Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hitben haladj előre, ne az érzéseid alapján-Hogyan működjünk együtt a Szent Szellemmel-Isten érzelmi kapcsolatot is szeretne veled-Ki az én igazi ellenségem?

2019. január 15. 10:03 - Andre Lowoa



Hitben haladj előre, ne az érzéseid alapján


"Akik könnyhullatással vetnek, hangos örömkiáltásokkal fognak aratni. Sírnak, amikor a vetőmagot viszik, de énekelni fognak, amikor visszatérnek az aratásból." (Zsoltárok 126:5-6, NLT fordítás, második kiadás)

Hit által kell vetned, nem az érzéseid alapján.

Azt gondolod, hogy a földműves minden nap úgy ébred, hogy alig várja, hogy kimehessen dolgozni a földjére? Nem. Ez nagyon kemény munka! De ha csak akkor dolgozna, amikor kedve van hozzá, nem sok ereményt látna. Lehet, hogy nincs kedve korán kelni. Lehet, hogy nem akar kimenni aratni, vetni vagy gyomlálni. Mégis megteszi.

Hadd áruljak el valamit: nincs mindig kedvem kedvesnek lenni. Utálom beismerni, de így van. Néha zsémbes, nyűgös akarok lenni. Néha szeretném azt mondani: „Hagyjatok békén!” Nincs mindig ínyemre, hogy barátságos, szívélyes legyek, hogy nagylelkű legyek, hogy reményt adjak az embereknek. Nem mindig van kedvem prédikálni.

De nem az érzéseim, hanem a hitem szerint élek. Néha fáradtan vetek, néha zaklatottan, néha kikészülten, néha mélységes-mély fájdalomal telve. Érzéseim ellenére hitben megyek előre, és várom, hogy Isten cselekedjen.

Legutóbb, mikor közeledett a fiam halálának évfordulója, egyáltalán nem volt kedvem gyülekezetbe menni. Húsvét körül történt, és a feltámadást inkább otthon ünnepeltem volna a feleségemmel, az Úrral, a gyerekeimmel, és csak szerettem volna túl lenni azon a napon.

Sokat sírtam azon a héten, és mint ígéretet, kértem, követeltem a Zsoltárok 126:5-6 verseit: "Akik könnyhullatással vetnek, hangos örömkiáltásokkal fognak aratni. Sírnak, amikor a vetőmagot viszik, de énekelni fognak, amikor visszatérnek az aratásból." (NLT fordítás, második kiadás)

És tudjátok, mi történt? 14 húsvéti szolgálatban vetettem a magokat, és Isten aratást adott: 2604 ember jött Krisztushoz. Akik könnyhullatással vetnek, örömmel aratnak. Ezek az emberek mindannyian ott lesznek a mennyben, mert nem az érzéseim, hanem a hitem szerint cselekedtem.

Isten néha arra hív, hogy hozz áldozatot – a pénzeddel, az időddel, a képességeiddel, vagy akár az életeddel. Lehet, hogy legszívesebben azt mondanád: "hát, ehhez nincs kedvem". De ha így teszel, elszalasztod az áldást, amit Isten rajtad keresztül akar adni..

Vess hit által, ne az érzéseid alapján.

Beszéljetek róla

  • Életed nagyobb részét az érzéseid szerint éled? Szerinted miért könnyű így élni?
  • Hogy nézne ki az életed, ha hitből élnél? Min változtatnál?
  • Milyen áldozatot kér Isten tőled, ami megköveteli, hogy hit által vess?




Hogyan működjünk együtt a Szent Szellemmel


“Engedjétek, hogy a Szent Szellem megváltoztassa a gondolkodásmódotokat!” (Efézusi levél 4:23, CEV-fordítás)

Újra és újra találkozunk a Bibliában egy fontos igazsággal:  a Szent Szellem abban a pillanatban szabadítja fel az erejét, amikor egy hitbeli lépést teszel.

Amikor Józsué szembetalálta magát egy megkerülhetetlen akadállyal – a Jordán folyó zuhatagaival –, a víz csak azután húzódott vissza, hogy a vezetők engedelmességben és hitben beleléptek a rohanó folyamba. Az engedelmesség nyitja meg az utat Isten ereje előtt.

Isten arra vár, hogy Te tedd meg az első lépést. Ne várd meg, míg erősnek és magabiztosnak érzed magad. Haladj előre, még ha gyenge is vagy, és tedd meg, amit meg kell tenned, a félelmeid és érzéseid ellenére is. Így tudsz együttműködni a Szent Szellemmel, és így fejlődik a jellemed.

A Biblia maghoz, épülethez és növésben lévő gyermekhez hasonlítja a szellemi növekedést. Mindegyik hasonlat szerint aktív részvételre van szükség. A magokat el kell ültetni, majd gondozni kell őket, az épületeket meg kell építeni – mert nem csak úgy maguktól jelennek meg –, és a gyerekeknek is szükségük van táplálkozásra és mozgásra a növekedéshez.

Míg az erőfeszítésnek semmi köze az üdvösségedhez, a szellemi növekedésedhez már annál inkább. Az Újszövetség legalább hét alkalommal szólít fel arra, hogy “tegyünk meg mindent” a növekedésünk érdekében, hogy egyre jobban hasonlítsunk Jézusra (Lukács 13:24; Rómaiakhoz írt levél 14:19; Efézusi levél 4:3; Timóteushoz írt 2. levél 2:15; Zsidókhoz írt levél 4:11 és 12:14; Péter 2. levele 3:14).

Nem arról van szó, hogy egy helyben ülsz, és várod, hogy megtörténjen.   

Pál az Efézusi levél 4. fejezetének 22-24. verseiben elmagyarázza, hogy mi a mi felelősségünk abban, hogy Krisztushoz hasonlóvá váljunk.

Először el kell engednünk a régi viselkedésmintákat. “Mindennek – és ezalatt tényleg mindent értek –, ami a régi életmódoddal kapcsolatos, mennie kell. Kívül-belül meg van romolva. Szabadulj meg tőle! (Efézusi levél 4:22, MSG-fordítás)

Azután a gondolkodásmódunkat kell megváltoztatnunk. “Engedjétek, hogy a Szellem megváltoztassa a gondolkodásmódotokat!” (Efézusi levél 4:23, CEV-fordítás) A Biblia szerint az elménk megújítása által “formálódunk át” (Római levél 12:2, NIV-fordítás).

A görög szó az “átformálódásra” a metamorphosis (lásd még: Római levél 12:2 és Korintusiakhoz írt 2. levél 3:18). Napjainkban így nevezzük azt a csodálatos változást, amin a hernyó átmegy, miközben pillangóvá válik. Gyönyörűen bemutatja, hogy mi történik velünk szellemi értelemben amikor engedjük, hogy Isten irányítsa a gondolatainkat: belülről kifelé megy végbe rajtunk a változás, szebbekké válunk, és felszabadulunk arra, hogy újabb magasságokban szárnyaljunk.  

Ezután pedig Jézus jellemét kell magunkra vennünk azáltal, hogy új, Istennek tetsző szokásokat alakítunk ki. A jellemed a szokásaid összességéből áll – abból, amit rendszeresen teszel. A Biblia azt mondja: “Vegyétek fel az új éneteket, amely valóságos megigazultságban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen.” (Efézusi levél 4:24, NIV-fordítás).

Ne ülj egy helyben, arra várva, hogy majd megtörténik a szellemi növekedés! Légy ebben engedelmes, hogy fel tudd szabadítani Isten erejét az életedben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, hogyan válaszol Isten, amikor lépéseket teszel hitben – annak ellenére, hogy gyengének érzed magad?
  • Milyen szokásokat kell kialakítanod, hogy szellemileg növekedhess?
  • Hogyan tudod a gondolkodásodat megújítani?





Isten érzelmi kapcsolatot is szeretne veled

 

“A legfontosabb parancsolat ez …. Szeretned kell az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és minden erőddel.” (Márk 12:29-30, NLT fordítás)

 


A Bibliában, a Márk 12:29-30-ben ezt olvassuk: “A legfontosabb parancsolat ez …. Szeretned kell az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és minden erőddel.” 

Hallod, hogy Jézus érzelemről beszél itt? Azt mondja, ne csak langyosan szeresd Őt, hanem szenvedélyesen: teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és minden erőddel. Isten azt akarja, hogy ne csak ismeret legyen a fejedben Róla, hanem hogy érzelmi kapcsolatban állj Ővele. 

A következő dolgokat jó tudnod az érzelmekkel kapcsolatban:

  1. Istennek is vannak érzelmei. Isten olyan Isten, akinek vannak érzelmei, és tud örülni, át tudja érezni a fájdalmat, és gyűlöli a bűnt. Csalódást is tud érezni az emberekkel kapcsolatban. Azért vannak érzelmeink, mert Isten képmására lettünk teremtve. Ha Istennek nem lennének érzelmei, nekünk sem lennének.
  2. Az, hogy képes vagy érezni, Istentől kapott ajándék. Az érzelmek tesznek emberré. Az érzelmi képességek teszik lehetővé, hogy szeress, alkoss, hogy hűséges, kedves és nagylelkű legyél. Lehet, hogy nem mindig tűnnek az érzelmek ajándéknak, de még a negatív érzelmeknek is megvan a maguk célja az életedben.
  3. Két érzelmi szélsőség létezik, ami kerülendő. Az emocionalizmus egy olyan szélsőséges irányzat, ami azt vallja, hogy az életben csak az számít, ahogyan érzünk, az, hogy mit gondolunk, hogy mi a helyes és mi nem, az nem számít. Azt állítja, hogy mindennek az érzelmek az alapja, és ezek irányítják az ember életét. A másik szélsőséges irányzat a sztoicizmus. Követői azt vallják, hogy az érzelmek egyáltalán nem számítanak. Nem számít más, csak az ember értelme, intellektusa és akarata. Vannak olyan keresztyén gyülekezetek, amelyek teljesen erre a két szélsőséges megközelítésre épülnek. Egyes keresztények például azt mondják, egyáltalán nem számít, mit érzel, és egyáltalán nem tulajdonítanak jelentőséget az érzelmeknek. De ez nem helyes.

Isten  nem véletlenül adott érzelmeket nekünk. Ő azt akarja, hogy egy érzelmi kapcsolat legyen az alapja az iránta való szeretetünknek és imádatunknak, és hogy szeressük Őt teljes szívünkből és teljes elménkből.

Beszéljetek róla

  • Miért van az, hogy néha Istent inkább ésszel és nem szívvel dicsérjük?
  • Te könnyen ki tudod nyilvánítani az érzelmeidet, vagy inkább magadba fojtod azokat?
  • Szerinted Isten milyen érzelmeket szeretne, hogy bevigyél a Vele való kapcsolatodba?




Ki az én igazi ellenségem?

„Alázatos légy, amikor tanítani igyekszel azokat, akik az igazsággal kapcsolatban össze vannak zavarodva. Mert ha szelíden és udvariasan beszélsz velük, nagyobb az esélye, hogy Isten segítségével föladják téves gondolataikat, és az igazságban hisznek majd. Észhez térnek és kimenekülnek a bűn rabszolgaságából, a Sátán csapdájából." (2Timóteus 2:25-26, TLB fordítás)

Amikor a hited miatt ellenséges megnyilvánulást tapasztalsz, föl kell ismerd az ellenségeskedés valódi forrását.

A te ellenséged nem ember! Nem a munkatársaid, nem egy politikai párt, nem egy másik nemzet vagy egy másik vallás, nem egy versenytárs! Az a visszatartó erő, amit akkor érzel, amikor inkább ki kellene állnod, és szólni kellene az Úrról, ez az erő, ami vissza akar nyomni, hogy csak maradj csendben ülve a helyeden, – ez az erő nem emberektől származik, hanem valójában a Sátántól ered.

A Jelenések 12:10-ben az Ige a Sátánt úgy hívja, hogy „a keresztények vádlója". Az ő első számú feladata, hogy téged lenyomjon.

Egy láthatatlan csatában veszel részt. A nyomás, ami megakadályozza, hogy mindig a helyes dolgot cselekedd, valójában nem emberektől származik. Ők gyakran csak eszközök ebben, és a legtöbb alkalommal észre sem veszik, hogy felhasználják őket. A lényeg a szellemi hadviselés.

Az Efézus 6:12 azt mondja, „Nem emberek ellen harcolunk, hanem a gonosz szellemi erők ellen a mennyei világban." (GNT fordítás).

Sátán tisztában van vele, hogy butaság volna részéről, ha közvetlenül Jézus Krisztust támadná, ehelyett azokat támadja, akik Őt követik. Sátán e célból felhasználja a médiát, a zenét, a népszerű kultúrát, és bármit, amivel nevetségessé tudja tenni azokat, akik Jézust követik. Ő áll az ilyen megfogalmazások mögött is: „Ezek a keresztények őskövületek. A történelem rossz oldalán állnak, azt sem tudják, hogy miről beszélnek, olyan maradiak."

A Biblia tanácsa ilyen helyzetre a következő: „Ne légy részese értelmetlen vitatkozásoknak, melyekből csak viszályok származnak. Az Úr szolgája ne veszekedjen senkivel. Alázatos légy, amikor tanítani igyekszel azokat, akik az igazsággal kapcsolatban össze vannak zavarodva. Mert ha szelíden és udvariasan beszélsz velük, nagyobb az esélye, hogy Isten segítségével föladják téves gondolataikat, és az igazságban hisznek majd. Észhez térnek és kimenekülnek a bűn rabszolgaságából, a Sátán csapdájából." (2Timóteus 2:23-26).

Ha a Szentlélek nincs jelen az életedben, akkor nincs védelmed a Sátán ellen. Irányíthatja, kisajátíthatja a hangulataidat, depresszióba taszíthat, és elérheti, hogy dühös légy.

Úgy gondolhatod, hogy erős vagy, de ahhoz nem vagy elég erős, hogy a Sátán támadásait egyedül verd vissza. Amire ilyenkor leginkább szükséged van, hogy felismerd a támadás forrását – ez pedig az ördög, nem pedig egy embertársad, – és neked is úgy kell bánnod vele, ahogy Jézus tette.

Hogyan bánt Jézus a vele ellenszegülőkkel? Még a kereszten, is ezt mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik. Nem tudják, mit csinálnak."

Azok, aki támadnak téged, szintén nem tudják, hogy mit csinálnak. Azok, akik lemondóan csak legyintenek Jézusra, az egyházra és a kereszténységre, szintén nem tudják, hogy mit csinálnak.

Neked is imádkoznod kell, ahogy Jézus is tette: „Atyám bocsáss meg nekik”, és szeretettel fordulni hozzájuk, még akkor is, ha támadnak téged. Isten be fog tölteni téged szeretetével, és így több erőd lesz az igazi ellenség elleni küzdelemhez.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha a Sátán áll az emberek ellenséges megnyilvánulásai mögött, Isten miért tartja felelősségre vonhatónak az embereket, amikor így viselkednek?
  • Milyen hatással van rád fizikailag, érzelmileg és lelkileg, amikor képes vagy megbocsátani az ellenségeidnek?
  • Milyen gyenge pontokon tud a Sátán a legkönnyebben megtámadni téged? Kérd Istent, hogy adjon nagyobb hitet és erőt ezeken a területeken, hogy szilárdan ellene tudj állni a támadásoknak.






komment
süti beállítások módosítása