Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ha Isten értünk van, ki lehet ellenünk? -Hol van a kincsed?-Isten azt szeretné, hogy csatlakozz az ünnepléshez!

2019. január 26. 10:30 - Andre Lowoa


Ha Isten értünk van, ki lehet ellenünk?

"Bízd az Úrra dolgodat, és a terveid sikerülnek" (Péld. 16:3 NLT fordítás)

Isten legfőbb célja, hogy Te sikerre vidd az életben. Teremtésedkor feladattal ruházott fel, és szeretné, ha betöltenéd a kuldetesed. Egyedül Ő lehet sikerességed igaz bírája. 

Amint megérted, hogy Isten érted van, meg fog változni az életről alkotott elképzelésed. Nem fogsz többé úgy gondolni a Mindenhatóra, mint aki a Mennyből lesi, vajon mikor csaphat le rád vétkeid miatt.

Ez szédületesen jó hír! Azt jelenti, hogy nem kell tartanod Istentől, mert Ő minden esetben a javadat szolgálja.

Mégis, sokan annyira félnek a Teremtőtől, hogy idegessé válnak már csak puszta említésétől is. Tudod, miért? Mert bűnösnek érzik magukat, és így gondolkodnak: "Ha közel kerülök Istenhez, meg fog leckéztetni. Emlékeztetni fog mindarra, amit eddig elhibáztam, és még ennél is szörnyebben érzem majd magam!"

Azonban, semmi sem áll távolabb az igazságtól. Jézus ugyanis így szól: "Nem azért jöttem a világba, hogy elítéljem, hanem hogy megmentsem azt". Valójában Jézus azt mondja: "Nem azért jöttem, hogy megfenyítselek, hanem azért, hogy megmentselek".

Ha Isten értünk van, ki lehet ellenünk?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért gondoljuk néha, hogy Isten csak arra vár, hogy lecsaphasson ránk, amikor hibázunk?
  • Hogyan változtatja meg az életről alkotott szemléletmodod az a tény, hogy Isten érted van?
  • Hogyan válaszolnál erre a kérdésre: Ha Isten értünk van, ki lehet ellenünk?
 




Hol van a kincsed?

„Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.” (Máté 6:19-21)

Isten arra használja a pénzt, hogy próbára tegyen. Ő nem adja áldását bárkinek csak úgy, először megvizsgál, hogy lássa, hogy mennyire vagy felelősségteljes. Ha nyugodtan rád tudja bízni az anyagi javakat, akkor lelki erővel is fel fog ruházni. Viszont ha a pénzeddel sem tudsz helyesen bánni, akkor miért adna olyan dolgokat, melyek igazán számítanak.

Isten kedvenc eszköze a próbatételre a pénzügyed. A pénzedet használja, miközben megvizsgál néhány dolgot.

A pénz megmutatja, hogy mit is szeretsz igazán. Ha igazán tudni szeretnéd mi a fontos számodra, nézd meg a naptárodat és a bankszámla kivonatodat, mert ahogyan az idődet és a pénzedet beosztod, az megmutatja másoknak, hogy mit szeretsz a legjobban.

Máté 6:19-21-ben azt olvassuk, hogy „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön... gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben... Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.” Ahol szeretnéd, hogy a szíved legyen, oda fektesd a pénzed, és ez a terület egyre inkább érdekel majd. 

A pénz megmutatja, hogy miben bízol leginkább.
A biztonság az oka annak, hogy a pénzedben bízol? Vagy bízol inkább Istenben? A saját boldogságodban bízol, vagy Istenben bízol, hogy Ő tegyen boldoggá? A pénzedben bízol, mert az majd segít, hogy jól érezd magad, vagy Istenben bízol, hogy általa érezd jól magad? A pénz a hit savpróbája.

A Biblia azt írja a Példabeszédek 11:28-ban, hogy "Elbukik, aki gazdagságában bízik, de az igazak virulnak, mint a lomb."

A pénz megmutatja Istennek, hogy bízhat-e benned.
A pénz nem csak azt mutatja meg, hogy mennyire bízol Istenben, hanem azt is megmutatja, hogy Isten mennyire bízhat meg benned? Lukács 16:10-12-ben azt olvassuk, hogy "Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az. Ha tehát a hamis mammonon nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazit? És ha a másén nem voltatok hűek, ki adja oda nektek azt, ami a tietek?"

Amilyen módon a pénzedet kezeled, az meghatározza, hogy Isten mennyire fogja megáldani az életedet. Amikor  megérted, hogy közvetlen kapcsolat van a pénz kezelése és Isten áldásai között, ez bátorítani fog arra, hogy rendbe tedd a pénzügyeidet, hogy így Isten lelki kincsekkel meg tudjon áldani.

Beszéljetek Róla

  • Mi a szíved kívánsága? Az, ahogyan költöd a pénzed, alátámasztja a válaszodat?
  • Ha ma elvesztenéd az állásodat, mit tennél? Bízol Istenben, hogy ő gondoskodik rólad?
  • Az Ő forrásaival való gazdálkodásod milyen módon mutatja meg Istennek, hogy bízhat benned?
     

Isten azt szeretné, hogy csatlakozz az ünnepléshez!


"Menjetek ki a vidéki utakra, a sövények mögé, és mindenkit, akit találtok, sürgetve hívjatok magatokkal, hogy megteljen a ház. Azok pedig, akiket legelőször hívtam, egy morzsát sem kapnak abból, amit készítettem nekik." (Lukács 14,23b-24 TLB fordítás)

Jézus egy történettel szemlélteti azt a nagy ünnepséget, amelyre Isten meghívott téged: „Egy ember nagy ünnepséget rendezett, és sok meghívót küldött szét. Mikor minden elkészült, kiküldte a szolgáit, hogy értesítsék a vendégeket: itt az ideje az érkezésüknek. De mindannyian kifogásokkal hozakodtak elő. Az egyik azt mondta, hogy mezőt vett, ne haragudjanak, de kimegy megnézni. A másik azt mondta, épp most vett öt pár ökröt, ki szeretné őket próbálni. A harmadik épp akkor házasodott, ezért nem tudott jönni.

A szolgák mindezeket jelentették az uruknak. Ő nagyon dühös lett, és azt a parancsot adta nekik, hogy gyorsan menjenek ki a város utcáira és sikátoraiba, és gyűjtsék össze a koldusokat, nyomorékokat, sántákat és vakokat. De még mindig volt üres hely.

Nos, akkor - mondta az uruk - ,menjetek ki a vidéki utakra, a sövények mögé, és mindenkit, akit találtok, sürgetve hívjatok magatokkal, hogy megteljen a ház. Azok pedig, akiket legelőször hívtam, egy morzsát sem kapnak abból, amit készítettem nekik." (Lukács 14,16b-24 TLB fordítás).

siess.jpg

Isten nagyvonalú bankettet készített mindannyiunknak. Ez az ünnepség a mennyben örökké fog tartani! Isten azért készítette ezt, mert kegyelmes és nagylelkű. És telt házat szeretne!

A történetben a szolga dolga az volt, hogy összegyűjtse a vendégeket. Ha Isten szolgája vagy, neked is ez a dolgod.

Te Isten szolgája vagy? Az Ő gyermeke vagy? A családjába tartozol? Meg vagy váltva? Akkor neked is ez a munkaköri leírásod. 

Szeretném, ha megfigyelnél néhány dolgot ebben az igeszakaszban. „Értesítsd a vendégeket", „Siess", „Hívd meg őket", „Menj a vidéki utakra", és „Sürgetve hívj magaddal mindenkit, akit találsz.".

Isten azt szeretné, hogy így végezd a munkád: indulj gyorsan a világ minden tájára, mondd el másoknak Isten meghívását a megváltásra, hívd meg őket Isten családjába, és tedd ezt sürgősen.

Ha Isten családjába tartozol, a földön töltött hátralevő időre ez a munkaköri leírásod. Menj, hívd a vendégeket! Járj hitben!

Beszéljetek róla: 

  • Szánj egy kis időt rá, és írd le, hogy mit fogsz mondani, ha Isten lehetőséget ad arra, hogy megoszd az evangéliumot másokkal.
  • A Lukács 14-ben adott munkaköri leírás mennyire tartozik a prioritásaidhoz?
  • Gondolj azokra az emberekre, akik különféle okokra hivatkozva visszautasították a meghívást. Hogyan fordíthatók le ezek a kifogások a mai modern társadalom kifogásaira?




komment
süti beállítások módosítása