Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Győzelem az ellenség fölött-Győzni fogsz, ha nem adod fel!-Megtaláltad már a helyed?-Milyen a kedved?-Támadásba lendülő hit

2018. október 24. 00:19 - Andre Lowoa

Győzelem az ellenség fölött

„Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára…” (Zsoltárok 23:5)

A pásztornak, hogy megvédhesse juhait, állandóan lesben kell állnia, hogy ha kell, lecsaphasson egy kis barna kígyóra, a viperára, amely az üregekből előbukkanva megmarja és megöli a juhot. Ezt tette értünk az Úr is! Elbánt a Sátánnal, az ősi kígyóval, és asztalt terített számunkra ellenségeink szeme láttára. Azt tette értünk, amit Péterért is megtett a tagadás csúfos fejezete után: újra közösségbe hívott magával. Harmadnapon, amikor Jézus feltámadt, az angyal így szólt: „menjetek el, mondjátok meg a tanítványainak és Péternek, hogy előttetek megy Galileába…” (Márk 16:7). Jézus egyedül azt az embert emelte ki név szerint, aki a legnagyobb kudarc volt. Amikor Péter azon a reggelen elért a tó partjára, kimerülten és legyőzötten, a tűz égett, az étel elő volt készítve, és Jézus ezt mondta: „Gyere, és egyél!...” (János 21:12 KJV) Te is csúfosan elbuktál? Jézus téged is hív, hogy gyere, táplálkozz, gyógyulj meg, és állj helye a vele való közösségben. Van azonban valami, ami óvatosságra int: Péter nem gondolta volna, hogy el fog bukni, mégis megtörtént. Veled is megtörténhet. Szent Ágoston mondta: „Az ördög láncos kutya. Nem tud ártani nekünk, ha távol tartjuk magunkat, ahol nem tud elérni, de ha egyszer belépünk a körébe, újra kitesszük magunkat a sérülésnek és ártalomnak”. Te nem vagy ellenfél az ellenség számára – játszi könnyedséggel legyőz. Isten azonban olyan haditervet adott nekünk, amivel el tudunk bánni vele: „Engedelmeskedjetek azért az Istennek; álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek” (Jakab 4:7 Károli).




Győzni fogsz, ha nem adod fel!

„Az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk.” (1János 5:4)

A Biblia egy „Dávid és Góliát” könyv. Tele van olyan átlagemberek történeteivel, akiknek a hite nagy nehézségeket győzött le, és hatással volt a körülöttük lévő világra. Ezért írja János apostol: „Mert minden, ami Istentől született, legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk.” Ha még nem hallottál Irwin Rosenbergről, hadd álljon itt az ő lelkesítő története. Altiszt volt a haditengerészetnél, de leszerelték, amikor rákot diagnosztizáltak nála. Akkoriban ez volt a szokásos eljárás a katonaságnál. Ő azonban eltökélte, hogy visszaszerzi az egészségét és a munkáját is. Volt egy időszak, amikor már csak két hetet adtak neki az orvosok. De hit által és makacs eltökéltséggel végül meg tudta fékezni a rákot. Ezután arra összpontosította figyelmét, hogy újra tengerésztiszt legyen. De azt tapasztalta, hogy a haditengerészet szabályzata megtiltja azok reaktiválását, akiket rákbetegség miatt szereltek le. Körülötte mindenki azt mondta: „Add fel, úgyis lehetetlen. Kongresszusi határozat kellene ahhoz, hogy visszahelyezzenek.” Ez a tanács ötletet adott neki – és nekivágott, hogy elérje, hogy a törvényhozó testület megalkossa az új törvényt. Évekig várt, petíciókat adott be, bújta a paragrafusokat és harcolt a bürokráciával, míg végül Truman elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette, hogy Irwin Rosenberg újra szolgálatra jelentkezhessen a haditengerészetnél – sőt végül eljusson oda, hogy az Egyesült Államok Hetedik Flottájának ellentengernagya lehessen! A költő ezt írta: „Soha nem tudod megmondani, milyen közel jársz, lehet, hogy egészen közel vagy, pedig távolinak tűnik; tarts ki a harcban, amikor a legnagyobb a csapás – amikor a dolgok legrosszabbnak tűnnek, akkor nem szabad feladnod!”





Megtaláltad már a helyed?

„hogy felkészítse a szenteket a szolgálat végzésére…” (Efezus 4:12)
Egy lelkipásztornak szokása volt, hogy minden este kiment a vasútállomásra, és megnézte a városon átrobogó expresszvonatot. Gyülekezete azon töprengett, vajon miért teszi ezt? Ahogy a gyanakvás feléledt, az egyik diakónus követte a lelkészt, megfigyelte, majd megkérdezte tőle, hogy mit csinál. A lelkész így válaszolt: „Ez a vonat az egyetlen dolog, ami úgy megy át a városon, hogy nem nekem kell tolnom!” Isten nem arra hívta el a lelkipásztorodat, hogy mindent ő csináljon a gyülekezetben, hanem arra, „hogy felkészítse a szenteket a szolgálat végzésére.” Nos, te megtaláltad már a szolgálati helyedet? Teszed is a dolgod? Pál azt írja: „Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai. Mert a nekünk adatott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak, eszerint szolgálunk is: ha prófétálás adatott, akkor a hit szabálya szerint prófétáljunk, ha valamilyen más szolgálat adatott, akkor abban a szolgálatban munkálkodjunk: a tanító a tanításban, a buzdító a buzdításban, az adakozó szerénységben, az elöljáró igyekezettel, a könyörülő pedig jókedvvel.” (Róma 12:4-8). C. S. Lewis mondta: „Az öröm szétárad az életünkben, amikor megtesszük a kezünk ügyébe eső jót, ahelyett, hogy manipulálni próbálnánk a dolgokat és az időzítést, hogy valahogy kiharcoljuk az örömöt.”





Milyen a kedved?

„A vidám szív a legjobb orvosság.” (Példabeszédek 17:22)

Jeanne Calmont, aki még a telefon és az Eiffel-torony előtt született, 122 évesen halt meg, túlélve 27 francia elnököt, és bekerült a Guiness rekordok könyvébe, mint a legidősebb nő a világon. Amikor hosszú életének a titkáról faggatták, így válaszolt: „a nevetés”! Az orvostudomány bizonyítja, hogy a nevetés erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, és hatástalanítja a depresszió okozta tunyaságot. A Bibliának igaza van: „a vidám szív a legjobb orvosság”.

A Szentírásban a bor az örömet jelképezi, és Krisztus első csodája az volt, hogy a vizet borrá változtatta –méghozzá a legjobbá, amit valaha is kóstoltak. Jézus öröm-adó! Akkor hogy lehet az, hogy nem mutatunk belőle többet? Jézus azt mondta: „Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljessé legyen” (János 15:11). Hogy lehet az, hogy azt mondod, a bűneid meg vannak bocsátva, Isten vezet és véd téged, és ha meghalsz, a mennybe jutsz, de mégis úgy nézel ki, mint egy savanyú uborka? Pálnak olyan nagy volt az öröme, hogy a börtönőreit megnyerte Krisztusnak, és gyülekezet sarjadt ki a római császár udvarában (ld. Filippi 4:22). Az emberekre sokkal jobban hat a viselkedésed, mint a teológiád. Amikor a nehéz időkben is örülni látnak, azon tűnődnek, hogy mi a titkod. Azt gondolják: „Bármi is az, nekem is szükségem van rá”, és fogékonyabbá lesznek az igazságra. Az a boldogság, amit ez a világ kínál, csak a körülményekre adott válaszreakció, de az öröm egy döntés, amely föléjük emel téged. A Biblia azt mondja: „az Úrnak öröme a ti erősségtek” (Nehémiás 8:10 Károli). Az öröm az az üzemanyag, amivel működünk, és Isten a forrása. Tehát, milyen a kedved?





Támadásba lendülő hít

„Az igaz ember pedig hitből fog élni.” (Róma 1:17)
Isten azt akarja, hogy továbblépj a túlélés magatartásból az irányítás és uralkodás szintjére – a „csak elélek valahogy”Állapotából oda, ahol valóban hiszel Benne, „Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk…” (Efezus 3:20). Isten nem azt várja tőled, hogy megbirkózz az ördöggel, azt mondta, hogy állj ellen neki, és el fog futni tőled (ld. Jakab 4:7). A görög szó, amit itt a Biblia a futásra használ, azt jelenti: „rettegve elmenekül”. Képzeld el, hogy reggel, amikor a felébredsz, az ördög ezt mondj: „Segítség, újra ébren van!” Pál azt írja: „helyet se adjatok az ördögnek” (Efezus 4:27). A Sátánnak nincs helye az életedben, hacsak te nem adsz neki helyet! Az a célja, hogy elválasszon hitedtől, mert a hit kedves Isten szemében (ld. Zsidók 11:6). A hit tesz győzedelmessé (ld. 1János 5:4). A hit által nyersz választ imáidra. „higgyétek, hogy mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, megkapjátok, és meg is adatik nektek” (Márk 11:24). Ha tényleg hiszed ezt, akkor cselekedj is eszerint! A Biblia azt mondja: „Harcold meg a hit nemes harcát…” (1Timóteus 6:12), ezek szerint a hitnek vannak ellenségei. A hit egyik legnagyobb ellensége az, ha nem ismerjük Isten Igéjét. „Elpusztul népem, mert nem ismeri Istent. Mivel te megvetetted ezt az ismeretet, én is megvetlek…” (Hóseás 4:6). Az orvostudomány azt tanítja, hogy bármennyire is ki vagy téve egy betegségnek, mégsem kapod el, ha be vagy oltva ellene. Ehhez hasonló módon a vallásosság beolthat az igazi hit ellen. A negatív hozzáállású emberek is ugyanezt érhetik el. Azt kérded: „Hogyan erősíthetem meg a hitemet?” A Biblia azt mondja: „A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által” (Róma 10:17). Élj tehát Isten Igéjében!
komment
süti beállítások módosítása