Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A dicséret megújítja az erődet-A lelki növekedéshez tervre van szükséged-A megerősítés elve: Töltsd meg szeretettel az életed!-A nagylelkű emberek boldog emberek-Az elhívás üdvösséged része-Az összpontosított élet ereje

2019. január 21. 10:42 - Andre Lowoa

 

A dicséret megújítja az erődet

 “Dicsérjétek az Urat örömmel, gyertek elé örömtől énekelve.” (Zsolt 100:2)

Hogy megerősödjön a hited, együtt kell dicsérned Istent másokkal. A dicséret Istennek szól, de számodra is előnnyel jár. A csoportos dicséretnek két nagy előnye van: megújítja a hitedet és örömmel tölt be.

Az Ézsaiás könyve 40:31-ben ezt olvassuk:”De akik az Úrban bíznak, megújítják erejüket. Szárnyakon fognak repülni, mint a sasok; futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.”  (NIV ford.)

Vasárnap reggelente hányszor keltél már fel mormogva, hogy „olyan fáradt vagyok, nincs erőm gyülekezetbe menni”, és amikor mégis elmentél és dicsérted az Urat, feltöltődtél és új erőre kaptál? Ez azért van, mert a dicséret megújít. És megerősít. Megerősít téged, és megerősíti a hitedet is. 

Attól nem újul meg az erőd, hogy a tévében focimeccset nézel. Az csak egyre lustábbá tesz. Csak akkor újul meg az erőd, ha más hívőkkel együtt dicséred Istent. 

Mint lelkész, néha úgy érzem magam mint Rocky bokszedzője. Rocky a ringben belead apait-anyait, mégis laposra verik. Amikor megszólal a gong, tápászkodva mondja: Hála Istennek. A sarokba ül, és az edzője ezt mondja neki: Jól csinálod. Aztán vizet fröcsköl rá, megveregeti a vállát és azt mondja neki: Most menj vissza a küzdőtérre.

Néha úgy érzem, vasárnaponként én is ezt teszem a gyülekezetben. Azt mondom az embereknek, ”Jól csináljátok. Most menjetek vissza a küzdőtérre. Jól fog menni!” De nem én vagyok az, aki megújítja az emberek erejét, hanem Isten. A testvérekkel való közös dicséret és ima megújít. 

A Bibliában a 100. Zsoltár 2. versében ezt olvassuk: “Dicsérjétek az Urat örömmel. Gyertek elé örömtől énekelve.” (NLT ford.)

Szerintem igenis örömteli eseménynek kellene lennie annak, amikor istentiszteletre megyünk. Ez szokatlan lehet, ha nem így nőttél fel vagy ha ezt soha nem érezted abban a gyülekezetben, ahova jársz. A Biblia viszont azt mondja, hogy örömmel dicsérd az Urat - ne unatkozva, ne megkeseredve, ne mérgesen és ne kötelességből. Szívből jövő örömmel kell énekelned az istentiszteleteken! Ezáltal kapsz új erőt és így telsz meg örömmel. 

“Örültem, amikor azt mondták nekem, menjünk az Úr házába!”( Zsolt 122:1, NLT ford.)

 

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Általában milyen a hozzáállásod, amikor istentiszteletre mész? Milyen indíttatást érzel, hogy elmenj?
  • Ha nem tetszik a dicséret a gyülekezetedben, mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy tegyél?
  • Örömmel mész gyülekezetbe? Ha nem, akkor szerinted ez a gyülekezet miatt van, vagy temiattad?



A lelki növekedéshez tervre van szükséged

 

"Olyan régóta hiszel, most már másokat kellene tanítanod. Ehelyett, újra szükséged van arra, hogy valaki megtanítsa neked Isten igéjének alapjait. Olyan vagy, mint egy kisbaba, akinek tejre van szüksége, mert nem tud szilárd ételt enni." (Zsidók 5:12, NLT fordítás)


Keresztények milliói lesznek úgy egyre idősebbek, hogy közben nem nőnek fel; úgy csinálnak, mintha a lelki növekedés automatikus lenne. Lehet, hogy van tervük a biztonságos nyugdíjas évekre. Lehet, hogy tervük van arra is, hogy főiskolára küldjék gyermeküket. Arra viszont nincs stratégiájuk, hogy gazdagítsák lelküket. Az emberi lét legfontosabb oldalát a szerencsére bízzák!

A lélek azonban nem automatikusan növekszik és érik, mint ahogy egy kisbaba sem. Kell hogy legyen egy terved arra, hogyan táplálod, edzed és tanítod - különösen a szobatisztaságra -, hogy felnőve egészséges, erős és érett legyen.

Ha magára hagysz egy kisbabát, meghal. Ugyanez történik a lelkeddel is. A világunk tele van olyan emberekkel, akik megöregszenek, de ha a lelki érettségről van szó, még mindig kisbabák.

A lelki növekedés akkor sem jön magától, ha megnyitod a szívedet Krisztusnak. A Zsidókhoz írt levél szomorúan jegyzi meg: "Olyan régóta hiszel, most már másokat kellene tanítanod. Ehelyett, újra szükséged van arra, hogy valaki megtanítsa neked Isten igéjének alapjait. Olyan vagy, mint egy kisbaba, akinek tejre van szüksége, mert nem tud szilárd ételt enni." (Zsidók 5:12, NLT fordítás)

A lelki növekedés nem történik meg csak úgy. Kell, hogy legyen egy terved!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Egy év múlva ilyenkor, hol szeretnél állni lelkileg?
  • Mi a terved, hogy elérd ezt a célt?
  • Mi a következő lépés, amit meg kell tenned a lelki növekedésed érdekében? Hogyan tudnál használni az ajándékaidat Krisztus testének szolgálatában?




A megerősítés elve: Töltsd meg szeretettel az életed!

A szeretet ne legyen képmutató.
Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz,
a testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek,
a tiszteletadásban egymást megelőzők. (Róma 12:9-10)

Ha folyamatos változást szeretnél az életedben, meg kell töltened szeretettel az életedet. Miért? Mert semmi sem erősíti meg, nem éleszti újra, nem újítja meg, nem frissíti fel jobban az életed, mint a szeretet. Ez ad erőt neked, segít, hogy végigmenj a hosszú, nehéz úton, és megóv attól, hogy feladd félúton.

Nem csak arról beszélek, hogy a másoktól kapott szeretet segít neked a változásban. Arról is beszélek, hogy te adj szeretetet másoknak, és segítsd őket abban a változásban, amit ők szeretnének. Ha felvállalod mások gondjait, akkor viszonzásul Isten megoldja a te problémáidat.

Nézzétek Jób életének példáját. Elvesztett mindent, a családját, az egészségét, a gazdagságát. Végül Isten visszaadott mindent, amit Jób elvesztett, sőt meg is kétszerezte azt. Miért? Nem azért, mert Jób magáért imádkozott, hanem azért, mert Jób a barátaiért imádkozott, azokért a barátokért, akik kritizálták őt. Amikor Jób imádkozott értük, Istennek gondja volt Jóbra.

Ez az, amiért szükséges tartoznod egy kiscsoporthoz. Nem csak azért, mert betöltik a szükségeidet, hanem mert ott te betöltheted más emberek szükségeit. Amint pedig az ő megsegítésükre összpontosítasz, Istennek gondja lesz rád!




A nagylelkű emberek boldog emberek


„Nagyobb boldogság adni, mint kapni.” (Apostolok Cselekedete 20:35b, TEV fordítás) 

Jézus azt mondta az Apostolok Cselekedete 20:35-ben, hogy „Nagyobb boldogság adni, mint kapni.” (TEV fordítás)

A nagylelkűség boldogabbá tesz. Ezt mindenki tudja! Egyedül azok nem tudják, akik nem nagylelkűek.

Amikor még gyermek voltam, a karácsony nem arról szólt, hogy mit vettem másoknak. Sokkal inkább arról, hogy mit kaptam. Gyerekként minden örömöm abból fakadt, hogy milyen ajándékokat kaptam, nem abból, hogy miket adtam másoknak.

Ez azonban már régen volt. Éretlen voltam és én-központú, mint általában a gyerekek. Ma már nagypapa vagyok. A karácsony már nem arról szól, hogy milyen ajándékokat kapok. Sokkal inkább az tölt el örömmel, amikor nézhetem, hogy hogyan bontják ki a csomagokat azok az emberek, akiket megajándékoztam.

Miért? Azért, mert felnőttem. Megszűntem én-központúnak lenni, már nem körülöttem forog a világ. Ezt hívják érettségnek.

Sajnos néhány ember sohasem nő fel és még 80 éves korukban is minden róluk szól és arról, hogy mit tudnak mindenből maguk számára kihozni. Sosem ismerték meg a nagylelkűség örömét.

Ne legyél ilyen! Légy nagylelkű az időddel, a pénzeddel, a tapasztalataiddal és a szíveddel. Ha elkezded gyakorolni a nagylelkűséget, akkor túlcsordulsz majd örömmel.

Beszéljetek róla:

  • Gondolj a legnagylelkűbb emberre, akit ismersz. Milyen viselkedése sugallja azt a számodra, hogy ő valóban nagylelkű?
  • Voltál már valaha úgy nagylelkű, hogy arról senki sem tudott? Milyen hatása volt ennek rád?
  • Hogyan lehetsz a tapasztalataiddal nagylelkű?







Az elhívás üdvösséged része

"De Isten, kegyelme szerint, kiválasztott engem még mielőtt megszülettem, és elhívott, hogy szolgáljam őt." (Gal 1,15 TEV fordítás)

Rick lelkipásztor arról tanított, hogy Isten milyen módon hív el minket, és az hogy illeszkedik az életünkről szóló terveibe.

Az elhívatás ajándék Istentől. Nem csak pár kiválasztott szent embert hív, hogy szolgálják Őt. "Mert ő szabadított meg minket, és ő hívott el szent hívással, nem a mi cselekedeteink alapján, hanem saját végzése és kegyelme szerint, amelyet még az idők kezdete előtt Krisztus Jézusban adott nekünk." (2Tim 1,9)

Mindez azt jelenti, hogy az átlagos emberek, akik gyereket nevelnek, dolgoznak, lakáshitelt fizetnek, és igen-igen tele van a határidőnaplójuk - más szóval, olyan emberek mint te vagy én - is elhívást kapnak, hogy Istent szolgálják.

A Biblia azt tanítja, hogy minden keresztény:

* Szolgálatra teremtetett (Ef 2,10)
* Szolgálatra megszabadíttatott (2Tim 1,9)
* Szolgálatra kiválasztatott (1Pt 2,9-10)
* Szolgálatra való lelki ajándékot kapott (1Pt 4,10)
* Szolgálatra felhatalmazott (Mt 28,18-20)
* Szolgálatra parancsot kapott (Mt 20, 26-28)
* Szolgálatra felkészített (Ef 4,11-12)
* Szolgálatára szükség van ( 1Kor 12,28)
* Elszámoltatható és megjutalmazható szolgálata szerint (Kol 3,23-24)

Ti is "választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket." (1Pt 2,9)

Beszéljetek róla:

* Isten szolgálatra formált. A mindenség Ura egyedi módon formált téged, hogy hozzájárulj valamivel a világhoz, és az eljövendő világhoz.
* Isten segíteni fog a szolgálatodban. Semmiképpen nem lehet sikertelen küldetésed, hacsak nem mulasztod el, hogy elfogadd a hívást.
* Isten választ ad a kérdéseidre. Kérdezd meg Istent, hogyan szeretné, hogy hozzájárulj a feladathoz. Kérdezd meg, hogyan akar használni téged, miként teremtettél egyedivé. Kérdezd meg Istentől: Milyen örökséget hagyjak magam után a Te nevedben, Uram?





Az összpontosított élet ereje

„A jó tervezés és a szorgalom hasznot hoz, de az elsietett munka csak a szegénységbe vezet.” (Péld 21,5 NLT fordítás)

Ha szeretnéd, hogy Isten nagy dolgokban használjon téged 2014-ben, összpontosítanod kell. Minél jobban összpontosítasz ebben az évben, annál hatékonyabb leszel és annál többet fog használni Isten.

Csodálatos erő van az összpontosított életben. Minél inkább szétszóródik a fény, annál gyengébb a hatása, de ha a sugarakat összegyűjtjük – mint a Napfényt egy nagyítón – képes leszel azzal még egy papírt is meggyújtani. Ha még jobban sikerül az adott pontra irányítani, lézerként is használhatod. A lézer átvágja az acélt és elpusztítja a rákot.

Ugyanez vonatkozik az életedre is. Ha céltalanul vágsz neki az évnek és csak átrohansz rajta, képtelen leszel hatni a környezetedre. De ha egy pár kulcsfontosságú célra összpontosítasz, akkor Isten segítségével hatalmas befolyással lehetsz a világra.

A Biblia ezt mondja: „A jó tervezés és a szorgalom hasznot hoz, de az elsietett munka csak a szegénységbe vezet.” (Péld 21,5 NLT fordítás)

A Biblia egyik rendkívüli története az összpontosításról az 1Mózes 24-ben van megírva. Ábrahám már idős ember volt, de a fia még mindig nőtlen volt. Isten megígérte Ábrahámnak, hogy a családját egy nagy nemzetté fogja tenni, amit aztán be is teljesített. De Ábrahám fiának, Izsáknak, nem voltak még gyermekei, sőt még meg sem nősült. Így Ábrahám kiadta a szolgájának, hogy találjon egy feleséget a fiának. Ábrahám azt mondta a szolgának, hogy ne a kánaániak leányai közül hozzon feleséget, akik között lakott, hanem menjen el hazájába, a rokonságához, és onnan hozzon feleséget a fiának, Izsáknak.

Mint minden jó cél esetében, a szolga előtt világos volt a teendő. Tudta, hogy feleséget kell találnia Izsáknak, és azt is pontosan tudta, hogy milyen feleséget kell keresnie. Ábrahám szülőhazájából kellett feleséget hozzon. Egy határozatlan célt soha nem fogsz elérni, mert nem fogod tudni, hogy egyáltalán elérted-e. A szolgának ez nem okozott gondot.

Ha például az a célod 2014-re, hogy jobb szülő legyél, akkor ez egy határozatlan célkitűzés. Még ha el is éred, hogy több időt tölts a gyermekeddel ebben az évben, nem fogod tudni, hogy elérted-e a célodat. De ha elkötelezed magad, hogy minden kedden este egy órát a gyermekeddel fogsz tölteni, az már konkrét cél és tudni fogod, hogy sikerült-e megvalósítani vagy sem. Az ilyen célkitűzések képesek megváltoztatni az egész életedet.

Tehát mire fogsz igazán törekedni 2014-ben?

Beszéljünk róla:

* Hogyan adnak erőt a konkrét célok, hogy megvalósítsd őket?
* Milyen konkrét célokat fogsz magad elé állítani idén?
* Kivel tudnád megosztani ezeket a célokat, aki majd támogat és felelősségre is von?

komment
süti beállítások módosítása