Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Bibliatanulmányozás kulcsa-Gyakorold a hitedet!-Hívd Isten áldását életedre!-Ki van rád hatással?

2019. január 04. 00:36 - Andre Lowoa

 

A Bibliatanulmányozás kulcsa

„A te parancsolatod végtelen.” (Zsoltárok 119:96)

A zsoltáros azt írta: „Látom, hogy vége lesz mindennek, ami megvan, de a te parancsolatod végtelen.” Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor a Szentírást olvassuk, valami újat látunk meg benne. Olyan ez, mint amikor fény vetül egy gyémántra. Miközben lassan forgatjuk, mindig újabb oldalát látjuk meg szépségének. Ebben különbözik a Biblia minden más könyvtől. Megismerhetjük Istent személyes tapasztalatból vagy mások gondolatait és élményeit hallgatva, de mindennél jobban akkor ismerjük meg őt, ha olvassuk Igéjét. Megtörténik, hogy ugyanazt az igerészt tanulmányozod újra meg újra, mélyére ásol, majd három-négy hónapra ott hagyod, és amikor visszatérsz hozzá, ismét sok újat fedezel fel benne. A kulcs, hogy ne hagyd abba! Annyit kérdezhetsz, amennyit csak akarsz, nincs határ; semmi sem korlátozza, hogy mennyi üzenetet kaphatsz belőle, és határtalanul sok alkalmazási módot találhatsz. Csak ne add fel! A legjobb hozzáállás a bibliatanulmányozáshoz az, amit Jákób mondott, amikor az Úr angyalával birkózott: „nem bocsátlak el, amíg meg nem áldasz” (1Mózes 32:27). Kitartásának eredménye az lett, hogy Istentől új nevet kapott, új természetet, új életet, új jövőt. A bibliatanulmányozásban nincsenek rövidebb utak. Erőfeszítés kell hozzá. De ha szorgalmas és türelmes vagy, nagy jutalmat fogsz aratni. Ha egyszer megízleled az örömöt és elégedettséget, ami abból adódik, amikor felfedezel valamilyen nagyszerű lelki igazságot, és alkalmazod azt az életedre, akkor teljesen megváltozik a bibliatanulmányozáshoz való viszonyulásod.


„Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed.2 (Zsoltárok 119:18)

Íme, néhány hasznos ötlet, ami segíthet többet kihozni a bibliatanulmányozásra fordított idődből: 1) Kérdezz! Minél több kérdést teszel fel, annál több választ fogsz kapni. Kinek íródott? Milyen helyzetben volt az író? Mi volt a szerző fő üzenete, amit át akart adni? Ha felteszed ezeket a kérdéseket, elkezded felfedezni azokat a dolgokat, amelyek felett korábban elsiklottál vagy egyáltalán nem vettél észre. A zsoltáríró rendszeresen elmélkedett Isten Igéjén, mélyrehatóan tanulmányozta azt. Ezért imádkozott így: „nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed.” 2) Írd le a válaszokat! Azért kérdezünk, hogy válaszokat kapjunk. Dawson Trotman, a Navigators nevű keresztyén szervezet alapítója gyakran mondogatta: „A gondolatokat könnyebb kibogozni, ha kimondjuk és leírjuk őket.” Ezért legyen kéznél a jegyzetfüzeted, és írd le az igazság aranyrögeit, melyeket Istentől kapsz. Ha nem teszed, el fogod veszíteni őket. 3) Ne elégedj meg a felfedezéssel, cselekedd is! D. L. Moody evangélista mondta: „A Biblia nem azért adatott, hogy növelje tudásunkat, hanem azért, hogy megváltoztassa az életünket!” Jakab azt írta: „legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói” (Jakab 1:22). Kérdezd meg magadtól: Min kell változtatnom? Mit kell abbahagynom vagy elkezdenem? Miben kell hinnem és mit nem kell elhinnem? Milyen kapcsolatokat kell építenem? Hogyan szolgálhatok mások felé? Ne azért olvasd a Bibliát, hogy felfedezz valamit, amit még soha nem vett észre senki, vagy valami olyat, amivel hatást gyakorolhatsz másokra. Azt keresd, hogy mit mond neked Isten!

„Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket…” (Máté 7:24)

Bizonyos termékeken ilyen feliratot olvashattunk: „Vigyázat, egészségre ártalmas lehet!” Bizonyos bibliatanulmányozási stílusok is ahelyett, hogy segítenének, ártalmasak lehetnek számunkra. A Biblia azt mondja: „az ismeret felfuvalkodottá tesz” (1Korinthus 8:1). A „felfuvalkodott” talán ritkán használt szó, de azért nyilván tudjuk, milyen egy meleg levegővel felfújt hőlégballon. A farizeusok órákon át tudták fejből idézni az ószövetségi törvényeket. Jézus mégis azt mondta rájuk, hogy olyanok, mint a meszelt sírok: kívülről szépen mutatnak, de belül holttestek csontvázai porladnak. A Sátán olyan jól ismeri a Szentírást, hogy idézni tudott belőle Jézusnak, amikor megkísértette őt a pusztában. És ugye tudjuk, mi a Sátán legjellemzőbb tulajdonsága? A büszkeség, a felfuvalkodottság. E bűne miatt vettetett ki a mennyből. A bibliatanulmányozás lényege, hogy egyre jobban ragaszkodjunk Istenhez, és hogy a Szentírásból megtudjuk, hogy éljünk helyesen. Az emberek általában három okból olvassák a Bibliát: 1) olyan igeverseket, igerészeket keresnek benne, amivel alátámaszthatják nézeteiket; 2) olyan ígéreteket keresnek, amelyeket alkalmazhatnak saját szükségeikre; 3) olyan alapelveket keresnek, amelyekre ráépíthetik az életüket. Bölcsen teszed, ha ebbe a harmadik csoportba tartozol. Jézus azt mondta: „ki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát” (Máté 7:24). Amikor az élet viharai jönnek, a bölcs ember háza szilárdan áll, míg a bolondé – aki nem ültette gyakorlatba, amit tudott – össze fog dőlni. A nagyobb tudás nagyobb felelősséggel jár. Ezért tervezd be, hogy alkalmazni fogod a bibliatanulmányozással elsajátított ismereteket, mert csak így fognak megtartani a próbák idején!

 



Gyakorold a hitedet!

„Nem is tudott itt egyetlen csodát sem tenni… Csodálkozott is hitetlenségükön.” (Márk 6:5–6)
Isten imádságainkra a hitünk mértékével egyenes arányban válaszol. „Legyen a ti hitetek szerint!” (Máté 9:29). Néha mégis megtörténik, hogy közbelép az érdekünkben kétségeink és emberi okoskodásunk ellenére is. A jeruzsálemi hívek imádkoztak Péter szabadulásáért, de amikor a börtönből kijutva hirtelen megjelent az ajtajukban, nem hittek a szemüknek (ld. ApCsel 12). Amikor Jézus hazatért Názáretbe, és tanítani kezdett a helyi zsinagógában, az emberek álmélkodtak bölcsességén. Az ő szemükben „csak egy ács” volt (ld. Márk 6:3), mivel nem járt elit iskolába és nem voltak bizonyítványai, ezért leírták őt. Mi lett ennek az eredménye? Hitetlenségük miatt „nem is tudott itt egyetlen csodát sem tenni, azon kívül, hogy néhány beteget – kezét rájuk téve – meggyógyított” (Márk 6:5).Kérdés: Milyen gyakran köti meg hitetlenséged Isten kezét? Az igazság az, hogy: a) néha a hitünk olyan gyenge, hogy nem is számítunk arra, hogy Isten válaszol imáinkra; b) nem merünk bizalommal, bátran imádkozni; c) nem készülünk fel arra, hogy megtegyük, amit Isten vár tőlünk.Nem lehet, hogy egyfelől kéred Isten bocsánatát, de közben továbbra is önmagadat kárhoztatva élsz egy olyan bűn miatt, amit Jézus vére már befedezett. Nem lehet, hogy imádkozol anyagi helyzeted miatt, de közben betegre aggódod magad azon, hogy fogja Isten betölteni szükségeidet. Választanod kell, hogy az érzéseid szerint élsz, vagy az Istenbe vetett teljes bizalomra alapozol. A Biblia azt mondja: „Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik” (Zsidók 11:6). Gyakorold tehát a hitet!





Hívd Isten áldását életedre!

„Mert aki áldást mond a földön, az igaz Isten nevével mond áldást” Ézsaiás 65:16

Amikor Isten áldását hívjuk, az két dolgot foglal magában:
1) őszinte kérést, esedezést;
2) annak megvalósítását, gyakorlatba ültetését.
Ezt szem előtt tartva olvassuk el még egyszer az igeverset: „aki áldást hív magára a földön, tegye ezt mondva: az igaz és hűséges Isten áldjon meg; és aki esküszik e földön, esküdjön Istenre, aki igaz, és hűségesen megtartja ígéreteit, mert a régi bajok feledésbe mennek” (Ézsaiás 65:16 AMP). Ez hatalmas ígéret! Ahogy Isten, a mi Atyánk létre hívta a világmindenséget, mi is használhatjuk a Szentírás szavait, hogy formáljuk a világot, melyben élünk. Amikor Isten áldását mondjuk ki életünkre, akkor őszinte kérésünket, esedezésünket fejezzük ki, de ugyanakkor azt gyakorlatba is ültetjük, cselekvésre késztetjük. Ezért mondta Isten Mózesnak, hogy e szavakkal áldja meg Izráel népét: „Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged! Ragyogtassa rád orcáját az Úr, és könyörüljön rajtad! Fordítsa feléd orcáját az Úr, és adjon neked békességet!” (4Mózes 6:24–26). Majd Isten hozzátette: „és én megáldom őket” (4Mózes 6:27). Most már érted, miért képes megváltoztatni az életedben a dolgokat az, ha kimondod rájuk Isten Igéjét; és miért mondja a Biblia azt, hogy: „élet és halál van a nyelv hatalmában” (Példabeszédek 18:21). A mai ige tehát számodra ez: hívd Isten áldását az életedre!




Ki van rád hatással?

„Hát ti kinek mondotok engem?” (Máté 16:15)
Máté azt írja, hogy egy napon: „A farizeusok és a szadduceusok odamentek, hogy kísértsék őt [Jézust]: kérték, hogy mutasson mennyei jelt nekik” (Máté 16:1). A farizeusok annyira kötődtek a hagyományokhoz, hogy elutasítottak minden új dolgot. A szadduceusok a józan észt tartották sokra, ezért szembehelyezkedtek minden természetfelettivel. Mivel Krisztus új módon nyilatkoztatta ki Istent, és új dimenzióját mutatta be hatalmának, mind a farizeusok, mind a szadduceusok támadták őt. Ezért Jézus így figyelmeztette tanítványait: „Vigyázzatok, és őrizkedjetek a farizeusok és szadduceusok kovászától!” (Máté 16:6). Abban a világban, ahol az emberek kovászt használtak a kenyér kelesztéséhez, Krisztus üzenete világos és egyértelmű volt. Ahogy a kovász csendben végzi munkáját és lassan elterjed, éppúgy működik a kétely és a hitetlenség szívünkben és értelmünkben.
Azután Krisztus két kérdést tett fel a tanítványoknak. Először: „Kinek mondják az emberek az Emberfiát?” (Máté 16:13). Azt akarta, hogy észrevegyék, ha gondolkodásukat negatív módon befolyásolják a körülöttük lévő emberek, és fel tudják vértezni magukat az ellen. Második kérdése ez volt: „Hát ti kinek mondotok engem?” Péter azonnal válaszolt: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia” (Máté 16:16). Jézus így folytatta: „Boldog vagy, Simon, Jóna fia, mert nem a test és vér fedte fel ezt előtted, hanem az én mennyei Atyám” (Máté 16:17). Vannak dolgok, amiket emberek is megtaníthatnak neked, és bölcsen teszed, ha ilyenkor figyelsz. Vannak azonban olyan dolgok is, amiket egyedül az Úr tud kijelenteni, és ha bölcs vagy, fiogyelsz rá, és megteszed, amit mond.
komment
süti beállítások módosítása