Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lassíts, légy csendben, és figyelj Jézusra!-Mindenki megérdemli a tiszteletet- Négyféle ok, hogy miért nem kellene aggódnod

2018. december 03. 10:38 - Andre Lowoa





Lassíts, légy csendben, és figyelj Jézusra!

 

 „A tövisek közé esett mag azokat jelképezi, akik hallották az igét, de akikben út közben az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják az ige magját, és az nem terem gyümölcsöt.” (Lukács 8:14, NIV fordítás)

Nem hallhatod meg Isten szavát, ha az elméd zsúfolásig van Istentől idegen gondolatokkal, aggodalmakkal, tervekkel vagy egyéb más dolgokkal. Ha állandóan a tévét nézed és a rádiót hallgatod, amikor Ő szólna hozzád, nem fog tudni elérni. El kell távolítanod a zavaró tényezőket, amelyek a figyelmed elvonják Istentől.

Jézus azt mondja a Lukács könyvében, hogy „Némelyik mag a tövisek közé esett, és amikor a mag növekedett, a tövisek megfojtották.” (Lukács 8:7, CEV ford.).

A gyommal teli föld is termőföld először. De miközben a termés növekszik, a gyom is nő körülötte, és megfojtja a növényt, amely így soha nem fog gyümölcsöt hozni.

Így kell tehát értelmeznünk Jézus szavait a Lukács 8:7-ben: „A tövisek közé esett mag azokat jelképezi, akik hallották az igét, de akikben út közben az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják az ige magját, és az nem terem gyümölcsöt.” (Lukács 8:14)

Három dolog tudja benned elfojtani Isten hangját:

  • Az aggodalmak, amelyek gyomként vesznek körül minket. Amikor lekötnek a gondjaid és a mindennapi élet nehézségei, nagyon nehéz az Úrra figyelni.
  • A pénzügyek. Olyan elfoglalttá tehet a számlák befizetése, a hitelektől való szabadulás, vagy az, hogy egyre nagyobb vagyonra tegyél szert, hogy eközben elfelejtesz élni.
  • Az élvezetek. Semmi baj nincs az élet élvezetével. De ha állandóan ezeket hajszolod, elmulasztod a lehetőséget arra, hogy figyelhess az ő szavára.

A gyomok maguktól nőnek, nem kell őket vetni, gondozni. A gyom lényegében az elhanyagoltság jele. Ha megjelennek a kertedben, azt jelenti, hogy nem gondoskodsz a kertedről. A lelki életedben is így működik ez – ha gyomok jelennek meg benne, minden bizonnyal nem töltesz elegendő időt az Úrral.

Amikor nagyon elfoglalt vagy és Isten számára "foglalt a vonalad", akkor nagyon fontos, hogy időt tölts Istennel!

Beszéljetek róla

  • Mi akadályoz meg a szellemi-lelki növekedésben?
  • Hogyan tudnád megszüntetni ezeket az akadályokat?
  • Mennyi időt szánsz egy nap arra, hogy lenyugszol és csendben vagy? Mi változhatna az életedben, ha nyugodtabbá és csendesebbé tennéd?




Mindenki megérdemli a tiszteletet


"Tiszteljetek minden embert!" (1Péter 2:17.a EFO)

A tisztelet veszélyeztetett értékké vált az elmúlt pár tíz évben. A "Lényegtelenség Korában" élünk, ahol a szarkazmus uralja a napokat és ahol mindenkinek tetszik egy jó beszólás. 

Ugyanakkor a Biblia világossá teszi, hogy az erős családok - és társadalmak- a tisztelet köré épülnek. A Biblia arra utasít minket, hogy becsüljük a szüleinket, tiszteljük a hatóságokat, és tiszteljük a gyülekezeti vezetőinket. Az Efézusi levélben a feleségeket a férjeik tiszteletére szólítja, az 1Péterben pedig a férjeket hívja fel feleségeik tiszteletére. Csak hogy tisztázzuk, a Biblia senkit nem hagy ki, a Biblia azt is monda, hogy "Tiszteljetek minden embert!" (1Péter 2:17a EFO)

Mindenki, függetlenül hittől és viselkedéstől, megérdemli a tiszteletet. 

Miért?

1. Isten teremtett mindenkit. A Zsoltárok 8:5 azt mondja, "Hiszen olyanná tetted, hogy majdnem Istennel ér fel, megkoronáztad méltósággal és dicsőséggel." Isten nem készít szemetet. Senki sem értéktelen. Az emberek mindig hoznak rossz döntéseket, de még mindig értékesek Istennek. A világon a legkevésbé szeretett ember is értékes Isten számára.

2. Jézus mindenkiért meghalt. Az Ige így fogalmaz, "de Isten kiszabadított beneteket ebből a céltalan életből. Nem arany- vagy ezüstpénzzel fizetett értetek, hanem Krisztus vérével, amely mindennél értékesebb." (1Péter 1:18:19a EFO) Talán egy bizonyos embernek te nem tulajdonítasz túl sok értéket, de Isten igen. Sőt, azt mondja, hogy minden emberért akivel találkozol érdemes meghalni.

3. Megmutatja, hogy ismered Istent. A Biblia azt mondja nekünk, hogy Isten a szeretet. Ha ismered Istent szeretettel töltöd meg az életed. Az Ige azt mondja, hogy "Aki nem szeret, az nem ismerte meg Istent, mert Isten maga a szeretet." (1 János 4:8 EFO) A szeretet mindig tisztelettel bánik az emberekkel.

4. Azt kapod vissza, amit adsz. Ez az aratás törvénye. Amit adsz, olyat kapsz. Ha azt akarod, hogy tiszteljenek, tisztelettel kell másokat kezelned. Az Ige azt mondja: "Amit vet az ember, azt fogja aratni is! (Galaták 6:7b EFO)

Beszéljétek át:

  • Minden ember akivel ma találkozol, megérdemli a tiszteletet. Miben változtatja ez meg a viselkedésed?
  • Kivel szemben esik a legnehezebbre számodra, hogy tiszteletet mutass? Miért?
  • Milyen utakon tudod "feltölteni az életed szeretettel?



Négyféle ok, hogy miért nem kellene aggódnod

 

„Ne aggódjatok az életetek miatt, amiatt, hogy mit esztek vagy isztok, vagy a testetek miatt, hogy mit fogtok viselni. Nem több-e az élet, mint az étel, és a test, mint a ruha?" (Máté 6:25, NIV-fordítás)

Az aggódás lényegében irányítási kérdés. Irányítani akarod az irányíthatatlant. Nem tudjuk irányítani a gazdaságot, ezért aggódunk a gazdaságért. Nem tudjuk irányítani a gyermekeinket, ezért aggódunk a gyermekeinkért. Nem tudjuk irányítani a jövőnket, ezért aggódunk a jövőnkért. De az aggódás soha nem old meg semmit. Izgulunk anélkül, hogy csinálnánk valamit.

Jézus négyféle okot tár elénk a hegyi beszédben, hogy miért nem kellene aggódnunk.

1. Az aggódás ésszerűtlen. A Máté evangéliuma 6. fejezetének 25. verse ezt mondja. „Ne aggódjatok az életetek miatt, amiatt, hogy mit esztek vagy isztok, vagy a testetek miatt, hogy mit fogtok viselni. Nem több-e az élet, mint az étel, és a test, mint a ruha?" (NIV-fordítás). Jézus azt mondja, ha nem hosszan tartó dologról van szó, akkor ne aggódj amiatt. Olyasmi miatt aggódni, amit meg tudsz változtatni, butaság. Olyasmi miatt aggódni, amit nem tudsz megváltoztatni, haszontalan. Bármelyik legyen is, aggódni ésszerűtlen.

2. Az aggodalom nem természetes. Jézus a Máté evangéliuma 6. fejezetének 26. versében ezt a természetből vett példával illusztrálja. „Figyeljétek meg az ég madarait! Nem vetnek, és nem aratnak, nem raktároznak, mégis, a mi mennyei Atyánk eteti őket. Nem vagytok-e sokkal értékesebbek náluk?” Csak egy valaki van Isten teremtményei között, aki aggódik, az emberi lény. Mi vagyunk az egyetlen teremtmények Isten alkotásából, akik nem bíznak benne, és Isten szerint ez nem természetes.

3. Az aggodalom nem segít. Nem változtat meg semmit. A Máté evangéliuma 6. fejezetének 27. verse ezt mondja. „Meghosszabbíthatja-e valaki az életét akár csak egy órával is, ha aggódik?” Amikor valami miatt aggódsz, az egy centivel sem vezet közelebb a megoldáshoz. Olyan, mintha egy hintaszékben ülnél, mozogsz, hajtasz, belefekteted az energiát, de nincsen hatása. Az aggodalom nem változtat meg semmit, csak téged; szerencsétlenné tesz.

4. Az aggodalom szükségtelen. A Máté evangéliuma 6. fejezetének 30. verse ezt mondja. „Ha Isten olyan csodálatosan gondoskodik a virágokról, amelyek ma még itt vannak, de holnapra már nincsenek, hogyne gondoskodna még inkább rólatok, kicsinyhitű emberek?” (TLB-fordítás) Ha bízol Istenben, nem kell aggódnod. Miért? Mert Ő megígérte, hogy gondoskodik mindenféle szükségedről. „Isten ki fogja elégíteni a szükségleteteket az Ő gazdagsága szerint, Jézus Krisztus dicsőségére.” (Fil 4:19, NIV-fordítás). Ide tartoznak a számláid? Igen. Ide tartozik a kapcsolati problémád? Igen. Ide tartozik az álmod, a célod és az ambíciód? Igen. Ide tartozik az egészségügyi gond, amivel nem tudsz mit kezdeni? Igen. Isten ki fogja elégíteni mindenféle szükségletedet Krisztusban. Ne aggódj emiatt!

Segítő kérdések a beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mik azok a dolgok, amik sokáig tartanak, és ezért törődnöd kell azokkal?
  • Gondolj valamire, amiért aggódtál. Mi az a lépés, amit meg tudsz tenni, ahelyett, hogy aggódnál?
  • Mit gondolsz, hogyan segít az ima abban, hogy ne aggódj?







komment
süti beállítások módosítása