Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mi teszi a bölcs embert bölccsé?-Ne engedd, hogy a megszokás ellopja a karácsonyodat!-Túl elfoglalt vagy Jézushoz?

2018. december 20. 10:48 - Andre Lowoa

 



Mi teszi a bölcs embert bölccsé?

 

"Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe,és ezt kérdezték: "Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt." Mt 2,1-2



Ha szeretnél bölcs lenni ebben az évben, akkor ugyanazt kell neked is tenned, amit a bölcsek tettek.

Először is ők az igazság keresői voltak. Valóban akarták tudni az igazságot. Nem hagyták magukat eltántorítani attól, hogy megtudják az igazságot Istenről.

Látjuk ahogyan kérdezik "Hol van a zsidók királya, aki most született?". Az egyedüli módja, hogy tudhatták ezt az igazságot, az, hogy tanulmányozták az Írásokat. Ez az egyedüli módja annak, hogy ismerték a próféciát, mely szerint egy Messiás, egy Megváltó, a Krisztus születik meg.

Ismered a mondást: "A bölcs ember ma is Jézust keresi". Te keresed Jézust? A bölcs férfiak és a bölcs nők ma is keresik Őt. Tulajdonképpen kétféle ember létezik, ha az igazság kereséséről beszélünk: spekulánsok és keresők.

A spekulánsok azt mondják: "Igen,akarom tudni, hogy mi az igazság", de nem tesznek semmilyen valódi erőfeszítést, hogy megtalálják. Nem keresik az igazságot hanem feltételezgetnek. Ilyen dolgokat mondanak: "Tudod, szeretek úgy gondolni Istenre, mint...", vagy "Valóban segít azt gondolnom Istenről, hogy...".

Azonban igazából egyáltalán nem számít az, hogy mit gondolnak Istenről. Ugyanis egy spekuláns gondolhat úgy is Istenre mint hónyuszi, vagy Elvis, vagy egy ember a Holdon - bárhogyan - de az egyetlen dolog, ami számít az, hogy ki Isten valójában - ami számít, az egyedül az igazság.

A kereső emberek veszik az időt és a fáradtságot, hogy felfedezzék az igazságot. A Biblia azt mondja, hogyha teljes szívvel keressük Jézust, megtaláljuk Őt. Ha arra fókuszálsz, hogy megtaláld Őt, nem tudod elszalasztani. Ha valóban meg akarod találni, Isten nem engedi, hogy elszalaszd.

A bölcsek készek voltak bármilyen messze elmenni, hogy megtalálják az igazságot. Ha te is erre törekszel ebben az évben, te is bölcsnek neveztetel.





Ne engedd, hogy a megszokás ellopja a karácsonyodat!


„Az elméjük tele van sötétséggel; eltávolodtak attól az élettől, amit Isten adott nekik, mert lezárták az elméjüket, és megkeményítették a szívüket vele szemben." (Eféz 4:18, NLT-fordítás)

Valószínű, hogy az életed nagy részében ünnepelted már a karácsonyt. Több mint valószínű, hogy korábban már hallottad a karácsonyi történetet. Mindent tudsz Máriáról, Józsefről és a kis Jézusról. Hallottál már a pásztorokról és a bölcsekről. Énekeltél róluk dalokat. Láttad őket karácsonyi darabokban.

Ez ismerős.

Lehet, hogy többé ezek már nem inspirálnak, és nem nyűgöznek le.

Ezzel viszont nem vagy egyedül. A legelső karácsony idején volt egy csoport, amelynek tagjai lemaradtak Jézus születéséről a szokás miatt... Jeruzsálem vallási vezetői.

Észre fogod venni a karácsonyi történetben, hogy amikor Isten Fia megszületett, egyetlen vallási személyt sem hívtak meg oda. Akiknek a legtöbbet kellett volna tudniuk Jézus születéséről, Izráel lelki és vallási vezetőinek, fogalmuk sem volt az egészről.

A bölcsek, akik tanulmányozták a zsidó Írásokat, eljöttek keletről (nem Izráelből), mert látták a csillagot. Tudták, hogy a világ Megmentője megszületett. Csak azt nem tudták, hogy hol.

Amikor megkérdezték Izráel királyát, Heródest, fogalma sem volt semmiről. Ő megkérdezte a vallási tanítókat, akik pontosan tudták, hogy miről beszél. Évszázadok óta vártak erre. Megtárgyalták, megvitatták, részletezték, és kielemezték.

A Biblia azt mondja, hogy Heródes király „összehívta a főpapokat és vallási tanítókat, aztán megkérdezte őket, »Hol kell a Messiásnak megszületnie?« A júdeai Betlehemben – felelték –, ezt írja a prófécia." (Máté 2:4-5., NLT-fordítás, második kiadás)

A három bölcsmind külföldi nagyúr – nagy utat tett meg, talán olyan messziről is, mint Kína, hogy tanúi legyenek Jézus születésének. A királyt annyira nyugtalanította ez, hogy összehívott egy rendkívüli gyűlést. Mégis, a vallási tanácsadói, akik eleve Izráelben tartózkodtak, még csak le sem akarták ellenőrizni a hallottakat. Izráel vallási vezetői századok óta várták Jézus eljövetelét. Idővel azonban elkezdtek egyre nagyobb figyelmet fordítani a hagyományra, mint a Messiás várására.

Ismerősen hangzik, nem igaz? Olyan sokféle keresztény hagyományunk van, ráadásul csak egyre több lesz, Mikulás, Rudolf, hóember, manók. Sorban jön az újabb és újabb hagyomány, de senki sem beszél ennek az időszaknak az igazi okáról.

A hagyomány közül egyik sem ad igazi, maradandó változást az életednek. Viszont az Istennel való kapcsolat igen!

A Jézus korabeli vallási tanítók fejből tudták az összes hagyományt, de nem voltak képesek öt mérföldet megtenni Jeruzsálemtől Betlehemig, hogy tanúi legyenek Isten Fia születésének. Az emberek manapság fényforrásokat raknak fel, partit rendeznek, ajándékoznak, és képeslapokat küldenek. Részesei minden karácsonyi hagyománynak, amit csak be lehet préselni decemberbe.

Ne legyél olyan, mint a vallási vezetők, akiket jobban érdekelt a hagyomány. Kövesd a bölcsek példáját, és keresd Istent ezen a karácsonyon. Ezért ünnepeljük a karácsonyt... Isten kapcsolatba akar lépni veled!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen karácsonyi hagyomány tartja távol az embereket attól, hogy megtapasztalják a karácsony igazi jelentését?
  • Te hogyan tapasztalhatod meg valamilyen új módon a karácsonyi történetet?
  • Hogyan tudnál kiszabadulni a szokásos ünnepi rutinodból, hogy még jobban megtapasztalhasd Jézust mindenben?





Túl elfoglalt vagy Jézushoz?

 
„Megszülte elsőszülött fiát, bepólyálta és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. (Lukács 2:7)

Egyik évben, mikor még a gyermekeink kicsik voltak, a feleségem azt mondta, hogy a családi nyaraláshoz nekem kell kiválasztanom a helyet. Úgy döntöttem, hogy egy teljesen spontán vakáció lesz, semmit nem tervezek. Lelkipásztorként és vezetőként az életem minden napja be van táblázva, számomra ezért egy nyaralás tervezése nem valami jól hangzik.

Amikor azonban házas vagy és gyermekeid vannak egy teljesen spontán vakáció nem túl jó ötlet. Mivel nem volt semmi tervünk, a vakáció első öt éjszakáját öt különböző városban töltöttük, ebből négyszer az autónkban aludtunk, mert nem találtunk szabad szálláshelyet. A gyermekeim pedig nem voltak vidám kempingezők. Az ötödik éjjel elhatároztuk, hogy tervet készítünk a továbbiakra.

Ez a nyaralás segített megértenem, mit ért a Biblia azon, amikor az első karácsony történetében azt mondja, hogy „nem volt hely a szálláson” Mária és József számára.

Az örök Isten, és a megígért Messiás eljövetelét évezredekkel előre látták. Próféciák megjövendölték az igazságot, hogy a világ üdvözítője el fog jönni. Az ő születése olyan fontos, hogy kettéválasztja a történelmet Kr.e. és Kr.u. szakaszokra. A születésnapod dátuma Jézus születésnapjához van viszonyítva.

Mikor az Isten Fia eljött erre a világra, nem volt számára hely. A fogadós elszalasztott egy kitűnő lehetőséget. Ha Jézus az ő szobájában született volna, a fogadós építhetett volna egy hatalmas jelet, amilyenek Las Vegasban vannak, amely lefele mutatna: „Az Isten Fia itt született!” Megalapozhatta volna a szállodája szerencséjét. Ehelyett elszalasztotta élete legnagyobb áldását, mert nem volt helye Jézus számára.

Nem lehetünk azonban túl kemények a fogadóssal szemben, nem ítélhetjük el azért, mert nem volt szobája Jézus számára. Mi is állandóan ugyanezt tesszük.

Mindannyian elutasítjuk a lehetőséget, hogy megadjuk neki azt a figyelmet, ami az életünkben őt illeti.  Megtöltjük a naptárunkat mindenféle időpontokkal, melyek jelentősége messze eltörpül Jézus mellett. Elköltjük a pénzünket a legújabb kütyüre és nincs semmink, amit Isten munkájába adhatnánk. Azzal töltjük minden időnket, hogy egyre előrébb jussunk a ranglétrán, és azt mondjuk, hogy nincs időnk a szolgálatra, hogy nincs időnk segíteni másokat a gyülekezetben vagy a társadalomban.

Ahogy idén a karácsonyra készülsz, kérdezd meg magadtól a következőt: Maradt hely a fogadódban Jézus számára?

Beszéljetek róla:

  • Hogyan, milyen módon töltjük meg a „fogadónkat” karácsony idején, ami miatt nem marad hely Jézusnak? És az egész év során?
  • Hogyan szabhatsz határt a feladataidnak a karácsonyi forgatagban, hogy tudj Jézus jelentőségére összpontosítani?
  • Milyen dolgokra kell „nem”-et mondanod, hogy „igen”-t mondhass egy izgalmas, növekvő kapcsolatra Jézussal?





komment
süti beállítások módosítása