Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bölcs ember előre néz-A "nem" szó fontos a lelki utazásodhoz-Isten veled van a lángok között is

2018. október 18. 10:12 - Andre Lowoa

A bölcs ember előre néz

"Az okos bölcsessége, hogy megértse az ő útját, a bolondok esztelensége tévelygő." (Példabeszédek 14:8, Káldi)

Sokan jól kezdik az életüket, de szegényen végzik, mert nem készülnek fel az akadályokra. Pedig a Biblia azt mondja: a bölcs ember előre néz.

Ezen héten szeretném, ha beszélnénk az akadályokról; azokról, amik visszatartanak tőle, hogy az következő 10 évben azzá válj, akinek Isten látni akar. Ezek a dolgok tarthatnak vissza attól, hogy betöltsd a rendeltetésedet.

Négy alapvető akadály van, amivel mindannyian szembesülünk: kulturális zavaró tényezők, a kétség hangjai, csábító rövidebb utak és elbátortalanító késedelmek. Ezek mindegyikét megtaláljuk Noé életében. Noénak sikerült legyőznie ezeket, ahogyan te is képes leszel, ha az ő leckéit a magad életére is alkalmazod.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Isten számodra is egy bárka építését fogja kitűzni célul. De fog adni egy víziót, egy álmot a következő 10 évedre. És ahhoz, hogy az elérd ezt az álmot, ugyanazzal a négy próbával fogsz szembesülni, mint Noé. Ezek a kísértések közösek mindannyiunk életében.

A Biblia azt mondja: a bölcs ember előre néz. Ezáltal nem csak arra leszünk képesek, hogy kiszúrjuk az előttünk megjelenő akadályokat, hanem arra is fel leszünk készülve, hogy alkalmazzuk ellenük az „ellenszereinket”. Ahogy a Biblia mondja: csak a bolond nem néz előre.

De ma egyelőre csak egy kérdést szeretnék feltenni neked: Imádkoztál az elmúlt hét egyes lépései alatt? Ha nem, akkor most kérd Istent, hogy segítsen célokat kitűzni a következő évtizedre. Ezután már kész leszel arra, hogy megtanuld, hogyan győzd le az akadályokat, amik távol tarthatnak attól, hogy eljuss az Istentől kapott célig.







A "nem" szó fontos a lelki utazásodhoz

,,Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek akkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát.'' (Zsidók 12:1)

A legfontosabb szó, melyre lelki utazásod során emlékezned kell meglepő módon a "nem".

A hited fejlődéséért tett utazás nagyon hosszú. Nagyon sokan jól indulnak el az úton, de mielőtt a végére érnének, megbotlanak. Isten azt akarja, hogy járd végig a neked szánt utat.

Egy hosszú maraton áll előtted, nem futhatsz nehéz súllyal a kezedben. Gyakran előfordul, hogy az emberek korán megtorpannak a lelki utazásukban, mert elfáradnak a terhektől, amiket hordanak.

Meg kell szabadulnunk ezektől.

Egy luxus hajó nagyon hamar beér a víz közepére. Ha viszont száz mentőcsónakot rácsatolnak, ez meglehetősen lelassítja. Csatlakoztass egy akkumulátort egy villanykörtéhez és az sokáig fog világítani. Ha viszont 15 izzóhoz csatolod, nagyon hamar le fog merülni. Ha 100 izzó használja ugyanazt az akkumulátort, akkor még hamarabb lemerül. 

Ez történik velünk is, amikor túl sok mindent akarunk csinálni egyszerre. Időnként a jótétel visszatart minket attól, hogy még jobbat tegyük.

Zsidók 12:1-ben azt olvassuk, hogy ,,...tegyünk le minden ránk nehezedő terhet..."

A teher nem feltétlenül rossz vagy bűnös. Egyszerűen csak felesleges. Teher lehet egy munka, egy kapcsolat vagy akár egy hobbi is. Olyan valami, ami lelassít minket azon az úton, melyet Isten nekünk szánt. És ez nem éri meg.


Beszéljetek róla

  • Mik azok a terhek amelyek lelassítanak? Mi a szándékod velük?
  • Mik azok a jótételek, melyek távol tartanak attól a legjobbtól, melyet Isten neked szánt?



Isten veled van a lángok között is

„Mikor vizen mégy át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok el nem borítnak, ha tűzben jársz, nem égsz meg, és a láng meg nem perzsel téged.” (Ézsaiás 43:2 - Károli)

 

Tombol a hőség.

Senki nem szereti ezt az érzést.  Ez történik, ha nő a nyomás, ha vészesen közelednek a határidők, és amikor  megállás nélkül nőnek a felénk iráyuló elvárások.

Dániel és három barátja is érezte, hogy forróság veszi körül őket – szó szerint és átvitt értelemben is - ahogyan azt olvashatjuk Dániel próféta harmadik könyvében.

Amikor Dániel barátai nem imádták leborulva Nabukadnezzar király szobrát, a király féktelen haragjában izzó kemencébe dobatta őket, amelyet hétszer erősebben hevítettek fel a megszokottnál.

Szó szerint befűtöttek nekik.

Isten azonban velük volt a tűzben is.

Nebukadneccar király döbbenten ugrott fel, és kérdezte udvari embereitől: "Nem három férfit dobtunk megkötözve a tűzbe? Azok így válaszoltak: Valóban úgy van, ó Felség! Ő azonban így szólt: Én mégis négy férfit látok szabadon járni a tűzben, ráadásul egyetlen sérülés sincs rajtuk. A negyedik úgy néz ki, mint valamiféle isten."(Dániel 3:24-25 – Új fordítás)

Természetesen te is és én is jól tudjuk, hogy nem  "valamiféle isten" volt velük a lángok között. Jézus volt az– Isten egyszülött fia. Ő volt jelen velük a tűzben.

És Veled is Ő sétál keresztül a lángokon.

Jézus azt mondja nekünk: „és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig” (Máté 28:20 – Új fordítás)

A Biblia szerint soha nem leszel egyedül. Isten mindig veled lesz.

Ézsaiás próféta könyvében ezt olvassuk: „Mikor vizen mégy át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok el nem borítnak, ha tűzben jársz, nem égsz meg, és a láng meg nem perzsel téged.” (Ézsaiás 43:2).

Figyeljük meg, hogy a Bibliában nem azt olvassuk ’ha átmész a vizeken’, hanem azt, hogy „mikor vizen mégy át”.

Biztosan lesznek nehézségeid az életben. Ám Jézus mindig veled lesz, bármi történjék is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon érzékelted, hogy Isten veled van a nehéz időkben?

  • Miért nehéz észrevennünk Isten munkálkodását, ha a dolgok bonyolulttá válnak körülöttünk?
  • Kinek tudod ezt a reményteljes üzenetet átadni, aki éppen nehéz napjait éli?




komment
süti beállítások módosítása