Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bűn érzelmi gyötrelmet okoz-A szolgálatod kiemelten fontos a Krisztus testében-Az ellenzék három haszna

2018. november 06. 10:26 - Andre Lowoa

A bűn érzelmi gyötrelmet okoz

 

„Megfigyeltem mindent, ami a Nap alatt történik, és valóban, minden értelmetlen – mint a szelet kergetni. Ami rossz, azt nem lehet megjavítani, ami hiányzik, azt nem lehet visszaszerezni.”
(Prédikátorok 1:14-15 – NLT fordítás)

A bűn harmadik következménye az érzelmeid területére hat. A bűn érzelmi gyötrelmet és kiábrándultságot okoz.

Salamon sokat ír erről a Prédikátorok könyvében: „Megfigyeltem mindent, ami a Nap alatt történik, és valóban, minden értelmetlen – mint a szelet kergetni. Ami rossz, azt nem lehet megjavítani, ami hiányzik, azt nem lehet visszaszerezni.” (Prédikátor 1:14-15 – NLT fordítás)

Salamon azt mondja, hogy emberként, minden értelmetlennek látszik, mert nem tudjuk megváltoztatni a múltat, és nem tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani a jövőt. Mindazt, amit mi elrontottunk, nem tudjuk visszavonni. A bennünket ért rossz dolgokat sem tudjuk meg nem történtté tenni.

A jövőnknek sem vagyunk urai. Életed legfontosabb dolgait nem tudod befolyásolni, irányítani. A világot nem lehet megjavítani csupán emberi erőfeszítéssel.

Elindulhatunk jót tenni a világban? Igen. Kellene ezt tennünk? Igen. Kellene enyhítenünk a szenvedést? Természetesen.

A világ azonban gyógyíthatatlanul összetört. Szolgálunk másokat, hogy enyhítsük a szenvedést, gyógyítsuk az embereket, segítsük őket túljutni a nehézségeken. De ne csapjuk be magunkat. Nem fogjuk elhozni Isten Királyságát a Földre. Ez nem a Menny. Végső soron nem az a feladatunk, hogy megpróbáljuk a világot egy tökéletes hellyé tenni, hanem az, hogy az embereket ez a bizonyos tökéletes hely felé vezessük. Kell próbálkoznunk a világot jobbá tenni? Igen. El kell, hogy várjuk, hogy a világ tökéletes legyen? Nem. A sérülés túl mély ahhoz, hogy helyre lehessen hozni.

Mivel a sérülés ilyen mély, feszültséggel telik leszünk – mert a dolgok nem jól működnek, mert nincs elég időnk mindent megtenni, mert a dolgok utunkban vannak, gátolnak. Késedelmek, nehézségek, zsákutcák és természetesen csalódottság van jelen.

Terveztél valaha is valami nagy dolgot, amiről azt gondoltad, hogy „Milyen nagyszerű lesz!” Aztán mikor túl voltál rajta, azt kérdezted, „Ennyi volt?” Ismerek embereket, akik egy egész évig tervezték az esküvőjüket, aztán egyetlen óra alatt minden elmúlt.

Tény, hogy nagyszerű képességünk van túlbecsülni, milyen boldogok leszünk majd egy személlyel, milyen boldogok leszünk, ha megtörténik velünk egy esemény, vagy ha birtokolhatunk majd valamit. Aztán csalódunk, nem csak az emberekben vagy az életünk eseményeiben. Önmagunkban is csalódunk.

Miért? Mert ez nem a Menny. Minden össze van törve ezen a bolygón. Semmi sem működik tökéletesen a bűneink miatt.

Beszéljetek róla

  • Kit vagy mit okoltál a megtört kapcsolatokért és csalódásokért az életedben?
  • Mi az a dolog, esemény vagy személy, amitől / akitől azt várod, hogy majd boldogabbá tesz téged? Mit gondolsz, akarja Isten, hogy megváltoztasd a szemléletmódodat?




A szolgálatod kiemelten fontos a Krisztus testében

"Ti mindannyian együtt Krisztus teste vagytok, és közületek mindenki önálló és fontos tagja annak." (1Korinthus 12:27 NLT fordítás)


Az egyik oka annak, hogy egy gyülekezethez kell tartoznod az, hogy betöltsd azt az elhívásod, hogy kézzelfogható módon szolgálj más hívők felé. A Biblia ezt mondja: Ti mindannyian együtt Krisztus teste vagytok, és közületek mindenki önálló és fontos tagja annak. (1 Kor. 12:27 NLT fordítás)

A szolgálatod nagyon fontos a Krisztus Testének - kérdezd csak meg bármelyik helyi gyülekezetet. Mindenkinek megvan a szerepe, és minden szerep fontos. Nincs "kis" szolgálat Istennek, mindegyik számít.

Ugyanígy, nincs kiemelkedő szolgálat a gyülekezetben. Van olyan, ami szem előtt van, és olyan is, ami a színfalak mögött játszódik, de mind értékes. A kicsi vagy rejtett szolgálatok számítanak a legjobban sokszor. Az otthonunkban a legfontosabb lámpa nem a nagy csillár az étkezőben, hanem a kis éjjeli világítás, ami segít, hogy ne rúgjak bele semmibe, amikor felkelek éjszaka. Nincs összefüggés a méret és a jelentőség között. Minden szolgálat számít, mert mindannyian függünk egymástól.

Mi történik, ha egy testrészed nem jól működik? Megbetegszel. A tested többi része szenved. Gondolj bele, hogy a májad egyszer csak úgy dönt, hogy ezután önmagának él. "Fáradt vagyok, nem akarom a testet szolgálni. Kérek egy év szabadságot a feltöltődésre. Most azt szeretném csinálni, ami nekem jó. A többi testrész majd átveszi a helyem." Mi történne? A test meghalna.

Manapság több ezer gyülekezet hal meg azok miatt a hívők miatt, akik nem akarnak szolgálni. Ott ülnek a lelátókon, és csak figyelnek, a Test pedig szenved.

Ahogy mondtam, amikor elkezdtük ezt a témát tanulmányozni: Isten olyan szolgálatra hívott el, ami minden képzeletedet felülmúlja. Jó cselekedetekre teremtett téged, amelyeket már elkészített, hogy tedd meg. (Efézusi levél 2:10 alapján). Amikor másnak szolgálsz bármilyen módon, akkor voltaképpen Istennek szolgálsz.

Beszéljünk róla:

* Hogyan tudsz megbirkózni a szolgálatban való kiégéssel? Mit gondolsz, Isten milyen választ vár tőled?
* Milyen lépéseket kell ma megtenned a szolgálatod felé, amire Isten hívott el?



Az ellenzék három haszna


"Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek." (Máté 5,10-12 NIV fordítás)

Amikor a világ által nyomást érzel, mert te szereted Jézust, más emberek pedig nem, három dologra kell emlékezned:

  1. Az ellenzék sokkal inkább Jézushoz hasonlóvá tehet. Jézus a János 15,18-20-ban azt mondja: „Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket. Ha a világból valók volnátok, a világ szeretné a magáét, de mivel nem a világból valók vagytok, hanem én választottalak ki titeket a világból, azért gyűlöl titeket a világ. Emlékezzetek arra az igére, amelyet én mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöznek, titeket is üldözni fognak, ha az én igémet megtartották, a tieteket is megfogják tartani." (NIV fordítás). Ha érett felnőtté és Jézus Krisztushoz hasonlóvá válsz, akkor ugyanazokon kell keresztül menned, mint Jézusnak, beleértve a magányt, bátortalanságot, stresszt és a kísértést. Miért gondolod, hogy Isten megóvna téged ezektől a dolgoktól, ha a saját fiát sem kímélte?
  2. Az ellenzék mélyebbé teszi a hited. A hited olyan, mint egy izom. Ücsörgéstől és pattogatott kukorica evéstől nem fognak az izmok növekedni. Az izom attól nő, ha nyújtják, terhelik és tesztelik. Soha nem lesznek izmaid, ha nincsenek súlyok, amelyek az ellenkező irányba húznák. Ha nincsen ellenzék az életedben, akkor a hited nem növekszik. Ebben a pillanatban a világban azok a legerősebb keresztyének, akiknek a hite a leginkább próbára van téve. A Biblia az 1Péter 1,7-ben azt mondja: „S hogy miért van ez így? Mert szükséges, hogy ezek a nehézségek próbára tegyék a hiteteket, vajon valódi-e. Az igazi hit ugyanis értékesebb a színtiszta aranynál. Az aranyat tűzzel tisztítják meg, még sem marad meg örökké. Hitetek viszont, miután kipróbálták és valódinak bizonyult, dicséretet, elismerést és dicsőséget szerez nektek, amikor Jézus Krisztus megjelenik." (EFO fordítás).
  3. Az ellenzék örökké való jutalmakat ad majd neked. A Máté 5,10-12 azt mondja: „Milyen boldogok és áldottak, akiket azért üldöznek, mert igazságosak! Övék Isten királysága! Boldogok és áldottak vagytok, amikor miattam üldöznek, bántanak titeket, vagy mindenféle rosszat mondanak rólatok ok nélkül. Örüljetek és ujjongjatok, mert igen nagy jutalom vár rátok a Mennyben! Így üldözték azokat a prófétákat is, akik előttetek éltek." (EFO fordítás). Isten mindenkit meg fog áldani, akit azért üldöznek, mert érte él. Figyeld meg, hogy nem azért leszel megjutalmazva, ha tiszteletlen vagy ellenszenves vagy. Ha egy önelégült életet élsz, amikor üldöznek, nem mártír, hanem csak egy bunkó leszel.

Nem ezért kapsz jutalmat. Azért kapsz jutalmat, ha olyan vagy, mint Jézus. Amikor megosztod a hited, kedvességgel és tisztelettel kell tenned, mint ahogyan Jézus is tette, és akkor megjutalmaznak érte a Mennyországban.

Erre a három dologra kell emlékezned, amikor a hited miatt zaklatnak: Sokkal jobban Jézus képére formálhat, mélyebbé teheti a hited és az örökkévalóságban megjutalmaznak érte.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan reagáltál a hited próbáira? Mit gondolsz, hogyan érez Isten a válaszaiddal kapcsolatban?
  • Milyen üldöztetés van a mi kultúránkban?
  • Hogyan szeretné Isten, hogy imádkozz azokért az emberekért, akiket üldöznek?





komment
süti beállítások módosítása