Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A fontos dolgokkal foglalkozz, ne a sürgősekkel-A hitből fakadó nyereség-Amikor támadás alatt állsz, maradj nyugodt-Egészséged érdekében valld meg bűneidet

2019. január 06. 10:15 - Andre Lowoa

A fontos dolgokkal foglalkozz, ne a sürgősekkel

"Használjatok ki minden lehetőséget ezekben a gonosz időkben." (Efézus 5,16 NLT fordítás)


Van jó, és rossz hírem is 2018-ra. Az a 365 nap, amit az elkövetkezendő évre kaptál, nem lesz elég arra, hogy mindent megcsinálj. De itt a jó hír: Isten nem várja el tőled, hogy mindent megcsinálj. Isten épp annyi időt adott neked, amennyi szükséges, hogy elvégezd azt, amit Ő szeretne, hogy véghez vigyél.

Ezért olyan fontos, hogy legyenek céljaid 2018-ra. A célok segítenek az életed irányításában. Pál az 1Kor 9-ben ezt mutatja be: "Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág" (1Kor 9,26)

Pálnak volt egy célja, neked is kell legyen!

Túl sokan vannak, akik lényegtelen dolgokra fókuszálnak életük során. A "Trivial pursuit" (egy társasjáték) nem csak egy játék, hanem egy kép a kultúránkról. A legtöbb dolog ami ma történik a világban, már nem fog számítani egy hét múlva, az örökkévalóságban pedig még annyira sem.

A legtöbb ember nem tud különbséget tenni a sürgős és a fontos között. A sürgős szinte soha nem az, ami fontos. Félretesszük a családot, az Istenre szánt időt, a baráti kapcsolatainkat, olyan sürgős dolgok miatt, amik nem sokáig számítanak.

A célok remek ellenszerei az olyan fajta életnek, ami sokkal inkább a sürgős dolgok után rohan, mint a fontosak után. A célok segítenek egy irányba terelni az energiád.

Például, ha az a célod, hogy egészséges legyél 2018-ban, akkor az energiád erre a feladatra fog összpontosulni. Bármikor is arra gondolsz, hogy egészségesen élj, mindig ott lesz a kísértés, hogy kihagyj egy edzést, hogy többet aludj, vagy egészségtelen ételt egyél.

De egy cél segít az energiádat arra a fontos feladatra koncentrálni, hogy egészséges legyél. A Biblia azt mondja: "Használjatok ki minden lehetőséget ezekben a gonosz időkben." (Efézus 5,16 NLT fordítás)

Állíts fel célokat magad elé, hozd ki a legtöbbet 2018-ből! Ne pazarolj el még egy évet a sürgős dolgokra a fontos dolgok helyett.

Beszéljünk róla:

* Melyek azok a sürgős, de nem fontos dolgok, amik betöltötték a napjaidat mostanában?
* Milyen változtatásokat tudsz hozni az életedben, amik minimalizálják a sürgős és maximalizálják a fontos dolgokat az életedben?
* Mik azok a célok az életed fontos területein, amiknek kiemelkedő szerephez kellene jutniuk 2018-ban?




A hitből fakadó nyereség


„Én vagyok az, aki feltámasztja a halottakat, újra életet lehelve beléjük. Az, aki hisz bennem, ha meg is hal, mint bárki más, újra élni fog. Örök életet kap, mert hisz bennem, és soha el nem vész." (János 11,25-26a TLB fordítás)

Nagyon sok nyereség származik abból, ha hiszel Jézusban, és élő kapcsolatod van vele. Ha hiszel benne, örök életed van. Ha ez lenne az egyetlen nyereség, akkor is óriási dolog lenne. A megváltás miatt az örökkévalóságod biztosított.

Az, hogy Jézus feltámadt a halálból, mindent megváltoztatott. Szó szerint Krisztus előttre és utánra osztotta a történelmet. Ez a legfontosabb esemény. És három dolgot bizonyít.

Először is, bebizonyította, hogy Jézus pontosan az, akinek mondta magát. Többször is elmondta, hogy ő Isten Fia, aki azért jött, hogy meghaljon a bűneinkért. Megtette.

Jézus feltámadása egyike a történelem legjobban dokumentált eseményeinek, amely bármely bíróság előtt megállna. Évszázadok folyamán újra és újra bizonyított.

A feltámadás bizonyítja azt is, hogy Jézus megtartja az ígéreteit. Ő azt mondta a tanítványoknak, hogy hagyni fogja, hogy az emberek megöljék, de fel fog támadni. Ha ezt az ígéretét megtartotta, biztos lehetsz abban, hogy Isten Igéjének minden ígérete igaz.

A harmadik dolog, amit a feltámadás bizonyít, az, hogy van élet a halál után. Ha Jézus nem támadt volna fel, nem lenne reménységünk a jövőre nézve. 

Jézus azt mondta a János 11,25-26-ban: „Én vagyok az, aki feltámasztja a halottakat, újra életet lehelve beléjük. Az, aki hisz bennem, ha meg is hal, mint bárki más, újra élni fog. Örök életet kap, mert hisz bennem, és soha el nem vész." (TLB fordítás).

Hol kaphatnál ennél nagyobb ígéretet? Sehol! Ki más lenne képes ilyet adni neked? Senki! Ha nem fogadod el Jézust, nem kaphatod meg ezt. Ez a csodálatos nyereség ma elérhető számodra. Hogy mi a feltétele? Csak hinned kell.

Ha szeretnél dönteni, hogy ezentúl hiszel Jézusban, és követed őt, csak mondd el ezt az imát: „Drága Jézus, te azt ígérted, hogy ha hiszek benned, minden bűnömre bocsánatot nyerek, megismerhetem életem célját, és egy napon örökkévaló otthonodba, a Mennybe fogadsz.

Beismerem a bűneimet, és hiszem, hogy te Isten vagy, az én Megmentőm. Elfogadlak téged életem Uraként. A mai naptól kezdve átadom neked életem minden részletének irányítását. Tied a döntések joga. Jézus, szeretnék megnyugodni a te szeretetedben. 

Köszönöm, hogy ezért nem kell megdolgoznom, ezt nem kell kiérdemelnem. Életem hátralévő részében téged szeretnélek szolgálni, nem saját magamat. Alázattal rád bízom az életemet, és kérlek, hogy fogadj be a családodba. Jézus, a te nevedben kértem mindezt, ámen."






Amikor támadás alatt állsz, maradj nyugodt

 

"Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam." (Zsoltárok 23:5)

trusting-god.jpg

A civilizációnk kezdi elveszíteni a civilizáltságát. A világ egyre tiszteletlenebbé válik. Ennek az egyik oka az Internet, mert ez megengedi, hogy az emberek a képernyő mögé bújjanak és olyan dolgokat mondjanak online, amihez szemtől szembe nem lenne bátorságuk.

Ezek az emberek a szívük kicsinységét leplezik le. A nagyszerű emberek elérik, hogy a társaságukban lévők is nagyszerűnek érezzék magukat, de a kis emberek viszont másokat is lekicsinyelnek. Az ilyen emberek szíve helyén egy kis csomó van, és azért nevetik ki a másikat, mert azt hiszik, hogy ezáltal ők majd jobban érzik magukat.

Hogyan kezeled a tiszteletlen embereket? Sehogy. Engedd, hogy Isten foglalkozzon velük. Engedd, hogy Isten legyen a védelmeződ.

Dávid király profi volt ebben. Tudta, hogy mit jelent érzelmileg, verbálisan és pszichikailag támadás alatt lenni. Fiatal emberként Sámuel felkente Izráel következő királyává, de két évet töltött azzal, hogy elődje elől meneküljön, aki meg akarta ölni. Barlangokban bujkált, mialatt folyamatosan kritizálták a háta mögött.

Mégis Dávid soha nem mondott egy rossz szót sem a királyra. Soha nem torolta meg, mert Isten felkészítette, hogy olyan király legyen, akiben Ő tetszését leli. 

Dávid azt mondja a Zsoltárok 23:5-ben: "Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam."

Dávid felismerte Isten feléje irányuló jóságát. Isten megkente volna a fejét olajjal, ami azt mondja a világnak: "Ez az én emberem! Hagyjátok békén! Ő lesz a következő vezetőtök." Dávid pohara csordultig volt, ami azt jelentette, hogy Isten folyamatosan megáldotta őt, még akkor is amikor mások támadták.

Úgy hangzik mintha Dávid nagyon stresszelt volna? Nem! Nem kellett, hogy minden energiáját arra használja, hogy megvédje magát, mert bízott Istenben, mint az ő védelmezőjében.

Nagy hit és alázatosság kell ahhoz, hogy bízz Istenben, amikor támadás alatt vagy, amikor nem értenek meg, ha pletykák terjednek rólad és az emberek rólad fecsegnek online. Amikor ez történik, úgy érzed, hogy felül akarsz emelkedni és tenni akarsz valamit ellene.

Azonban akkor hasonlítasz leginkább Krisztusra, ha csendben tudsz maradni a támadás idején. Jézust folyamatosan támadták, mégsem torolta meg, még a kereszthez vezető úton sem. Csendben maradt a vádlói előtt, mert az Atya gondoskodására bízta magát.

"Akik tehát az Isten akaratából szenvednek, azok is - jót cselekedve - ajánlják lelküket a hű Teremtőnek." (1 Péter 4:19)

Beszéljetek róla

  • Miért olyan fontos neked, hogy tiéd legyen az utolsó szó?
  • Mi a fizikai következménye annak, ha bízol Isten védelmezésében? Milyen hatással van ez az egészségedre?
  • Ha a támadóiddal kell beszélned, mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy mondj nekik?



Egészséged érdekében valld meg bűneidet

"Míg nem voltam hajlandó megvallani bűnömet, gyenge voltam és nyomorult, egész nap jajgattam." (Zsolt. 32:3, NLT fordítás)


Tegnap megnéztük, mennyire fontos az egészségünk érdekében Istenben bízni és megszabadulni a sértődöttségtől, aggodalomtól és félelemtől. Ez egyenesen a jó egészség másik bibliai alapfeltételéhez vezet.

Bűnöm megvallása jót tesz az egészségemnek. Bármelyik pszichológus megmondhatja: Jót tesz tisztázni lelkiismeretünket és kibeszélni magunkból a dolgokat. Nem arra való a testünk, hogy bent tartsuk azokat. Mikor a bűnt magunkban tartogatjuk, az olyan, mint amikor felrázunk egy szénsavas palackot. Gyakorlatilag felrobban.

Dávid így fogalmaz a Zsoltárokban: "Míg nem voltam hajlandó megvallani bűnömet, gyenge voltam és nyomorult, egész nap jajgattam. ... erőm elpárolgott, mint víz a nyári hőségben. Végül megvallottam Neked vétkemet, bűnömet nem takargattam. ... és Te megbocsátottál! Minden bűnöm elszállt." (Zsolt. 32:3-5, NLT fordítás)

Dávid magába zárta bűnét és az hatással volt a testére. Ha nem beszéled el Istennek a problémáidat, bűnödet, keserűségedet, a tested fogja megsínyleni.

A Columbo sorozat egyik epizódjára emlékeztet ez engem, amikor a komikus Johnny Carson játszotta a rossz fiút. Mikor végül elkapták, így szólt: "Tudja, igazán örülök, hogy elfogtak, mert a bűnöm már szinte megölt."

Orvosok szerint sok beteg már ma elhagyhatná a kórházat, ha tudnák, hogyan szabaduljanak meg bűntudatuktól vagy sértettségüktől azok miatt a dolgok miatt, amelyeket ők okoztak másoknak, vagy amelyeket mások okoztak nekik.

Beszéljetek róla

* Tölts el néhány percet imádságban, kérve Istent, hogy bocsásson meg azokért a dolgokért, amelyeket mások kárára elkövettél.
* Ezután imádkozz a sértettség vagy keserűségért, amit érzel mások iránt, akik téged bántottak. Kérd Isten segítségét, hogy meg tudj bocsátani azoknak az embereknek, hogy tovább léphess, az egészséged érdekében.




komment
süti beállítások módosítása