Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

6 mód, ahogy Isten megáldja a megtört szívet-Az áldás Isten Igéjének való engedelmességből jön-Dicsőítsd Istent a nehéz helyzetben is

2018. október 15. 10:45 - Andre Lowoa

6 mód, ahogy Isten megáldja a megtört szívet


“Az Úr közel van a megtört szívűekhez, és megmenti azokat, akiknek a lelke összetört.” (Zsolt 34:18, NCV fordítás)


Mindannyiunkat fog veszteség érni az életben. Hogyan gyógyítja meg Isten az összetört szívedet? Nem tudod csak úgy túltenni magad egy veszteségen. Nem mehetsz alája, nem tudod megkerülni, hanem át kell menned a rajta. Ha félsz kifejezni az érzéseidet és visszautasítod, hogy átéld, meg fogsz rekedni. 

De hogy lehet ebből a megrekedtségből kikecmeregni? Meg kell engedned, hogy Isten segítsen. 6 féle módon áldja meg Isten az összetört szívet.

  1. Isten közel von magához. A Zsolt 34:18-ben azt olvassuk, hogy “Az Úr közel van a megtört szívűekhez, és megmenti azokat, akiknek a lelke összetört.” (NCV fordítás) Amikor szenvedsz, gyakran azt érzed, hogy Isten milliónyi kilométerre van tőled. De amit érzel nem mindig azonos a valósággal. Isten nincs milliónyi kilométerre. Valójában, Isten sosem volt közelebb!

  2. Isten veled együtt szenved. A Biblia azt írja: „[Jézus] a fájdalmak férfija volt, legmélyebb veszteség ismerője" (Ézsaiás 53:3, NLT fordítás - második kiadás). Amikor Jézushoz hozod a fájdalmadat, Ő tudja, hogy miről beszélsz, és Ő megérti a fájdalmadat. Isten egy szenvedő Isten, és Ő egy együtt érző Úr. Nem zárkózik el, és nem érzéketlen. Nem ül karban tett kézzel.

  3. Isten ad egy gyülekezeti családot, aki támogasson. Arra lettünk teremtve, hogy közösségben éljük meg a fájdalmunkat. A gyógyulás a csoportba érkezik. A gyógyulás az egyházba érkezik. A gyógyulás a közösségbe jön. Jobbak vagyunk együtt! „Krisztusban mi, bár sokan, egy testet alkotunk, és mindegyik tag a másikhoz tartozik... Legyetek odaadóak egymás iránt, mint egy szerető család... Örüljetek az örülőkkel és sírjatok a sírókkal." (Róma 12:5, 10, 15 - NIV/GW/NIV fordítás)

  4. Isten felhasználja a szenvedést, hogy segítsen növekedni. Isten felhasználja a veszteséget és a fájdalmat, hogy segítsen egyre inkább krisztusivá válni, ezt pedig három módon teszi. Először is, Isten felhasználja a szenvedést, hogy felhívja a figyelmedet (Példabeszédek 20:30). Másodjára - Ő jót hoz ki a rosszból (Róma 8:28). Harmadjára pedig - Isten felkészít az örökkévalóságra (2Kor 4:17-18).

  5. Isten a Mennyország reménységét adja neked. Nagyon sok ember remény nélkül szenved. Ez a földi életed rövid, de ha Jézus Krisztusban hiszel, és Rá bízod a szabadításod, akkor a tiéd az a reményég, hogy Istennel töltheted az örökkévalóságot a Mennyországban, ez a reménység pedig megtart a veszteség idején. A Biblia azt írja az 1Thessz 4,13-ban: „Nem akarjuk, hogy tudatlanok legyetek a halottakkal kapcsolatosan. Nem akarjuk, hogy úgy gyászoljatok, mint azok az emberek, akiknek nincs reménységük." (GW fordítás)

  6. Isten felhasználja a fájdalmadat, hogy másoknak segíts. Ezt megváltó fájdalomnak hívják, és ez a legjobb és legmélyebb mód arra, hogy felhasználja az ember a megélt szenvedést. Isten nem akarja, hogy hiábavaló legyen egy sérülés. „Isten minden bajunkban megvigasztal, hogy mi is megvigasztaljunk másokat. Amikor ők nehézségben vannak, képesek leszünk ugyanazt a vigasztalást adni, amit Isten adott nekünk." (2Kor 1:4, NLT fordítás, második kiadás)


Beszéljetek róla: 

  • Szerinted miért engedi meg Isten, hogy megtapasztaljuk a fájdalmat és veszteséget?
  • Hogyan akarja Isten, hogy azok felé szolgálj, akik reménység nélkül szenvednek?
  • Melyik a legmélyebb fájdalom, amit valaha tapasztaltál? Hogyan használhatod fel ezt a fájdalmat mások segítésére?





Az áldás Isten Igéjének való engedelmességből jön

"Mindenki, aki hallja az én beszédemet és gyakorlatban is alkalmazza azt, hasonló a bölcs emberhez, aki a sziklára építette a házát." (Máté 7:24, NIV fordítás)

Átvenni, olvasni, kutatni, memorizálni, és reagálni Isten szavára semmit sem ér, ha azt nem építjük be a gyakorlatba. Isten Igéjének cselekvőivé kell válnunk. (Jakab 1:22)

Tudom, hogy ez nehéz dolog, mert a Sátán közben intenzíven támad. Nem bánja, ha eljársz bibliatanulmányozásra, amíg nem teszel semmit azzal, amit tanultál.

Magunkat csapjuk be ha azt hisszük, hogy csak azért, mert hallottuk, olvastuk vagy tanulmányoztuk az igazságot, magunkévá is tettük.

Lehet, hogy annyira lefoglalod magad a következő Bibliaórával, szemináriummal vagy Konferenciával, hogy nincs is időd az életedbe beépíteni, amit tanultál. El is felejted az üzenetet úton a következő Bibliaóra felé. Alkalmazás nélkül minden bibliatanulmányozás haszontalan. Jézus azt mondta, hogy "Mindenki, aki hallja az én beszédemet és gyakorlatban is alkalmazza azt, hasonló a bölcs emberhez, aki a sziklára építette a házát.". (Máté 7:24, NIV fordítás)

Jézus azt is kiemelte, hogy az áldások abból fakadnak, ha valaki engedelmeskedik Isten szavának, nem csak ismeri azokat. Jézus azt mondta, hogy "Most, hogy már tudjátok ezeket, akkor lesztek áldottak, ha meg is cselekszitek". (János 13:17, szabad fordítás)

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos egy bibliatanulmányozó kis csoporthoz tartozni. Mindig tanulhatsz másoktól olyan igazságokról, melyeket magadtól nem fedeznél fel. Segít abban is, hogy jobb rálátásod legyen és, hogy az igazságot gyakorlati úton megélhesd.

A legjobb módja annak, hogy az Ige cselekvőjévé válj az, hogy mindig állíts fel egy tervet, annak az eredményeként és válaszként arra, amit Istentől Igéjéből tanultál. Váljon szokásoddá, hogy pontosan kiírod, hogy mit tervezel tenni.

Ez a terv legyen személyes (rólad szóljon), gyakorlati (tartalmazzon valamit, amit meg kell tenned) és bizonyítható (határidővel). Miden lépésnek része lesz az Istennel való kapcsolatod, másokkal való kapcsolatod vagy a természeted.


Beszéljetek róla

  • Mi az, amit Isten már megmutatott az Ő Igéjén keresztül, de te még nem tetted meg?
  • Hogyan bíztat a kiscsoportod abban, hogy cselekvő legyél?
  • Mi volt az eredménye annak, hogy elmentél egy bibliatanulmányozó órára vagy konferenciára? Alkalmaztad, amit tanultál?

 

Dicsőítsd Istent a nehéz helyzetben is

,,Akkor éjjel a titok feltárult Dániel előtt egy látomásban. Ezután Dániel dicsérte a menny Istenét.” (Dániel 2:19, NLT fordítás)

praise.jpg

A legtöbben közülünk nem tudják, mit tegyenek, ha egy lehetetlen helyzettel szembesülnek. Tudtad, hogy egy több ezer évvel ezelőtt élt tinédzser fiú példája tud ebben segíteni?

Az elmúlt napokban arról beszéltünk, hogyan reagált Dániel a kor leghatalmasabb királyának lehetetlen kérésére. Láttuk, hogy Dániel a következő 5 dolgot tette:

  1. nem esett pánikba, és nem kérdezte, miért;
  2. több időt kért;
  3. imatámogatást kért másoktól;
  4. imádkozott Istenhez segítségért;
  5. kérte Istent, hogy természetfeletti módon segítsen neki.

A következő fontos dolog, amit Dánieltől tanulhatunk, a Dániel könyve 2. fejezetében található: dicsőítette Istent.

Fontos megértenünk, hogy a dicsőítés sokkal több a zenénél. A dicsőítésnek ezerféle módja van. Amikor például a figyelmemet Istenre irányítom, akkor dicsőítem Őt. Amikor kifejezem a szeretetemet Istennek, akkor is dicsőítem Őt. Nem kell istentiszteleten lenned ahhoz, hogy dicsőítsd Istent.

Amikor Istent dicsőítjük, a középpontba a problémáink helyett Isten kerül.

A Biblia azt mondja Dániel könyvében, hogy ,,Akkor éjjel a titok feltárult Dániel előtt egy látomásban. Ezután Dániel dicsérte a menny Istenét.” (Dániel 2:19, NLT fordítás)

Ez a rész megmutatja, hogyan imádjuk és dicsőítsük Istent egy válsághelyzetben. Dániel 3 fontos dolgot tett:

  1. dicsőítette Istent azért, aki Ő maga (20. vers);
  2. csodálatát és tiszteletét fejezte ki Isten iránt azért, amit tett (21-22. vers);
  3. megköszönte Istennek a segítségét (23. vers).

Ez a dicsőítés.

Te is tedd ezt, és akkor a figyelmed középpontjában nem te magad és a problémáid lesznek, hanem Isten.

És Ő az, aki a figyelmünk középpontjában kell, hogy legyen mindig.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nehéz dicsőíteni, amikor különösen nehéz helyzetben vagyunk?
  • Hogyan tapasztaltad már, hogy amikor problémákkal küzdöttél a dicsőítés hatással volt a stressz-szintedre?
  • A dicsőítés módjával kapcsolatos fenti 3 dolog közül melyik a legnehezebb számodra, amikor nehéz élethelyzetben vagy:  dicsőíteni Istent azért, aki Ő maga, csodálatodat és tiszteletedet kifejezni iránta azért, amit tett, vagy megköszönni a segítségét? Miért?



komment
süti beállítások módosítása