Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bántalmazás járványa, „Többé nem leszek csendben!”-A hit fontossága-Az adakozás megerősíti a hitünket-Béketeremtő küldetésed van

2018. november 08. 10:49 - Andre Lowoa

A bántalmazás járványa, „Többé nem leszek csendben!”

 

„Azt mondtam, »...nem fogok semmit sem szólni, amíg gonosz emberek vannak a közelemben.« Csendben maradtam, egy szót sem szóltam... De a szenvedésem csak még rosszabb lett, és eluralkodott rajtam a szorongás és aggodalom. Minél többet gondolkodtam, annál nagyobb bajban voltam, folyton kérdeztem: »Uram, meddig fogok élni? Mikor fogok már meghalni? Mondd meg, hogy milyen hosszú idő még, mire az életem véget érhet.«” (Zsolt 39:1-4, GNT-fordítás)


Az első lépés kitörni a bántalmazásból, legyen az szexuális, fizikai, verbális vagy érzelmi, ha megosztod valakivel, aki tud segíteni kitörni.

Jézus ezt mondja János evangéliuma 8. fejezetének 32. versében. „Az igazság szabaddá fog tenni.” (NLT-fordítás, második kiadás) A szabadság akkor jön, amikor megnyílsz, és valakinek bevallod a fájdalmadat.

Egy felmérésben, amelyben tíz nemzet vett rész, kiderült, hogy a nők, akiket a partnerük bántalmazott, 55-95 százalékban nem beszéltek senkivel erről, a férfiaknál pedig bebizonyosodott, hogy még kevésbé osztják meg az ilyesmit valakivel.

A bántalmazást gyakran a csendes járványnak nevezik, mert nagyon sok házasságban egy nagy rózsaszín elefántként van jelen, amit senki sem akar észrevenni vagy beszélni arról. Az emberek csendben szenvednek.

Ha bárki is igazán megértette a bántalmazást a Bibliában, az Dávid király volt. Ő volt az az uralkodó, aki A zsoltárok könyvének nagy részét írta, és akinek az élete során nagyon sokszor szembe kellett néznie bántalmazással, mert nagyon sok ember akarta sértegetni, megölni, bántalmazni, rágalmazni vagy kicsúfolni; ebben minden fajta bántalmazás ott van.

A zsoltárok könyvének több mint száz versében fejezi ki Dávid az ellenségeivel szemben érzett fájdalmát, szorongását vagy haragját. Az új fordításban közel százszor használja az „ellenség” szót. Beszél az olyan bántalmazásról, ami feltornyosult az életében.

Az egyik dolog, amit Dávid példamutatóan tett, az a következő. Ne tartsd magadban! A 39. zsoltár 1-4. versében Dávid elmagyarázza, hogy mi történt, amikor titokban akarta tartani a kínlódását. „Azt mondtam, »...nem fogok semmit sem szólni, amíg gonosz emberek vannak a közelemben.« Csendben maradtam, egy szót sem szóltam... De a szenvedésem csak még rosszabb lett, és eluralkodott rajtam a szorongás és aggodalom. Minél többet gondolkodtam, annál nagyobb bajban voltam, folyton kérdeztem: »Uram, meddig fogok élni? Mikor fogok már meghalni? Mondd meg, hogy milyen hosszú idő még, mire az életem véget érhet.«” (GNT-fordítás)

Ez jellemző reakció a bántalmazásra. Dávid félt erről beszélni a bántalmazói jelenlétében, de a hallgatása csak rosszabbá tette a helyzetét. Csendben maradtam, egy szót sem szóltam... De a szenvedésem csak még rosszabb lett, és eluralkodott rajtam a szorongás és aggodalom.”

Ha éppen ilyen helyzetet tapasztalsz, szeretném, ha tudnád, Istent érdekli, hogy mi történik veled. Engem is érdekel, mi történik veled. Van remény! Nem kell a fájdalom, szorongás és félelem bűvkörében maradnod!

Először viszont abba kell hagynod a hallgatást! Fel kell szólalnod, és el kell mondanod valakinek, akiben megbízol. Fel kell tárnod a problémát, hogy Isten elkezdhesse a gyógyítás folyamatát!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen jelei vannak a lelki terrornak? Hogyan tudsz segíteni egy szenvedő barátnak?
  • Szerinted miért olyan nehéz a bántalmazást szenvedett embereknek, hogy elfogadják Isten szeretetét?
  • Miért szenvedünk jobban, amikor elrejtjük a fájdalmunkat?




A hit fontossága

 

"Mert az ÚR szeme körbejár az egész földön, hogy megerősítse azokat, akik teljes szívvel odaszánják magukat neki." (2Krón 16,9a NLT fordítás)

A Biblia három dolgot mond el a hit fontosságáról.

1. Isten keresi a hűséges embereket.

Isten fizikailag, láthatóan, aktívan kezdeményez, hogy megtalálja azokat a hűséges embereket, akiket megáldhat. A 2Krón 16,9 ezt mondja: "Mert az ÚR szeme körbejár az egész földön, hogy megerősítse azokat, akik teljes szívvel odaszánják magukat neki" (NLT fordítás).

Ez volt az egyik "élet igém", és megtanultam, hogy ha engedem, hogy használjon, akkor Isten teljes mértékben használni fog. Ha engeded, hogy áldottá válj, akkor Isten áldása miatt hihetetlen dolgokban lesz részed. Isten keresi a hűséges embereket, akiket használhat.

2. Nehéz hűséges embereket találni.

A Biblia azt mondja a Péld 20,6-ban: "Mindenki arról beszél, hogy milyen hűséges, de próbálj találni valakit, aki tényleg az." (GNT fordítás). Sokan csak mondanak dolgokat, de nem bíznak igazán Istenben. Inkább bíznak a bankkártyájukban. Azt mondják, hogy hisznek Istenben, de amikor az anyagiakról, az egészségükről vagy a munkájukról van szó, nem bíznak benne igazán.

A Zsolt 53,2-3 azt mondja: "Isten lenéz a mennyből az egész emberi fajra; azt nézi, hogy valaki igazán bölcs-e, hogy valaki keresi-e Istent. De nem, mindenki elfordult, és romlott lett. Senki sem tesz jót, egyetlen egy sem!" (NLT fordítás).

3. A hűség az áldás és a győzelem kulcsa.

Az 1Jn 5,4-5 azt mondja: "Isten minden gyermeke legyőzi a gonoszat a világban, és ezt a győzelmet a hitünkkel érjük el. És ki tudja megnyerni ezt a csatát a világ ellen? Csak azok, akik hiszik, hogy Jézus Isten Fia."

A Biblia azt mondja a Péld 28,20-ban: "A hűséges embernek sok áldásban lesz része" (HCSB fordítás). Szeretném, ha az életed áldásokkal lenne tele, de hogy ebben részed legyen, meg kell tanulnod hűségesnek lenned. Isten sokféle módon teszi próbára a hűségedet. Megengeded-e neki, hogy növekedést adjon ezen a területen, hogy ezen keresztül a hit embere legyél?

Beszéljetek róla:

  • Tudsz-e néhány olyan módot, ahogyan Isten próbára teheti a hűségünket?
  • Kik azok az emberek, akikre felnézel, mert hűségesnek tartod őket - emberek, akik tele vannak Isten iránti hittel? Milyen közös tulajdonságok vannak bennük?




Az adakozás megerősíti a hitünket

 

"Hozzátok be a tizedet mind az én tárházamba, hogy legyen ennivaló az én házamban, és ezzel próbáljatok meg engem, azt mondja a Seregek Ura, ha nem nyitom meg néktek az egek csatornáit, és ha nem árasztok reátok áldást bőségesen." Malakiás 3:10. (Károli fordítás)

Isten arra használja az anyagiakat, hogy tesztelje a hitedet. Kellett már valaha döntened aközött, hogy befizesd a számlát vagy tizedet adj? Olyan sok pénzed van - hová fogod elkölteni? Ez egy próba. Isten ezt kérdezi: "Tényleg elhiszed, hogy gondot viselek a számláidról? Vagy azt gondolod, hogy saját magadnak kell gondoskodni róluk?"

Ő mondja: "Hozzátok be a tizedet mind az én tárházamba, hogy legyen ennivaló az én házamban, és ezzel próbáljatok meg engem, azt mondja a Seregek Ura, ha nem nyitom meg néktek az egek csatornáit, és ha nem árasztok reátok áldást bőven." Malakiás 3:10 (Károli fordítás)

Valójában ezt mondja Isten: "Vedd a bátorságot és lásd meg, hogy mit fogok tenni, ha egy adakozó, nagylelkű személlyé válsz! Add be a tizedet és nézd meg mi történik az életeddel!"

Tudtad, hogy az adakozással kapcsolatban több ígéret van a Bibliában bármi másnál? Jézus többet beszélt az adakozásról, mint a Mennyről vagy a Pokolról. Hiszem, hogy ez azért van, mert az adakozás a Krisztusivá válás lényege.

A Biblia azt mondja, hogy Isten adakozó: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy ... adta". Amikor adunk az azt mutatja Istennek, hogy bízunk benne és hiszünk az ígéreteiben, hogy gondoskodik rólunk. Az adakozás megerősíti, kiterjeszti és próbára teszi a hitünket.

Igazán elhiszed, hogy Isten gondot fog viselni a számláidról? Ha nehézségeid vannak ezen a területen, kérd Istent, hogy segítsen a hitetlenségeden. Ő segíteni akar neked, hogy megtaláld a szabadságot az anyagiakban, ami egyedül az Őbenne való bizalom által érhető el.

Amikor az anyagi szükségeidért imádkozol, írd le azokat, aztán figyeld meg hogyan gondoskodik Isten. A feljegyzések készítése által azon találod magad, hogy a hited egyre mélyül, mert meglátod Isten hűségét és az Ő kreativitását abba, ahogyan a szükségeidet betölti.




Béketeremtő küldetésed van


  „(Isten) helyreállította a  kapcsolatunkat ővele Krisztus által, és nekünk adta azt a szolgálatot, hogy mi is állítsunk helyre kapcsolatokat. Más szavakkal, Isten Krisztust használta arra, hogy helyreállítsa a kapcsolatát az emberiséggel. Nem rótta fel az embereknek az elkövetett hibáikat, és felénk is az az üzenete, hogy  mondjuk el másoknak, hogy van lehetőség a kapcsolatok helyreállítására.” (2Kor 5:18-19, GW fordítás)

Ha egy konfliktussal terhes kapcsolatot szeretnél helyrehozni, a megbékélést helyezd középpontba, ne a megoldást.

Óriási a különbség. A megbékélés a kapcsolat új alapokra helyezését jelenti. Nem azt jelenti, hogy újra összeházasodsz a házastársaddal, hanem azt, hogy békességben éltek tovább.

Ha megoldást akarsz, akkor ahhoz minden egyes nézeteltérést el kell simítani, és ez szinte lehetetlen.  Az igazság az, hogy vannak bizonyos dolgok a házastársaddal, a barátoddal vagy a munkatársaddal való kapcsolatban, amikben soha nem fogtok dűlőre jutni, mert különbözőek vagytok. Viszont lehet más a nézetünk anélkül, hogy ezzel másokat megbántanánk. Ezt hívják érettségnek. És ezt hívják bölcsességnek. Ilyenkor vagyunk olyanok, mint Krisztus.

Ugyanígy, lehetünk egységben anélkül, hogy egyformák lennénk. Járhatunk kéz a kézben anélkül, hogy ugyanaz lenne a véleményünk. Kay, a feleségem és én 40 éve vagyunk házasok, és számtalan dologban eltérőek a nézeteink. De kéz a kézben haladunk, támogatjuk egymást, és békességben élünk.

Házassági tanácsadóként megtanultam, hogy ha a kapcsolatok helyreállítására fókuszálsz, maga a vitás kérdés már nem is lesz olyan lényeges. Gyakran a legkisebb dolgokból vannak a legnagyobb viták.  Ilyenkor valójában nem is az a kis dolog az igazi probléma. Meg kell állni, fel kell kutatni a probléma gyökerét, és a kapcsolat helyreállítására kell törekedni.

Nagyon sok konfliktus van a világban - háborúk, megosztások, viták, előítéletek, rasszizmus, terrorizmus, részrehajlás stb. -, és ezek eredményeként rengeteg sérült kapcsolat van. Sérült gazdaságok, sérült kormányok és sérült házasságok. Sérült életek és összetört szívek vannak körülöttünk.

Arra kérlek most téged mint hívőt, hogy kötelezd el magad, hogy a békességre és a megbékélésre fogsz törekedni ebben a konfliktusokkal terhes világban. Hidakat építs, ne falakat, és keresd a módját, hogy közelebb hozd egymáshoz az embereket, és ne megosztást, szakadást hozz közéjük.

A Biblia ezt írja a 2Kor 5:18-19-ben: „(Isten) helyreállította a  kapcsolatunkat ővele Krisztus által, és nekünk adta azt a szolgálatot, hogy mi is állítsunk helyre kapcsolatokat. Más szavakkal, Isten Krisztust használta arra, hogy helyreállítsa a kapcsolatát az emberiséggel. Nem rótta fel az embereknek az elkövetett hibáikat, és felénk is az az üzenete, hogy  mondjuk el másoknak, hogy van lehetőség a kapcsolatok helyreállítására.” (GW fordítás)

Ha Jézus Krisztus követője vagy, a békéltetés és a béketeremtés a küldetésed. Menj ki az emberek közé, és mondd nekik ezt: „Isten mindent megtett, hogy helyreállítsa a kapcsolatát veled. Kifizette az árat minden bűnödért, és nem kell, hogy az ellensége legyél.  Isten nem haragszik rád, hanem nagyon is szeret téged. Állítsd helyre a kapcsolatod az Úrral, békülj meg vele, és vidd ezt a békét másoknak is.”

Beszéljetek róla

  • Mi az a nézeteltérés a házasságodban/barátságodban, amire képtelen(ek) vagy(tok) megoldást találni?
  • Milyen lépéseket kell tenned annak érdekében, hogy magára a kapcsolatra és a megbékélésre fókuszálj, és ne a konkrét probléma megoldására?
  • Hogyan válhatsz  "békéltetővé" vagy "béketeremtővé" a családodban, a munkahelyeden vagy más emberekkel való kapcsolataidban?





komment
süti beállítások módosítása