem tanultam meg azt, amit megtanulhattam volna eddig, de folyamatosan haladok és végül olyanná leszek, mint amilyennek Krisztus engem látni szeretne, amiért megmentett engem. Nem, kedves testvéreim még mindig nem értem el a célt.” (Filippi 3:12-13 LB fordítás)

Pál ezt a verset már idős korában, egy római börtönben ülve írta. Élete végén járt már. Egy hihetetlenül érett ember volt. Azt mondta, hogy még nem érkezett meg. Ha valakinek joga lenne azt mondatni „Én már lelkileg megérkeztem”, azt gondolom pont az az ember lehetne, aki az Új Testamentum nagy részét írta. De Pál azt mondja: nem, még nem érkeztem meg. Még mindig növekszem. Még mindig tanulok. Még jobban Krisztushoz hasonlóvá szeretnék válni.

Mi az a csapda, ami eltávolít attól, hogy Pál példáját kövesd és folyamatosan növekedj Krisztusban? A bűn.

A bűn elválaszt a növekedéstől, mert úgy tesz, mintha minden rendben lenne és ezért te nem fogsz erőfeszítéseket tenni azért, hogy lelkileg érettebbé válj. Senkinél sincs minden rendben! Az alázat boldogsághoz vezet, mert taníthatóvá tesz minket!

A boldog emberek soha nem hagyják abba a növekedést. A boldog emberek soha nem hagyják abba a felfedezést, az erejük megfeszítését, a tanulást. Ha Te abbahagytad a növekedést, akkor nyomorúságos állapotban vagy, mert újra kell növekedned.

A boldogság és az alázat együtt járnak mert az alázatos emberek egyben taníthatók is. Mindig azt kérdezik: „Hogyan lehetek jobb férj? Hogyan lehetek jobb barát? Hogyan lehetek jobb főnök? Hogyan követhetném jobban Jézust?”

„Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e? Ne sodródjatok azzal az árral, akik mindent biztosnak vesznek. Rendszeresen ellenőrizzétek magatokat. Első kézből kell megbizonyosodnotok arról, hogy a Jézus Krisztus bennetek van. Próbáljátok ki. Ha elbuktok a próbán, tennetek kell valamit!” (2Korinthus 13:5 MSG fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Hogyan növekedtél lelkileg az elmúlt évben? Mások is látják, hogy növekszel?
  • Miért fontos, hogy egy kis csoport támogatása, akik arra törekszenek, hogy lelkileg növekedjenek?
  • Miért gondolod, hogy a tanítható lelkű emberek boldogabbak?




Boldog akarsz lenni? Tudd, hogy mi számít és mi nem...


"...minden mást értéktelennek tekintek ahhoz a végtelenül értékes dologhoz képest, hogy ismerem Krisztus Jézust, az én Uramat." (Filippi 3:8, NLT fordítás)

Minden nap, amikor fölkelsz, emlékeztetned kell magad arra, hogy mi számít és mi nem számít. Ne vonják el a figyelmed az élet jelentéktelen, apró-cseprő dolgai.

Miért olyan fontos ez a szokás? Észrevetted, milyen könnyen elveszíted az örömödet apró dolgok miatt? Történik valami lényegtelen de bosszantó dolog, és már oda is a boldogságunk. Valaki bevág eléd az úton, amikor be akarsz kanyarodni, és máris elveszíted a jókedved. Esetleg rosszul áll a hajad, vagy egy ruha már nem jó rád, és elveszíted az örömödet. Az apró dolgok vannak ránk néha a legnagyobb hatással - pedig nem is igazán számítanak.

Pál ezt mondja a Filippi 3:7-ben: "Régen ezeket a dolgokat nagyon értékeseknek gondoltam, most viszont értéktelennek tartom őket amiatt, amit Krisztus tett."

Mi volt a legfontosabb dolog számodra, mielőtt találkoztál Jézus Krisztussal? A munkád? A karriered? A pénzkeresés? Esetleg egy randevú? Vagy szerettél volna népszerű lenni? Esetleg a biztonság vagy a hírnév?

Pál azt mondja, hogy azok a dolgok már nem számítanak ahhoz képest, hogy milyen öröm Jézust ismerni.

A mai világunk tele van csapdákkal, amik megakadályoznak abban, hogy ezt a szokást kifejlesszük magunkban. Naponta reklámok ezrei bombáznak, hogy nem vagy elég értékes, amíg meg nem veszed ezt vagy azt a terméket. A tévében minden hír úgy hangzik el, mintha az lenne a legfontosabb. Pedig nem az! Egy tegnapi újság már semmit nem ér. Az, hogy valami sürgős és azonnal kell, nem jelenti azt, hogy fontos is.

Meg kell kérdezned magadtól minden dologgal kapcsolatban a következőt: Mennyire fog ez számítani 100 év múlva? Ami miatt most aggódom, számítani fog holnap? Valószínűleg nem fog számítani, és még kevésbé számít az örökkévalóság szempontjából.

Az örökkévalóság fényében, azt szem előtt tartva kell élned.

Amerikában az emberek folyamatosan a jelentéktelen dolgokat hajszolják. Olyan dolgokért élünk, amelyek nem igazán számítanak. Ha szembe akarsz menni az árral, koncentrálj olyan dolgokra, amelyek aktuálisak is, de az örökkévalóság szempontjából is van értékük. Amikor az örökkévalóság szemszögéből nézed a dolgokat, akkor rájössz, hogy az, amiért most aggódsz, az örökkévalóságban nem számít. Ha így élsz, nem leszel feszült és ideges, és boldogabb ember leszel.

"...minden mást értéktelennek tekintek ahhoz a végtelenül értékes dologhoz képest, hogy ismerem Krisztus Jézust, az én Uramat" (Filippi 3:8, NLT fordítás).

Minden nap gondolj arra, mi az, ami a legfontosabb.

Beszéljetek róla:

  • Milyen apró dolgok miatt aggódsz mostanában, ami elrabolja az örömödet?
  • Hogyan lehet a gyakorlatban megvalósítani azt, hogy Istent helyezzük a figyelmünk középpontjába és az örökkévalóság nézőpontjából lássuk a dolgokat?
  • Mit tartottál a legfontosabbnak, amikor még nem hittél Jézus Krisztusban? Mit gondolsz erről most?







Erre kellene költeni a pénzed

 

"Úgy használd az e világi javaidat, hogy azok mások javára is váljanak, hogy barátokat szerezz. Így, amikor a földi javaid elfogynak, befogadjanak titeket az örök hajlékokba." (Lk 16:9 NLT fordítás)

 

Úgy tudod a legjobban felhasználni a pénzedet, ha embereket juttatsz a Mennybe vele.

A Lukács 16:9 egy problémás igevers, amit sok ember nem ért. Jézus azt mondja: "Úgy használd az e világi javaidat, hogy azok mások javára is váljanak, hogy barátokat szerezz. Így, amikor a földi javaid elfogynak, befogadjanak titeket az örök hajlékokba." (NLT fordítás)

Jézus azt mondja, hogy akárcsak az agyafúrt sáfár, aki barátokat szerzett akikre később számítani tudott, neked is arra kell használnod a pénzed egy részét, hogy örökké tartó barátokat szerezz, akik köszöntenek majd téged amikor megérkezel a Mennybe.

Nem azt mondja, hogy meg tudod vásárolni a helyed a Mennybe, mert azt nem lehet. Jézus már fizette ki az árat a kereszten. Nem azt mondja, hogy meg tudod venni a megváltást, mert nem tudod. A megváltás ingyen ajándék, kegyelemből.

Jézus azt mondja, hogy használd a pénzed olyan barátságok építésére, amik örökké tartanak. Amikor arra használod a pénzed, hogy másokat segíts Jézussal találkozni, akkor örökre szóló barátokat szerzel, örökké tartó mennyei jutalommal.

Egy nap majd meghalsz. Képzeld el, hogy amikor a Mennybe kerülsz, több száz ember áll a bejáratnál tapsolva és ujjongva, és ezt mondják: Már vártunk rád! Azért vagyunk itt, mert költöttél arra, hogy mi meghalljuk a Jó Hírt. Egy életre a barátaid vagyunk... sőt tovább, örökre, mert tartozunk neked. Ha nem így használtad volna a pénzed, nem tudtuk volna hogyan jussunk a Mennybe!

Milyen célra használod a pénzed? Lesz valaki a Mennyben a te közbenjárásodnak és a földi erőforrásaid okos elköltésének köszönhetően?

Amikor Bibliát vásárolsz valakinek, akinek nincs, kincset gyűjtesz a Mennyben. Amikor egy olyan törekvést támogatsz, amely világszerte hirdeti az evangéliumot, akkor kincset gyűjtesz a Mennyben. Amikor segítesz egy templom épülésében, kincset gyűjtesz a Mennyben. Ez a legjobb felhasználása a pénznek.

Nem viheted magaddal, de előreküldheted a pénzed úgy, hogy más emberekbe fektetsz, akik a Mennybe mennek.

Beszéljetek róla:

  • Milyen dolgokra költöd a pénzedet, amelyeknek nincs örökkévaló értéke és hatása?
  • Kik azok az emberek, akiket már most az életedbe hozott Isten, és akikkel megoszthatod az Evangéliumot?
  • Milyen módon tudod használni a pénzedet, hogy örökre szóló barátságokba fektess?






Hogyan bocsáss meg?

"Isten mindent megtett! Elküldte Krisztust, hogy kibékítsen minket önmagával, és ránk bízta, hogy másokat is kibékítsünk vele. Isten Krisztusban volt, és felajánlotta a békességet és a bocsánatot a világ embereinek, ennek az üzenetnek a terjesztését pedig ránk bízta. Minket azért küldött el, hogy Krisztusról beszéljünk, és maga Isten kér titeket, hogy hallgassátok meg az igét. Krisztusért szívből kérünk, hogy béküljetek ki Istennel!" (2Korintus 5,18-20 CEV fordítás)


Közel 60 évvel ezelőtt öt amerikai misszionárius belevágott az equatori észak-amazoni esőerdők sűrűjébe, hogy másodjára is meglátogassák a huaorani törzset, amely az antropológusok szerint a világ leggonoszabb és legerőszakosabb társadalma a földön. Náluk az öldöklésnek kultúrája van, és a tanulmányok azt mutatják, hogy a törzs 60 százaléka emberölésben halt meg.

Ahogy a misszionáriusok kiléptek a repülőgépből, a törzs tagjai leszúrták őket. A brutális gyilkosságnak híre kelt az egész világon, a Life, a Time és a Newsweek újságok fedőlapjáról. Számos újságíró beszámolt a misszionáriusok, többek között Nate Saint és Jim Eliot haláláról.

Pár évvel később, Elisabeth és Valerie Eliot, Jim felesége és lánya, és Ranchel Saint, Nate nővére beköltöztek a huaorani faluba, hogy szeretetet és megbocsátást mutassanak és szolgáljanak azoknak az embereknek, akik megölték a családjukat. Végül Mincaye, a törzs vezetője és másik öt törzstag, akik részt vettek a misszionáriusok megölésében, keresztyénné lettek.

Ez a fajta megbocsátás, amit Elisabeth Eliot és Rachel Saint mutatott mindaddig értelmetlen, amíg át nem éled Isten megbocsátását. Ha egyszer megtapasztaltad ezt, akkor te hogyan bocsátasz meg? Négy olyan dolgot kell megtenned, amit ez a két hölgy is megtett:

Ne állj bosszút magadért! A Róma 12,19 ezt mondja: "Ne próbálj meg bosszút állni. Legyen Istené a bosszúállás." (CEV fordítás) Hagyd Istenre. Ő majd erről is gondoskodik és sokkal jobban megoldja, mint te azt valaha is tudnád.

Fizess jóval a rosszra! Mikor mondhatod azt, hogy teljesen megbocsátottál valakinek? Akkor, amikor tudsz imádkozni azért a személyért, aki megbántott téged. A Biblia azt mondja: "Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket! Áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántanak titeket!" (Lukács 6,27b-28)

Ismételd ezeket a lépéseket amíg szükséges! Péter ezt kérdezte Jézustól a Máté 18,21-ben: "Uram, hányszor kell megbocsátanom valakinek, aki valami rosszat tesz ellenem? Akár hétszer is?” Jézus így válaszolt: "Nemcsak hétszer, de hetvenhétszer." (CEV fordítás) Néha folyamatosan meg kell bocsátanunk.

Ments meg másokat a Isten megbocsátásának a jó hírével! A Biblia azt mondja a 2Korintus 5,18-20-ban: "Isten mindent megtett! Elküldte Krisztust, hogy kibékítsen minket önmagával, és ránk bízta, hogy másokat is kibékítsünk vele. Isten Krisztusban volt, és felajánlotta a békességet és a bocsánatot a világ embereinek, ennek az üzenetnek a terjesztését pedig ránk bízta. Minket azért küldött el, hogy Krisztusról beszéljünk, és maga Isten kér titeket, hogy hallgassátok meg az igét. Krisztusért szívből kérünk, hogy béküljetek ki Istennel!" (CEV fordítás)

Beszéljünk róla:

* Szerinted miért olyan nehéz elhagynunk a bosszúállást, vagy hogy a miénk legyen az utolsó szó?
* Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy a megbocsátás példáját mutasd az életedben?
* Az életedben kinek lenne szüksége Isten békességének és megváltásának üzenetére?



komment
süti beállítások módosítása