Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bűn a kapcsolatokban eltávolodást okoz-Aggódsz vagy dicsőítesz?

2018. november 07. 10:38 - Andre Lowoa

A bűn a kapcsolatokban eltávolodást okoz

 

"Láttam azt is, hogy milyen sok elnyomás történik a nap alatt. Láttam az elnyomottak könnyeit, akiknek nincs vigasztalójuk. Elnyomóik erőszakosan bánnak velük, és nincs vigasztalójuk."  (Prédikátorok 4:1)

 

A bűn negyedik következménye a kapcsolatokban jelentkező eltávolodás és a viszályok.

Egy tökéletes környezetben, ahol nincs bűn, nem kerülsz konfliktusokba. Házasságon belül viszont, ahol két tökéletlen ember találkozik, nem alakulhat ki tökéletes kapcsolat. Lehetetlen. Sosem leszel tökéletes kapcsolatban. Minden kapcsolatban fogsz problémákkal találkozni.

Erről Salamon is említést tesz. A Prédikátorok könyvében azt írja nekünk, hogy "Figyeltem az embereket a világban, és tudod mit fedeztem fel? Nem kedvesek egymáshoz. Nem bánnak jól egymással. Kihasználják egymást. Bántják egymást. Hazudnak egymásnak. Becsapják egymást. Az emberek megjátsszák magukat a kapcsolataikban. Álarcokat viselnek; eltakarják magukat; megbántják; kihasználják a másikat."

Miért tesszük ezeket? Mert semmi sem működik ezen a bolygón a bűn miatt. Amikor nem követjük Isten akaratát, kárt okozunk.

A Prédikátorok könyve 4:1-ben azt olvassuk, hogy "Láttam azt is, hogy milyen sok elnyomás történik a nap alatt. Láttam az elnyomottak könnyeit, akiknek nincs vigasztalójuk. Elnyomóik erőszakosan bánnak velük, és nincs vigasztalójuk." 

Amikor Ádám és Éva fellázadtak, az nemcsak Istentől választotta el őket; hanem egymástól is. Amíg Istennel nem vagy mély, bensőséges kapcsolatban, addig a házastársaddal sem lehetsz abban a fajta kapcsolatban, melyet Isten neked szánt. Ha nem kapcsolódtok Istenhez, akkor nem tudtok Isten szerinti teljességgel férjként és feleségként összekapcsolódni.

Az ötödik következménye a bűnnek az anyagi és szakmai nehézségek.

A bűn megrongálta az anyagi és munkahelyi területeidet is. Miért omlanak össze a gazdaságok? Mert figyelmen kívül hagyják a bibliai pénzügyi alapelveket, melyekről Isten beszél az Ő Igéjében. Nagyon sok pénzügyi alapelv található a Bibliában. Napjaink összes gazdasági problémájának az alapja az, amit a kormányok is nehezen értenek meg, a felelőtlen életvitel - olyan pénzek elköltése, amelyeket nem kerestünk meg, valamint Isten pénzügyi alapelveinek megtagadása.

A Prédikátorok 5:13-14-ben ezt olvassuk: "Van egy fájdalmasan rossz dolog, amit láttam a nap alatt: a gazdája rovására őrizgetett gazdagság. Az ilyen gazdagság elveszhet valamilyen rossz számítás miatt, és ha fia születik, annak semmi sem marad."

Beszéljetek róla

  • Hogyan állsz másképp a bűnhöz, most, hogy már ismered annak következményeit? 
  • Hogyan látod Isten kegyelmét működni pénzügyi vagy munkahelyi nehézségeid közben?


Aggódsz vagy dicsőítesz?


„Ha azért szenvedsz, mert a jót teszed, Isten meg fog jutalmazni érte. Szóval ne aggódj és ne félj a fenyegetéseiktől. Inkább dicsőítsd Krisztust mint életed Urát. És ha valaki megkérdez téged a hitből fakadó reménységedről, légy mindig kész elmagyarázni azt." (1Pt 3,14-15 NLT fordítás, második kiadás)

A keresztyénség nem a nyápicoknak, a félénkeknek, vagy az erőtlen szívűeknek való. A bátor férfiak és nők követik Jézust.

Az egész világon úgy szenvednek emberek, ahogy az amerikaiak sosem szenvedtek. De neked mibe kerül Krisztust követni? Nem valószínű, hogy valaha is erőszakos elnyomással kell szembenéznünk. De meg kell küzdeni a csendes elnyomással minden egyes nap, ahogy a kultúra egyre inkább világivá és keresztyén ellenessé válik.

Amikor a hited miatt szembenállással találkozol, természetes, hogy félsz. Szóval hogyan szabadulsz meg az ellenállás miatti félelemtől? Hogyan szabadulsz meg a rosszallástól való félelemtől? Hogyan szabadulsz meg az elutasítástól való félelemtől?

Be kell telned Isten szeretetével. A Biblia azt mondja, hogy a szeretetben nincs félelem, és a tökéletes szeretet elűzi a félelmet. Amikor szembenállással találkozol, fókuszálj Isten irántad érzett szeretetére. Azok az emberek, akik Isten szeretetében biztosan megnyugszanak, nem félnek az elutasítástól. Nem félnek a rosszallástól.

A Biblia azt mondja az 1Pt 3,14-15-ben: „Ha azért szenvedsz, mert a jót teszed, Isten meg fog jutalmazni érte. Szóval ne aggódj és ne félj a fenyegetéseiktől. Inkább dicsőítsd Krisztust mint életed Urát. És ha valaki megkérdez téged a hitből fakadó reménységedről, légy mindig kész elmagyarázni azt." (1Pt 3,14-15 NLT fordítás, második kiadás).

Két alternatívád van, amikor nyomást érzel arra, hogy hallgass a Krisztusban való hitedről: Aggódhatsz, vagy dicsőíthetsz. Ez azt jelenti, hogy vagy pánikolsz, vagy imádkozol. Vagy a problémára fókuszálsz, az elnyomásra és a zaklatásra, vagy Istenre összpontosítasz.

El kell fordítanod a figyelmed a nyomásról, amit érzel, és Isten felé kell fordulnod. Ez a dicsőítés – Istenre fókuszálni. Amikor szembenállással találkozol, aggódás helyett dicsőíts!

Beszéljetek róla:

  • Hol kell keresned, hogy meggyőződj Isten szeretetéről?
  • Mit gondolsz, hogyan jutalmaz meg téged azért Isten, mert szenvedsz a jó ügyért?
  • Milyen szembenállással találkoztál már a hited miatt?





komment
süti beállítások módosítása