Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A lépések krízisben

2018. november 07. 10:40 - Andre Lowoa

 

Első lépés krízisben: Hallgasd meg és engedd először Istent beszélni

"A médek közül származó Ahasvérus fiának, Dáriusnak az első évében, miután ő a káldeusok országának a királya lett, az ő uralkodásának első évében én, Dániel, megértettem az írásokból, hogy mit jelent azoknak az éveknek a száma, amelyekről az Úr igéje szólt Jeremiás prófétának, hogy hetven évnek kell eltelnie a romba dőlt Jeruzsálem fölött." (Dániel 9:1-2., NLT fordítás)

Mindannyian találkozunk krízishelyzetekkel az életünk során. Sőt, elég sokat el kell viselnünk. Történnek halálesetek a családodban, elveszted a munkád és olyan kapcsolati problémákkal találod szembe magad, melyek óriási csapássá változnak.

Ilyenkor az imádkozás a kulcs.

Nagyon sokat tanulhatunk Dánieltől és az ő imádkozó életéből. Már idős emberként, amikor az idő egyre közelített a zsidóknál a hazatérésükhöz, Dániel tudta, hogy a népe még nem állnak készen - a zsidóknak még mindig nem volt jó a kapcsolatuk Istennel. Ez elkeserítette Dánielt, ezért imádkozott.

Az imája Dániel könyvének 9. részében hat fontos dolgot tár elénk azzal kapcsolatban, hogyan imádkozzunk Istenhez válaszért krízis helyzetben. A következő pár áhítatban ezeket fogjuk sorra venni.

Elsőként engedned kell először Istent beszélni, még mielőtt te megszólalnál.

Meg kell hallanod Isten hangját. Mindig ő teszi meg az első lépést az életedben. Sosem vár tőled semmi olyat, amit ő már ne tett volna meg. A Biblia azt mondja, hogy azért szeretjük Istent, mert ő előbb szeretett minket. Mi szolgáljuk őt, mert először ő szolgált minket.

Isten elkezdi, mi válaszolunk.

Szóval, te hogyan figyelsz Istenre? Olvasod a Bibliát. Beszélünk Istenhez, mert előbb ő szólt hozzánk az Igén keresztül.

A Biblia azt mondja, hogy Dániel ezt tette: "A médek közül származó Ahasvérus fiának, Dáriusnak az első évében, miután ő a káldeusok országának a királya lett, az ő uralkodásának első évében én, Dániel, megértettem az írásokból, hogy mit jelent azoknak az éveknek a száma, amelyekről az Úr igéje szólt Jeremiás prófétának, hogy hetven évnek kell eltelnie a romba dőlt Jeruzsálem fölött." (Dániel 9:1-2., NLT fordítás)

Addig nem tudsz hatékonyan imádkozni, amíg nem kezded el tanulmányozni a Szentírást és meghallani az Úr szavát. Minél jobban ismered a Bibliát, annál hatékonyabban tudsz majd imádkozni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mindig Isten teszi meg az első lépést. A saját életedben mikor láttad Istent kezdeményezni?
  • Mi nehezíti meg a dolgodat abban, hogy kizárólag Istenre figyelj, amikor az Igét tanulmányozod?
  • Még a krízis bekövetkezése előtt meg kell tanulnod, hogyan imádkozz egy krízis alatt. Mit gondolsz, ez miért fontos?

 

Második lépés krízisben: Koncentrálj és keresd Istent

"Szeretem azokat, akik engem szeretnek és azok akik engem keresnek, megtalálnak." (Példabeszédek 8:17., ISV fordítás)

Mindannyiunk életében vannak olyan krízishelyzetek amik mindent próbára tesznek, beleértve az Istenbe vetett bizalmunkat is. Dániel részletes leírást ad számunkra az ilyen helyzetekben való imádkozásra.

Hat fontos tanítást találhatunk a Bibliában Dániel könyvének 9. részében. A legutóbbi áhítatban megnéztük mi az első - engedjük Istent szólni hozzánk, még azelőtt, hogy mi szólnánk hozzá.

A következő lépés az imádságban ha Isten válaszát kérjük krízisben, hogy minden figyelmünket szenteljük Istennek és az ő keresésének.

Dániel ezt teszi a Dániel 9:3/a-ban: "Az Úr Isten felé fordítottam arcomat, keresve őt" (ESV fordítás)

Ez egy alap kapcsolati tanács, mely működik az Istennel való kapcsolatodon túl is. Bármelyik kapcsolatodon javíthatsz, ha ténylegesen odafordulsz a másik emberhez és figyelsz rá, amikor beszél hozzád. Amikor a feleségem beszél hozzám, felé fordítom az arcom. Már több mint 40 éve házas vagyok. Csak azt mondhatom, hogy ez bőségesen megtérül a kapcsolatunkban. Nagyon szereti ezt, mert tudja, hogy kizárólagosan élvezi a figyelmemet.

Azzal hogy odafordulsz valaki felé, megmutatod neki, hogy figyelsz rá. Ezt megteheted Istennel is. Fizikailag nézz az ég felé. Ha tudsz, menj ki az udvarra és nézz a mennyek felé ahogy imádkozol.

Ténylegesen fordulj Isten felé, hogy igazán rá tudj koncentrálni és keresni tudd őt. Ez alapvető fontossággal bír egy krízisben (és életed minden pillanatában).

Az Ámosz 5:4/b-ben Isten azt mondja: "Engem keressetek, és éltek!" (NIV fordítás) Nem éltek igazán hacsak nem keresitek őszintén Istent.

Gyakran kerülünk krízishelyzetekbe, mert leállunk Isten keresésével egy-egy hirtelen jött körülmény miatt. Ahhoz, hogy kikerülhessünk ezekből a helyzetekből, másképp kell cselekednünk.

Isten által garantált a siker, de csak akkor, ha őt keresed. Azt mondja nekünk: "Szeretem azokat, akik engem szeretnek és azok akik engem keresnek, megtalálnak." (Példabeszédek 8:17., ISV fordítás)

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Mit mondanál, mennyire összpontosítasz Isten akaratának keresésére az életed minden területén? Szánj egy kis időt ennek megválaszolására és dönteni ez ügyben! Mit tehetsz azért, hogy állhatatosabb legyél?
  • Hol zavarnak meg leggyakrabban imádkozás közben?
  • Hol tudsz teljes mértékben Istenre koncentrálni imádkozás köznem?



Harmadik lépés krízisben: öntsd ki a szíved Isten előtt

„Kiöntöttem a szívemet, feltártam a lelkemet az Isten előtt." (Dán 9:3a MSG fordítás)

Az elmúlt pár áhítatban megnéztük, hogy Dániel hogyan imádkozott életének és Izrael életének kritikus, nehéz helyzetében. Az ő példája megmutatja, hogy hogyan imádkozzunk, hogy Isten válaszolhasson nekünk.

Eddig azt tanultuk, hogy:

  • hagynunk kell, hogy Isten beszéljen hozzánk, mielőtt mi beszélünk hozzá;
  • figyeljünk Istenre, és keressük őt.

Ezek után fejezzük ki gondolatainkat szenvedélyesen.

Nagyon gyakran imádságaink előre-gyártottak. Úgy beszélünk, hogy igazán bele sem gondolunk, mit mondunk. Csak daráljuk a betanult szöveget. Nincs benne egyediség és szenvedély.

Isten sokkal inkább figyel imádságunk őszinteségére, szenvedélyességére, mint a szavakra, amit használunk. A megfelelő szavak, ha megjátszott érzésekkel társulnak, semmit sem érnek házastársunkkal szemben. Ezek ugyanúgy Istennél sem működnek.

Isten az embert saját képmására teremtette. Ő is érzelmeket fejez ki: tud haragudni, el tud szomorodni. és tud boldog lenni.

Isten nem csak úgy szokványosan szeret. Isten szenvedélyesen szeret – igazából!

Dániel így beszélt szenvedélyes imádságáról: „Komolyan imádkoztam az Úristenhez, könyörögtem neki." (Dániel 9:3a, GNT fordítás).

A „könyörgés” a héber nyelvben azt jelenti „érzelemmel kérni”. Egy valódi, igaz kérés, teljes szívből jövő keresés. Valójában kéregetés.

Ez az az imádság, amit Isten meghallgat és megválaszol.

Szeretem ezt a kifejtést a Dániel 9:3-ban: „Kiöntöttem a szívemet, feltártam a lelkemet az Isten előtt." (Dán 9:3a MSG fordítás).

Lehet te is így szeretnél imádkozni a családodért. Ki kell öntened a szívedet és fel kell tárnod a lelked Isten előtt őérettük. Lehet a házasságod vagy az anyagi helyzeted miatt kell így járulnod Istenhez.

Mindannyian hasonlóan tehetünk a környezetünkért, a minket körülvevő világért. Szívszorító látnunk a háborúk pusztításait, az éhínséget és a gonoszságot ebben a világban. Nem csetelnünk és posztolnunk kellene mindezekről.

Ki kell öntenünk a szívünket és imádsággal és könyörgéssel járuljunk Istenhez mindezekkel!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Imádkozásod közben mi indít a legnagyobb buzgóságra?
  • Vajon miért folyamodunk olyan gyakran az ismétlődő, rutinos imádkozásra?
  • Hogyan tudnál még több szenvedéllyel imádkozni?



Negyedik lépés krízisben: mutasd meg az imán keresztül Istennek, hogy komolyan gondolod!

„Úgy imádkoztam, hogy közben böjtöltem, zsákruhát vettem fel és hamut szórtam magamra. (Dániel 9:3b, TLB fordítás)”

523775542.jpg

Dániel imája, Dániel könyvének kilencedik részében, remek példa arra, hogyan imádkozzunk krízishelyzetben. Az előző áhítatokban ugyanez az igerész alapján megláttuk, hogyan tudjuk:

  •  engedni, hogy Isten szóljon hozzánk, mielőtt még megszólítanánk,
  •  keresni Istent és figyelni rá,
  •  érzelmeinkkel is kifejezni vágyainkat.

A negyedik kulcs pedig, hogy krízishelyzetekben Isten az olyan imádságra válaszol, amelyen látszik, hogy azt komolyan gondoljuk. Tudomására kell hoznod, hogy tényleg keresed a megoldást a problémára, nem pedig csak pillanatnyi szeszélyről van szó. Érd el, hogy Isten meglássa, mennyire fontos ez neked! 

Dániel háromféleképpen jelezte Istennek, hogy komolyan gondolja a kérését: „Hogy kimutassam szomorúságomat, böjtöltem, zsákruhát vettem magamra és hamuban ültem.” (Dániel 9:3b, NCV fordítás).

Most foglalkozzunk azzal, amit legelőször tett: megvonta magától az ételt. A böjt a szellemi hadviselés fontos része, amelyet az emberek évszázadok óta alkalmaznak.

Jézus azt mondta, hogy vannak csodák, amelyek csak böjtön és imádságon keresztül valósulnak meg, nem csupán imádság által. Miért? Mert a böjttel jelzed Istennek a legjobban, hogy komolyan gondolod a kérésed.

Mózes is böjtölt, mielőtt megkapta a Tízparancsolatot, az izraeliták pedig több fő csata előtt böjtöt hirdettek. Dániel Isten vezetéséért böjtölt, Nehémiás pedig egy nagy építkezés megkezdése előtt. Jézus így aratott győzelmet a kísértés felett.

Amikor krízisben találod magad, meg kell mutatnod Istennek, hogy elszánt vagy – a böjt pedig hatékony módja ennek.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan mutatja meg a böjt és az ima Istennek, hogy komolyak a szándékaid?
  • A böjt nem feltétlenül az étel megvonását jelenti. A lényeg, hogy kizárj bizonyos dolgokat, azért hogy az imádságra tudj koncentrálmi. Mi más jöhet még szóba, amitől érdemes lenne egy időre tartózkodnod?
  • Hogyan tudnád a böjtöt rendszeres (vagy rendszeresebb) részévé tenni a szellemi életednek?



Ötödik lépés krízisben: köszönd meg Istennek a szeretetét és az ígéreteit!

„Ó, Uram! Nagyszerű és lenyűgöző Isten vagy! A szövetségedhez mindig hű vagy, és el nem múló szereteteddel mindig teljesíted ígéreteidet azoknak, akik szeretnek és megtartják parancsolataidat." (Dániel 9:4b, NLT fordítás)

Az imádságnál nincs fontosabb tennivalód, amikor krízist élsz át. Ahogy eddig is láttuk, Dániel könyvének kilencedik fejezete nagyszerű mintát ad arra, hogyan imádkozz, amikor az életed nehezebb időszakain mégy keresztül. 

Már szó volt arról, hogyan tudjuk:

  •  engedni, hogy Isten beszéljen hozzánk, mielőtt még megszólítanánk,
  •  keresni Istent és figyelni rá,
  •  érzelmeinkkel is kifejezni vágyainkat
  •  és megmutatni, hogy komolyak a szándékaink. 

Mindezek mellett, fontos megköszönnünk Istennek a szeretetét és az ígéreteit is.

Dániel így ír erről: „Ó, Uram! Nagyszerű és lenyűgöző Isten vagy! A szövetségedhez mindig hű vagy, és el nem múló szereteteddel mindig teljesíted ígéreteidet azoknak, akik szeretnek és megtartják parancsolataidat." (Dániel 9:4b, NLT fordítás)

Talán a hálaadáshoz van legkevésbé kedved egy-egy válságos időszakban. Lehet, hogy most mérges vagy Istenre és elégedetlen vagy vele, de pontosan ezért fontos, hogy köszönetet mondj neki. Nézőpontváltásra van szükséged!

Pár igeverssel később a következőket olvassuk: „Az Úr, a mi Istenünk, kegyelmes és megbocsájtó – annak ellenére, hogy lázadtunk ellene." (Dániel 9:9, NLT fordítás).

Hálásnak kell lennünk, hogy Isten akkor is hűséges, amikor mi nem vagyunk azok. Ő minden egyes alkalommal megtartja az ígéreteit. 

Akkor is megtartja az ígéreteit, amikor krízist élsz át, és nem fog elhagyni! Mutasd meg Istennek, hogy te is tisztában vagy ezzel! Hozd a tudomására, hogy bízol benne! 

Ez fontos része az imának, amelyre Isten mindig válaszol a nehéz időszakokban. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nehéz krízis idején hálát adnunk Istennek? 
  • Hogyan tudja a hála megváltoztatni a nézőpontodat egy nehéz időszakban?
  • Miért tudnál hálát adni egy ilyen időszakban? 



Hatodik lépés krízisben: Alázatosan valld meg Istennek a bűneidet

„Vétkeztünk ellened és bűnöket követtünk el. Megszegtük törvényedet és lázadtunk ellened és eltértünk parancsaidtól és rendeléseidtől. Nem hallgattunk a prófétákra, szolgáidra, akik a te nevedben szóltak királyainkhoz, fejedelmeinkhez, őseinkhez, egész népünkhöz." (Dániel 9:5-6, GNT fordítás)

Az elmúlt néhány napban azt néztük meg, hogyan imádkozhatunk krízis idején. A Dániel könyvének 9. fejezetében találunk hat kulcsfontosságú elvet, amit Dániel imádságában alkalmaz.

Az első öt elv a következő:

  • Hagyjuk, hogy Isten beszéljen hozzánk, mielőtt még mi szónánk hozzá.
  • Figyelmünkkel Istenre figyeljünk és keressük őt.
  • Vágyainkat szenvedéllyel fejezzük ki.
  • Mutassunk komolyságot.
  • Köszönjük meg Istennek a szeretetét és az ígéreteit.

Végül pedig szükséges, hogy alázatosan megvalljunk a bűneinket.

Isten nem hallja meg a büszkeséggel teli panaszokat, hanem az alázatos bűnbánatot hallgatja meg. Isten az alázatosságra felel.

Isten már minden kis ostoba és buta dologról tud, amit valaha elkövettél, ám azt várja, hogy megvalld a bűneidet.

Mit felel Isten arra, amikor alázatosan bevalljunk, hogy elszúrtuk? Megbocsátással, irgalommal és kegyelemmel válaszol.

A bűneink megvallása egyszerűen azt jelenti, hogy egyetértesz Istennel a bűneidről. Elmondod Istennek, hogy igaza van. Nem keresel kifogásokat. Nem nevezed csupán hibának a dolgot; hanem bevallod, hogy elszúrtad és rosszul jártál el.

Légy pontos a bűnvallásodban, ahogyan Dániel is az volt. A Dániel 9:5-6-ban ezt írja: „Vétkeztünk ellened és bűnöket követtünk el. Megszegtük törvényedet és lázadtunk ellened és eltértünk parancsaidtól és rendeléseidtől. Nem hallgattunk a prófétákra, szolgáidra, akik a te nevedben szóltak királyainkhoz, fejedelmeinkhez, őseinkhez, egész népünkhöz." (GNT fordítás).

Dániel nem hagyta itt abba: a bűnvallása még 10 versen át folytatódik, amint lelkiismeretesen leírja bűnét.

Egyetértett Istennel abban, hogy az izraeliták:

  • Becstelenséget és szégyent hoztak magukra.
  • Hűtlenek voltak Istenhez.
  • Figyelmen kívül hagyták amit Isten mondott nekik.
  • Megfeledkeztek Isten figyelmeztetéséről.

Ez konkrét bűnvallás.

Dániel imádsága segít megértenünk, hogyan távolodunk el Istentől, ha nem valljuk meg bűneinket – és erőteljes emlékeztető arra, hogyan válaszolja megy Isten az imáinkat, ha bűneinkkel kapcsolatban egyetértünk vele. Mindig legyen szemünk előtt az, hogy Isten nem ellenünk, hanem értünk van!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért jelent nehézséget számunkra az, hogy őszinték legyünk Istennel a bűneink tekintetében?
  • Miként láttad megvalósulni mások életében azt, ahogy aláaknázzák hitüket, az által, hogy nem tartanak bűnvallást?
  • Ha még ma nem kerítettél sort erre, akkor hogyan tehetsz félre időt arra, hogy beszélgess Istennel és megvalld a bűneidet?




komment
süti beállítások módosítása