Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Az együtt végzett munkával maximalizáljuk az általa kifejtett hatásunkat -Bibliai engedelmesség: szeretet + bizalom + cselekvés-Emlékezz, ki is valójában Isten!

2019. január 25. 10:26 - Andre Lowoa

 

Az együtt végzett munkával maximalizáljuk az általa kifejtett hatásunkat

„Elmondom tehát az igazságot, bármit is tettetek egyel a legkisebb testvéreim közül, azt velem tettétek.” (Máté evangéliuma 25:40 NCV fordítás)

A Prédikátor könyve 4:9-12 a következőt mondja: „Jobb ketten, mint egyedül, mivel együtt jobban működünk. Ha az egyik elesik, a másik fel tudja segíteni. De rossz annak, aki magányos és elesik, mert nincs senki, aki felsegíthetné. Ha két ember együtt fekszik, melengetik egymást. De hogyan tudna felmelegedni az, aki egyedül van? És ha az egyiket támadás éri, ketten együtt képesek lesznek megvédeni magukat. Sőt, a három szálból sodrott kötél még jobban ellenáll a szakadásnak. (Prédikátorok könyve 4:9-12, NCV fordítás)

A Szentírás ezen részének sok mondanivalója van a másokkal való szolgálatról az egyházban, amely három megállapításban össze is foglalható:

1. Az együtt végzett munkával maximalizáljuk az általa gyakorolt hatásunkat.

Együtt többre vagyunk képesek. Szeretnél globális hatást gyakorolni az életedre? Akkor valósítsd meg más emberekkel együtt a gyülekezetedben, hiszen ha együtt visszük véghez Krisztus nevében, sokkal nagyobb hatást érhetünk el, mint egyedül. Egy csepp eső nem jelent nagy változást a sivatagban, de az esőcseppek milliói a sivatagot virágzó kertté változtathatják át.

2. Az együtt végzett munkával minimalizálhatjuk a kudarcainkat.

Ahogyan a 10. vers is kérdezi, amikor csak önmagadat szolgálod és elesel, ki lesz az, aki felemel téged? Ha azonban együtt szolgálunk, és az egyik elesik, csak a másik ember tudja őt felsegíteni. Ez nem teszi egyszerűvé és ugyanakkor mélyrehatóbbá a pillanatot? Együtt kell működnünk más emberekkel, hogy ösztönözni tudjuk egymást és csökkenthessük a kudarcaink számát.

3. Amikor együtt ténykedünk, mozgósítjuk az erőforrásainkat.

Az erőforrások és a tőkék egyesítésével további célok valósíthatók meg. Ha megosztod a takaród, egy helyett két ember fog melegen maradni.

Máté evangéliumában Jézus eképpen tanított: „Elmondom tehát az igazságot, bármit is tettetek egyel a legkisebb testvéreim közül, azt velem tettétek.” (Máté evangéliuma 25:40 NCV fordítás)

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért akarunk olyan gyakran magunk megtenni dolgokat, mint inkább másokkal együtt?
  • Mely terület az, ahol a csapatmunkával tudtad maximalizálni az általa kifejtett hatást?
  • Van bármi olyan, ami megakadályozza, hogy időt, energiát és erőforrást fektess a gyülekezetedbe? Ha igen, miért?



Bibliai engedelmesség: szeretet + bizalom + cselekvés


„Ha szerettek engem, tartsátok meg a parancsaimat!” (János 14:15, NIV fordítás)

Mindannyian ismerjük a karácsonyi történetet. De belegondoltál már abba, hogy milyen lehetett József helyében lenni? Itt ez a férfi, aki rájött, hogy a menyasszonya terhes, ráadásul azt állítja, hogy meglátogatta egy angyal és közölte vele, hogy Isten fiát hordozza. És azt akarta, hogy József ezt el is higgye neki! 

József világa egy pillanat alatt a feje tetejére állt. Az életének nem így kellett volna alakulnia. Ennek így nem volt semmi értelme.

Ismered az érzést? Lehet, hogy hirtelen rosszra fordul a pénzügyi helyzeted, vagy elbocsátások várhatóak a munkahelyeden, vagy éppen most kaptál hírt egy családtagot érintő egészségügyi problémáról. Hogyan fogod kezelni? Mit teszel, ha az életedben bizonyos történéseknek semmi értelmét nem látod?

József úgy döntött, hogy megteszi, amire Isten kérte, és ez mindent megváltoztatott. Úgy döntött, hogy engedelmeskedik Istennek, annak ellenére, hogy nem értette mi történik körülötte.

Manapság az engedelmesség szóhoz negatív jelentés társul. Úgy tekintünk rá, mint egy kikényszerített és akaratunk ellenére meghozott döntésre: hogy a büntetéstől való félelmünk miatt olyat tegyünk, amit nem akarunk.

De Isten Szavában nem ilyennek látjuk az engedelmességet. A Bibliában a következőket jelenti: szeretet + bizalom + cselekvés.

Szeretettel kezdődik, ahogy Jézus is szól erről János 14:15-ben: „Ha szerettek engem, tartsátok meg a parancsaimat!” (NIV fordítás). Az engedelmesség abból ered, hogy tudod, Isten szeret téged, te pedig viszonozod a szeretetét.

Sokan azt gondolják, hogy az engedelmesség lényege, hogy félünk Istentől. De Isten azt szeretné, ha úgy látnánk a felé való engedelmességet, mint egy szeretetkapcsolatot. Ha bízol abban, amit Isten mond neked, és elhiszed, hogy szeret téged, akkor ez cselekvéshez fog vezetni.

Mindháromnak meg kell lennie, mert a cselekvés szeretet nélkül csak gépies vallási gyakorlat. A szeretet cselekvés nélkül pedig pusztán üres beszéd.

József az Istennel való kapcsolata miatt tudta elfogadni azt, amit Mária és az angyal mondott neki. Tudta, hogy Isten szereti őt, és ő is szerette Istent. Megbízott benne és úgy döntött, hogy megteszi, amit Isten kért tőle. Emiatt József élete még mindig hatással van emberek életére.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miként tapasztaltad meg az előnyeit annak, amikor kis dolgokban engedelmeskedtél Istennek?
  • Hogyan tudod megvalósítani a gyermekeiddel való kapcsolatodban az Istennel való kapcsolatodat (amelyet a szeretet hajt és ami engedelmességhez vezet)?
  • Miért olyan fontos a bizalom egy szeretetkapcsolatban? 

 





Emlékezz, ki is valójában Isten!

"Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved...” (Máté 6:7-9)


Tegnap a napi csendesség fontosságáról beszéltem, és arról a négy dologról, ami az alapját képezi. A hét további részében egy mintát szeretnék megmutatni arról, hogy hogyan alakítsuk a csendességünket a Mi Atyánk alapján.

A Máté 6-ban Jézus így szól: „Ti tehát így imádkozzatok…” (7. vers). A Mi Atyánk egy minta. Hat fontos alapelvet mutat be az eredményes ima és napi csendesség érdekében. A héten minden nap megnézünk egyet.

„Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved…” (Mt. 6:7) A legelső tennivalód az Istennel töltött csendességed alatt az, hogy egy „kapcsolatfelvevő” imát mondj.

A csendességed azzal kezdődjön, hogy Istenre irányítod a figyelmedet. Gondolkozz el arról, hogy Isten mennyire szeret.Ne a gondjaidról, a céljaidról vagy a bűneidről „elmélkedj”! Gondolj arra, ki is valójában Isten, és hogy milyen szerető Atya ő.

Ő egy együttérző, figyelmes, hű Atya, aki mindent meg tud oldani. Az irántad érzett szeretete nem a tetteidtől függ. Szeret, függetlenül attól, ahogy viselkedsz, és ezt a szeretetet sosem veszítheted el. Kezdd azzal, hogy emlékezteted magadat ezekre, és egy ideig csak Rá figyelj.

Hogy jól kezdődjön a napod, két dologra van szükséged: az élet teljességére és Isten szeretetére. Honnan szerzed meg ezeket? Isten szeretetének megtapasztalása által. Kezdd hát a csendességedet azzal, hogy emlékezteted magadat, ki is Isten, és hogy mennyire szeret téged! Válaszolj erre azzal, hogy dicsőíted Őt! Köszönd meg, hogy szeret és adj hálát a megbocsátásáért! Élj az alkalommal, hogy dicsőíthesd Istent!







komment
süti beállítások módosítása