Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Legyen a szeretet az életstílusod-Miért imádkozzunk kitartóan, ha nem kapunk választ az imánkra?-Mivel kellene töltened a nyugalom napját?

2018. december 02. 10:15 - Andre Lowoa

 



Legyen a szeretet az életstílusod

 

"Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik." Lukács 6,32

Ha olyan a szereteted, mint egy égő a lámpában, amely be- és kikapcsol, akkor nem szeretsz másokat úgy, ahogy Isten szeretné. Jézus mondta, hogy "ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok?" (Lukács 6:32)

Az Ő álláspontja ez: Bárki tudja szeretni azokat, akik őt szeretik. Ha mesterré akarsz válni a szeretetben, akkor szeresd a kevésbé szerethetőket. Olyan embereket, akik nem szeretnek téged, akik irritálnak, hátbatámadnak vagy pletykálnak rólad. Talán ez egy lehetetlen feladatnak tűnik, és az is. Ezért szükség van arra, hogy bennünk legyen Isten szeretete, hogy így tudjunk másokat szeretni: "mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket." (1 Jn 4:16)

Amikor megérted, hogy Isten mennyire hihetetlen, ellenállhatatlan, feltétel nélküli szeretettel szeret téged, akkor ez a szeretet az egész életről alkotott nézetedet megváltoztatja. Ha nem fogadjuk el Isten szeretetét, nehéz lesz másokat szeretni. Most olyan személyekről beszélek, akik nem kedvesek, a nehéz esetekről, az irritáló, tőlünk különböző, követelőző emberekről. Ezt nem tudod addig megcsinálni, amíg Isten szeretete át nem folyik rajtad. Annyira kell ismerned Isten szeretetét, hogy az kiáradjon a te életedből másokéba.

A szeretet váljon az életstílusoddá, a szokásoddá. Ám ez egy döntéssel kezdődik. Készen állsz erre?

Az életed sokkal fontosabb, mint gondolod, és ahogy az Isten által adott szeretettel másokat tanulsz szeretni, annak sokkal nagyobb hatása lesz, mint azt valaha is el tudnád képzelni. Ha elszánod magad erre, úgy fogod megtapasztalni a szeretetet, ahogy Isten szánta azt: telve reménnyel, energiával és örömmel.

Az az imádságom érted, hogy "a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel." (Filippi 1:9)

Beszéljünk róla:

* Hogyan néz ki az a szeretet, amely reménnyel van átitatva?
*

Mit jelent az, hogy olyan szeretet legyen bennünk, amely ismerettel és megértéssel párosul?




Miért imádkozzunk kitartóan, ha nem kapunk választ az imánkra?


"...maradjatok éberek, tartsatok ki az imádkozásban..." (Eféz 6:18/b, EFO-fordítás)

will-god-help-you-if-you-pray.jpg

Miért kellene kitartanod az imádban, még akkor is, amikor nem kapsz arra választ? Négyféle okból kifolyólag.

1. A kitartó imádság segít, hogy összpontosítsd a figyelmedet.

Amikor elmondod az imakérésedet újra meg újra, az nem azért van, hogy Istent emlékeztesd arra. Őt nem kell emlékeztetni! Magadat kell arra emlékeztetned, hogy ki a válaszod és a teljes szükségleted forrása. Ha a valaha elmondott mindenkori imádra azonnal választ kaptál volna, két dolog történt volna. Az egyik, az ima pusztító fegyverré válna az életedben. Soha nem gondolnál Istenre, mert Ő csak egy automata lenne a számodra. Ha minden alkalommal, amikor imádkozol, azonnal választ kapnál, akkor csak az áldásra figyelnél. Isten azt akarja, hogy arra figyelj, aki az áldást adja.

2. A kitartó imádság segít abban, hogy pontosabban fogalmazd meg a kérésedet.

A késleltetett válasz időt ad a számodra, hogy pontosan tisztázhasd magadban, mit szeretnél, és újragondold az imádat. Amikor kitartóan imádkozol a mennyei Atyádhoz, és újra és újra elismételsz valamit, ezáltal különbséget teszel aközött, amikor sóvárogsz valami után, és aközött, ha csupán nyafogsz. A kitartásod ezt mondja. "Istenem, én tényleg nagyon szeretném ezt."

Nem arról van szó, hogy Isten nem akar válaszolni az imádra. Akar. Csak arról van szó, azt akarja, hogy biztos legyél abban, miszerint tényleg ezt akarod.

3. A kitartó ima megpróbálja a hitedet.

Jakab levelében, az 1. rész 3-4. versében azt olvassuk, hogy "Amikor a hitetek próbát áll ki, a kitartásotoknak lehetősége van növekedésre. Hagyjátok hát növekedni, mert amikor a kitartásotok teljes mértékben kifejlődik, akkor tökéletesek és teljesek lesztek, semmire nem lesz szükségetek." (NLT-fordítás) Az egyetlen lehetőség, hogy lelkileg fejlődj, ha a hited próbát áll ki. Az egyik módja annak, hogy Isten megpróbálja a hitedet, ha késik az imádságodra történő válaszolással.

4. A kitartó ima felkészíti a szívedet a válaszra.

Amikor kérsz valamit Istentől, Ő majdnem mindig jobb és nagyobb mértékben akar válaszolni, mint amiért imádkoztál. Isten néha azért utasítja vissza a kérésedet, mert túl kevésben gondolkodsz, és keveset kérsz. Ő valamit jobbat, valamit nagyobbat szeretne adni. Először azonban felkészít téged erre. Isten tehát felhasználja a késést a válaszolásban arra, hogy segítsen neked a növekedésben, a felkészülésben, és kész legyél a nagyobb és jobb válaszra.

Ne feledd! "...Isten mérhetetlenül többet tud tenni, mint amire kérjük, vagy amit el tudunk képzelni." (Eféz 3:20/b)

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amiért már hosszú ideje imádkozol? Hogyan kellene pontosítanod az imádat?
  • Ha Isten próbára tesz téged az által, hogy késik az imádra adott válasszal, hogyan tudod megmutatni neki, miszerint kész vagy a növekedésre, elfogadod az akaratát és az életedre vonatkozó célját?
  • Gondolj most valamire, amiért éveken át imádkoztál, és amire Isten még nem válaszolt. Hogyan tudnál úgy tekinteni erre a visszautasításra, mint ami valójában áldás az életedben?

 





Mivel kellene töltened a nyugalom napját?


„Van hat napod hogy végezd a munkád, de a hetedik napon pihenj meg, és szenteld azt nekem.” (Mózes második könyve 20:9-10 GNT-fordítás)

Következetesen ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy egyéb dolgokra is szánjunk időt, ne csak a munkára. Ha nem így teszünk, sosem tudunk pihenni. Én minden héten előre meghatározom, hány órát fogok dolgozni, és ehhez tartom is magam. Mindenkit bátorítok, cselekedjen hasonlóan, máskülönben csakhamar kiégünk. 

Ez olyan, mint az íj és a nyíl. Ha egy íj állandóan ki van feszítve, végül elveszíti kilövőerejét. Időszakosan meg kell hát lazítani. Rá kell kényszerítened magad a felelős időbeosztásra, majd szigorúan tartsd is magad ehhez. Kérj meg valakit, hogy felügyeljen az átállásban. 

A megfelelő pihenés nem pszichológiai kérdés vagy egyszerű jó tanács. Oly annyira fontos Isten szívének, hogy belefoglalta azt a Tízparancsolatba – egy lapon említve mindezekkel: „Ne ölj!”, „Ne hazudj!” és „Ne lopj!”. A „Minden hetedik napon pihenj meg” mondat felkerült Isten erkölcsi magatartás szabályainak top 10-es listájára. Vajon nem kellene-e, hogy a miénkre is felkerüljön? 

A Biblia így szól: „Van hat napod hogy végezd a munkád, de a hetedik napon pihenj meg, és szenteld azt nekem” (Mózes második könyve 20:9-10 GNT-fordítás). Eredeti nevén ez a Sabbath, amely egyszerűen csak „nyugalom napot” jelent. Te mivel töltöd a nyugalom napot? 

  1. Pihentesd a szervezeted! Ha nem veszel ki szabadnapot, akkor majd a szervezeted fog rávenni erre. Megfájdul a hátad, a fejed. Elkapod az influenzát. Isten nem arra tervezte a testünket, hogy pihenés nélkül, szakadatlan járjon. Ezért is a legpihentetőbb alkalom a feltöltődésre néha egy jó kis vasárnapi szundikálás. 
  2. Töltődj fel érzelmileg! Ez mindenkinél másképp működik. Van, aki töltődésképp nyugalomba vonul. Mások szórakozással kapcsolódnak ki. Megint mások rokoni, baráti látogatások révén tudnak megújulni. Fedezd fel, mi jelenti számodra az érzelmi feltöltődést, és iktasd azt be állandó jelleggel a pihenő napjaidba. 
  3. Tedd újra középpontba a lelki életedet! Mindenképp iktasd be az imádatot a nyugalom napon. Szánj időt az Istennel való együttlétre ahelyett, hogy problémáid kötnék le gondolataid. A dicsőítés minden mást szélesebb távlatba helyez. Eltörpíti problémáidat. Emlékeztet rá, hogy Isten még mindig ott foglal helyet trónusán. Ő át fog segíteni, bármilyen nehézségekkel is küzdesz most. A probléma, melyen egész héten át emésztetted magad, az ő közelségében egyszerre csak már nem is lesz olyan hatalmas. 

Mindannyiunk életében szükség van nyugalom napra. Nem is kell, hogy pont vasárnap legyen. A hét bármely napja lehet, de kell hogy legyen egy munkamentes napod a héten, amikor megpihenhet a szervezeted, töltődni tudsz érzelmileg, és lelki életet élhetsz. 

Beszéljünk róla: 

  • Milyen mentális, érzelmi, lelki és pszichikai jeleket észlelsz, ha nem pihensz eleget?
  • Mi tűnik a te esetedben a legnagyobb akadálynak, ami miatt nem tudsz kivenni heti egy szabadnapot?
  • Mi a bevált módszere nálad az érzelmi töltődésnek?





komment
süti beállítások módosítása