Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amikor kiderülnek a szív titkai-Élettanácsok-Imádság – helyes hozzáállással-Isten irgalma, kegyelme és megbocsátása-Menny - A te Hazád-Ne hagyd, hogy mellékvágányra tereljenek!-Neveld jól gyermekedet!-Vállald a kockázatot!

2018. október 28. 00:32 - Andre Lowoa

Amikor kiderülnek a szív titkai

„Vizsgálj meg, Istenem… Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat!” (Zsoltárok 139:23)
A jellemünk nem derül ki csupán tetteinkből, sokkal inkább a történésekre adott válaszaink által. A tetteket el lehet tervezni, a minket érő hatásokat azonban akaratlanul, önkéntelen reagálunk. Ezek mutatnak meg egy villanásnyit abból, mi van valójában a szívünkben. Ezen a ponton belenézhetünk a szívünkbe, és kezdhetünk valamit azzal, amit ott találunk. Ki az közülünk, aki szívesen beismeri, hogy időnként kapzsi, kéjsóvár, uralkodni vágyó vagy bizonytalan? Vagy éppen neheztel azért, mert mások életén látja Isten áldásának bizonyítékait? Amikor a zsoltáros így imádkozott: „Próbálj meg, és ismerd meg a gondolataimat”, ezzel meghívást adott Istennek arra, hogy olyan körülményeket teremtsen, amelyek felszínre hozzák, milyen szemét rejlik a tudatalattija mélyén, elrejtve mindenki szeme elől – nem csak mások, de saját maga elől is. Pál azt írja a galatabeli hívőknek: „gyermekeim, akiket újra meg újra fájdalmak között szülök meg, amíg kiformálódik bennetek Krisztus” (Galata 4:19). Figyeld meg ezeket a szavakat: „amíg [teljesen] kiformálódik bennetek Krisztus.” Ehhez újra érzékennyé tett lelkiismeret és új irányba haladó akarat kell. Oliver Cromwell uralma idején az angol kormányzatnak nem volt elegendő ezüstje a pénzveréshez. Cromwell elküldte az embereit, hogy a templomokban keressenek ezüstöt. A kiküldöttek az jelentették, hogy csak a szentek szobraiban van ezüst. Cromwell azt üzente vissza: „Jó, akkor olvasszátok be a szenteket, és állítsátok őket forgalomba!” Ezt kellene nekünk is tennünk, nem? Hagyni, hogy Isten megolvasszon, betöltsön Lelkével, és forgalomba helyezzen, hogy mások hasznára legyünk.





Élettanácsok

„Az öregek ékessége… [bölcsesség és tapasztalat]. (Példabeszédek 20:29 AMP)

A Biblia azt mondja: „az öregek ékessége … bölcsesség és tapasztalat” – hát jól figyelj! Egy idős ember a következő tanácsokat adja az életre: „Az idő észrevétlenül elrepül. Úgy tűnik, mintha tegnap lettem volna fiatal, mintha épp most házasodtam volna, épp most kezdődött volna el új életem. Hová tűntek az évek? Tudom hogy végigéltem mindet, és vannak halvány emlékeim arról, milyen volt akkor… mik voltak a reményeim, az álmaim. De most itt van… életem tele… Hogy lehet, hogy ilyen gyorsan idejutottam? Emlékszem, hogy amikor idős embereket láttam, azt hittem, hogy a tél olyan messze van, hogy fel sem tudom mérni, elképzelni sem tudom. De íme, itt van… a barátaim mind nyugdíjba mentek, őszülnek… egyre lassabban mozognak… nagy változásokat látok. Emlékszem arra, amikor fiatalok és életerősek voltak, most pedig mi vagyunk az öregek; sosem gondoltuk, hogy egyszer azok leszünk. Minden nap igazi kihívást jelent lezuhanyozni, és egy kis délutáni szunyókálás már nem ritka élvezet többé, hanem kötelező, különben bármikor elalszom ültömben! Nem voltam felkészülve ezekre a fájdalmakra, az erőm és képességeim elvesztésére, hogy ne tudjam elvégezni, amit szeretnék. Itt a tél, és nem tudom biztosan meddig fog tartani. Ha te még nem tartasz itt, hadd emlékeztesselek, hogy gyorsabban el fog jönni, mint gondolnád. Bármit is szeretnél véghezvinni az életedben… tedd meg ma! Ne halogasd, mert soha nem lehetsz biztos abban, hogy mikor jön el számodra a tél. Nincs garancia arra sem, hogy az élet minden évszakát végigéled, tehát mondd el mindazt, amire szeretnéd, hogy a szeretteid emlékezzenek! Az életed Isten ajándéka, az pedig, hogy hogyan éled le, a te ajándékod Istennek és a következő nemzedékeknek.”





Imádság – helyes hozzáállással

„…nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek…” (Jakab 4:3)
Imádságainkban időnként énközpontúak vagyunk, Istent valamiféle dzsinnek látjuk, aki teljesíti minden kívánságunk. Aztán amikor nem kapjuk meg, amit akarunk, azt hisszük, hogy nem hallgat meg, nem törődik velünk, vagy talán nem is létezik. Jakab azt mondja: „…ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni.” Sok meg nem válaszolt imádság gyökere az önzés. Az Úrtól tanult imádság első kérése ez: „szenteltessék meg a te neved”, a második ez: „jöjjön el a te országod”, és a harmadik: „legyen meg a te akaratod” (Máté 6:9-10). Figyeld meg, első és legfontosabb kérésünknek annak kellene lennie, amit Isten akar, nem annak, amit mi akarunk. Íme, néhány javaslat, ami segíthet helyes beállítottsággal imádkozni: 1) Kérd Istent, hogy ölje ki bűnös természetedet! Krisztusban új teremtések vagyunk, minden nap küzdve régi természetünkkel. Amíg bűnös természetünk van fölényben, imáink mindig akadályba fognak ütközni. 2) Kérd, hogy tisztítson meg vérével! Nem jöhetünk Isten elé bűntől szennyesen; meg kell bánnunk bűneinket, és kérnünk kell bocsánatát. 3) Kérd, hogy töltsön be Szentlélekkel! Isten bennünk lakó Lelke tesz képessé arra, hogy legyőzzük a kísértést, és az ő akarata szerint tudjunk élni. 4) Kérd, hogy vigyázzon rád, és irányítsa lépteid! Isten életünkre vonatkozó terve mindig sokkal jobb, mint bármi, amit magunknak kiokoskodnánk. 5) Kérd, hogy használjon fel az ő dicsőségére! Légy készséges szívű szolgájává, aki mindig elérhető, és kész megtenni bármit, amit Isten kér. Összegzésül: ha helyes hozzáállással imádkozol, olyan válaszokat fogsz kapni, amilyeneket soha el sem tudtál volna képzelni, hogy lehetséges.




Isten irgalma, kegyelme és megbocsátása

 

„… a teljes szeretet kiűzi a félelmet…” (1János 4:18)

Ha megvalljuk bűneinket... 

Isten sokkal jobban szeret annál, hogy hagyná, hogy kétségeid legyenek szeretete tekintetében. A Biblia azt mondja, hogy az ő tökéletes szeretete elűz minden félelmet. Ha Isten nem tökéletes szeretettel szeretne minket, akkor volna miért aggódnunk. Az emberi szeretet gyarló, listát vezet bűneinkről és gyengeségeinkről – és ezt a listát gyakran átnézi. Isten nem vezet ilyen listát. Szeretete elűzi félelmünket, mert megbocsátása elűzi önvádunkat. János azt írja: „bár a szívünk elítél, Isten mégis nagyobb a mi szívünknél” (1János 3:20).

Ha úgy érzed, nincs bocsánat, érzéseidet kérdőjelezd meg, ne Istent! Vedd elő újra a Szentírást, annak szava rangban megelőzi önbírálatod és kétségeid hangját. Semmi sem táplálja úgy az egészséges önbizalmat, mint az, ha megragadjuk Isten kegyelmét, és semmi sem élteti jobban a félelmet, mint ha nem tudunk erről a kegyelemről. Az igazság az, hogy ha nem fogadtad el Isten kegyelmét, akkor félelemmel teli életre vagy ítélve. Semmilyen tabletta, beszélgetés, pszichiáter vagy vagyon nem tud megnyugtatni. Ezek a dolgok talán segítenek tompítani a félelmet, de nem fogják megszüntetni. Erre csak Isten kegyelme képes.

Elfogadtad már Krisztus bocsánatát? Ha nem, borulj térdre, és tedd meg most! A Biblia azt mondja: „ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól” (1János 1:9). A bűnvallás egyben a megtisztulás helye is, és itt áll helyre az Isten felé való bizalmunk is. Egészen egyszerű szavakkal imádkozhatsz, például így: „Uram, elismerem, hogy elfordultam tőled. Kérlek, bocsáss meg! Kezedbe teszem lelkem, és bízom kegyelmedben. Jézus nevében. Ámen.” Nos, most hogy megkaptad Isten bocsánatát, irgalmát és kegyelmét – élj is aszerint!


„Sokan mondják rólam: Nem segít rajta Isten!” (Zsoltárok 3:3)

 

Nem számít, milyen csúnyán elbuktál, vagy milyen gyakran hibáztál – Isten nem fog lemondani rólad. Te se mondj hát le saját magadról! Bármit is tettél, az nem esik kívül Isten kegyelmének hatótávolságán. Mások talán lemondtak rólad, de Isten nem.

Dávid király akkorát bukott, amekkorát ember csak bukhat. Házasságtörést, csalást és gyilkosságot követett el – ezek mind hatalmas bűnök. Isten azonban megbocsátott neki, és helyreállította őt. Több zsoltára is szól erről. Az egyikben így ír: „Sokan mondják rólam: Nem segít rajta Isten! De te, Uram, pajzsom vagy nekem, dicsőségem, aki fölemeled fejem. Hangosan kiáltok az Úrhoz, és ő meghallgat szent hegyén. Lefekszem, alszom és fölébredek, mert az Úr támogat engem. Nem félek a sokezernyi néptől, amely körülvett engem… Az Úrtól jön a szabadítás.” (Zsoltárok 3:3–9). Egy másikban pedig így fogalmaz: „… ő lehajolt hozzám, meghallotta kiáltásomat. Kiemelt a pusztulás verméből, a sárból és iszapból. Sziklára állította lábamat, biztossá tette lépteimet. Új éneket adott a számba, Istenünknek dicséretét. Sokan látják ezt, félik az Urat, és bíznak benne.” (Zsoltárok 40:2–4).

Isten, aki Dávid zűrzavaros életét üzenetté formálta, és a legnagyobb megpróbáltatásából a legnagyobb bizonyságtételt hozta ki, meg fogja tenni ugyanezt érted is, ha hozzá fordulsz, és elfogadod bocsánatát, irgalmát és kegyelmét.






Menny - a te hazád

„…az Úr házában lakom egész életemben.” (Zsoltárok 23:6)

Amikor fiatalok vagyunk, a mennyországnak kicsi a vonzereje. Túl sok álmunk van: szerelem, házasság, gyermekek, karrier és még sok más. Az öregedés Isten módszere arra, hogy utunk irányát hazafelé fordítsa. És a halál? A keresztyéneket nem eltemetik, hanem elpalántálják! Pál azt írja, hogy a test: „elvettetik romlandóságban, feltámasztatik romolhatatlanságban; elvettetik gyalázatban, feltámasztatik dicsőségben; elvettetik erőtlenségben, feltámasztatik erőben” (1Korinthus 15:42-43). Calvin Miller írja: „A világ szegény, mert minden kincse az égben van eltemetve, de a kincshez vezető térképek földiek.” Hallottad már a Putsy nevű madár történetét? Amikor senki sem jelentkezett érte, az emberek Sue-nak ajándékozták. Gyorsan barátok lettek. Egy napon a kis madár valami hihetetlen dolgot tett: odaröppent Sue vállára, és ezt suttogta: „Wisconsin állam, Green Bay, South Oneida utca 1500”. Sue elámult. Kiderítette, hogy a cím valóban létezik, odament, és egy John Stoobants nevű emberre talált. „Van önnek egy törpepapagája?” - kérdezte. „Volt régen. Nagyon hiányzik.” - felelte az ember. Amikor meglátta Putsyt, egészen fellelkesedett. „Tudja” - mondta - „még a telefonszámot is megtanulta”. Ez a történet nem annyira őrültség, mint ahogy esetleg gondolod. Tudod, mindannyiunkban ott van betáplálva az örökkévaló otthonunk címe. Isten „…az örökkévalóságot is az emberi értelem elé tárta…” (Prédikátor 3:11). Mélyen belül tudjuk, hogy még nem vagyunk otthon, ezért ügyelnünk kell arra, nehogy úgy éljünk, mintha már ott lennénk. Szeretnéd, ha egy hotelban lenne az otthonod? A legnagyobb sorscsapás nem az, ha az otthonodtól távol honvágyad van, hanem ha otthon érzed magad valahol, ami pedig nem is az otthonod. Márpedig mi még nem vagyunk otthon, mert „nekünk a mennyben van az otthonunk” (Filippi 3:20 TLB).





Ne hagyd, hogy mellékvágányra tereljenek!

„Mindenki téged keres.” (Márk 1:37)

Henry Kissinger, aki az Egyesült Államok külügyminisztere volt, egyszer ezt mondta: „Nem jöhet újabb válság. A naptáram már tele van.” Megeshet az ilyen, ha más emberek határozzák meg az időbeosztásodat. Jézus nem volt hajlandó így élni. Szolgálatának korai szakaszában, amikor csodáinak híre mindenfelé elterjedt: „az egész város összegyűlt az ajtó előtt. Sok, különféle betegségben sínylődőt meggyógyított” (Márk 1:33-34). Másnap reggel szükségben lévő emberek újabb tömege várakozott az ajtaja előtt, de talán meglep téged, hogyan reagált Jézus ez alkalommal. „Nagyon korán, a hajnali szürkületkor felkelt, kiment, elment egy lakatlan helyre, és ott imádkozott… a vele levők azonban utána siettek, és amikor megtalálták, így szóltak hozzá: ’Mindenki téged keres’. Ő pedig ezt mondta nekik: ’Menjünk máshova… hogy ott is hirdessem az igét, mert azért jöttem” (Márk 1:35-38). Mégis mit gondolt?! Hiszen címlapsztorit kellett produkálni, embereknek kellett meggyógyulni, és rajongók vártak rá, hogy vállon veregessék! Ellen tudnál állni ennyi csábításnak? Jézus képes volt rá, mert Ő Isten napirendjét követte, nem emberekét.

Jézus annyira szerette az embereket, hogy kész volt egy napon meghalni értük. De ez nem akadályozta meg abban, hogy nemet mondjon, amikor arra volt szükség. Sohasem vezet jóra, ha azért elégítjük ki az emberek igényeit, hogy elnyerjük tetszésüket; ezzel Isten helyett valaki mást ültetünk a vezetőülésbe. Jézus nem hagyta magát mellékvágányra terelni. Ehelyett: a) az imádságot és az Atyjával zavartalanul töltött időt tette első helyre; b) felismerte, hogy Isten akaratát cselekedni sokkal fontosabb, mint „mindenkinek mindenné lenni”; c) nem engedte, hogy a mások által sürgősnek tartott dolgok eltérítsék Őt attól, hogy betöltse küldetését. Te se hagyd, hogy mellékvágányra tereljenek!



Neveld jól gyermekedet!

„Ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel.” (Efezus 6:4)

Újra meg újra sokkoló történeteket hallunk olyan fiatalokról, akik megölik tanáraikat és gyermekeket az iskolában, majd önmaguk ellen fordítják a fegyvert. Két fiú, tizenkettő és tizenhárom évesek, agyonvertek egy férfit egy bolt előtt, csak hogy lássák a szenvedését és halálát. Egy másik fiú lelőtt egy férfit, aki megállt autójával egy stoptáblánál. Amikor megkérdezték tőle, miért tette, azt válaszolta: „Mert rám nézett.” Mi az oka mindennek? Az, hogy könnyű hozzájutni a fegyverekhez? Vagy az erőszakos filmekkel és videójátékokkal eltöltött órák? Ezek nyilván hozzájárulnak. De széleskörű kutatás után a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az erőszakos viselkedés gyakran a kisgyermekkorban elszenvedett bántalmazásra vagy elhanyagoltságra vezethető vissza. Ha egy kisbabát napokig nem tesznek tisztába, vagy ha gyermekeket megégetnek, megvernek, vagy elhanyagolnak, akkor vérük megtelik stresszhormonokkal: többek között kortizonnal és adrenalinnal. Ezek a hormonok bombázzák a gyermekek agyát, és erős hatást gyakorolnak rá. Ezek a gyermekek emiatt egész hátralévő életükben másként fognak gondolkodni és érezni, mint mások. Elvesztik a mások szenvedésével való együttérzés képességét. Ugyanez a kutatás azt is kimutatta, hogy a csecsemők és kisgyermekek hihetetlenül sérülékenyek születésük és hároméves koruk között. Ha ebben az időszakban családjuk nem védelmezi, nem szereti őket, és nem gondoskodik róluk, azért a társadalom drága árat fog fizetni az elkövetkező években. A Bibliában használt „nevelni” szó azt jelenti: szeresd, védd, bátorítsd, dicsérd meg gyermekedet, és próbáld kihozni belőle a benne rejlő legjobbat.





Vállald a kockázatot!

„Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van!” (Máté 25:28)

Emlékszel a három megbízott történetére, akik egy bizonyos összeget kaptak befektetésre? Az első kettő megduplázta a kapott pénzt, míg a harmadik elásta a földbe. Az első kettőt előléptették, a harmadikat kirúgták. Az ura ezt mondta a többi szolgának: „Dobjátok ki ezt a haszontalant, aki nem mert kockáztatni!” (ld. Máté 25:28–30). Létezik ennél nagyobb ösztönzés arra, hogy vállald a kockázatot Isten ígéretében bízva? Azt kérded, mi van, ha kudarcot vallasz? A kudarcok edzések a sikerhez! A kudarc mutathatja meg, min kell változtatnod ahhoz, hogy továbbléphess. Gondolj rá így: Isten megváltott gyermekeként olyan biztonsági hálód van, ami megvéd kudarc esetén is. De ha a jó hírneved vagy az önértékelésed görcsben van valami korábbi kudarcot vallott vállalkozás miatt, akkor nem motivál semmi arra, hogy újra próbálkozz. Emberi természetünkből adódik, hogy jól akarjuk érezni magunkat, sikert akarunk elérni, meg akarjuk nyerni a díjat, és tovább akarunk lépni. De a világbajnok sportolóhoz hasonlóan, aki néhány lépést hátrál, hogy elegendő lendületet vehessen, néha nekünk is hátra kell lépnünk most, hogy ezzel a későbbi előrehaladásunkat segítsük. Van még valami, amit érdemes észben tartani: Isten nem úgy értékeli a teljesítményedet, mint az emberek. Ami az emberek szemében kudarc, az Isten szemében gyakran sikernek számít. Emlékszel Nóéra? Az özönvíz előtt nyilván sokan bolondnak nézték, csődtömegnek tartották; de az özönvíz után ő lett a világon a legsikeresebb ember. Az igazán elégedettséget adó jutalom nem az emberek elismerése, hanem az, ha Isten ezt mondja neked: „Jól van, jó és hű szolgám” (Máté 25:21). Merd hát vállalni a kockázatot!




komment
süti beállítások módosítása