Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amikor kérsz valamit Istentől, higgy benne, hogy válaszol-Biblikus engedelmesség: szeretet+bizalom+cselekvés

2018. december 03. 10:36 - Andre Lowoa



Amikor kérsz valamit Istentől, higgy benne, hogy válaszol

 „Ezért mondom nektek: higgyétek, hogy mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, megkapjátok, és meg is adatik nektek.” Márk evangéliuma 11:24, Új fordítás

 

Ha ma adnék neked egy ezer dollárt érő csekket, meg sem köszönnéd addig amíg ki nem derül, hogy van-e fedezete? Bárki aki ismer, azt gondolja: „Ez egy nagyon jó srác. Biztos vagyok benne, hogy van elég pénze a bankban. Rögtön meg is köszönöm neki”. Megköszönnéd tehát, még mielőtt beviszed a bankba és beváltod a csekket.

Isten ígéretei megbízhatóbbak, mint a mieink. Még mielőtt megkapnánk amit ígért, bátran mondhatjuk: „Köszönöm Istenem, hogy amit mondtál, be is fog következni.”

Nagyszerű példát találunk erre, a Zsidókhoz írt levélben. Emlékszünk Józsuéra és Jerikó falainak történetére? Ezt olvassuk a 11. fejezet 30-ik versében: "Hit által omlottak le Jerikó kőfalai, miután körüljárták azokat hét napon át." (Új fordítás)

Amikor Izrael népe belépett az ígéret földjére, szembe találta magát Jerikó erőteljes városával. Isten megígérte, hogy bevezeti őket a városba és tervet is készített számukra:  „Azt akarom,  hogy hét napig meneteljetek Jerikó városfalai körül. A hetedik napon pedig hétszer járjátok körül a várost, közben pedig adjatok hálát a győzelemért, ami elkövetkezik majd!” És amikor mindezt véghezvitték, a falak leomlottak. Isten tehát beváltotta ígéretét.

Gyakran felmerül bennem, hogy mi lenne, ha én is ott lettem volna azokkal az emberekkel, akik hét napig meneteltek a városfalak körül? Biztosan sokan aggódtak a falakat nézve, hogy Isten valóban megtartja-e az ígéretét, miszerint leomlanak majd azok. De bizonyára sokan voltak olyanok is, akik hittek Isten ígéretében, és megelőlegezték neki a hálát.

Isten azt szeretné, ha ilyen életet élnénk. Azt akarja, hogy bízzunk Benne. Jézus beszél erről Márk evangéliumában: „Ezért mondom nektek: higgyétek, hogy mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, megkapjátok, és meg is adatik nektek.” (11:24)

Ha kérsz valamit Istentől, miközben magad sem hiszed, hogy megadja azt, mégis mi értelme kérni egyáltalán? Így ez csak egy üres gyakorlat. Szóval, ha imádkozol valamiért, őszintén higgy benne, hogy az meghallgatásra és válaszra talál - ahogyan Jézus ígérte. Mondj köszönetet előre mindazért, amit Isten tehet érted. Ezután pedig várd és figyeld, hogyan válaszol imádságaidra.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen ígéretekre hivatkozol imádságaidban? Hol találhatsz több ígéretet?

  • Hogyan tükrözi lelki érettséged mélységét az imaéleted?

  • Milyen kéréssel fordulsz Istenhez? Hiszed, hogy Ő válaszol majd? Miért, illetve miért nem?




Biblikus engedelmesség: szeretet+bizalom+cselekvés


„Ha szerettek engem megtartjátok parancsolataimat.” Jn 14:15


A szezon közepén, a nagy sürgés-forgásban álljunk meg egy kicsit, tartsunk egy kis szünetet és képzeljük el milyen volt az első karácsony. Beleképzelted már magad valaha József helyzetébe? Itt egy fickó, aki hirtelen rájön, hogy a menyasszonya állapotos, aki mellesleg azt állítja, hogy egy angyal látogatta meg és a gyermek Istené. És még el is várta tőle, hogy mindezt elhiggye.

József egész világa teljesen a feje tetejére állt. Nem ebbe az irányba kellett volna alakuljanak a dolgok, nem erre számított. Ennek semmi értelme sincs.

Ismerős az érzés? Neked talán éppen a pénzügyi helyzeted fordult hirtelen rossz irányba, vagy a munkahelyeden az elbocsátások réme fenyeget, vagy éppen most értesültél valamely családtagod súlyos betegségéről? Hogyan fogod kezelni a kialakult helyzetet? Mihez kezdesz akkor, amikor a dolgoknak az életedben nem látod az értelmét?

József hozott egy döntést. Eldöntötte, hogy azt fogja tenni, amit Isten mond neki, és ez a hozzáállás mindent megváltoztat. József az engedelmesség útját választotta, még akkor is, amikor nem értette mi történik.

Ma az „engedelmesség” szó negatív jelentést hordoz. Egy erőltetett, akaratunkkal ellenkező döntésként fogjuk fel, melyben olyasvalamit teszünk, amit nem akarunk azért, mert félünk a büntetéstől.

De ez nem az a fajta engedelmesség, amiről Isten Igéjében szó van. Engedelmesség a Bibliában azt jelenti: szeretet+bizalom+cselekvés.

A szeretettel kezdődik, ahogyan Jézus mondja a János 14:15-ben: „Ha szerettek engem, megtartjátok parancsolataimat.” Az engedelmesség onnan ered, hogy tudod Isten szeret téged és te viszont szereted Őt.

Nagyon sok ember úgy gondolja, hogy az engedelmesség azt jelenti, hogy félni kell Istentől, viszont Isten szeretné, ha észrevennénk és meglátnánk, hogy a Neki való engedelmesség ezt jelenti: szeretni Őt. És a szeretetből bizalom fakad. Ha bízol abban, amit Isten mond neked és elhiszed, hogy Ő szeret téged, akkor ez tettekhez fog vezetni.

Mind a háromnak egyszerre kell meglennie, hiszen a tettek szeretet nélkül csak üres vallásoskodást eredményeznek, a szeretet tettek nélkül pedig puszta szöve

József az Istennel ápolt kapcsolata miatt képes volt elfogadni, amit Mária és az angyal mondtak neki. Tudta, hogy Isten szereti őt és ő is szerette Istenét. Bízott az Úrban és úgy döntött megteszi, amit Isten mond neki. Emiatt lehet József élete manapság is követendő példa.

Beszéljünk róla:

* Min alapszik az Istennel való kapcsolatod: szereteten vagy félelmen?
*

Hogyan jellemeznéd az Istenbe vetett bizalmad mértékét?

komment
süti beállítások módosítása