Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

7 féle irgalmasság-A bűnös ember is válhat bűntelenné-A kibékülés legyen a célod, ne a vita eldöntése!-Áldd Istent, aki már születésed előtt is ismert!-Éppen ilyen időre kaptad az ajándékod

2018. október 29. 10:48 - Andre Lowoa

7 féle irgalmasság


„Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek.” (Máté 5,7 NLT fordítás, második kiadás)

A tegnapi elmélkedésben az irgalmasság hét arcáról volt szó. Ma azt szeretném, hogy személyesen és gyakorlatiasan vizsgáljunk meg mindezeket. Arra buzdítlak, hogy kötelezd el magad ezen a héten egy-egy tudatos irgalmas cselekedet mellett.

Várjunk csak! Nincs-e feszültség az irgalmasság és a személyes felelősség között? Dehogynem, de személyesen eldöntöttem, hogy ha tévedni fogok, akkor inkább abban tévedjek, hogy túl irgalmas, túl könyörületes és túl megbocsátó leszek. Áteshetsz a ló másik oldalára az irgalmassággal – csak azt nézd, hogy mit tett Jézus a kereszten.

Tehát hogyan lehetsz irgalmas?

Légy türelmes az emberek csípős megjegyzéseivel szemben. Ki az az ember az életedben, akinek nagyon zavaróak a beszólásai? Hogyan tudod gyakorolni a türelmet irányába ezen a héten?

Segíts valakin körülötted, aki szenved. Ki az a közeledből, akik nyilvánvalóan szenved és segíthetnél ezen a héten? Ha nem jut eszembe senki, nem figyelsz igazán. Nézz körül jobban!

Adj az embereknek egy második esélyt. Kinek kell második esélyt adnod? Hogyan mutathatsz irgalmasságot és együttérzést efelé az ember felé?

Tégy jót azokkal, akik bántanak. Lehet, hogy egy régi seb miatt szenvedsz, amit még nem tudtál elengedni. Meg kell bocsánatod, utána pedig jóra fordítanod. Ki ez az ember az életedben? Fel fogod-e hívni vagy meg fogod-e látogatni a héten?

Légy kedves azokkal, akik megbántanak. Ki bánt meg? Talán egy politikus vagy egy humorista az, akiért imádkozhatsz. Talán egy Facebook barátod, akinek más nézetei vannak, és igen bántó dolgokat mond. Hogyan tudsz tudatosan kedves lenni ezzel az emberrel ezen a héten?

Építs szeretet-hidakat a népszerűtlenek felé. Ki az első ember, aki eszedbe jut, ha a kitaszítottakra gondolsz? Ki az, aki egyedül tölti az ebédszünetet vagy nincs barátja a focimérkőzéseken? Milyen sajátos dolgot fogsz ezen a héten tenni, hogy szeretettel áthidald a közted és eközött az ember között lévő űrt?

Értékeld többre a kapcsolatokat, mint a szabályokat. Gondolj egy hitetlenre, akit meghívhatnál egy ebédre az elkövetkező hetekben. Meghívod-e majd azt a személyt a templomba? Ez az irgalmassági szolgálatod.

Imádkozz ma így: „Mennyei Atyám, a Szavad elítél engem. Akarom az áldásaidat az életemben, és egy irgalmas ember akarok lenni. Ahogy erre a hét dologra tekintek, saját életem hiányosságaira és gyengeségeire gondolok. Imádkozom, hogy ne csak meghalljam az Igét, de tegyek is valamit. Add meg a bátorságot, hogy irgalmas legyek. Add meg az erőt ezen a héten, hogy kilépjek hittel, és radikális, tudatos irgalmas tetteket tegyek, amelyek másokat is Feléd vezetnek. Jézus nevében, ámen!"





A bűnös ember is válhat bűntelenné

 

"Ha azt mondjuk nem vagyunk bűnösek, csak bolondítjuk magunkat és nem az igazságban élünk." (1. János 1:8. NLT)

Senki sem tökéletes. Mindannyiunknak vannak olyan területek az életében, amik egyszerűen nem működnek. Egyikünk sem felel meg a tökéletesség definíciójának. Butaság, ha azt tetteted, hogy nálad minden tökéletesen működik amikor mindenki más tudja, hogy nem. A Biblia ezt önbecsapásnak hívja.

Ezen a bolygón sosem leszel bűntelen, de arra van lehetőség, hogy csökkentsd a bűneid számát. Tehát, miért is olyan nehéz, hogy változtassunk magunkban azokon a dolgokon amiket nem szeretünk?

1. Azért mert már túl régóta megvannak ezek a hibák. Néhány ártalmas tulajdonságunk még gyermekkorunkban fejlődött, talán a fájdalom vagy a stressz elnyomására. Ezek a hibák önpusztítóak is lehetnek, de mégis megszoktuk őket.

2. Mert azonosulunk a hibáinkkal. Gyakran összekeverjük a személyazonosságunkat a hibáinkkal. Amikor látod, hogy összekapcsolódsz a hibáiddal, állandósítod őket.

3. Mert a hibáinkkal le kell számolni. Bármilyen jutalom is jár utána, újra és újra le kell számolnod a hibákkal, amik talán egy fájdalmat vagy félelmet fedeznek, kifogást adnak egy bukásodra vagy bűnöket kompenzálnak.

4. Mert Sátán elbátortalanít minket. Amikor elkezdesz valamilyen változáson dolgozni az életedben, Sátán elkezdi mondani: "Kinek képzeled magad? Sosem fogsz megváltozni. A múltban sem voltál képes megváltozni, szerinted akkor most sikerülni fog? Ez reménytelen. Nem fog menni." Ezeket a félelmeket maga az Ördög ültette az elmédbe.

Ezek a dolgok távol tartanak minket attól, hogy megváltoztassuk a sérelmeket, szokásokat és fenntartja bennünk a gondolatot, hogy nem vagyunk egészségesek.

Tehát mit is kell tenni azért, hogy meg tudjam változtatni azokat a mélyen gyökerező dolgokat, amiket nem szeretek magamban?

"Mivel hallottatok Jézusról és tanultátok, hogy az igazság belőle fakad, dobjátok el bűnös természeteteket és a szokásos életmódot, amit elrontott a bujaság és a csalás. Helyette engedjétek, hogy a Lélek megújítsa gondolataitokat és hozzáállásotokat. Vegyétek fel az új természeteteket, váljatok olyanná mint Isten - igazzá és szentté. Tehát hagyjátok abba a hazudozást. Igazat mondjatok a felebarátaitoknak, mert mindannyian ugyanannak a testnek vagyunk részei. Ne engedjétek, hogy a bűn átvegye az irányítást." (Efézus 4:21-27. NLT)

Beszéljetek róla:

  • Próbáltál már valaha változtatni egy rossz szokásodon és érezted magad bátortalannak? Mit gondolsz, miért értezted ezt? Hogyan reagáltál rá?
  • Milyen hibát állandósítottál az életedben, ami segít a takargatásban? Próbáld megváltoztatni a gondolkodásod. Ahelyett, hogy azt mondogatod: "Munkamániás vagyok", mondd azt: "Túl sokat dolgozom". Ahelyett, hogy azt mondod: "Lusta vagyok, mondd azt: "Van egy olyan hajlamom, hogy félbehagyom a dolgokat és halogatom."


A kibékülés legyen a célod, ne a vita eldöntése!


„Egy Isten van és egy közbenjáró Isten és az emberiség között, az ember Krisztus Jézus”. (1Timóteus 2:5, NIV fordítás)

 Ha konfliktusod támad az életben, a megbékélésre helyezd a hangsúlyt, és ne a vitás kérdés eldöntésére. Nagy különbség van a kettő között. A megbékélés vagy kibékülés a kapcsolat helyreállítását jelenti, míg a másik inkább az adott probléma részleteibe való belemerülést.

Minden vitás részletben valószínűleg úgysem fogsz teljesen egyetérteni a másik féllel, mert mindig lesz ellenvéleményed valamivel kapcsolatban. És senki nincs a világon, aki mindenben egyetértene veled, így soha nem lesz egyértelmű megoldás minden problémádra.

Lehet szeretetteljes kapcsolatod valakivel anélkül, hogy mindenben egyetértenétek? Persze hogy lehet. Akkor, ha megtanulod, hogyan lehet valakivel nem egyetérteni anélkül, hogy megsértenéd a másikat, és ha megtanulod, hogyan tudsz együttműködni mással még akkor is, ha nem vagy vele teljesen azonos véleményen. Ezt hívják bölcsességnek.

Az egyik legnagyszerűbb dolog, amit tehetsz az életed során az, hogy hídépítő leszel, és nem falakat emelsz. Akkor hasonlítasz leginkább Jézus Krisztushoz, amikor kibékíted az embereket, és falak helyett hidakat építesz. Jézus pontosan ezért jött a Földre! Ő a nagy békéltető. Isten azért küldte Jézust a Földre, hogy kibékítsen minket önmagával, mivel mi emberek konfliktusban állunk Istennel.

Azonban mindaddig nem tudsz békét kötni a többi emberrel, amíg nem békélsz meg Istennel. Talán az is része lehet a problémának, hogy nem vagy kibékülve önmagaddal, mert még Istennel sem vagy kibékülve. Először meg kell békélned Istennel, és azután nyered el Isten békességét.

A legelső dolog tehát az, hogy békesség legyen a szívedben, és ez úgy lehetséges, hogy beengeded a Békesség Fejedelmét oda.

Imádkozz szívedből így Istenhez: „Istenem, te ismered az életemet megkeserítő konfliktust. Belefáradtam és szeretnék megbékélni. A te békédet szeretném az életembe, ezért kész vagyok békejobbot nyújtani mások felé. Ezzel elfogadom a te békességedet ma. Megnyitom életem előtted, amennyire csak tudom. Töltsd meg életem szeretettel, türelemmel, örömmel és békességgel, és tartsd távol tőlem a haragot. Jöjj, és töltsd be életem minden területét a te békességeddel, és segíts, hogy falak emelése helyett hidakat építsek. Segíts, hogy képes legyek kezdeményezni, és ne a másiktól várjam ezt. Segíts, hogy megtaláljam a megfelelő időt és helyet, és hogy bátorságot merítsek ahhoz, hogy beismerjem a saját részemet és hibámat a konfliktusban, és hogy alázatos legyek. Kérlek segíts, hogy ne a másik embert támadjam, hanem a problémát állítsam kereszttűzbe. Segíts nekem, hogy a másik fél szempontjaira is tekintettel tudjak lenni. Támogass, hogy az igazat mondjam, és hogy a probléma megoldását tartsam szem előtt, és ne a másik embert hibáztassam. Segíts kérlek, hogy a kapcsolat helyreállítása és a kibékülés legyen a célom ahelyett, hogy a nézeteltérés minden részletét meg akarnám oldani. A te nevedben kérem ezt. Ámen.”






Áldd Istent, aki már születésed előtt is ismert!

"Születésem óta te gondoskodtál rólam; anyám méhétől fogva te voltál Istenem" (Zsoltárok 22:10).

Hisszük, hogy ez igaz:

Isten beszélt hozzám anyám méhében, és felkent engem, hogy az Ő útjaira tanítsak másokat.

Mielőtt formálódtam volna a méhben, Isten ismert engem (Jeremiás 1:5). Ő alkotta a legbelső énemet; Ő formált engem anyám méhében (Zsoltárok 139:13).

Születésemtől fogva, vagy amíg még a méhben voltam, Isten szerető kezei gondoskodtak rólam. Ő az én Istenem, anyám méhétől fogva (Zsoltárok 22:10). Születésemtől fogva benne bíztam; Ő hozott ki engem anyám méhéből. Mindig dicsérni fogom Őt, az én Istenemet, Mennyei Atyámat (Zsoltárok 71:6).

Az a célom Jézusban, hogy egy Isten által meghatározott életet éljek, ne az érzéseim vagy gondolataim vagy a csoportnyomás szerint. Isten alkotása vagyok, Krisztusban teremtve, hogy jó dolgokat tegyek, melyeket Isten a fejlődésemre készített elő (Efézus 2:10).

Teljes szívemből bízni fogok Istenben, és nem a magam eszére támaszkodom; Minden utamon gondolok Rád, Istenem, tudva, hogy anyám méhétől fogva te készítettél előttem egyenes ösvényt (Példabeszédek 3:5-6).

Beszéljünk róla!

* Isten milyen jó munkát készített el számodra?
* Az, hogy Isten ismert már születésed előtt, mennyire segít abban, hogy teljes szíveddel bízz benne?




Éppen ilyen időre kaptad az ajándékod

„Ki tudja, vajon nem éppen ilyen időre jutottál-e királyi méltósághoz?” (Eszter 4:14 – Szent István Társulat)

Ez a harmadik lépés, hogy betöltsd a küldetésed: szánj időt rá, hogy meghalld Istennek az életedre szóló elhívását.

Isten nem verbuvál csak úgy elhívás nélkül. Isten hív mindenkit, hogy használja az ajándékait és képességeit, de nem mindenki veszi fel a telefont.

Az egyetlen mód arra, hogy meghalld Őt az, ha figyelsz rá. Csendben, egyedül kell lenned, és időt kell töltened Istennel.

Amikor Mordokáj üzenetet küldött Eszternek a zsidók megsemmisítéséről, alapjában véve ezt mondta Eszternek a 4:13-14-ben: „Ne gondold, hogy te elkerülheted a pusztulást. Igen, én tudom, bár keményen hangzik, de ez a te sorsod, ez a küldetésed. Isten helyezett ide téged, nem véletlen, hogy egy zsidó lány Perzsia királynője!”

Fontos elolvasnunk és meglátnunk Eszter válaszát Mordokáj számára a 4:16-ban: „Menj, és gyűjtsd össze a Szuzában található összes zsidót, s böjtöljetek értem! Három nap és három éjjel semmit se egyetek és ne is igyatok! Magam is ugyanígy böjtölök szolgálólányaimmal. Akkor aztán nem törődve a törvénnyel, bemegyek a királyhoz, s ha el kell pusztulnom, hát elpusztulok.”

Eszter tudja, a királlyal szembeszegülni valószínűleg a biztos halált jelenti. Használnia kell majd az ajándékait, a szépségét, bölcsességét, egész személyiségének báját, hogy meggyőzze a királyt. Mielőtt azonban bemenne hozzá, három napot visszavonultan tölt, hogy böjtöljön, és imádkozzon Isten előtt.

Amikor keresed Isten elhívását az életedre, Eszter példáját kell követned.
Először is keress embereket, akiknek a támogatását kérheted. Eszter kérte, szinte kényszerítette Mordokájt és a zsidókat, hogy imádkozzanak érte. Neked is szükséged van a házi csoportod imatámogatására. Ha nincs ilyen kis csoportod, itt az ideje, hogy keress egyet.
Másodszor pedig szükséged van rá, hogy több időt tölts egyedül Istennel. Bátorítalak rá, a ütemezz be időt, amikor visszavonulsz Istennel. Lehet ez egy éjszaka, egy hétvége, vagy hosszabb idő, ha megteheted. Fontos azonban, hogy nem fogod meghallani Isten elhívását az életedre, ha nem töltesz csendes időt Vele.




komment
süti beállítások módosítása