Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bölcs Istenre figyel-A dicsőítés megújítja erődet-A lelki érettség nem magányos elfoglaltság

2019. január 16. 10:36 - Andre Lowoa

A bölcs Istenre figyel

"Kezdd Istennel - a tanulás első lépése az, hogy meghajlunk Isten előtt; csak az ostobák hordják fenn az orrukat ilyen bölcsesség mellett" Példabeszédek 1:7 MSG fordítás


Észrevetted már, hogy amint kitűzöl egy célt az életedben, ezt hallod az emberektől: "Kinek képzeled magad?" ..... "Nem fog sikerülni!" ...... "Felejtsd el!...

A kételkedés hangjának ellenszere az, ha helyette Isten hangjára figyelünk. Képzeld csak el mindazt a kritikát, ami Noét érte élete során, pl. "Ez a fickó, Noé, azt gondolja, hogy Isten beszél hozzá, pedig nem csinál mást, csak rontja a környékbeli ingatlanok értékét azzal, hogy ilyen nagy felfordulást csinál az udvarán a bárkája építésével....."

A Biblia elmondja nekünk, hogy Noé Istenre figyelt. És mit hallott? Hallotta Isten figyelmeztetését, hogy a világ el fog pusztulni. Olyan dologról hallott, amit még nem látott. Ilyen a hit is - bizonyosság valamiről, amit nem látunk.

Noé tehát nem adta fel a látást, amit Istentől kapott. Ehelyett megépítette a bárkát.

Beszéljünk róla:

* Milyen esetekben és hogyan engedted meg a félelemnek és a kritikának, hogy visszatartsanak attól, hogy elérd a céljaidat?
* Milyen álmodat szeretnéd megvalósítani, ha nem félnél a kritikától?





A dicsőítés megújítja erődet


"Dicsérjétek az Urat örömmel, jöjjetek elé örömteli énekkel!" (Zsoltárok 100:2 NLT fordítás, 2. kiadás)

Hited megerősödéséhez szükséged van arra, hogy másokkal közösen dicsérd az Urat. A dicsőítés Istenért van, de számodra is nagyon sok áldást hordoz. A közös dicsőítés két legnagyobb nyeresége, hogy megújítja hitedet, és helyreállítja örömödet.

Az Ézsaiás 40:31-ben ezt olvassuk: "De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el."

Hányszor volt olyan, hogy vasárnap reggel úgy keltél, hogy: "Annyira fáradt vagyok. Tényleg nincs erőm elmenni a gyülekezetbe", aztán amikor mégis elmentél, és dicsőítetted az Urat, megteltél erővel? Ez azért van, mert a dicsőítés megújít. Megerősít. Megerősíti hitedet.

Abból nem fogsz erőt nyerni, hogy golfot nézel a tévében. Attól csak egyre lustább leszel. Ha viszont más hívőkkel együtt dicsőíted Istent, megújulsz.

Lelkipásztorként néha úgy érzem magam, mint az edző a "Rocky" c. boxfilmben. Rocky kint van a küzdőtéren, szívét-lelkét beleadja, és éppen laposra verik. Megszólal a csengő. "Hála Istennek" - mondja, és leül a küzdőtér sarkába. Ekkor jön az edző, és azt mondja: "Jól csinálod." Ráönt egy kis vizet, vállon veregeti, és így szól: " Most pedig gyerünk vissza!"

Néha úgy érzem, én is ezt teszem vasárnapról vasárnapra a gyülekezetemben. Elmondom nekik: "Nagyszerű munkát végeztek. Most pedig gyerünk vissza! Meg tudjátok csinálni!" De nem én vagyok az, aki megújitja erejüket. Hanem Isten Igéje. A zene, az imádság és a közös dicsőítés a többi hívővel.

Ezt mondja a Biblia a Zsoltárok 100:2-ben: "Dicsérjétek az Urat örömmel, jöjjetek elé örömteli énekkel!" (NLT fordítás, 2. kiadás)

Azt gondolom, hogy örömünket kell lelnünk abban, hogy gyülekezetbe járunk. Ez talán furcsán hangzik számodra, mert nem így nőttünk fel, vagy mert nem így érzed magad abban a gyülekezetben, ahová jársz. De a Biblia azt mondja, hogy dicsérjük az Urat örömmel - nem unottan, szomorúan, mérgesen, vagy kötelességből. Örömmel kellene énekelned a gyülekezetben! A gyülekezetnek hatással kellene lennie rád. A dicsőítésnek meg kellene újítania hitedet, és helyreállítania örömödet.

"Örülök, ha ezt mondják nekem: Az ÚR házába megyünk!" (Zsoltárok 122:1)

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz általában a gyülekezetbe járásról? Mi késztet arra, hogy elmenj a gyülekezetbe?
  • Ha nem tetszik a gyülekezetedben a dicsőítés, mit gondolsz, mit szeretne Isten, hogy reagálj erre?
  • Mit gondolsz, örömteli dolog gyülekezetbe járni? Ha nem, szerinted a gyülekezet miatt, vagy miattad van ez? 



A lelki érettség nem magányos elfoglaltság



"Öltsétek fel az új ént, amely megigazultságban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen." (Efézus 4:24, NIV fordítás)

Ahogy tegnap említettem, a személyiséged a szokásaid összességéből tevődik össze, vagyis mindabból, amit szokásszerűen teszel. A Biblia ezt mondja: ''Öltsétek fel az új ént, amely megigazultságban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen." (Efézus 4:24, NIV ford.)

Isten az Igéjét, a körülményeket és embereket használ, hogy ezeken keresztül formáljon bennünket, és ez a három nélkülözhetetlen a jellemünk fejlődéséhez. Isten Igéje elmondja nekünk az igazságot, a testvéreken keresztül támogatást és segítséget kapunk, hogy tudjunk növekedni, a körülmények pedig olyan környezetet biztosítanak számunkra, ami jó terep a Krisztushoz való hasonlatosság gyakorlásához.

Ha tanulmányozod és alkalmazod Isten Igéjét, ha rendszeresen kapcsolatot ápolsz hívő testvérekkel, és ha nehéz körülmények közepette is megtanulsz bízni Istenben, egészen biztos, hogy egyre inkább Krisztushoz hasonló leszel.

Sokan úgy gondolják, hogy a szellemi, illetve lelki növekedéshez a Biblia tanulmányozására és imádkozásra van csak szükség. De van néhány dolog az életben, ami nem fog megváltozni csupán a Biblia tanulmányozásával és imádkozással. Isten embereket is használ, és általában embereken keresztül szeret munkálkodni ahelyett, hogy csodát tesz azért, hogy mi, hívők egymásra legyünk utalva és egymással közösségben legyünk. Isten azt szeretné, hogy együtt növekedjünk.

Számos vallásban azok az emberek számítanak szellemileg, lelkileg a legérettebbeknek, akik elkülönítik magukat másoktól és a hegytetőn élnek egy kolostorban, hogy ne "szennyeződjenek be."

Ez azonban egy óriási félreértés. A lelki és szellemi érettség nem egyenlő a magánnyal vagy azzal, hogy csak a saját dolgainkkal foglalkozunk.

Elszigetelve nem lehet Krisztushoz hasonlóvá válni. Az emberek között van a helyünk, kapcsolatban kell lennünk másokkal. Szükséges, hogy egy gyülekezet vagy egy közösség része legyél.

Hogy miért? Azért, mert a lelki és szellemi érettség abból áll, hogy megtanulunk úgy szeretni, mint Jézus, és ezt csak akkor gyakorolhatod, ha más emberekkel is kapcsolatban állsz.

Ne felejtsd el, hogy minden a szeretetről szól: szeretni Istent, és szeretni másokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használt eddig Isten embereket az életedben ahhoz, hogy segítsen a szellemi és lelki növekedésedben?
  • Mi tart vissza attól, hogy felkeress és része légy egy hiteles, nyílt és őszinte közösségnek?
  • Valószínűleg tudod, hogy Jézus hogyan szereti az embereket. Hogy segít ez neked abban, hogy te magad is jobban szeresd őket?


komment
süti beállítások módosítása