Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Azt a parancsot kaptuk, hogy szolgáljuk Istent-Hat módja annak, hogy becsületes maradj-Hogyan bocsátasz meg?-Hogyan nő a bátorságod és fejlődik a jellemed-Járj Isten kedvében azzal, hogy pénzügyi nyilvántartást vezetsz-Válaszolj meg egy kérdést, és n

2018. november 03. 10:37 - Andre Lowoa



Azt a parancsot kaptuk, hogy szolgáljuk Istent

 

"A hozzáállásod legyen olyan, mint az enyém, mivel én, a Messiás nem azért jöttem, hogy engem szolgáljanak, hanem, hogy én szolgáljak és életemet adjam." (Máté 20:28, LB fordítás)

Azt a parancsolatot kaptuk, hogy Istent szolgáljuk. Jézus félreérthetetlen volt: "A hozzáállásod legyen olyan, mint az enyém, mivel én, a Messiás nem azért jöttem, hogy engem szolgáljanak, hanem, hogy én szolgáljak és életemet adjam." (Máté 20:28, LB fordítása)

A keresztyének számára a szolgálat nem egy olyan dolog, amit beszúrunk a naptárunkba, ha van rá időnk. Ez áll a keresztyén élet középpontjában. Jézus azért jött, hogy szolgáljon és adjon - ez a két ige kellene, hogy meghatározza itt a Földön a te életedet is. A szolgálat és az adakozás összefoglalja Isten negyedik célját az életedre vonatkozóan. Teréz anya egyszer ezt mondta: "Szentül élni annyit jelent, mint Isten munkáját mosolyogva végezni."

Jézus azt tanította, hogy a lelki érettség önmagában sohasem egy végcél. Az érettségre a szolgálathoz van szükség! Azért növünk fel, hogy adni tudjunk. Az nem elég, ha folyamatosan csak tanulunk. Meg kell cselekednünk, amit megtanultunk és gyakorlatba ültetni azt, miről azt állítjuk, hogy hiszünk benne. Ha nem éljük meg a bennünket ért hatásokat, az depressziót okozhat. A tanulás szolgálat nélkül lelki stagnáláshoz vezet.

Még mindig igaz az a régi hasonlat a Galileai-tengerről és a Holt-tengerről. A Galileai-tenger egy olyan tenger, amely tele van élettel, mert a víz bele is folyik, de ki is folyik belőle. Ezzel ellentétben a Holt-tengerben semmi sem él, mivel kifolyás nélkül a víz megrekedt.

A legutolsó dolog, amire a hívőknek szüksége van az, hogy elmenjenek egy újabb Biblia tanulmányozásra. Már így is sokkal többet tudnak, mint amennyit gyakorlatba ültetnek. Amire igazán szükségük van, az a szolgálati tapasztalat, amiben meg tudják mozgatni a "szolgáló izmaikat".

A szolgálat természetes hajlamunk ellentéte. Legtöbbször sokkal jobban érdekel bennünket az, ha minket szolgálnak, mint maga a szolgálat. Azt mondjuk, "olyan gyülekezetet keresek, ahol megtalálom, amire szükségem van és olyat, ahol áldást nyerek", ahelyett, hogy "olyan helyet keresek, ahol szolgálhatok és áldás lehetek". Azt várjuk másoktól, hogy bennünket szolgáljanak és nem fordítva.

De ahogyan növekszünk Krisztusban, életünk fókuszpontjának egyre inkább affelé kellene elmozdulnia, hogy szolgáló életet éljünk. Jézus érett követője nem azt kérdezi, hogy "Ki fogja betölteni a szükségeimet?", hanem azt, hogy "Kinek tölthetem be én a szükségét"?

Beszéljünk róla:

* Hogyan növekedsz a lelki érettségben?
* Milyen módon mutatható ki növekedésed a szolgálatban?

 


Hat módja annak, hogy becsületes maradj


„Visszautasítjuk mindenféle álarcok használatát és játékok űzését. Nem manőverezünk és  manipulálunk a színfalak mögött. Nem forgatjuk ki Isten szavát a magunk tetszése szerint. Inkább mindent, amit teszünk és mondunk, azt nyíltan csináljuk.” (2 Korinthus 4:2, MSG fordítás)

A becsületesség megköveteli, hogy az életed minden egyes területét ugyanazzal az elszántsággal kezeld. Ugyanúgy kell törekedned a tökéletességre a házasságodban, mint a munkahelyeden. Ugyanúgy törekszel a tökéletességre a szolgálatban, mint a gyereknevelésben.

Hadd mutassak hat olyan dolgot, aminek gyakorlása által becsületes emberré válhatsz. Becsületes leszel, ha...

  1. Megtartod az ígéreteidet. A becsületes emberek megtartják a szavukat. Ha azt mondják valamire, hogy azt megteszik, akkor az úgy is lesz. Ha megígérik, hogy valahol ott lesznek, akkor ott is lesznek. A Bibliában a Példabeszédek 25:14-ben azt olvassuk, hogy „Azok az emberek, akik olyat ígérnek, amit sosem tesznek meg, olyanok, mint az a szél és felhő, ami nem hoz esőt.” (TEV fordítás).

  2. Kifizeted a számláidat. Lehet, hogy arra gondolsz, hogy ez nem fontos dolog, de Isten szemében az. Többet költesz, mint amennyit keresel? Akkor ez a becsületességnek egyfajta hiánya. Adósságba vered magad olyan dolgok miatt, amiket nem engedhetsz meg magadnak? Ez is a becsületesség hiányára utal. A Zsoltárok 37:21-ben azt olvassuk, hogy "A gonoszok kölcsönkérnek, és aztán sosem fizetik vissza.”

  3. Visszautasítod a pletykákat. Isten olyan becsületes férfiakat és nőket keres, akik tudnak titkot tartani, és nem teszik azt közzé a különböző közösségi médiákon. Ne beszéld ki az embereket a hátuk mögött. Soha még csak ne is figyelj a pletykára! „A pletykálkodót nem lehet megbízni titokkal, de aki becsületes, az nem fogja veszélyeztetni a bizalmat.” (Példabeszédek 11:13, MSG fordítás)

  4. Hűségesen adsz tizedet. Ahova először a pénzedet teszed, az a terület a legfontosabb számodra. A Malakiás 3:8-10 azt írja, hogy „Meglophatja-e egy ember Istent? Persze, hogy nem, ti azonban mégis megloptok engem. "Hogyan?" - kérdezitek. A tizeddel és a felajánlásokkal. Hozzátok be a tizedetek teljes összegét a templomba… Adjátok nekem, tegyetek próbára és meg fogjátok látni, hogy kinyitom a menny ablakát és kiárasztom rátok mindenféle jó dolgok bőséges folyamát!” (TEV fordítás)

  5. A legjobbat adod magadból a munkahelyeden. A Biblia azt mondja a Kolossé 3:23-ban, hogy „Mindig tudatosan úgy dolgozzatok, bármi is legyen a feladatotok, mintha az Úrnak csinálnátok és nem az embereknek!” (NLT fordítás) Ha hívő vagy, akkor az igazi főnököd maga Isten, és ha nem is látja senki, hogy éppen mit is csinálsz, Isten tud mindenről.

  6. Igazul viselkedsz. Egy becsületes ember nem viselkedik másként, amikor a gyülekezetben van, vagy a munkahelyén, vagy éppen egy golf tanfolyamon. „Visszautasítjuk mindenféle álarcok használatát és játékok űzését. Nem manipulálunk és manőverezünk a színfalak mögött. Nem forgatjuk ki Isten szavát a magunk tetszése szerint. Inkább mindent, amit teszünk és mondunk, azt nyíltan csináljuk.” (2 Korinthus 4:2, MSG fordítás)

Beszéljetek róla

  • Hogyan tudsz tartózkodni attól, hogy meghallgass egy pletykát?
  • Ahhoz, hogy becsületes maradj, ígéreteidet be kell tartanod. Előfordult, hogy nem tartottál be valamit, amit megígértél?
  • Hogyan változtatnál a munkahelyi viselkedéseden akkor, ha Isten ott ülne a főnököd irodájában és felügyelné a munkádat?



Hogyan bocsátasz meg?

 

Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát. Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgyhogy nem tulajdonította nekik vétkeiket, és reánk bízta a békéltetés igéjét. Tehát Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel!” (2Kor 5:18-20)

1956-ban öt amerikai misszionárius másodjára is elment Ecuadorban a Amazoni esőerdő keleti részére, hogy meglátogassák a Huaorani törzset, amikről az antropológusok azt mondják, hogy a leggonoszabb, legerőszakosabb társadalom a föld színén. Kúltúrájukhoz tartozik az öldöklés és tanulmányok azt mutatják, hogy a törzsnek a 60%-a gyilkosság áldozata lett.

Amint a misszionáriusok kiszálltak a gépből a törzs tagjai lándzsáikkal megölték őket. A brutális gyilkosságok körbejárták a világot és a hír a Life, Time és Newsweek magazin címlapján díszelegtek. Számos más napilap is beszámolt ennek az öt embereknek a haláláról, köztük Nate Saint és Jim Elliot haláláról.

Pár évvel később Elisabeth és Valeria Elliot, a felesége és a lánya Jimnek, valamint Rachel Saint, Nate testvére odaköltöztek a Huaorani faluba hogy szeretetet és megbocsátást közvetítsenek és hogy szolgáljanak azon emberek felé, akik megölték a családjaikat. Történetesen, Mincaye, a törzs vezére és még 5 ember, akik részt vettek a misszionáriusok megölésében mindannyian megtértek és kereszténnyé lettek.

Az a fajta megbocsátás, amit Elisabeth Elliot és Rachel Saint közvetített, nem hordoz sok értelmet addig, amíg Isten személyesen nem bocsát meg neked. Ha már megtapasztaltad ezt, akkor hogyan bocsátasz meg? Azt a négy dolgot kell megtenned, amit ez a négy nő vitt véghez:

Lemondasz a bosszú jogáról. A Rómabeliekhez írott levél 12:19. Verse ezt mondja: “Ne álljatok bosszút, Istené a bosszúállás.” Hagyd Istenre; Ő majd gondot visel erre és Ő sokkal jobb munkát végez majd mint amit te valaha is tehetnél ez ügyben.

Győzd le a gonoszt jóval. Honnan tudod megmondani, hogy mikor bocsátottál meg teljesen valakinek? Úgy, hogy imádkozol és kéred Istent, hogy áldja meg azt az embert, aki megbántott. A Biblia ezt mondja: “Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket.” (Lukács evangéliuma 6:27b-28)

Ismételd meg ezeket a dolgokat mindaddig amíg szükséges. Péter azt kérdezte Jézustól a Máté 18:21-ben: Uram, hányszor vétkezhet ellenem az én atyámfia úgy, hogy én megbocsássak neki? Még hétszer is? Jézus így válaszolt: "Nem azt mondom neked, hogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is.” Néha a megbocsátásnak folyamatosnak kell lennie.

Ments meg másokat Isten megbocsátásának az örömhírével. A Biblia ezt mondja a 2Korintusi levél 5:18-20. versében "Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát. Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgyhogy nem tulajdonította nekik vétkeiket, és reánk bízta a békéltetés igéjét. Tehát Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel!”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz miért olyan nehéz lemondanunk a bosszúról vagy arról, hogy a miénk legyen az utolsó szó?
  • Hogyan példázhatod a megbocsátást az életedben?
  • Az életedben kinek van szüksége arra, hogy hallja Isten üzenetét a békéről és a megváltásról?



Hogyan nő a bátorságod és fejlődik a jellemed

Soha ne szégyellj beszélni másoknak a mi Urunkról… az Úrtól kapott erővel légy kész szenvedni velem az evangéliumért!” (2 Timótheus 1:8 – NLT fordítás)

Félelmedben is kiállni az Úr mellett nem csupán egy helyes cselekedet, hanem segíti hited és jellemed épülését is.

A jó hírnév és elismerés az, amikor az emberek azt gondolják rólad, amit szeretnéd, hogy gondoljanak. A jellem az, aki valójában vagy. A jellem az, aki akkor is vagy, ha senki más nincs jelen.

A jellem és a hit olyanok, mint az izmok. Egyetlen módon építheted az izmaidat, ha terheled őket. Ezt tesszük a súlyok emelésével. Amikor megemeled a súlyokat, ezzel megfeszíted, kinyújtod és terheled az izmaid. Csak így érünk el izomnövekedést.

Ugyanez igaz a „bátorság izmainkra” is.

Nem fejleszted egyetlen szellemi, érzelmi vagy kapcsolati izmodat sem, amennyiben megadod magad a félelemnek, ahelyett, hogy szembeszegülnél vele. Ha kizárólag biztonságra törekszel, és engeded, hogy a félelem legyőzzön, elveszíted a bátorságod ahhoz, hogy kövesd Isten életedre vonatkozó tervét.

Ha viszont erősen kiállsz azért, amit Isten neked szánt, és nem hátrálsz meg a félelem elől, akkor a bátorságod lassan megsokszorozódik.

A bátorság nem a félelem hiánya, hanem az, hogy bármi áron követed Isten akaratát.

A Biblia azt mondja: „Soha ne szégyellj beszélni másoknak a mi Urunkról… az Úrtól kapott erővel légy kész szenvedni velem az evangéliumért!” (2 Timótheus 1:8)

Mire vagy kész azért, hogy a hited igaznak bizonyuljon? Hajlandó vagy elviselni a kötekedést? Vagy hogy valaki fura alaknak tartson? Kész vagy arra, hog az emberek pletykálkodjanak rólad?

A történelem során a keresztényeket oroszlánok elé vetették, illetve keresztre feszítették a Krisztusba vetett hitük miatt. Sőt, ma is vannak olyanok, akik mártírságot vállalnak a hitükért. Ez sokkal gyakoribb, mint gondolnánk.

Állj ki Istenért! Amikor legyőzöd a félelmeidet, a jellemed és a hited egyaránt növekszik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor bátorított téged mások rendíthetetlen hite Krisztusban?
  • Miben látod jellemed növekedését az által, hogy követted Isten útját?
  • Ahogyan Rick pásztor is kérdezte az áhítatban, te mit vagy kész megtenni azért, hogy igaznak bizonyulj  hitedben?



Járj Isten kedvében azzal, hogy pénzügyi nyilvántartást vezetsz

 

Ismerd meg juhaidat egyenként, törődj gondosan a nyájakkal, mert a kincs nem marad meg örökké... (Példabeszédek 27:23-24a)

Amikor Jézus követésére gondolsz, valószínűleg nem jut eszedbe, hogy megfelelő pénzügyi nyilvántartást vezess, de Isten azt akarja, hogy tartsd szem előtt amit költesz, amivel tartozol és amit megkeresel.

Ha annyi időt töltenél el azzal, hogy írásba foglalod a pénzügyeidet, mint amennyit azzal töltesz, hogy aggódsz miattuk, akkor valószínűleg sokkal kevesebb dolog miatt kellene aggódnod.

A Biblia azt mondja, hogy szükségünk van arra, hogy gondosan figyelemmel kövessük pénzügyi érdekeltségeinket. "Ismerd meg juhaidat egyenként...". Ma azt mondanánk: 'Ismerd meg részvényeidet egyenként.' Más szóval, szükséges, hogy tudjuk, mire megy el a pénzünk. Az emberek azt mondják, hogy a pénz beszél, de igazából csak csöndben elsétál. Mi pedig csodálkozunk, hogy hová tűnt el.

Az, hogyha nem tudod hová folyik el a pénzed egyenes út a katasztrófához. Adósságba jutsz, mert nem vezetsz megfelelő nyilvántartást, ami megmutatja neked, hogy valójában mi is történik a pénzügyeid területén. Ahogy a mondás tartja, odajutsz, hogy olyan pénzt költesz el, ami nem a tied, olyan dolgokra, amelyekre nincs szükséged, azért, hogy olyan embereknek imponálj, akiket még csak nem is kedvelsz.

És ez mindenféle problémát gerjeszt az életedben. Amikor csodálkozol, hogy az összes pénzed mire ment el, akkor az egy figyelmeztető jelzés. Már bajban vagy, hogyha nem tudod, hogy a pénzed mire megy el, mert a tudatlanság és a könnyen megszerezhető hitel bajt eredményez.

Tudnod kell azt, hogy mivel tartozol, mid van és mit keresel. Hogyha a következő tíz évedet Isten elhívásának akarod szentelni, akkor megfelelő pénzügyi nyilvántartást kell vezetned, mert a vagyon nagyon gyorsan el tud tűnni.

Gondolkodj el ezen: Ha annyi időt töltenél el azzal, hogy írásba foglalod a pénzügyeidet, mint amennyit azzal töltesz, hogy aggódsz miattuk, akkor valószínűleg sokkal kevesebb dolog miatt kellene aggódnod. Megfelelő pénzügyi nyilvántartást kell, hogy vezess, ha azt akarod, hogy Isten megáldja a pénzügyeidet.

 

Válaszolj meg egy kérdést, és növeld megtakarításaidat

 

"Drága kincs és olaj van a bölcs hajlékában, az ostoba ember pedig eltékozolja azt." Példabeszédek 21:20


A mai igeversünk bemutatja Isten IQ tesztjét. Lássuk, mennyire vagy okos: a bölcs emberek megtakarítanak a jövőre, de az ostobák elköltenek mindent, amit csak megszereznek.

Ha Isten áldását várjuk a pénzügyeinkre, meg kell tanulnunk megtakarítani és befektetni a jövőnkre. Kell, hogy tegyük ezt, bevételtől függetlenül, mert a lényeg az, hogy Isten arra tanít minket, hogy bánjunk fegyelmezetten és bölcsen a pénzünkkel. Arra tanít, hogy kevesebből éljünk, mint amit megkeresünk havonta, így félretehetünk valamennyit.

Isten azt mondja, ezt jelenti felelősnek lenni.

Van egy kérdés, amit feltehetsz magadnak, ami segít, ha több pénzt akarsz megtakarítani. Nagyon egyszerű. Ha készen állsz, hogy megvásárolj valamit, csak kérdezd meg magadtól: "Tényleg szükségem van erre?". Aztán légy őszinte magadhoz!

Például, tényleg szükségem van egy új autóra? Hát... tudom, vágyom rá. De tényleg szükségem van rá? Tényleg szükségem egy jobbra? Szeretném..., de tényleg szükséges?

Egy alapvető pénzügyi elv így hangzik: Ha elköltöd a pénzed, az már nincs. Míg, ha félreteszed a pénzed, az neked dolgozik. Ha Isten útmutatása szerint teszed a dolgokat, képes leszel nemcsak kimászni egy adósságból, hanem befektetni a jövőbe - azzal, hogy félreteszel.

Ezen a héten kérdezgesd magadtól: "Tényleg szükségem van erre?"
komment
süti beállítások módosítása