Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hited felkelti Isten figyelmét-Isten a lényeg, nem te-Addig nyúzkodj, ameddig a takaród ér!-Ha másokat lekicsinyellsz, magad is kicsivé leszel-Jellem – A szépség, mely örökké tart-Ne vond kétségbe Isten szavát!

2018. november 29. 00:01 - Andre Lowoa

A hited felkelti Isten figyelmét

„…hited meggyógyított…” (Lukács 8:48 NIV)

A Biblia azt mondja: „Ekkor egy asszony, aki tizenkét éve vérfolyásos volt (és minden vagyonát az orvosokra költötte), de senki sem tudta meggyógyítani, odament, hozzáférkőzve megérintette a ruhája szegélyét, és azonnal elállt a vérfolyása. Jézus ekkor ezt kérdezte: „Ki érintett engem?” Amikor mindnyájan tagadták, Péter így válaszolt: „Mester, a sokaság szorongat és tolong körülötted!” De Jézus ezt mondta: „Valaki érintett engem, mert észrevettem, hogy erő áradt ki belőlem. Mikor az asszony látta, hogy nem maradhat észrevétlen, remegve előjött, eléje borult, és elbeszélte az egész nép előtt, hogy miért érintette meg őt, és hogy miként gyógyult meg azonnal. Jézus pedig ezt mondta neki: „Leányom, hited megtartott téged, menj el békességgel!”

Figyelj meg három fontos dolgot ebben a történetben:

1) Az asszony olyasvalamit tett, amit addig még soha. Úgy döntött, hogy kipróbálja Jézust. Bölcs lépés! A hit azt jelenti, hogy kilépsz az ismeretlenbe, amit még nem próbáltál, és meglátod Isten kegyelmét munkálkodni egészen váratlan módon.

2) Felismerte, hogy mikor jött el az ő pillanata. Tudta, hogy Jézus most látogat el az ő városába, és lehet, hogy többé nem jön vissza. Vannak az életben „Isten-pillanatok”, amikor le kell győznöd félelmedet, és lépned kell hitben. Ha nem teszed, lekésed őket.

3) Megnyitotta az ajtót másoknak. Eddig a pillanatig a Szentírásban senki sem gyógyult meg úgy, hogy megérintette Jézus ruháját. De ennek az asszonynak a hitbeli cselekedete megnyitotta az ajtót mások számára is. „…és odavittek hozzá minden beteget, és kérték, hogy legalább ruhája szegélyét megérinthessék. És akik csak megérintették, meggyógyultak” (Máté 14:35-36). Isten olyan embereket keres, akik hajlandóak szakítani a hagyományokkal. Ha talál ilyeneket, felhasználja őket, hogy ajtókat nyissanak meg, és hatalmának új dimenzióit, hogy mások áldást nyerhessenek és meggyógyulhassanak.





Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

„Az adós szolgája a kölcsönadónak.” (Példabeszédek 22:7)

Íme, egy ötlet, ami segít, hogy ne keveredj adósságba, vagy ha már benne vagy, segít kimászni belőle. Ahelyett, hogy a kártyádra „hitelkártya” néven gondolnál, kezdd el „adósságkártyának” tekinteni. Legközelebb, amikor kényszerét érzed, hogy megvásárolj valamit, amire nincs szükséged, vagy amit nem tudsz kifizetni, ez talán segíthet ellenállni a sugallatnak. AZ emberek általában három csoportba sorolhatók: 1) akiknek megvan; 2) akiknek nincs meg; 3) akik még nem fizették ki azt, ami náluk van. Egyszer egy ezermestert elhívtak egy milliárdos házába, hogy csiszolja fel a padlót. A gazdag ember felesége azt mondta: „Az ebédlőasztalra nagyon vigyázzon! XVI. Lajosig megy vissza.” A munkás így felelt: „Az semmi. Ha én nem fizetek jövő péntekig, akkor a nappalink egész szekrénysora a bútorboltba megy vissza!” Azt mondják, az átlagember lízingelt autót vezet, amibe hitelkártyával vette a benzint, így megy a nagyáruházba, ahol áruhitelre vásárol, hogy részletre vett bútorokkal megtöltse a házát, amin még harminc évig fizetendő jelzálog van. Nos a Biblia nem ítéli el a hitelezés rendszerét, de óvatosságra int használatával kapcsolatban. „A gazdag uralkodik a szegényeken, és az adós szolgája a kölcsönadónak” (Példabeszédek 22:7). Az rendben van, ha kölcsönt kérünk arra, ami létszükséglet, de a luxuscikkekért mindig fizetnünk kellene. Ezért ha csak lehet, fizess értük készpénzzel, vagy egyáltalán ne is vedd meg őket. „Kölcsönt kér a bűnös, és nem adja vissza” (Zsoltárok 37:21). Nem bűn kölcsönkérni, de ha pénzt kérünk kölcsön, és nem adjuk vissza, az igenis rossz dolog. Ezért a mai üzenet számodra ez: tanulj meg annyiból élni, amennyit megengedhetsz magadnak!





Ha másokat lekicsinyellsz, magad is kicsivé leszel

 

„Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat…” (1Thesszalonika 5:11)

 vigasztaljátok

Íme, négy kérdés, amire választ kell adnod:

1) Az embereknek jobb véleményük alakul ki önmagukról, miután veled töltöttek időt?

2) Elvárásaid olyan magasak, hogy csak az emberek gyengeségeire koncentrálsz erősségeik helyett?

3) Ha valaki jót mond egy emberről, akit nem kifejezetten kedvelsz, ellenállhatatlan kényszert érzel egy lekicsinylő megjegyzésre?

4) Annyira bizonytalan és alacsony önértékelésű vagy, hogy csak akkor érzed jól magad, ha másokat leszólhatsz?

Nos, mi lett az eredménye a tesztnek? Ha nem tudtál mind a négyre jó választ adni, akkor ideje imádságban időt töltened Istennel, és kérned, hogy segítsen megváltoztatni hozzáállásodat és beszédedet. Pál azt mondja: „Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják” (Efezus 4:29). A szavak olyanok, mint a kalapácsok, összezúzhatnak, de építhetnek is. Minden azon az emberen múlik, akinek a kezében van a kalapács! Ugyanolyan könnyű az építő brigádba tartozni, mint a rombolók közé. Tedd szokásoddá, hogy bátorítod családtagjaidat és barátaidat! Add tudtára a feleségednek, hogy ő az egyetlen nő számodra a világon! Mutasd ki férjednek, hogy értékeled a törődését és felelősségérzetét! Dicsérd meg tizenéves gyermekedet, amiért kerüli a kábítószert és az alkoholt! Köszönd meg barátaidnak, hogy megőrzik titkodat! Fogadd el az embereket olyannak, amilyenek, állj ellen a kísértésnek, hogy folyamatosan meg akarsz javítani valamit bennük! Ne feledd, csak egy kis időre a tieid!





Isten a lényeg, nem te

„…Istenünk segítségével lehetett véghezvinni ezt a munkát.” (Nehémiás 6:16)
Miután gólt szerzett csapatának, egy nagy, tagbaszakadt hátvéd táncolni kezdett mellét verve, mintha csak ezt mondaná: „Idenézzetek! Én vagyok a legjobb!” Aztán a labda átkerült az ellenfélhez, és a másik csapat csatára félpályáról belőtte a gólt. De az előző játékossal ellentétben, ő ezt kiáltotta: „Köszönöm, Istenem”, mielőtt elkezdett csapatával ünnepelni. Most nézzünk egy másik csapatjátékost, Nehémiást, a király főpohárnokát. Amikor hallott Jeruzsálem romba dőlt falairól, félretette saját problémáit, és népe bajára összpontosított. Nehémiásra annyira ránehezedett a város sorsa, ahol ősapái voltak eltemetve, hogy ezt írja: „…napokon át ültem, sírtam és gyászoltam, böjtöltem és imádkoztam a menny Istene előtt” (Nehémiás 1:4). Visszaemlékezett gyökereire, és emlékeztette Istent népével való szövetségére. Lényegében így imádkozott: „Tudom, ki vagy, Istenem, és tudom, hogy mi kik vagyunk. Néped elfordult tőled, de most visszatérünk hozzád, és te sikerre segíthetsz minket.” Isten megjutalmazta Nehémiás imáit, és Jeruzsálem falai 52 nap alatt újjáépültek, az ellenséges népek önhittségét lerombolva. „Amikor ezt meghallották ellenségeink, félni kezdtek a körülöttünk élő népek, és nagyot estek saját szemükben, mert fölismerték, hogy Istenünk segítségével lehetett véghezvinni ezt a munkát” (Nehémiás 6:16). Amikor Isten vezetőt keres, tudja, hogy milyen emberek azok, akikre számíthat. Tudja, hogy az olyan vezető, aki jó csapatjátékos, a gyengeséget erősséggé tudja változtatni, az akadályokat lépcsőfokokká, a katasztrófát diadallá. Lehet, hogy te nem látod magadról, hogy milyen vezető vagy, de az emberek figyelnek nap mint nap. A kérdés az, tudják-e rólad, hogy te kit követsz? És hogy Ő a lényeg, nem te!








Jellem – A szépség, mely örökké tart

„Ne a külső dísz legyen a ti ékességetek… vagy különféle ruhák felöltése, hanem a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével…” (1Péter 3:3-4)

A szépséggel kapcsolatban tedd helyre látásmódodat: „Ne a külső dísz legyen fontos számotokra, a divatos hajviselet, drága ékszerek, vagy gyönyörű ruhák… öltöztessétek magatokat… olyan szépségbe, amely belülről fakad…” (1Péter 3:3-4 NLT).

Egy szépségápolási termékeket forgalmazó cég közönségszolgálati osztálya megkérte vásárlóit, hogy küldjenek fényképeket, egy rövid levél kíséretében, amelyben az általuk ismert legszebb nőről írnak. Több ezer levél érkezett. Az egyik felkeltette a dolgozók figyelmét, így továbbították az igazgatóhoz. Egy csonka családban élő fiú írta, aki egy lecsúszott környéken élt. A levél tele volt helyesírási hibákkal. Íme egy kivonat belőle: „Az utcánkban lejjebb és egy asszony, szerintem ő gyönyörű. Minden nap meglátogatom. Ő eléri, hogy úgy érezzem, hogy én vagyok a világon a legfontosabb srác. Társasjátékozik velem, és meghallgatja a problémáimat. Ő megért engem. Amikor eljövök tőle, általában utánam kiáltja az ajtóból, hogy mennyire büszke rám.” A fiú így fejezte be a levelet: „Ez a kép megmutatja Önöknek, hogy ő a leggyönyörűbb nő a világon, és remélem, egy napon olyan szép feleségem lesz, mint ő”. A vállalat igazgatója kíváncsian kérte az asszony fényképét. A titkárnője átnyújtotta egy mosolygó, fogatlan idős asszony képét, aki egy hintaszékben ült. Ősz haja kontyba volt tűzve. A ráncok, melyek mély árkokat vágtak arcába, valahogy eltűnni látszottak a szemében megbúvó csillogástól. „Nem használhatjuk ezt az asszonyt” mondta a vállalat elnöke mosolyogva. „Megmutatná az egész világnak, hogy a szépséghez nincs szükség a mi termékeinkhez”.



Ne vond kétségbe Isten szavát!

„A hit tehát hallásból van.” (Róma 10:17)

Kételkedhetsz saját képességeidben, de soha ne kételkedj Istenében – sem ígéreteiben, sem abban, hogy vajon be akarja-e teljesíteni azokat. A zsoltáros azt írta: „mindennél magasztosabbá tetted nevedet és beszédedet” (Zsoltárok 138:2). Egyetlen dolog van a világmindenségben, ami még Isten nevénél is nagyobb: az ő Szava. Ezért töltsd meg elmédet Isten Igéjével, mondd ki azt naponta, és soha ne kérdőjelezd meg! A kétség gyakran abból ered, hogy magabiztosnak akarjuk mutatni magunkat. Az önbizalom, melyet manapság annyira sokat hangsúlyoznak, arra biztat minket, hogy saját képességeinkre és szakértelmünkre támaszkodjunk. A Biblia viszont azt mondja, hogy „aki a maga eszében bízik, ostoba” (Példabeszédek 28:26). Kiszámolták, hogy a Biblia közepén a Zsoltárok 118:8 áll: „Jobb az Úrban bízni, mint emberekben reménykedni” (Károli). Bízz hát Istenben, ne önmagadban vagy bárki másban. Kételkedsz magadban, vagy értéktelennek tartod magad? Megkérdőjelezed, hogy alkalmas vagy-e hivatásod végzésére? Kételkedsz abban, hogy képes vagy-e egészséges kapcsolatok kiépítésére? Annak ellenére, hogy csaknem három évet töltött Jézussal, és hallotta ígéretét, hogy fel fog támadni a halálból, Tamás mégis azt mondta: „ha nem látom a kezén a szegek helyét, és nem érintem meg ujjammal a szegek helyét, és nem teszem a kezemet az oldalára, nem hiszem” (János 20:25). Hátat fordított-e Jézus Tamásnak a kétségei miatt? Nem, ő soha nem utasít el egy őszintén kétkedő szívet! Jézus megjelent Tamásnak, és ezzel eloszlatta kétségeit. Ha Igéjét olvasod, és jelenlétét keresed, ő elűzi kétségeidet és aggályaidat. Ha már nem akarsz mindenáron az észérvek világában élni, és megtanulsz hitben járni, akkor kétségeid sorra meghalnak (ld. 2Korinthus 5:7).

komment
süti beállítások módosítása