Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A szeretet nem késlekedik-A világosság a sötét időszakokban-Adj hálát, mert Isten munkálkodik

2018. november 22. 10:16 - Andre Lowoa

A szeretet nem késlekedik

 

"Odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Aztán feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és ápolta." (Lk 10,34)

Akkor szeretjük felebarátainkat, ha gyorsan lépünk, hogy segítsünk nekik. Megtesszük, amit az adott pillanatban lehet. A jó szamaritánus azonnal cselekedett. Nem mondta: "Sajnálom szegény fickót. Hát nem szomorú? Igazán kár!" Ehelyett tett valamit.

A Biblia így fogalmaz: "Ne késs jót tenni a rászorulóval, ha módodban van, hogy megtedd!" (Péld 3,27) Ez azt is jelenti, hogy a segítségre állj készen még ha félbeszakítanak is teendőidben. Másokat szeretni nem a te időbeosztásodhoz van ütemezve, inkább másokhoz van ütemezve. Szeretni gyakran terhes feladat!

Tudtad, hogy Isten gyakran szándékosan irányít utadba szükségben szenvedő, fájdalommal teli, szenvedő embereket? Ami gyakran véletlen találkozásnak tűnik, az valójában Isten által tervezett találkozás. Isten tudja, úgy tanulsz meg szeretni, ha teszel valamit másokért, tudva, hogy semmit sem kapsz viszonzásul. Úgy tanulod meg, mi az, szeretni, hogy idődbe, pénzedbe kerül, terveidbe ütközik, kényelmedet rúgja fel.

Légy résen, mert Isten valakit utadba irányít még ma! Isten megadja a lehetőséget és választhatsz: megragadod az alkalmat vagy félresöpröd? Isten megadja neked a lehetőséget, hogy növekedj a szeretet képességében.






A világosság a sötét időszakokban

 

 

 

"..Olyan nagy teher nehezedett ránk, hogy már teljesen feladtuk a reményt, hogy életben maradunk. Magunkban már fel is készültünk a halálra. De ez is csak azért történt, hogy többé ne magunkban bízzunk, hanem Istenben, aki még a halottakat is feltámasztja." (2.Korintus 1:8b-9 - Egyszerű fordítás)

 

Volt, hogy Jézus szenvedett? Volt néha magányos? Kísértésbe esett, hogy elbátortalanodjon? Félreértették, rágalmazták, és jogtalanul kritizálták?

Hát persze! Egyikőnk sem mentes a szenvedéstől, magánytól, elbátortalanodástól, vagy a jogtalan kritikáktól, mert Isten kimunkálja bennünk Jézus jellemét, és, hogy ezt megtegye, minket is át kell, hogy vigyen minden olyan körülményen az életben, amin Krisztust is átvitte.

Ez azt jelenti, hogy Isten tragédiákat okoz? Nem. Isten jó, és nem okoz semmi gonoszat, nem tesz rosszat. De Isten tudja jóra használni, a sötét, és stresszes időszakokat. Arra fogja őket használni, hogy megtanítson minket bízni benne, hogy megmutassa, hogyan segíthetünk másoknak és, hogy közelebb vonjon minket más hívőkhöz.

A Biblia azt mondja 2. Korintus 1:8b-9-ben: "..Olyan nagy teher nehezedett ránk, hogy már teljesen feladtuk a reményt, hogy életben maradunk. Magunkban már fel is készültünk a halálra. De ez is csak azért történt, hogy többé ne magunkban bízzunk, hanem Istenben, aki még a halottakat is feltámasztja" (Egyszerű fordítás).

Tehát mit kellene tenned, amikor nehéz időkön mész keresztül?

Először is, utasíts el mindent, ami elbátortalanít. Azután emlékezz rá, hogy Isten veled van. Végül, bízz Isten védelmében, és vezetésében.

Mindannyian megyünk keresztül nehéz időkön. A különbség a Jézusban hívők számára, nem az árnyék hiánya, hanem a Világosság jelenléte.

 

Beszéljünk róla!

 

  • Milyen stresszes vagy nehéz tapasztalataid voltak az életedben, amiket Isten a javadra fordított?
  • Hogyan tanultál meg Istenben bízni, az életed nehéz időszakain keresztül?




Adj hálát, mert Isten munkálkodik

"Egyik tanítványa, András, a Simon Péter testvére így szólt hozzá: "Van itt egy gyermek, akinél van öt árpakenyér és két hal, de mi ez ennyinek?" (János 6:8-9)

Már beszéltünk arról, hogy az a képességünk, hogy hálásak legyünk Istennek azon alapul, hogy mennyire vagyunk képesek meglátni, hogy Ő jelen van az életünkben, és megérteni, hogy nem véletlenül történnek velünk a dolgok.

Vajon véletlen találkozott András ezzel a fiúval a Jézust hallgató tömegben? Vajon véletlen volt ennél a fiúnál "öt árpakenyér és két hal"? És vajon mi mások vagyunk-e, mint András abban a tekintetben, hogy a probléma nagyságára nézünk Jézus nagysága helyett?

Íme egy történet, hogy segítsen meglátnod, milyen sokféle úton-módon gondoskodik rólad Isten:

Amikor áron alul eladtam az otthonomat, tudtam, hogy az a pénz, ami maradt még arra sem lesz elég, hogy egy egyszobás lakást kibéreljek. Úgy voltam vele, hogy a helyzetem már Istennek is túl nagy falat lesz.

Aztán Isten összehozott barátaim barátaival. David and Susan Moffitt éppen elköltöztek, de megtartották a régi házukat. Valaki már lakott ott, de ő is épp költözni készült, így hát Susan azt javasolta, hogy menjek el és nézzem meg, hogy laknék-e ott szívesen.

Azt mondta, hogy "egy kicsit puritán, de igazi jelleme van a háznak." Szóval végigkocsikáztam a környéken, ahol főleg régebbi luxusházak voltak, két oldalt fák, és olyan volt az egész, mint egy tipikus amerikai külvárosi utca. Az út végén láttam egy fehér házat, fehér léckerítéssel. Úgy tűnt, mintha a ház az út közepén lett volna, de ahogy közelebb értem, rájöttem, hogy ez csak érzéki csalódás volt, mert az út közvetlen a ház előtt hirtelen jobbra kanyarodott.

A Moffitt család háza volt az utolsó bástya, amit nem érintett a sok ültetvényt és birtokot jellegtelen lakónegyeddé változtató kiparcellázás. Ez az 1940-es években épült vidéki ház a külváros közepén úgy állt ott, mint egy kétholdas oázis. Befordultam a ház előtti földútra, és beálltam a ház elé, a fehér léckerítés mellé.

Ahogy megállt a kocsi, három szarvas sétált ki egy nagy bokor mögül, és pár méterre álltak meg előttem. És abban a pillanatban - komolyan mondom - megszólalt a rádióban Amy Grant I'll Be Home For Christmas (Otthon leszek Karácsonyra) című száma.

Később felhívtam Susant, és mondtam neki, hogy szeretnék beszélni vele arról, hogy beköltöznék a házba. Egy kicsit haboztam, aztán megkérdeztem, hogy mennyi a lakbér. Erre ő azt mondta: "Ó, nem akarunk kérni érte semmit. Örülünk ha áldás lehetünk a számodra".

Beszéljünk róla:

Hogy gondoskodott rólad idén Isten?

* Kérd Istent, hogy mutassa meg neked azokat a dolgokat amiket ebben az évben a véletlennek tudtál be, de igazából Isten dolgozott az életedben!
* Adj hálát, mert Isten munkálkodik az életedben!




Háromféle hiba, amit kerülj el, amikor Isten akaratát keresed

„Az ember lépteit Isten alakítja... Amikor elesik, nem zuhan el, mert az Úr az, aki fogja a kezét." (Zsolt 37:23a-24, NASB-fordítás)

Lehet, éppen most olyan időszakban vagy, amiről azt gondolod, hogy zsákutca. Lehet, hogy ezt mondod. „Sosem fogunk kimászni az adósságból!” Vagy „Sosem lesz gyerekem!” „Sosem fog valóra válni az álmom!” Vagy „Hogyan fog ez a dolog valamikor is megoldódni?"

Most lehet, hogy nagyon sötétnek látszik minden, legyőzöttnek érzed magadat, és nem tudod, hogyan fognak alakulni a dolgok. Majd egy napon az örökkévalóság fényében meg fogod látni, hogyan áll össze minden Isten tervében. De addig el kell kerülnöd háromféle hibát, amikor Isten akaratát keresed, és ez segíteni fog abban, hogy bízz Istenben, még akkor is, ha nem érted a helyzetet.

  1. Ne legyél fatalista! A fatalizmus – vagyis az a nézet, hogy minden, ami történik, Isten akarata – önsajnálathoz vezet. Istent hibáztatjuk minden rosszért, ami az életünkben történik, ahelyett, hogy vállalnánk a felelősséget a problémáért. Emellett a fatalizmus passzivitáshoz is vezet. Az ember mindig csak Istenre vár, hogy cselekedjen. Például valaki nem tesz semmit, csak Istenre vár, hogy vezesse hozzá azt, aki a felesége lesz, vagy hogy munkát szerezzen neki.  De Isten válasza ilyenkor ez. „Adtam neked értelmet, észt és lábakat, úgyhogy menj, és tegyél valamit te is ezzel kapcsolatban!"
  2. Ne legyél csalódott! Ha mindent te akarsz megoldani az életedben, akkor nagyon frusztrált, csalódott leszel. Van, amikor azt teszed, amiről azt gondolod, hogy Isten akarata, és mégis elbuksz. „Azt hittem, Isten akarja, hogy elindítsam ezt a vállalkozást, de csődbe ment!" Mit teszel, amikor nincs válasz? Továbbra is bízz Istenben, tudva azt, hogy minden élethelyzetben Ő a jellemedet formálja, és jó terve van a számodra.
  3. Ne félj! Mi húzódik meg az Isten akaratától való félelem mögött? A probléma gyökere az, hogy kételkedsz Isten szeretetében. A Biblia azt mondja, hogy „A szeretetben nincs félelem. A tökéletes szeretet kiűzi a félelmet." (1Ján 4:18a, NASB-fordítás) Mindig bajt okoz az, amikor kétségbe vonjuk Isten szeretetét, hiszen amikor nem bízunk benne, nem engedelmeskedünk neki.

A 37. zsoltár 23-24. versében ez áll. „Az ember lépteit Isten alakítja... Amikor elesik, nem zuhan el, mert az Úr az, aki fogja a kezét." (Zsolt 37:23a-24, NASB-fordítás)

Isten akarata az Ő szeretetének kifejeződése. Amikor nem érted, mit tesz Isten, legyél türelmes. Ő tudja, hogy mi a legjobb neked. Te nem láthatod a végeredményt, Ő viszont látja. Lehet, Isten útja időnként fájdalmas, és nagy nehézségen és problémán vezet keresztül, de ez mind a jellemedet formálja.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan válaszolnál arra a kérdésre, hogy „Miért történnek rossz dolgok jó emberekkel?"
  • Mi az, amivel kapcsolatban Istenre vártál az életedben? Mit gondolsz, mit szeretne Ő, hogy tegyél te?
  • Szerinted mit jelent az, hogy „Isten akarata az Ő szeretetének kifejeződése?"






komment
süti beállítások módosítása