Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A „Betsabé ügy”-Fokozatosan történik-Hogy érez irántad Isten?-Légy szelíd!-Megtisztulás-NE ÍTÉLJ!-Tanuld meg biztatni önmagadat!

2018. november 09. 00:42 - Andre Lowoa

A „Betsabé ügy”

„Aztán történt, hogy…” (2Sámuel 11:2 NKJ)

Dávidnál a „Betsabé ügy” akkor kezdődött, amikor óvatlanná vált. A Biblia azt mondja: „Aztán történt, hogy…”. Micsoda kezdősor! Dávid ötvenkét éves volt. A legtöbb középkorú férfihoz hasonlóan, nyilván ő is azon tűnődött: „Elég jó vagyok még?”. Bármire is gondolt, nem volt elég óvatos, és az ördög tudta ezt. Dávid húsz éven át győzelmes életet élt, „aztán történt, hogy”. Légy óvatos, a tegnap nem garantálja a holnapi sikeredet! Dávid meglátta Betsabét aznap este, de amit nem látott meg, az tette tönkre az életét. Nem látta, hogy a bűne négy gyermekének halálát fogja okozni (az újszülött, Amnón, Absolon és Adónijjá), vagy hogy ketté fogja szakítani az országát, és hogy belőle gyilkos válik. Ez a baj a bűnnel. Ha olyan dolgokra nézel, amikre nem kellene nézned, nem fogod látni a teljes képet. Amit nem látsz, az lesz ártalmadra. Dávid A, B és C tervet gondolt ki bűne eltussolására. Az A terv szerint Betsabé férjét, Úriást haza kellett hozni a csatából, hogy a hétvégét a feleségével töltse, így aztán majd úgy lehet feltüntetni a dolgot, hogy a gyermek tőle van. De a dolog nem működött. A B terv az volt, hogy Úriást le kell itatni, és úgy hazavitetni, de ez sem jött össze. A C terv nem volt ilyen szelíd – ez gyilkosság volt. Sajnos ez a terv működött. „Én ilyet sose tennék” – mondod. Meglepődnél, hogy mi mindenre lennél képes egy gyenge pillanatodban! A szexualitás tüze a házasság kandallójába való. Ha egyszer kijut onnan, valaki megégeti magát. Összegzésül: „Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék!” (1Korinthus 10:12).




Fokozatosan történik

„…először zöld sarjat, azután kalászt, azután érett magot a kalászban.” (Márk 4:28)
Ha egy Istentől kapott ígéret beteljesedését várod, figyeld meg Jézus szavait: „Úgy van az Isten országa, mint amikor az ember elvetette a magot a földbe, azután alszik és felkel, éjjel és nappal: a mag sarjad és nő, ő pedig nem tudja, hogyan. Magától terem a föld, először zöld sarjat, azután kalászt, azután érett magot a kalászban. Amikor pedig a termés engedi, azonnal nekiereszti a sarlót, mert itt az aratás” (Márk 4:26-29). Mielőtt megkapnád, amit Isten megígért, általában bizonyos fázisokon kell végigmenned. Tekintsük át ezeket:
Először a „nem tudom” lépcsőfok. A mag a földben van, hogy mikor fog termést hozni, egyedül Istenen múlik. Igéje azonban biztosít arról, hogy ez meg fog történni. Aztán következik a „sarj” szakasz. Még csak egy picike zöld hajtást fújdogál a szellő, de ez már elég ahhoz, hogy bátorítson, és tudtodra adja, hogy a válasz úton van. Aztán jön a „kalász”. Most már kezd úgy kinézni, mint amiért imádkoztál. Remélhetőleg eddig is öntözted imádsággal, tápláltad Isten Igéjével, és védted minden olyan negatív hatástól, ami megpróbálta gyökerestől kitépni. Végül elérkezel az „érett mag a kalászban” szintre. Ilyenkor mondja azt Isten: „Fogd a sarlót, mert eljött az aratás ideje!” Ekkor létfontosságú, hogy felismerd, mi az aratnivaló, és arasd le! Bármelyik szinten is vagy ma, állj rá Isten ígéretére, és bízz Benne továbbra is! Ő nem fog csalódást okozni.





Hogy érez irántad Isten?

„…drágának tartalak, és becsesnek…” (Ézsaiás 43:4)
Ha értéktelenség érzésével küzdesz, akkor nem feltétlenül fog segíteni, ha többet imádkozol, keményebben dolgozol, és megfogadod, hogy ezentúl mindent jobban csinálsz. Olyan ez, mint átalakítani egy régi házat, aminek az alapjával van baj – átrendezhetsz minden szobát, de a padló és mennyezet tovább fog süllyedni, míg az egész ház összedől. Az alappal kell foglalkoznod! Ehhez úgy kell látnod magad, ahogyan Isten lát; csak ekkor tapasztalod meg azt a stabilitást és biztonságot, amit keresel. Van valami elképzelésed arról, hogyan érez Isten irántad? Ő ilyennek lát téged: 1) Szerethetőnek. „…drágának tartalak, és becsesnek, mivel szeretlek… Ne félj, mert én veled vagyok!” (Ézsaiás 43:4-5). Mekkora biztonságérzetet ad ez az ígéret! A Biblia azt mondja: „…Az Úr szerelmese ő, biztonságban lakik nála, oltalmazza őt mindenkor; ölelésében lakik” (5Mózes 33:12 NIV). Nincs ennél biztonságosabb hely! 2) Értékesnek. Ha úgy nőttél fel, mint akit nem akartak, akkor rossz üzenetet kaptál. Isten megalapozta értékességedet a kereszten. „…Krisztus… az Isten Fia… szeretett engem, és önmagát adta értem” (Galata 2:20 NIV). A Hallmark képeslapok reklámszlogenje ez: „Akivel igazán törődsz, annak a legjobbat küldöd.” Ezt tette Isten is érted a kereszten. 3) Alkalmasnak. Ha nem támogató környezetben nőttél fel, akkor előfordulhat, hogy alkalmatlannak érzed magad. Ezt próbáljuk túlteljesítéssel ellensúlyozni. Isten azonban tudja, hogy alkalmas vagy, mert ő adott mindannyiunknak különböző képességeket (ld. 1Péter 4:10). Sőt, ő „…a mennyeiek világába ültetett…” (Efezus 2:6). Maradj tehát a helyeden, és ne engedd, hogy bárki azt mondja neked, hogy az életed nem ér semmit. Igenis ér, mert Isten azt mondta!




Légy szelíd!

 

„Boldogok a szelídek…” (Máté 5:5)

 

Jézus azt mondta: „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.” Mindannyian sokkal jobb helyzetben lennénk, ha szelíd emberek irányítanák a világot, mert azok, akik nem szelídek, jó nagy zűrt tudnak csinálni!

Szalézi Szent Ferenc mondta: „Semmi sem olyan erős, mint a szelídség, és semmi sem olyan szelíd, mint az igazi erő.” Legyet is könnyebben lehet fogni mézzel, mint ecettel, ugyanígy az emberek is készségesebben reagálnak a szelídségre, mint az agresszivitásra.

A híres amerikaifutball edző, John Wooden mondta el a következő történetet: „Apám, Joshua Wooden erős ember volt, de ugyanakkor szelíd is. Fel tudott emelni olyan nehéz dolgokat, amit fele olyan idős emberek sem, de esténként mindig verset olvasott, amikor hazatért a munkából a földekről, ahol búzát, kukoricát, szénát, paradicsomot és dinnyét termesztett. Volt egy pár öszvérünk, Jack és Kate a farmon. Kate gyakran megmakacsolta magát, és lefeküdt a földre, amikor én szántottam. Képtelen voltam őt talpra állítani, bármilyen keményen is bántam vele. Amikor apám meglátta kínos helyzetemet, elindult felém a földeken át, és amikor hallótávolságba ért, csak ennyit mondott: „Kate”, az öszvér azonnal talpra állt és folytatta a munkát. Apám sosem bánt vele haraggal. Sok időbe telt, míg megértettem, hogy a szelídségre még a legmakacsabb öszvér is válaszol.”

Amikor a Biblia szelídségről beszél, azt nem gyengeségnek tekinti. A szelídség azt jelenti: „visszafogott erő”. A ló, amíg nincs betörve, hasznavehetetlen; a gyógyszer túladagolása gyógyítás helyett megöl; a tomboló szél mindent elpusztít, ami az útjába kerül. Jézus erős volt, mégis szelíd. Ő téged is arra hív, hogy az ő nyomdokát kövesd (ld. 1Péter 2:21).







Megtisztulás

„…vére megtisztít minket minden bűntől.” (1János 1:7)

János ezt írja: „Ha pedig a világosságban járunk, ahogyan ő maga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.” Ez az igeszakasz háromféle módját adja meg annak, hogy hogyan maradjunk tiszták ebben a szellemileg szennyezett világban:

1) Járjunk a világosságban. Ez azt jelenti, hogy olyan nyíltságra törekszünk Isten és emberek előtt, hogy nem kellene szégyenkeznünk, ha bárki is arról olvasna a holnapi újságban, amit ma tettünk. 2) Legyünk számonkérhetők. Ahhoz, hogy erőssé válj olyan területen, mely ma még gyengeségeid közé tartozik, sokszor szükséged van valakire, aki elég érett ahhoz, hogy kiérdemelje bizalmadat, elég könyörületes ahhoz, hogy elviselje következetlenségeidet, és elég nyílt ahhoz, hogy szembesítsen a dolgaiddal. Leginkább pedig olyan valaki legyen, aki elkötelezetten szeret téged. 3) Azonnal rendezzük el a bűnt. A bűntudatra ébredés pillanata el kell, hogy juttasson a bűnvallásra. Amikor ide eljutsz, el kell hinned, hogy „Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől”. Azután pedig kelj fel, és menj tovább Istennel; ne kárhoztasd tovább magad!

Ha van valami romlott étel a hűtőben, azt észleljük, valahányszor csak kinyitjuk az ajtaját. Lehet, hogy nem tudod pontosan, hogy hol van, de a szag elárulja, hogy ott van valahol bent. Az életünk is ilyen. Ha van bennünk valami romlott, akkor az, aki kapcsolatba kerül velünk, érezni fogja, még ha nem is tudja, hogy mi az, vagy miért van ott. Olyan szagot bocsát ki, ami érzékelhető. Ezért kell állandóan megnyitni magunkat Isten előtt, és engednünk, hogy a Szentlélek bejöjjön, megtisztítsa a szívünket, és eltávolítsa mindazt, ami akadályozza, hogy Istennel járjunk.





NE ÍTÉLJ!

„Ki vádolná Isten választottait? …” (Róma 8:33)

Ha valakit megítélsz vagy leszólsz, nagyon vékony jégen jársz Istennél. A Biblia azt mondja: „…ki merne összeakaszkodni Istennel amiatt, hogy választottjait bántja? Ki merne ujjal mutogatni? Aki meghalt értünk… ebben a pillanatban is könyörög értünk Istennél. Azt hiszed, bárki is képes lehet arra, hogy éket verjen közénk és Krisztus szeretete közé? Semmi esetre sem! (Róma 8:33-35 TM). Hívő testvéreink nem tökéletesek, de Isten azt mondja, hogy ők is szeretett Fiának tulajdonai (ld. Efezus 1:5-6). Nincs semmi olyan, amit felhozhatnál ellenük, amiről Isten már rég ne tudna. Állj meg, és gondolkodj el: ha megítéled őket, azzal kétségbe vonod Őt, aki megváltotta őket, és azt sugalmazod ezzel, hogy Ő hibát követett el, és nem tudja, mit csinál. Azt mondod: „Hát nem kell szólnom, ha valami nincs rendjén?” De igen, ám légy óvatos, nehogy átlépd a határokat, és a személyt ítéld el! A hozzáállásod legyen segítőkész, megbocsátó és a megbékélést elősegítő! Ha bármikor meg akarsz ítélni valamit, amire nincs felhatalmazásod, már túl is lépted hatáskörödet! Pál azt írja: „Ki vagy te, hogy más szolgája felett ítélkezel: Tulajdon urának áll, vagy esik. De meg fog állni, mert van hatalma az Úrnak arra, hogy megtartsa” (Róma 14:4). Isten dolga megítélni az embereket – és ebben nincs szüksége a segítségedre!



Tanuld meg biztatni önmagadat!

„Dávid azonban megerősíté magát az Úrban, az ő Istenében.” (1Sámuel 30:6 Károli)

Dávid épp most aratott sorozatos győzelmet, de amikor hazatért a csatából, otthonát lerombolva találta, hozzátartozóit pedig elhurcolták az amálékiak. Ez teljesen összetörte a szívét. Ő és emberei a földre roskadtak, és addig sírtak, míg már sírni sem maradt erejük. Dávid azonban nem maradt a padlón. „Dávid pedig megkérdezte az Urat: Üldözzem-e azt a rablócsapatot? Utolérem-e őket? Ő pedig így felelt neki: Üldözd, mert biztosan utoléred, és még kiszabadíthatod őket.” (1Sámuel 30:8). Dávid önbizalom-erősítése Isten útmutatásával párosítva eljuttatta őt a következő győzelemhez. Van egy tanulság ebben: meg kell tanulnod, hogyan beszélj megfelelően önmagadhoz, hogyan idézd fel Isten ígéreteit, és hogyan imádkozz önmagadért. Van egy ígéret a Zsoltárokban, amire támaszkodhatsz: „Este szállást vesz a sírás, reggelre itt az ujjongás” (Zsoltárok 30:6). Örömöd vissza fog térni. Isten megígérte! Ezért ma nézz a tükörbe, és jelentsd ki: „Ez is el fog múlni. Ami nem pusztít el, erősebbé tesz. Közben pedig engedem, hogy ez a helyzet közelebb vigyen hozzád, Uram.” Rajta, kezdd el biztatni önmagadat! A legnagyobb csaták hozzák a legnagyobb győzelmet. Gyengeségeid által fedezhetsz fel olyan erőt, amiről nem is sejtetted, hogy birtokodban van. Életének legrosszabb időszakára visszaemlékezve József ezt mondta: „Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt” (1Mózes 50:20). Ő ma is ezt teszi! Nem más emberek kezében van a sorsod, hanem Isten kezében – és ő nem olyan, mint mások. Ő a fájdalmadat nyereséggé tudja változtatni, és sebhelyeidet kitüntetésekké! Szedd össze magad, állíts a fókuszon, és eltökélten menj tovább! A mai ige számodra ez: tanuld meg biztatni önmagadat!

komment
süti beállítások módosítása